تحلیل فاندامنتال و تکنیکال پروتکل مینا؛ آیا قیمت MINA به ۲ دلار خواهد رسید؟
مینا (MINA) یکی از ارزهای دیجیتالی است که در دو سه ماه اخیر عملکرد بسیار درخشانی را از خود برجای گذاشته است. قیمت مینا در ۳۰ روز گذشته بیش از ۹۰٪ افزایش یافته و برخی امیدوارند این رشد همچنان ادامه داشته باشد.
پروتکل مینا که عنوان «کم حجمترین بلاکچین جهان» را یدک میکشد، قصد دارد با تکیه بر فناوری دانش صفر، بستری مناسب را برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز فراهم کند. مینا تاکنون موفق شده سرمایهگذاران بزرگی را به خود جذب کند و استقبال سرمایهگذاران خرد از این پروژه، از پتانسیل رشد فزاینده این پروتکل خبر میدهد.
اما آیا روند صعودی قیمت MINA ادامهدار خواهد بود؟ اهداف قیمتی MINA در بلندمدت کدام سطوح هستند؟ در این مطلب از میهن بلاکچین تحلیل فاندامنتال و تکنیکال رمز ارز مینا را بررسی میکنیم.
نگاهی کلی به پروتکل مینا
با گذشت بیش از یک دهه از عمر شبکه بیت کوین، حجم دادههای این بلاکچین از ۵۳۰ گیگابایت فراتر رفته است. افزایش حجم دادهها به خودی خود نشانه بدی نیست و بیانگر افزایش تعداد تراکنشها و پذیرش بیشتر شبکه است، اما مشکلاتی را برای نودها ایجاد میکند. در حقیقت، با افزایش سایز دادههای یک بلاکچین، ظرفیت هارد دیسک بیشتری برای فعالیت به عنوان یک نود در شبکه نیاز خواهد بود و بدین ترتیب همه کاربران نمیتوانند در شبکه ایفای نقش کنند که این برخلاف ماهیت غیرمتمرکز شبکههای بلاکچینی است. پروتکل مینا برای بهبود این مشکل طراحی شده است.
سازوکار پروتکل مینا به نحوی است که حجم دادههای آن همیشه ۲۲ کیلوبایت باقی میماند. این بدان معنی است که هر فردی با هر دستگاهی، حتی اسمارت فونها میتواند در این شبکه مشارکت داشته باشد و به عنوان یک نود فعالیت کند.
به طور خلاصه، پروتکل مینا همانند اتریوم از مدل حسابداری حساب محور (account-based) استفاده میکند. علاوه بر این، در این شبکه از درخت مرکل برای نشان دادن وضعیت فعلی استفاده میشود؛ بدین ترتیب نودها میتوانند وضعیت آدرسهای مختلف را بدون نیاز به ذخیره تمام اطلاعات ارزیابی کنند. مینا همچنین از یک الگوریتم اجماع اثبات سهام جدید با نام اوروبوروس سماسیکا (Ouroboros Samasika) استفاده میکند.
علاوه بر این، در شبکه مینا از فناوری دانش صفر ZK-Snarks بهره برده میشود که یکی از دلایل اصلی حجم پایین این شبکه بلاکچینی است. استفاده از این فناوری باعث میشود تا مینا به گروه پروژههای متمرکز بر حریم خصوصی وارد شود.
وجه تمایز پروتکل مینا با سایر پروژهها
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، حجم پایین دادههای بلاکچین این ارز دیجیتال باعث شده است تا کل پایگاه داده آن در دسترس تقریبا تمام دستگاههای متصل به اینترنت باشد. در نتیجه، هیچ مانعی برای ورود کاربران به این شبکه و مشارکت در حفظ امنیت آن وجود ندارد.
بدین ترتیب، نودها به طور گسترده در سراسر جهان توزیع شدهاند و تمرکززدایی بیشتر مینا را تضمین میکنند. علاوه بر این، استفاده از فناوری دانش صفر در این شبکه باعث شده تا بدون به خطر افتادن حریم خصوصی کاربران، تراکنشهای آنها انجام شوند.
بررسی توکنومیک ارز دیجیتال MINA
MINA توکن بومی پروتکل میناست که برای تمام فعالیتهای این شبکه از جمله پرداخت کارمزد و رایگیریهای حاکمیتی استفاده میشود. عرضه اولیه این توکن ۱ میلیارد واحد است، اما برای آن هیچ سقفی مشخص نشده است. در نمودار زیر نحوه توزیع توکنهای MINA آورده شده است.
سرمایهگذاران پروتکل مینا چه کسانی هستند؟
پروتکل مینا تاکنون سه راند تامین مالی خصوصی برگزار کرده و سرمایهگذاران قابل توجهی را جذب کرده است که نشاندهنده پتانسیل آتی این پروژه بلاکچینی است. در میان این سرمایهگذاران، نامهای بزرگی از جمله ناوال راویکانت (Naval Ravikant)، کارآفرین و سرمایهگذار مشهور، فرد ارسم (Fred Ehrsam) از صرافی کوین بیس، اندرو کیز (Andrew Keys) از شرکت کانسنسیس کپیتال و چارلی نویز (Charlie Noyes) از شرکت پارادایم به چشم میخورد.
صندوقهای سازمانیافته بزرگی از جمله متااستیبل کپیتال (MetaStable Capital)، پالیچین کپیتال (Polychain Capital) و مالتی کوین کپیتال (Multicoin Capital) نیز در این پروژه سرمایهگذاری کردهاند. علاوه بر این، افراد مشهوری از جمله لوک یانگ بلاد (Luke Youngblood)، مدیرعامل شرکت بلاک اسکیل و جیل کارلسون (Jill Carlson)، یکی از بنیانگذاران شرکت اوپن مانی اینیشیتیو به عنوان مشاور در این پروژه فعالیت میکنند.
بررسی رودمپ پروتکل مینا
رودمپ پروتکل مینا از پنج بخش زیر تشکیل شده است:
- غیرمتمرکزسازی بیشتر
- ساخت بستری برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری دانش صفر
- بهبود عملکرد لایه تسویه و افزایش ظرفیت پردازش تراکنشها و کاهش زمان نهایی شدن آنها در این لایه
- توسعه میناورس و ایجاد قابلیت تعامل پروتکل مینا با سایر شبکههای بلاکچینی از جمله اتریوم
- بهبود فرآیند حاکمیتی در پروتکل مینا و ایجاد یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز (دائو) برای امور حاکمیتی این پروتکل
با مراجعه به این لینک میتوانید جزییات هرکدام از اهداف فوق و پیشرفت پروتکل مینا در محقق ساختن آنها را مشاهده کنید.
دلایل رشد پروتکل مینا؛ چرا مینا همچنان مستعد رشد است؟
یکی از دلایل اصلی رشد چشمگیر قیمت MINA در ماههای اخیر، افزایش تب و تاب جامعه رمزارزها پیرامون رولآپهای دانش صفر است. بسیاری معتقدند این فناوری در نهایت آینده سیستمهای بلاکچینی را تغییر میدهد.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، تعداد تراکنشها در بلاکچین مینا در ماه دسامبر افزایش یافته که نشاندهنده استقبال سرمایهگذاران از این شبکه بلاکچینی است و نقطه عطف مهمی برای این شبکه به شمار میرود.
علاوه بر این، در ماه دسامبر شاهد افزایش چشمگیر تعداد آدرسهای جدید در بلاکچین مینا بودهایم؛ به طوری که این تعداد از ۱۹۳ هزار فراتر رفته و انتظار میرود در هفتههای آتی به ۲۰۰ هزار برسد. نمودار زیر تعداد آدرسهای جدیدی را نشان میدهد که در ماه دسامبر به پروتکل مینا اضافه شده است و بر اساس آن میتوان گفت روند کلی افزایش آدرسها در این ماه صعودی بوده است.
علاوه بر استقبال اخیر سرمایهگذاران، فعالیت توسعهدهندگان مینا در ماههای اخیر نیز نقش مهمی در افزایش قیمت این پروژه داشته است. تیم توسعه مینا به تازگی از یک صندوق نوآوری مبتنی بر جامعه با نام زدکی ایگنایت (zkIgnite) رونمایی کرد. این صندوق قصد دارد به توسعهدهندگان مختلف کمک کند پروژههای خود را مبتنی بر فناوری دانش صفر و در بستر پروتکل مینا راهاندازی کنند.
مهمترین پیشرفت در این زمینه، راهاندازی لایه Paima ZK است. پس از یک سال توسعه، این شبکه میتواند اثباتهای دانش صفر را در هر اکوسیستم لایه ۱ (L1) مستقر کرده و از پایگاههای کد EVM و غیر EVM پشتیبانی کند.
استودیو پیما (Paima Studios) این لایه را با همکاری Mina، ZekoLabs و Class Lambda توسعه داده است که نشاندهنده پیشرفت قابل توجهی در فناوری بازیهای بلاکچین است. این لایه با ایجاد نمونههای جدید ZK در بازیهای سنتی وب ۲، مقیاسبندی داینامیک را در بازیهای بلاکچینی امکانپذیر میکند.
علاوه بر این، بنیاد مینا در تاریخ ۱۹ دسامبر اعلام کرد کورت همکر (Kurt Hemecker)، متخصص توسعه کسب و کار معروف در حوزه فینتک را به عنوان مدیرعامل جدید خود منصوب کرده است. این بنیاد همچنین خاطرنشان کرد برای توسعه بیشتر و استفاده از مزایای سیستم قانونی کشور سوییس، دفتر مرکزی خود را به ژنو منتقل کرده است. بسیاری معتقدند تغییر مدیرعامل مینا و انتقال دفتر مرکزی به کشور سوییس، گامی در راستای گسترش بیشتر این پروژه بلاکچینی است.
تیم توسعه مینا قصد دارد همچنان در راستای تحقق اهدافی که در رودمپ این پروژه ذکر شد در سال ۲۰۲۴ تلاش کند. بر اساس توییت حساب رسمی مینا در شبکه اجتماعی X، این پروژه به دنبال آن است تا یک بریج بلاکچینی به شبکه اتریوم راهاندازی کند؛ اتفاقی که میتواند در ادامه بر قیمت مینا تاثیر بهسزایی بگذارد.
با توجه به استقبال گسترده سرمایهگذاران و تداوم تلاش توسعهدهندگان مینا و همچنین رودمپ قوی این پروژه، میتوان انتظار داشت در صورت صعودی ماندن بازار کریپتو، مینا همچنان به صعود ادامه دهد.
تحلیل تکنیکال MINA
از ۱۱ اکتبر (۱۹ مهر)، زمانی که قیمت MINA به ۰.۳۴ دلار سقوط کرد، شاهد شروع فاز صعودی آن بودیم. در ابتدا، یک حرکت صعودی سهمی اتفاق افتاد که طی آن قیمت در ۲۴ اکتبر (۲ آبان) به ۰.۹۶ دلار رسید، اما کندل روزانه در قیمت ۰.۷۴ دلار بسته شد و فتیله بلندی را در کندل نمودار روزانه باقی گذاشت.
هر چند قیمت با پولبک نسبتا عمیقی (حدود ۴۰٪) مواجه شد و کفهای پایینتری تشکیل داد که البته این حرکت در نقش تثبیت قیمت بود، پس از آن خط روند داینامیک شکسته شد و یک حرکت صعودی دیگر رخ داد.
بر اساس موج شماری الیوت، اگر موج شماری درست باشد، پس از ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر)، زمانی که قیمت به ۰.۶۷ دلار رسید، موج ۳ شروع شده است.
با استفاده از ابزار فیبوناچی اکستنشن (تشکیل شده از سه نقطه موج ۱ و ۲)، هدف قیمتی این موج میتواند سطح ۱.۶۱۸ یعنی در حدود ۱.۵۴ دلار باشد. به این ترتیب، در کوتاه مدت همچنان پتانسیل صعود وجود دارد.
اما از آنجایی که ممکن است این موج تنها موج ۳ از یک ۵ موجی باشد، پس از یک پولبک جزئی برای تشکیل موج ۴، احتمالا سقف دیگری هم برای این ارز شاهد باشیم. در نتیجه، قیمت MINA این پتانسیل را دارد که در نهایت به ۲ دلار برسد.
همچنین، از آنجایی که RSI در تایم فریم هفتگی در محدوده ۸۰ قرار دارد، احتمال یک پولبک به محدوده ۱.۳-۱.۲ دلار برای تشکیل موج ۴ و ادامه موج ۵ وجود دارد.
در بلندمدت، پس از عبور از منطقه ۲ دلار، ناحیه مقاومت استاتیک در محدوده ۳.۵۰-۳.۱۶ را خواهیم داشت. پس از آن محدوده ۴.۳۵-۴.۱ دلار و سپس ATH قبلی در محدوده ۶.۵-۵.۰ دلار را پیش رو داریم.