متوسط مقالات عمومی

۱۰ مورد از بهترین شبکه‌‌های ذخیره‌سازی غیرمتمرکز؛ از آرویو و فایل کوین تا اکاش نتورک

سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی در گذشته بسیار کاربردی و مفید بودند، اما معایب زیادی هم داشتند. نشت داده‌ها و آسیب‌پذیری‌های امنیتی مختلف در سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی، باعث شد که بسیاری از کاربران دیگر تمایلی به استفاده از این سیستم‌ها نداشته باشند. خوشبختانه، تکنولوژی بلاک چین روش‌های جدیدی را برای ذخیره‌سازی داده‌ها ارائه کرده است که مشکلات سیستم‌های سنتی را ندارند. در این مقاله از میهن بلاکچین قصد داریم ۱۰ مورد از بهترین پلتفرم های ذخیره سازی بلاکچینی را به شما معرفی کنیم.

نکات کلیدی مقاله

✅سیستم‌های ذخیره‌سازی جزو جدانشدنی تکنولوژی هستند که پای آنها به فضای ارز دیجیتال نیز باز شده است.
✅شبکه‌های ذخیره‌سازی غیرمتمرکز نسبت به شبکه‌های سنتی، امنیت بیشتری دارند و دست واسطه‌ها از داده‌ها کوتاه است.
✅فایل کوین، اینترنت کامپیوتر و بیت تورنت از جمله مهم‌ترین شبکه‌های ذخیره‌سازی در بلاکچین هستند.
✅این شبکه‌ها به کمک توکن‌های بومی خود، پاداش‌هایی را برای مشارکت‌کنندگان در تامین فضای ذخیره‌سازی فراهم می‌کنند.

آشنایی با شبکه‌های بلاکچینی ‌ذخیره‌سازی

پلتفرم های ذخیره سازی بلاکچینی
مبنع: techfi.tech

عمده مشکلات سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی مربوط به متمرکز بودن آن‌هاست. پلتفرم‌های ذخیره‌سازی بلاکچینی غیرمتمرکز هستند و با ارائه راهکارهای پیشرفته برای ذخیره‌سازی داده‌ها و فایل‌ها، محدودیت‌های سیستم‌های سنتی را از بین می‌برند. در اینجا شما را با ۱۰ سیستم ذخیره‌سازی غیرمتمرکز آشنا خواهیم کرد.

۱. فایل کوین (Filecoin)

ذخیره فایل در فایل کوین
منبع: filecoin.io

شبکه فایل کوین در سال ۲۰۱۷ توسط شرکت پروتکل لبز (Protocol Labs) راه‌اندازی شد. هدف از توسعه شبکه فایل کوین، ارائه یک روش غیرمتمرکز و امن برای ذخیره‌سازی و دسترسی به داده‌های آنلاین است. سیستم همتابه‌همتای فایل کوین به کاربران امکان می‌دهد که فضای ذخیره‌سازی کامپیوتر خود را در اختیار این شبکه قرار دهند و در بلاک چین فایل کوین مشارکت داشته باشند.

فایل کوین بر پایه دو مکانیسم اجماع مختلف کار می‌کند: گواه اثبات رونوشت (Proof of Replication) و گواه اثبات فضا-زمان (Proof of Space-Time). در گواه اثبات رونوشت، ماینر اثبات می‌کند که یک کپی یا رونوشت منحصربه‌فرد از داده‌ها را در اختیار دارد. در گواه اثبات فضا زمان،‌ ماینر اثبات می‌کند که این رونوشت منحصربه‌فرد از داده‌ها در یک برهه خاص در فضای ذخیره‌سازی فیزیکی وجود داشته است. هزینه ذخیره‌سازی داده‌ها و پاداش مشارکت‌کنندگان شبکه با توکن بومی فایل کوین (FIL) پرداخت می‌شود.

۲. اینترنت کامپیوتر (Internet Computer)

مکانیزم ذخیره‌سازی در اینترنت کامپیوتر
منبع: internetcomputer.org

شبکه اینترنت کامپیوتر توسط بنیاد دفینیتی (DFINITY) و با هدف گسترش کاربرد اینترنت ساخته شد. این شبکه یک محیط امن برای اجرای قراردادهای هوشمند، پیاده‌سازی برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) و میزبانی وبسایت است.

شبکه اینترنت کامپیوتر به کمک پروتکل ۴ لایه‌ای خود، زیرشبکه‌ها‌ را به صورت مستقل و غیرهمزمان مدیریت می‌کند تا به‌صورت جمعی یک پلتفرم محاسباتی یکپارچه را تشکیل دهند. استفاده از دیتاسنتر‌های مستقل در سراسر جهان، باعث می‌شود که شبکه اینترنت کامپیوتر مقیاس‌پذیری و توان محاسباتی بسیار بالایی داشته باشد و تراکنش‌ها را با توان عملیاتی زیادی مدیریت کند. از توکن بومی این شبکه (ICP) برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها و پاداش دادن به مشارکت‌کنندگان شبکه استفاده می‌شود.

۳. بیت تورنت (BitTorrent)

شبکه بیت تورنت
منبع: bittorrent.com/token/btt

بیت تورنت یک کلاینت معروف است که از توکن BTT آن (یک توکن کاربردی با استاندارد TRC-10) در تراکنش‌های مربوط به توزیع محتوا و اشتراک‌گذاری فایل استفاده می‌شود.

از توکن BTT برای پاداش‌دهی به مشارکت‌کنندگان در شبکه بیت تورنت استفاده می‌شود. آن دسته از کاربرانی که مایل به دریافت دسترسی آزادتر و سرعت دانلود بیشتر هستند، می‌توانند سرویس‌های موردنظر خود را با توکن BTT خریداری کنند. پس از دانلود، تمام کاربران می‌توانند با ارائه میزبانی فایل (Seeding) توکن BTT کسب کنند. شبکه بیت تورنت با استفاده از قراردادهای هوشمند شبکه ترون (Tron) و با ارائه سیستم ذخیره‌سازی و پهنای باند غیرمتمرکز، امکان دانلود پرسرعت را برای کاربران فراهم می‌کند.

۴. هولو (Holo)

فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز شبکه هولو
منبع: holo.host

شبکه هولو یک بازار غیرمتمرکز برای فضای ابری است که در آن هرکسی می‌تواند با ارائه حافظه کامپیوتر خود به شبکه، برنامه‌های غیرمتمرکز را میزبانی کند. میزبان‌ها در ازای ارائه خدمات به سایر کاربران ارز دیجیتال HoloFuel دریافت می‌کنند.

هولو یک توکن ERC-20 به نام HoloToken نیز دارد که می‌توان آن را با نسبت ۱:۱ با توکن HoloFuel معاوضه کرد. شبکه هولو بر بستر بلاکچین Holochain ساخته شده است و از نودهای مستقل استفاده می‌کند که باهم در تعامل هستند. استفاده از نودهای مستقل باعث می‌شود که هولو نیازی به مکانیسم‌های اجماع جهانی نداشته باشد و تراکنش‌ها را با سرعت و توان بیشتر پردازش کند.

۵. اوشن پروتکل (Ocean Protocol)

ذخیره‌سازی به کمک پروتکل اوشن
منبع: oceanprotocol.com

پروتکل اوشن با هدف ایجاد دسترسی آزاد و منصفانه به داده‌ها ساخته شده است. این پروتکل نوعی بازار است که در آن کاربران می‌توانند به صورت امن و با حفظ حریم خصوصی، داده‌های خود را منتشر و از آن‌ها درآمد کسب کنند. قابلیت Compute-to-Data در پروتکل اوشن به کاربران امکان می‌دهد که بدون دسترسی مستقیم به داده‌ها یا بدون در اختیار داشتن داده‌های خام، از آن‌ها استفاده کنند.

از توکن بومی اوشن (Ocean Token) برای اهداف حاکمیتی و پاداش دادن به مشارکت‌کنندگان (کسانی که فضای ذخیره‌سازی خود را به شبکه ارائه می‌کنند) استفاده می‌شود. پروتکل Ocean یک پروتکل تعامل‌پذیر است و می‌تواند از طریق پل‌های انتقال داده با بلاکچین‌های دیگر مثل اتریوم، بایننس اسمارت چین و پالیگان تعامل داشته باشد.

۶. آرویو (Arweave)

ذخیره فایل در شبکه آرویو
منبع: arweave.org

در سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی این خطر وجود دارد که داده‌ها دستکاری یا حذف شوند. شبکه آرویو با ارائه یک پلتفرم ذخیره‌سازی غیرمتمرکز، دائمی و ضد دستکاری این مشکل را حل کرده است.

آرویو بر بستر لایه بلاکچینی “Permaweb” ساخته شده است تا کاربران آن بتوانند به فضای ذخیره‌سازی جهانی دسترسی داشته باشند. نحوه کار شبکه آرویو تقریبا مشابه کار پروتکل‌ HTTP/HTTPS است که ارتباط بین کاربران اینترنت و سرویس‌های وب را تسهیل می‌کند. تفاوت آرویو با HTTP این است که در ساختار آرویو سرور وجود ندارد. بر خلاف سرورهای سنتی که در آن‌ها کاربران باید برای ظرفیت استفاده نکرده نیز پول پرداخت کنند، آرویو ظرفیت ذخیره‌سازی مورد نیاز را به صورت خودکار تنظیم می‌کند. شبکه آرویو برای استفاده در دیفای (DeFi)، Dappها، آرشیو کردن محتوا و ذخیره‌سازی داده‌های تحقیقاتی بسیار مناسب است.

۷. شبکه سیا (Sia Network)

ذخیره‌سازی غیرمتمرکز در شبکه سیا
منبع؛ sia.tech

پلتفرم سیا در واقع یک کامیونیتی یا جامعه کاربری است که از علاقه‌مندان علم ذخیره‌سازی داده و توسعه‌دهندگان برنامه‌های متن باز تشکیل شده است. این شبکه یک پلتفرم ذخیره‌سازی ابری غیرمتمرکز و امن است که افراد زیادی در سراسر جهان در آن مشارکت دارند.

کاربران با پرداخت سیاکوین (Siacoin) وارد قراردادهای ذخیره‌سازی می‌شوند. این قراردادها شرایط، مدت و هزینه ذخیره‌سازی داده‌ها را تعیین می‌کنند. میزبان‌ها باید ثابت کنند که داده‌های موردنظر خود را با استفاده از الگوریتم گواه اثبات ذخیره‌سازی (Proof of Storage) ذخیره می‌کنند. بازار آنلاین سیا به خریداران و فروشندگان امکان می‌دهد که بدون واسطه و بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر باهم تعامل داشته باشند.

بر بستر شبکه سیا یک شبکه غیرمتمرکز تحویل محتوا به نام اسکای‌نت (Skynet) نیز ساخته شده است که با روش‌های ضد سانسور خدمات میزبانی سیا را گسترش می‌دهد.

۸. فلاکس (Flux)

شبکه ذخیره‌سازی ابری فلاکس
منبع: runonflux.io

شبکه فلاکس یک سیستم ذخیره‌سازی ابری و مبتنی بر بلاکچین است. این شبکه به کاربران امکان می‌دهد که برنامه‌های غیرمتمرکز مورد نظر خود را بر بستر این شبکه بسازند و پیاده‌سازی کنند. فلاکس یک شبکه مردمی است و کاربران می‌توانند در سراسر جهان از منابع محاسباتی آن استفاده کنند.

پلتفرم فلاکس تمرکز خود را بر امنیت، تعامل‌پذیری و تکرار اطلاعات (Redundancy) گذاشته است. این شبکه به کاربران امکان می‌دهد که سرویس‌های ذخیره‌سازی را بر اساس مشخصات خاص خریداری کنند. پاداش نودهای شبکه با توکن فلاکس (Flux) پرداخت می‌شود. شبکه فلاکس حامی محیط زیست است و از راهکارهای بلاکچینی سازگار با طبیعت استفاده می‌کند؛ مثل الگوریتم‌های استخراج ضد ASIC و الگوریتم گواه اثبات کار مفید (Proof of Useful-Work). وردپرس (WordPress) یکی از پلتفرم‌های محبوب در شبکه فلاکس است که از وب هاستینگ غیرمتمرکز این شبکه استفاده می‌کند.

۹. استورج (Storj)

شبکه ذخیره‌سازی استورج
منبع: storj.io

استورج یک سیستم ذخیره‌سازی ابری و متن باز است که در این زمینه راهکارهای امن، خصوصی و مقرون‌به‌صرفه ارائه می‌دهد. شبکه همتابه‌همتای استورج از تعدادی منابع ذخیره‌سازی متصل به هم ساخته شده است که توسط افراد و سازمان‌های مختلف در سراسر جهان ارائه می‌شوند.

ساختار استورج به‌‌گونه‌ای طراحی شده است که قبل از آپلود کردن داده‌ها در شبکه، آن‌ها را به‌صورت بسته‌های کوچک رمزگذاری می‌کند. استورج از تکنیک‌های کدگذاری مختلف استفاده می‌کند تا در هر شرایطی (حتی هنگام از کار افتادن برخی از نودها)، داده‌ها پایدار بمانند و در دسترس باشند.

از توکن بومی استورج (STORJ) برای پاداش دادن به اپراتورهای نود و تسهیل تراکنش‌های سیستم استفاده می‌شود. استورج یک پلتفرم عالی برای آرشیو داده، توزیع محتوا و ذخیره‌سازی داده‌های اپلیکیشن است.

۱۰. شبکه اکاش (Akash Network)

شبکه آرکاش
منبع: akash.network

اکاش نتورک یک پلتفرم متن باز برای معامله امن و آسان منابع محاسباتی است. فناوری شبکه اکاش بر بستر Supercloud ساخته شده است. سوپرکلاود نوعی ساختار ابری است که امکان انتقال برنامه‌ها به سرویس‌های ابری دیگر را فراهم می‌کند.

برای دریافت سرویس‌های ذخیره‌سازی، کاربران بودجه خود را از قبل تعیین می‌کنند. این کار بین میزبان‌ها رقابت ایجاد می‌کند و باعث می‌شود که سرویس‌ها با قیمت مناسب به کاربران ارائه شود.‌ آکاش نتورک برای مدیریت اپراتورهای نود از الگوریتم گواه اثبات سهام استفاده می‌کند.

از توکن بومی اکاش (AKT) برای حاکمیت، تامین امنیت بلاکچین، تشویق کاربران شبکه و ذخیره یا تبادل ارزش استفاده می‌شود. شبکه اکاش برای توسعه‌دهندگانی که به‌دنبال سرویس‌های محاسباتی مقرون‌به‌صرفه و غیرمتمرکز هستند یک گزینه جذاب است.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
استفاده از فضای ذخیره‌سازی غیرمتمرکز چه مزیتی دارد؟

عدم تمرکز و عدم استفاده از سرورهای مرکزی، امنیت داده‌ها را افزایش می‌دهد و از نشت اطلاعات و دسترسی واسطه‌ها به داده‌ها جلوگیری می‌کند.

پلتفرم‌های بلاکچینی ذخیره‌سازی کدام‌اند؟

فایل کوین، اینترنت کامپیوتر، بیت تورنت، هولو، اوشن، آرویو، سیا، فلاکس، استورج و اکاش از جمله پلتفرم‌های بلاکچینی هستند که برای ذخیره غیرمتمرکز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

جمع‌بندی

پلتفرم های ذخیره‌سازی بلاکچینی، غیرمتمرکز و امن هستند و بسیاری از مشکلات سیستم‌های متمرکز سنتی را ندارند. این پلتفرم‌ها نقش مهمی در آینده ذخیره‌سازی داده‌ها ایفا خواهند کرد. البته، سیستم‌های ذخیره‌سازی غیرمتمرکز مشکلاتی مثل مقیاس‌پذیری کم نیز دارند؛ اما مزایای آن‌ها بسیار بیشتر از محدودیت‌های آن‌هاست و به نظر می‌رسد که رشد بازار این نوع پلتفرم‌ها همچنان ادامه‌دار خواهد بود. در این مقاله شما را با ۱۰ مورد از بهترین پلتفرم‌های ذخیره‌سازی بلاکچینی و غیرمتمرکز آشنا کردیم. شما هم اگر پرسش یا نظری درباره این مطلب دارید، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
makeuseof.com

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
2 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا