کریپتو کده

پروتکل Beta Finance چیست؟ همه چیز درباره بتا فایننس و توکن بتا (Beta)

امور‌ مالی‌ غیر‌متمرکز یا دیفای (Defi)، مجموعه‌ای از اپلیکیشن‌های غیر‌متمرکز است که بر روی شبکه‌های بلاک‌چینی راه‌اندازی شده است. هدف از راه‌اندازی این برنامه‌ها ارائه امور مالی مثل دریافت وام و سپرده‌گذاری بدون نیاز به واسطه و به صورت غیر‌متمرکز است. برنامه‌های مختلفی در حوزه دیفای این خدمات را ارائه می‌دهند که عمدتا دو مشکل دارند: اول آن که تعداد محدودی از ارز‌های دیجیتال را می‌توان در آن سپرده‌گذاری کرد و دوم آن که کاربران در این پروتکل‌ها نمی‌توانند ارزهایی که وام‌گرفته‌اند به فروش برسانند و برای انجام این کار باید مبلغی که وام گرفته‌اند خارج کرده و در صرافی‌های متمرکز یا غیر‌متمرکز به فروش برسانند. Beta Finance این مشکلات را حل کرده و بستری برای انجام این کار‌ها توسط کاربران خود فراهم کرده است.

در این مقاله به بررسی پروتکل بتا‌ فایننس، اهداف این پروتکل، طرز کار آن، نقشه راه Beta Finance، همکاری‌های آن با شرکت‌های مختلف، آشنایی با رمز‌ارز Beta، صرافی‌هایی که می توان توکن بتا را در آن خرید و فروش کرد و کیف پول‌هایی که می‌توان توکن بتا را در آن‌ها نگهداری کرد، می‌پردازیم.

پروتکل بتا فایننس چیست؟

پروتکل بتا فایننس چیست

 Beta Finance یک پروتکل وام‌دهی در حوزه دیفای است که به صورت عرضه اولیه صرافی (Initial Exchange Offering) یا IEO، در صرافی بایننس با استیک کردن بایننس کوین (BNB) از تاریخ ۸ مهر ۱۴۰۰ به مدت ۸ روز، در قسمت لانچ‌پد این صرافی معرفی و عرضه شد. افرادی که مایل به گرفتن وام هستند و افرادی که مایل به سپرده‌گذاری یا قرض دادن پول خود برای کسب سود هستند، می‌توانند از این پروتکل دیفای استفاده کنند. نرخ سود سپرده‌گذاری‌ها و نرخ بهره وام‌ها در این پلتفرم بر اساس میزان عرضه و تقاضا در شبکه تعیین می‌شود. قرارداد هوشمند پروتکل بتا‌فایننس روی بلاک چین اتریوم ایجاد شده است و از دارایی‌های مختلف مثل اتر و برخی توکن‌های ERC20 پشتیبانی می‌کند. شایان ذکر است این پلتفرم در نظر دارد در فاز دوم برنامه‌های خود، این اجازه را به کاربران بدهد تا بتوانند هر گونه رمز‌ارزی که می‌خواهند، به این پلتفرم اضافه کنند. در حال حاضر ۱۶ ارز‌دیجیتال در قسمت بازار‌های تایید شده توسط بتا‌فایننس و ۱ ارز‌ دیجیتال در قسمت بازارهای تایید صلاحیت نشده این پروتکل موجود است. کاربران با انتخاب هر کدام از این بازار‌ها می‌توانند دارایی‌ها خود را سپرده‌گذاری کنند و برای دریافت وام یا فروش وامی که گرفته‌اند، می‌توانند ارزهای ETH, USDC, USDT و DAI به عنوان وثیقه در این پروتکل قرار داده و با نرخ بهره‌های متفاوت بسته به نوع ارز دیجیتال انتخابی، اقدام به دریافت یا فروش آن وام کنند.

هدف پروتکل بتا فایننس چیست؟

سیستم مالی دیفای به منظور غیر‌متمرکز‌سازی بازارهای مالی به وجود آمد و به سرعت به محبوبیت چشم‌گیری در بین مردم رسید. دیفای همچون هر صنعت نوظهور دیگری نیاز به تغییراتی برای بهبود کارایی و کامل‌تر شدن خدمات خود دارد. Beta Finance با شناسایی دو مورد از نیازهای صنعت دیفای، با شعار «اقتصاد آزاد برای همه» به وجود آمد و دو هدف اصلی را دنبال می‌کند؛ اول اینکه نوسانات موجود در دیفای را با توسعه زیر‌ساخت‌های حیاتی و ساخت ابزار‌های کاربردی جبران کند. برای انجام این کار ابزار فروش را که ابزاری متعادل کننده برای نوسانات قیمت و بخش مهمی از زیر ساخت‌های مالی است به آن اضافه کند و دوم اینکه در حال حاضر بیش از ۹۹ درصد ارزهای دیجیتال که در بازار در حال معامله هستند، توسط پروتکل‌های رایج حوزه دیفای نادیده گرفته می‌شوند و در این پروتکل‌ها وجود ندارند؛ دارندگان این توکن‌ها گزینه‌ای برای کسب سود از توکن‌های خود ندارند و به ناچار آن‌ها را در کیف پول‌های خود نگهداری می‌کنند. همانطور که دیفای بزرگ‌تر می‌شود و تعداد کاربران آن افزایش می‌یابد، نیاز است که پروتکل‌ها هم متناسب با آن‌ها رشد کنند و امکانات خود را ارتقا دهند، تا به کاربران بتوانند هر زمان بازارهای جدیدی ایجاد کنند. پروتکل بتا‌فایننس این امکان را برای سپرده‌گذاران خود فراهم می‌کند و آن‌ها می‌توانند توکن‌های خود را با میزان سود دلخواه تا بیش از ۱۰۰۰ درصد، به این پلتفرم اضافه کنند.

پروتکل بتا فایننس چگونه کار می‌کند؟

پروتکل بتا فایننس چیست

Beta Finance همچون پروتکل‌های کامپوند (Compound) و آوه (Aave)، پلتفرمی برای وام‌ گرفتن و وام دادن است. این پروتکل از سه بخش اصلی تشکیل شده است که در ادامه به طرز کار آن‌ها می‌پردازیم.

وام‌دهی (Lending) 

در این این بخش سرمایه‌گذاران یا وام دهندگان می‌توانند در بازار‌های مختلف موجود در Beta Finance دارایی‌های خود را وام دهند و از محل پرداخت بهره توسط وام گیرندگان سود کسب کنند. سودی که در این بخش به وام‌دهندگان تعلق می‌گیرد، از دو بخش تامین می‌شود؛ بخش اول بهره‌ای است که وام گیرندگان بابت وامی که گرفته‌اند به شبکه پرداخت می‌کنند و شبکه قسمتی از آن را به وام دهندگان پرداخت می‌کند و بخش دوم توکن‌های بتا است که شبکه بتا‌فایننس به عنوان پاداش به سپرده گذاران خود می‌دهد. نرخ سود سالانه مرکب (APY) روی ارزهای مختلف برای سپرده‌گذاران در این پلتفرم متفاوت است و برای استیبل کوین‌ها از ۹.۵ تا ۱۳ درصد و برای سایر کوین‌ها و توکن‌ها از ۳ تا ۳۶ درصد متغیر است. ارزش کل قفل شده (TVL) در این پلتفرم حدودا ۹۷ میلیون دلار است و طبق گزارش سایت defipulse.com در رتبه ۵۲ را از لحاظ ارزش قفل شده میان پروتکل‌های مختلف داراست. دارایی‌های سپرده‌گذاری شده در این پروتکل به عنوان توکن‌های ERC-20 نگهداری می‌شود و وام‌دهندگان پس از سپرده‌گذاری ارزهای دیجیتال خود bToken دریافت می‌کنند؛ bToken ها در واقع نماینده دارایی افراد در استخر‌های نقدینگی پروتکل بتا‌فایننس هستند و هر زمان که افراد بخواهند، می توانند آن‌ها را به شبکه پس داده و دارایی دیجیتال خود را از شبکه خارج کنند.

وام‌گیری (Borrowing)

با مراجعه به این بخش وام‌گیرندگان می‌توانند، با وثیقه گذاشتن ارزهای ETH, USDC, USDT و  DAI اقدام به گرفتن وام از شبكه بتا‌ فایننس کنند. در این قسمت کاربران با توجه به وام به ارزش (Loan-To-Value) که با فرمول زیر محاسبه می شود، اقدام به وام گرفتن از این پروتکل کنند.

نحوه محاسبه LTV

در فرمول بالا اگر عدد به دست آمده ۱ یا بزرگتر از ۱ باشد، پلتفرم کل مبلغ وثیقه را به شما وام می‌دهد ولی اگر عدد بدست ‌آمده کوچکتر از ۱ باشد، مبلغ وام با ضرب عدد بدست آمده در مبلغ وثیقه محاسبه می‌شود.

معرفی آیتم‌های فرمول بالا:

  • Debt Share Value = ارزش سهم بدهی
  • Price Token = قیمت توکن
  • Collateral Size = اندازه وثیقه
  • Collateral Factor = فاکتور وثیقه
  • Collateral Price = قیمت وثیقه 

این میزان با توجه به فرمول بالا برای ارز‌های مختلف متفاوت است و با مراجعه به سایت بتا‌فایننس و مراجعه به قسمت Borrowing، می‌توانید میزان وامی که بر اساس فرمول بالا به شما تعلق می‌گیرد، در این قسمت مشاهده کنید. برای دریافت وام ۳ بازه با نام‌های Recommended ,Liquidation ,Max توسط خود پلتفرم تعریف شده که به ترتیب بیشترین مقدار (با ریسک بالا)، مقداری که با رسیدن به آن لیکویید می‌شوید و میزان معمول بدون ریسک، مشخص شده است. امکان جالبی که این پروتکل برای وام‌گیرندگان در نظر گرفته، این است که آن‌ها با گرفتن وام مبلغی را به عنوان پاداش سالیانه از شبکه در قالب توکن بتا دریافت می‌کنند و این پاداش تا ۵۶ درصد سالیانه روی مبلغ وام هم می‌رسد؛ یعنی بهره‌ای که وام گیرندگان به شبکه پرداخت می‌کنند، گاهی بسیار کمتر از مبلغی است که به عنوان پاداش به آن‌ها پرداخت می‌شود.

  فروش استقراضی دارایی‌ (Shorting)

در Beta Finance قابلیتی به عنوان Shorting وجود دارد که در ‌آن، کسانی که می‌خواهند رمز‌ارزی را وام بگیرند، می‌توانند وامی که گرفته‌اند در همین پروتکل به فروش برسانند بدون اینکه نیاز باشد آن را به صرافی‌های غیر‌متمرکز (DEX) یا صرافی‌های متمرکز (CEX) انتقال دهند. در این قسمت نیز مانند قسمت Borrowing میزان LTV با همان شیوه محاسبه می‌شود و به کاربران کوین یا توکنی که می‌خواهند قرض بگیرند، داده می‌شود سپس پروتکل بتا‌فایننس به طور خودکار مبلغ وام را به دکس UniSwap (ورژن ۲ و۳) یا سوشی‌سواپ (SushiSwap) انتقال داده و دارایی که کاربران وام گرفته‌اند به فروش می‌رساند. هدف بتا‌فایننس از قراردادن این قابلیت در پروتکلش جلوگیری از ضرر کاربران از نوسان رمز‌ارزها در فاصله خارج کردن آن‌ها از این پلتفرم به صرافی، سهولت در فروش دارایی‌های استقراضی برای کاربران و کسب سود کاربران از طریق آربیتراژ بین DEXها و CEXهای مختلف است. همچنین میزان اسلیپیج (Slippage) حدودا ۰.۵ درصد است و کاربرانی که از این قابلیت استفاده می کنند، پاداشی در قالب توکن بتا دریافت خواهند کرد که میزان آن از میزان پرداختی آن‌ها برای بهره وام بیشتر است.

آشنایی با رمز ارز BETA

توکن بتا BETA چیست

بتا توکن پروتکل بتا‌ فایننس است که در دو شبکه مختلف وجود دارد؛ به صورت توکن ERC20 در شبکه اتریوم و BEP20 در شبکه بایننس‌ اسمارت‌ چین. از کاربردهای توکن BETA می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • دارندگان توکن بتا می‌توانند توکن‌های خود را به منظور جبران کسری بودجه احتمالی در شبکه سپرده‌گذاری کنند و به عنوان پاداش توکن بتا دریافت کنند.
  • پاداش‌دهی به تامین کنندگان نقدینگی که دارایی‌های خود را در استخر‌های وام‌دهی برای ارائه وام به وام‌گیرندگان، سپرده‌گذاری می‌کنند.
  • مشارکت در فرآیندهای حاکمیتی که در آن دارندگان توکن بتا می‌توانند در فرآیند مدیریتی پروتکل شرکت کرده و رای دهند. آن‌ها می‌توانند بر ویژگی‌ها و پارامتر‌های مختلف در Beta Finance تاثیر بگذارند و آن‌ها را تغییر دهند و به بهبود مسیر توسعه پروتکل کمک کنند. 

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ واحد بوده که از این مقدار حدود ۱۶۰.۰۰۰.۰۰۰ واحد BETA در گردش است. توکن بتا در حال حاضر رتبه ۲۶۱ را در میان همه ارز‌های دیجیتال دارد. ارزش کل بازار این توکن ۳۴۴.۹۹۲.۳۴۴ دلار و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته در زمان نگارش این مقاله ۱۱۸.۳۹۵.۴۱۷ دلار است. قیمت توکن بتا (BETA) در زمان نگارش این مقاله ۲.۱۶ دلار است. این رمز‌ارز در تاریخ ۶ آبان ۱۴۰۰ کمترین قیمت خود ۱.۵۵ دلار و در تاریخ ۱۶ مهر ۱۴۰۰ بیشترین قیمت خود ۴.۶۳ دلار را ثبت کرده است.

از تعداد کل توکن‌های بتا:

  • ۵ درصد آن در لانچ‌پد بایننس به فروش رسید
  • ۱۰ درصد برای فروش اولیه کنار گذاشته شد
  • ۵ درصد برای فروش راهبردی اختصاص یافت
  • ۵ درصد برای فروش در لانچ پد آلفا منظور شده است
  • ۲۰ درصد سهم تیم سازنده است
  • ۳۵ درصد برای توزیع پاداش در شبکه
  • ۲۰ درصد برای توزیع پاداش به تامین کنندگان‌نقدینگی

نقشه راه پروتکل بتا‌فایننس چیست؟

این پروتکل نقشه راه دقیقی از فعالیت‌های خود ارائه نداده است؛ اما در بخش فاز ۲ پروژه، مطرح کرده است که در تاریخ ۱۹ مهر ۱۴۰۰ بازار بدون مجوز خود که در آن به کاربران و تیم‌های مختلف اجازه می‌دهد که توکن‌های خود را به این پلتفرم اضافه کنند و همچنین قسمت استخراج نقدینگی (Liquidity Mining) خود را راه اندازی کرده است.

 

همکاری‌های پروژه بتا‌فایننس

همکاری‌های بتا قایننس

پروتکل بتا فایننس با گروهی از سرمایه گذاران و شرکت‌های برجسته از جمله شرکت‌های زیر همکاری داشته است.

  •  Multicoin Capital شرکت سرمایه‌گذاری در ارزهای‌ دیجیتال وشرکت‌های بلاک‌چینی.
  • DeFiance Capital صندوق دارایی‌های دیجیتال متمرکز بر امور مالی غیر‌متمرکز (Defi) است که تحقیقات خود را با مشارکت در پروژه‌های مختلف انجام می‌دهد. 
  • ParaFi Capital یک شرکت سرمایه‌گذاری است که روی بلاک‌چین و بازار‌های مالی غیر‌متمرکز سرمایه‌گذاری می‌کند. 
  • Spartan Group شرکت مدیریت دیجیتال است که رویکرد آن، شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری منحصر‌به‌فرد در بازار کریپتو است. 
  • Delphi Digital دلفی دیجیتال یک شرکت تحقیقاتی پیشرو در زمینه ارزهای‌دیجیتال است که با پروژه‌های مختلف در حوزه کریپتو همکاری داشته است.

معرفی بنیان‌گذاران پروتکل بتا فایننس

Beta Finance توسط آلن لی (Allen Lee)، فارغ التحصیل از دانشگاه MIT که قبلا به عنوان مهندس نرم‌افزار در مایکروسافت و فیس‌بوک کار کرده است، راه‌اندازی شد. 

مایکل شومیخین (Michael Shumikhin) مدیر استراتژی پروتکل بتا‌ فایننس است، او تحصیلات خود را در رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه MIT گذرانده و به عنوان استاد دانشگاه در رشته هوش مصنوعی فعالیت داشته است؛ او پیش از پیوستن به تیم بتا‌ فایننس، به عنوان مهندس توسعه نرم‌افزاری در شرکت Amazon مشغول به کار بوده است. 

ملوین ماکرانا (Melvin Macaranas) به عنوان مهندس نرم‌افزار در بتا‌ فایننس فعالیت می‌کند؛ او تحصیلات خود را در رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه چولالا نگکورن (Chulalongkorn University) واقع در تایلند گذرانده و پیش از آن به عنوان مدیر توسعه در اپلیکیشن Line فعالیت داشته است. 

یوتاخان باینگان (Yuttakhan Baingen) نیز به عنوان مهندس نرم‌افزار در شرکت بتا‌فایننس فعالیت می‌کند. او تحصیلات خود را در رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang گذرانده و پیش از آن در شرکت SCB 10X در بخش توسعه وب فعالیت داشته است.

در چه صرافی‌هایی می‌توان توکن بتا را خرید و فروش کرد؟

از کجا توکن بتا را بخریم

توکن BETA را می‌توان از صرافی‌های متمرکز بایننس، MEXC و TokoCrypto خریداری کرد. همچنین این توکن در صرافی‌های غیر متمرکزی چون پنکیک سواپ (PancakeSwap) و یونی سواپ (UniSwap) نیز لیست شده است.

کیف پول‌های مناسب برای نگهداری توکن BETA چیست؟

این رمز‌ارز را می‌توان در والت‌های نرم افزاری متامسک (MetaMask)، تراست‌ولت (Trust Wallet) و بایننس‌ ولت (Binance Wallet) نگهداری کرد. انتخاب‌های سخت افزاری همچون ترزور و لجر نیز می‌توانند خیال کاربران سخت‌گیرتر را از بابت امنیت راحت کنند.

جمع بندی

امروزه صنعت دیفای جایگاه ویژه‌ای در بین کاربران حوزه بلاک‌چین پیدا کرده است و روزانه به تعداد افرادی که از این صنعت استفاده می‌کنند افزوده می‌شود. به همین دلیل توسعه‌دهندگان زیادی محصولات خود را به بازار عرضه کرده‌اند که هر کدام قابلیت و مزایایی دارند. در میان تمام این محصولات Beta Finance با شناسایی دو مورد از نیاز‌های صنعت دیفای، با هدف ارائه خدمات آزاد و در دسترس برای دارندگان رمز‌ارزهای مختلف به وجود آمد. در این پلتفرم کاربران محدودیتی برای سپرده‌گذاری ارز‌های دیجیتال مختلف ندارند و می‌توانند انواع دارایی‌های دیجیتال خود را به این پلتفرم اضافه کنند؛ همچنین وام‌گیرندگان برای فروش وام خود نیاز به خروج آن از این پلتفرم ندارند و می‌توانند با استفاده از قابلیت Shorting دارایی خود را در همان‌جا به فروش برسانند. در این مقاله به بررسی پروتکل بتا‌ فایننس، نحوه کارکرد آن و توکن کاربردی این پلتفرم – توکن بتا BETA – پرداختیم.

نظر شما در خصوص پروتکل بتا فایننس چیست؟ آیا سابقه استفاده از خدمات پلتفرم‌های وام دهی را داشته‌اید؟ دیدگاه‌های خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
Beta Finance

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا