شبکه کوانت چیست؟ معرفی شبکه Quant و توکن QNT
هر شبکه بلاکچینی را بهر کاری ساختند و هیچ بلاکچینی وجود ندارد که همه نیازهای کاربران تکنولوژی بلاک چین را بهصورت یکجا برآورده کند. بنابراین قابلیت تبادل اطلاعات بین زنجیرههای بلاکچینی مختلف، به مرور زمان اهمیت بیشتری مییابد. شبکه کوانت (Quant) پروژهای است که به دنبال افزایش قابلیت همکاری میان بلاکچینهای مختلف است و برخلاف سایر پروژههای کریپتویی قصد ندارد این کار را با پیادهسازی یک شبکه بلاکچینی مجزا انجام دهد. پس کوانت چطور زنجیرههای مختلف را به یکدیگر متصل میکند؟ اصلاً شبکه کوانت چیست، چه اهدافی دارد و چطور کار میکند؟
علاوهبر پاسخ به سوالات بالا، در این مقاله به این موضوع میپردازیم که خدمات شبکه Quant چیست، با چه پروژههایی همکاری داشته و در ادامه نقشه راه پروژه کوانت، تیم توسعهدهندگان، رمزارز QNT و نحوه خرید، فروش و نگهداری این توکن را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
شبکه کوانت چیست؟
شبکه Quant در واقع یک شرکت فناوری بلاکچین است که بهدنبال اتصال شبکههای بلاکچینی مختلف از طریق سیستمعامل تعاملپذیر خود است. Operating System یا سیستمعامل که به اختصار به آن OS هم گفته میشود، رابطی است که ارتباط میان اجزای مختلف یک سیستم (مثلاً برقرای ارتباط میان نرمافزار و سختافزار ) را با یکدیگر برقرار میکند. سیستمعامل شبکه کوانت، Overledger نام دارد و بهمنظور افزایش قابلیت همکاری میان بلاکچینهای مختلف طراحی شده است. در بخشهای بعدی مقاله به این میپردازیم که اُورلجرِ شبکه کوانت چیست و کاربردهایی دارد.
از آنجایی که شبکه Quant یک پروژه متنباز نیست و کدهای پروژه در اختیار کاربران قرار نمیگیرد، بسیاری از فناوریهای بهکار رفته در محصولات این شبکه دارای حقوق مالکیت هستند و برای استفاده از آنها به لایسنس یا مجوز نیاز دارید. البته تمرکز شبکه کوانت بیشتر بر ارائه خدمات به سازمانهاست. اما توسعهدهندگان پلتفرم قصد ادغام شبکههای بلاکچینی که رمزارزها روی آن قرار گرفتهاند را هم دارند. در زمان نوشتن این مقاله، شبکه کوانت از بلاکچین بیت کوین، اتریوم، ریپل، بایننس چین، استلار، آیوتا و کانستلیشن پشتیبانی میکند.
هدف شبکه کوانت چیست؟
هدف اصلی Quant شرکتهای بزرگ، کسبوکارها، تشکیلات اقتصادی و سازمانهای دولتی هستند. پلتفرم کوانت میخواهد به گردش اطلاعات و ادغام بلاکچینهای مختلف بهشیوهای موثر و ساده کمک کند. Quant Network طراحی شده تا راه حلی جامع برای قابلیت همکاری دفتر کلهای توزیع شده ارائه دهد. صرف نظر از اینکه این DLTها چه ساختاری دارند و چطور کار میکنند. توسعهدهندگان ادعا میکنند که اُورلجر کوانت بهراحتی میتواند با زیرساختهای امور مالی سنتی ترکیب شود و سازمانها میتوانند بهراحتی از قابلیتهای بلاکچینهای مختلف با کمک API این شبکه استفاده کنند. API رابط برنامهنویسی اپلیکیشنهاست و توسعهدهندگان از آن برای نوشتن برنامههای قابل اجرا روی سیستم عامل استفاده میکنند.
زمانیکه بلاکچینهای مختلف به یکدیگر متصل شوند، سازمانها و کاربران میتوانند از بهترین ویژگیهای آنها بهصورت همزمان بهرهمند شوند. مثلاً در زمینه اپلیکیشنهای چندزنجیرهای یا Multi-Chain Applications (به اختصار mApps) که در بخشهای بعدی آن را معرفی خواهیم کرد، کاربران میتوانند از سرعت شبکه سولانا برای پردازش تراکنشها و بلاکچین بیت کوین برای امنیت پرداختها استفاده کنند.
شبکه Quant چطور کار میکند؟
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، شبکه کوانت یک پروژه متن بسته (Closed Source) است و توسعهدهندگان جزئیات عملکرد پروژه را با کاربران در میان نمیگذارند. اما یکی از مهمترین مواردی که باید بدانید این است که شبکه کوانت، بلاکچین نیست. یعنی بر بستر زنجیرههای بلاکچینی قرار نگرفته است. پس شبکه کوانت چیست و چطور کار میکند؟ Quant اکوسیستمی متشکل از اجزای مختلف است؛ اعم از سیستم عامل بلاکچینی اُورلجر، اپلیکیشنهای چندزنجیرهای (mApps)، شبکه اُورلجر، بازار شبکه Overledger، خزانه و توکن QNT که در بخش معرفی رمزارز شبکه کوانت چیست، به آن خواهیم پرداخت. اما پیش از اینکه این سرویسها و کاربرد هر کدام را بررسی کنیم، اجازه دهید لایههای شبکه و نحوه کارکرد پلتفرم Quant را توضیح دهیم.
کوانت از فناوریای بهنام Overledger DLT Gateway استفاده میکند. Gateway در لغت به معنای گذرگاه است و در علوم رایانه اصطلاحی است برای برقراری اتصال میان دو شبکه نامتشابه، متفاوت و مجزا. DLT هم مخفف Distributed Ledger Technology یا دفتر کل توزیع شده است که نوعی فناوری برای ذخیرهسازی جزئیات تراکنشهایی است که بهطور همزمان در پایگاههای داده مختلفی نگهداری میشوند. بنابراین کوانت از طریق این گذرگاه لجر، شبکههای بلاکچینی مختلف را بهیکدیگر متصل میکند. شبکه Quant صرف نظر از اینکه هر شبکه از چه نوع دفتر کلی استفاده میکند (مثلاً بلاکچینی یا گراف جهتدار غیرمدور که به آن DAG هم گفته میشود) ارتباط بین شبکهها را برقرار میکند.
پلتفرم اُورلجر یک مدل چندلایهای امن است که برای پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکز و ارتباط میان بلاکچینهای مختلف توسعه یافته و شامل لایههای زیر است:
- لایه تراکنش: برای ذخیرهسازی تراکنشها و اجماع از طریق دفتر کلهای مختلف استفاده میشود.
- لایه ارتباطی: برای پردازش اطلاعاتی دریافتی از دفتر کلهای متصل بهیکدیگر کاربرد دارد. اطلاعاتی همچون تراکنشها، قراردادهای هوشمند و Metadata (فراداده یا دادههای جانبی مهم و کاربردی).
- لایه فیلتر و مرتبسازی: فیلتر و مرتبسازی پیامها از لایه ارتباطی و مرتبسازی دادها در بلاکهای تاییدشده.
- لایه کاربردی: برای تشخیص اپلیکیشنهای چندلایهای و برقراری ارتباط بین برنامههای کاربری از طریق لایه ارتباطی و لایه فیلتر و مرتبسازی استفاده میشود.
سرویسهای شبکه کوانت چیست؟
محصول اصلی Quant پلتفرم سازمانی Overledger است که بهعنوان اولین گذرگاه دفتر کل توزیع شده شناخته میشود. این محصول بهعنوان یک گذرگاه API برای دستیابی به دفتر کلهای مختلف عمل میکند. این پلتفرم به کاربران این امکان را میدهد که با زیرساختهایی که در اختیارشان قرار میگیرد به شبکه بلاکچینی مدنظر خود متصل شوند. این پلتفرم سازمانی از دو جزء سیستمعامل و شبکه تشکیل شده که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
سیستم عامل اُورلجر
Overledger OS یا سیستمعامل اُورلجر، رابط بین بلاکچینهای مختلف است. کاربران با استفاده از این OS میتوانند به صورت پیوسته به شبکههای بلاکچینی دسترسی داشته باشند. توسعهدهندگان پلتفرم کوانت میخواهند آن را به ویندوز یا لینوکس آینده شبکه بلاکچین تبدیل کنند. در طراحی این سیستمعامل از فناوری کوبرنتس (Kubernetes technology) گوگل استفاده شده است. کوبرنتس به اپلیکیشن این قابلیت را میدهد که بدون از کار افتادن از هزاران کاربر پشتیبانی کند.
همانند بسیاری از برنامههای نرمافزاری متن بسته، استفاده از سیستم عامل اُورلجر رایگان نیست. افراد و سازمانها میتوانند با پرداخت هزینه سالیانه، لایسنس این برنامه را تهیه کنند. این هزینه برای کاربران عادی ثابت است. درحالیکه برای سازمانها براساس فاکتورهایی همچون ابعاد سازمان محاسبه میشود. بعد از خرید لایسنس، کاربران قادر خواهند بود که اپلیکیشنهای چندزنجیرهای یا mApps را بر بستر سیستم عامل Overledger ساخته و راهاندازی کنند.
اپلیکیشنهای چند زنجیرهای
mAppها یا Multi-Chain Applications، برنامههای هستند که بر بستر بلاکچینهای مختلف ساخته میشوند. درست برخلاف برنامههای غیرمتمرکز (dApps) که تنها روی یک زنجیره بلاکچینی واحد (مثلاً اتریوم) راهاندازی میشوند. هر اپلیکیشن چندزنجیرهای از قراردادهای پیمانی (Treaty Contracts) ساخته شده است. قراردادهای پیمانی برنامههایی پیشرفته هستند که این امکان را فراهم میکنند که چندین قرارداد هوشمندی که روی بلاکچینهای مختلف قرار دارند، با یکدیگر کار کنند.
از آنجایی که اپلیکیشنهای چندزنجیرهای روی شبکههای مختلفی قرار دارند، سرعت اجرا و کارایی آنها به بلاکچین آنها بستگی دارد. مثلاً اگر شما برنامهای راهاندازی کنید که از شبکه اتریوم و سولانا استفاده میکند، بخشی از اپلیکیشن که روی اتریوم قرار دارد، توانایی پردازش تنها ۱۵ تراکنش در ثانیه را دارد، در حالیکه بخش دیگر میتواند حدود ۶۵هزار تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند.
شبکه اُورلجر
Overledger Network از بخشهای مختلفی تشکیل شده که بر بستر سیستمعامل شبکه کوانت قرار میگیرند. شبکه اورلجر، خرید و فروش دادهها و اپلیکیشنهای دیجیتال را از طریق بازار شبکه اُورلجر ممکن میکند.
تمام تراکنشهای شبکه در خزانه شبکه اُورلجر قرار میگیرند. خزانه یا Treasury، مجموعهای از قراردادهای هوشمند بر بستر شبکه اتریوم است. خزانه بهعنوان یک واسطه برای اجرای تراکنشها عمل میکند. بخش کمی از فی تراکنشها به شبکه کوانت تعلق میگیرد.
خزانه همچنین توکنهای QNT که برای خرید لایسنس محصولات شبکه کوانت استفاده میشوند را هم در خود ذخیره میکنند. زمانی که قرارداد به پایان میرسد، رمزارزها هم در بازار بهفروش میرسند.
توکن QNT چیست؟
رمزارز کوانت نوعی توکن ERC-20 بر بستر شبکه اتریوم است که به آن رمزارز Quant یا QNT هم گفته میشود. اما کاربرد توکن شبکه کوانت چیست؟ این ارز دیجیتال برای خرید محصولات، سرویسها و پرداخت هزینه لایسنس شبکه کوانت بهکار میرود.
توکن QNT رتبه ۵۸ را در بین تمام ارزهای دیجیتال به خود اختصاص داده است. به گزارش میهن بلاکچین، مقدار عرضه کل این رمزارز ۱۴,۶۱۲,۴۹۳ واحد بوده که از این مقدار حدود ۱۳,۱۵۷,۶۶۷.۴۷ واحد توکن در بازار گردش میکند. ارزش کل بازار رمزارز کوانت ۲,۴۶۷,۷۳۰,۶۰۱ دلار و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت ۲۶,۹۹۰,۵۳۸ دلار است. قیمت Quant در زمان نوشتن این مقاله ۱۸۷.۳۸ دلار است. ارز دیجیتال QNT در تاریخ ۱ شهریور ۱۳۹۷ با کمترین قیمت ۰.۲۱۵۷۷۳ دلار و در تاریخ ۳ شهریور ۱۴۰۰ با بیشترین قیمت ۲۰۹.۷۶ دلار معامله شده است.
بررسی نقشه راه پروتکل Quant
در ماه ژوئن ۲۰۲۱، پروتکل کوانت از ورژن ۱.۵ شبکه اصلی بهرهبرداری کرده و در حال حاضر نسخه ۲.۰ اُورلجر عرضه شده است. پلتفرم Quant هنوز نقشهراه مشخصی ندارد اما تیم توسعهدهنده در حال حاضر بر آموزش تخصصی توسعهدهندگان، شبکههای بلاکچینی و اپلیکیشنهای شبکه Overledger متمرکز هستند.
- ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۸
سوزاندن حدود ۹,۵۴۵,۷۶۵.۹۵۰ واحد توکن کوانت
- ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۸
پیوستن به کسنرسیوم جهانی بلاکچین قانونی
- ۲۰ نوامبر ۲۰۱۸
رونمایی از سیستم عامل اُورلجر
- ۱۸ دسامبر ۲۰۱۸
آغاز همکاری با AUCloud – پیوستن به کنسرسیوم ابتکار بلاکچین MOBI
- ۲۰ دسامبر ۲۰۱۸
آغاز همکاری با Crowdz
- ۲۴ ژانویه ۲۰۱۹
قرار گرفتن در فهرست ۵۰ شرکت برتر کریپتو ولی (Crypto Valley)
- ۸ فوریه ۲۰۱۹
آغاز همکاری با پی.یوکی (Pay.UK)
- ۱۳ فوریه ۲۰۱۹
پیوستن به اکوسیستم استارتاپی اوراکل گلوبال (Oracle Global)
- ۱۹ مارس ۲۰۱۹
آغاز همکاری با سرویس وب آمازون
- ۱۹ فوریه ۲۰۲۰
آپدیت Overledger
- ۳۱ مارس ۲۰۲۰
عرضه خزانه شبکه اُورلجر
- ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱
عرضه نسخه ۱.۵ شبکه اصلی
پروتکل Quant با چه پروژههایی همکاری کرده است؟
شبکه کوانت با شعار “انقلاب در شیوه اتصال جهان” با پلتفرمهای بسیاری همکاری کرده است. چشمانداز کوانت برای برخی از این همکاریها؛ در اختیار قرار دادن امکانات و محصولات به شرکتهایی است که قصد ایجاد شبکه بلاکچینی مجزا را ندارند. تیم توسعهدهنده Quant معتقد است که همه باید بتوانند راحت و بدون دردسر از فناوری بلاکچین بهرهمند شوند. در ادامه به معرفی و بررسی برخی از پروژههایی که با کوانت همکاری کردهاند میپردازیم.
همکاری با آمازون
کوانت در ماه مارس ۲۰۱۹ خبر از همکاری با شرکت AWS Partner Network یا APN داد. این شرکت شریک جهانی پلتفرم Amazon AWS است که با هدف کمک به شرکای APN برای یافتن راه حلهای تجاری، فنی، تبلیغاتی مبتنی بر بستر AWS توسعه یافته است. همکاری آمازون و کوانت این امکان را فراهم میکند که میلیونها کاربر AWS که از سرویسهای وب آمازون مثل Cloud استفاده میکنند با کمک محصول اُورلجر شبکه کوانت، اپلیکیشنهای چند زنجیرهای خود را بسازند.
همکاری کوانت با Pay.UK
پی.یوکِی یک شرکت پیشرو است که در زمینه پرداختهای غیرتجاری فعالیت میکند و تراکنشهای بین مشتریان، کسبوکارها و سازمانهای دولتی را مثل تراکنشهای عادی، حقوق، قبوض، مالیات و پرداختهای اینترنتی را امکانپذیر میکند. شبکه کوانت به Pay.UK در زمینه حفظ یکپارچگی خدمات، تحول در صنعت پرداخت و ارتقای سرویس کمک میکند.
همکاری با Crowdz
کرادز در حوزه دیجیتالی کردن زنجیره تامین جهانی کار میکند. هدف Crowdz این است که با ادغام شبکه زنجیره جهانی با بلاکچین، کارایی، سرعت و اقتصاد زنجیره تامین جهانی را افزایش دهد. کوانت در سال ۲۰۱۸ همکاری خود را به قصد اتصال شبکه بیزینس به بیزینس (B2B) این سازمان به بلاکچینهای مختلف آغاز کرد.
معرفی تیم شبکه کوانت
شبکه Quant در سال ۲۰۱۷ توسط گیلبرت وردین (Gilbert Verdian) تاسیس شد. یکی از نقاط قوت وردین تجربه او در زمینه تکنولوژی و ارتباطاتی است که با موسسات دولتی و خصوصی برقرار کرده است. گیلبرت برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ با بیت کوین آشنا شد و در طول دوران کاری از کارفرمایان خود میخواست که از فناوری بلاکچین استفاده کنند. او سالها در شرکتهایی همچون Ernst & Young، HSBC، BP Oil و Price Waterhouse Coopers در سمتهای مختلف مشغول بهکار بود. در سال ۲۰۱۵ او به توسعه استاندارد ایزو بلاکچین TC307 کمک کرد. هماکنون حدود ۶۰ کشور مختلف در سراسر دنیا از این استاندارد برای توسعه بلاکچین خود استفاده میکنند.
سایر اعضای تیم پلتفرم Quant:
- پیتر ماریروسان (Peter Marirosans)
پیتر سرپرست فنی کوانت است و سالها در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت کرده است. او فارغالتحصیل رشته علوم رایانه از دانشگاه UCL است. ماریروسان در سال ۱۹۹۹ شرکت سرویس کامپیوتری Bear Essential را تاسیس کرد. او سالها به عنوان توسعهدهنده، تحلیلگر کسبوکار و مدیر شبکه در پروژههای مختلف مشارکت داشته است.
- لارا وردیان (Lara Verdian)
وردیان مدیر ارشد عملیاتی شبکه Quant است. او تجربه کار به عنوان مشاور در داروسازی فایزر (Pfizer)، مدیر اجرایی در شرکتهای Deloitte و Intercept را داشته است.
- گاگیک آلاوردیان (Gagik Alaverdian)
یکی دیگر از مدیران ارشد عملیاتی در شبکه کوانت، آلاوردیان است. او ۲۴ سال بهعنوان مدیرعامل شرکت کامپیوتری Advance Computer Care و ۹ سال در Protego Security فعالیت کرده است.
- توبی باکس (Toby Box)
او سرپرست سرویسهای مالی شبکه کوانت است. باکس تجربههای کاری بسیار گستردهای دارد. توبی باکس پیش از همکاری با کوانت بهعنوان توسعهدهنده در شرکت NatWest، مدیر محصول در RBS و مدیر فناوری اطلاعات در Natwest Markets فعالیت کرده است. او هماکنون مدیر یک شرکت استارتاپی در زمینه فینتک بهنام Digital 7 است.
توکن QNT را از کجا بخریم؟
رمزارز کوانت در صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز بسیاری لیست شده است. از جمله صرافیهایی که میتوانید توکن QNT را تهیه کنید، میتوان به بیلکسی (Bilaxy)، بیترکس (Bittrex)، Bithumb Global، ورژن ۲ یونی سواپ، هات بیت (Hotbit) و وان اینچ اکسچنچ (1inch Exchange) اشاره کرد.
رمزارز Quant را در چه کیف پولهایی نگهداری کنیم؟
اگر تمایل به خرید Quant دارید، حتماً یکی از سوالهای شما این است که کیف پول مناسب برای نگهداری رمزارز شبکه کوانت چیست؟ همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم رمزارز کوانت با استاندارد ای.آر.سی ۲۰ نوشته شده. بنابراین میتوانید آن را در کیف پولهایی که از شبکه اتریوم پشتیبانی میکنند، نگهداری کنید. از جمله کیف پولهای نرمافزاری مناسب برای ذخیرهسازی QNT میتوان به کیف پول اتمی (Atomic Wallet)، اکسودوس (Exodus Wallet)، متامسک (Metamask)، تراست ولت (Trust Wallet)، مای اتر ولت (MyEtherWallet) و کوین بیس (Coinbase) اشاره کرد. اگر تمایل به استفاده از کیف پولهای سختافزاری دارید، میتوانید کوانت را در ترزور (Trezor) یا لجر (Ledger) هم نگهداری کنید.
جمعبندی
کوانت (Quant) پلتفرمی است که در سال ۲۰۱۷ با هدف افزایش ارتباط بلاکچینهای مختلف آغاز بهکار کرده است. هدف اصلی شبکه کوانت اتصال بلاکچینهای مختلف از طریق سرویسی بهنام Overledger است و کاربران میتوانند با استفاده از سیستمعامل این شبکه به دفتر کل بلاکچینهای مختلف دسترسی داشته باشند و با ساخت اپلیکیشنهای چندزنجیرهای از امکانات شبکههای بلاکچینی متفاوت در کنار یکدیگر استفاده کنند. در این مقاله به این پرداختیم که شبکه کوانت چیست، به دنبال حل چه مشکلاتی بوده و چه راه حلهایی ارائه داده است، در ادامه سرویسهای پلتفرم کوانت، نقشه راه پروژه، همکاریها، توکن کاربردی QNT و نحوه خرید، فروش و نگهداری رمزارز کوانت را بررسی کردیم. شما چه پروژههای دیگری را میشناسید که دنبال افزایش تعامل شبکههای بلاکچینی مختلف باشند؟