بازار کریپتو نه تنها پرنوسان است، بلکه به مراتب بیشتر از فضای سنتی امکان بروز حوادث غیرمترقبه در آن وجود دارد. برای مثال ممکن است هک یا راگ پول در یک پروژه، سرمایه کاربران را در معرض نابودی قرار دهد یا ممکن است یک ایراد کوچک در مکانیسم یا قرارداد هوشمند یک پروتکل به نابودی کل شبکه، کلاهبرداری و تقلب منجر شود. جدیدترین نمونه این اتفاق مربوط به سقوط پروژه ترا میشود. شاید بتوان گفت داغ شدن موضوع بیمههای کریپتویی از همین داستان شروع شد. سوال کلی که اینجا مطرح میشود این است که با این حجم از موارد غیرمنتظره، چه نهادی جرات میکند برای حوزه کریپتو خدمات بیمهای ارائه کند؟ با توجه به مدل سنتی نهادهای بیمهای، آیا مکانیسم پرداخت بیمه در کریپتو کارآمد است یا باید از مدلی متفاوتی استفاده کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوال، به پروتکل بریج میوچوال (Bridge Mutual) برخوردیم که یک پروتکل بیمه همتا به همتا در فضای دیفای است. اگر میخواهید با بریج میوچوال آشنا شوید و بدانی که این پروتکل چیست و چگونه کار میکند، با این مقاله از میهن بلاکچین که درباره ویژگیهای Bridge Mutual، تیم، نقشه راه، مزایا و معایب، رقبا و توکن آن یعنی ارز دیجیتال BMI صحبت کردهایم، همراه باشید.
بریج میوچوال چیست؟
طبق گزارش کریپتو کرایم (Crypto Crime) که توسط چین آنالیسیس منتشر شد، ۳.۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ در فضای کریپتو به سرقت رفت. این عدد نسبت به سال گذشته (۲۰۲۱) حدود ۱۳۰۰ درصد رشد کرده است. با در نظر گرفتن آمار و موارد گفتهشده، سرمایهگذاری در دیفای پر ریسک است و جای خالی بیمه در آن حس میشود. بریج میوچوال یکی از چندین پروتکل موجود در اکوسیستم بیمه کریپتویی است که میخواهند ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهد.
بریج میوچوال یک پلتفرم بیمه همتا به همتا است که به افراد اجازه میدهد برای بخش مشخصی از سرمایهگذاریشان در پروتکلهای دیگر، بیمه تهیه و خود را بیمه کنند. یک بازار یا مارکت پلیس را در نظر بگیرید (مانند بازار NFT)؛ بیمهنامهها در Bridge Mutual همانگونه خرید و فروش میشوند.
بریج میوچوال در سه ماهه سوم ۲۰۲۰ طراحی شد و نسخه ابتدایی شبکه اصلی در سه ماهه اول ۲۰۲۱ راهاندازی شد. در همان سال نسخه دوم بریج میوچوال منتشر شد و تا به امروز جدیدترین و بهروزترین نسخه است. اوایل شروع به کار، این پروتکل با استفاده از پولکا استارتر راهاندازی شد، اما در ادامه مسیر، نسخه دوم Bridge Mutual روی اتریوم عرضه شد.
سرویسهای پروتکل Bridge Mutual چگونه کار میکنند؟
سه نقش اصلی در بریج میوچوال وجود دارد. برای اینکه بهتر متوجه شویم پروتکل Bridge Mutual چگونه کار میکند، باید این سه رکن را توضیح دهیم، اما برای درک بهتر، ابتدا نحوه کارکرد بیمه در سیستم سنتی را توضیح میدهیم و سپس به سراغ نحوه کارکرد Bridge Mutual میرویم.
برای اینکه افراد بتوانند از مزایای بیمه استفاده کنند، باید حق بیمه پرداخت کنند. زمانی که حادثهای رخ میدهد، شرکت بیمه خسارت را به طرف خسارتدیده از محل حق بیمه پرداختشده توسط بیمهشدگان، پرداخت میکند. فرض کنید یک شرکت بیمه ۱۰ متقاضی دارد که نفری ۱۰۰ دلار حق بیمه پرداخت میکنند. موجودی صندوق شرکت بیمه ۱۰۰۰ دلار میشود. این شرکت میتواند تا سقف ۱۰۰۰ دلار خسارت افراد را تامین کند (یا به یک نفر ۱۰۰۰ دلار بدهد یا به افراد مختلف تا زمانی که صندوق موجودی دارد، غرامت پرداخت کند). اگر خسارت بیش از سرمایه تجمیعی باشد، شرکت بیمه باید از سود (جیب) خود خسارت را پرداخت کند.
همانطور که در مثال بالا واضح است، شرکت بیمه در وهله اول خسارت افراد را از محل حق بیمه پرداختی کاربران پرداخت میکند. پس از کسر هزینههای مربوط به شرکت، کمپانی بیمه سرمایه باقیمانده را در محل مناسب سرمایهگذاری میکند که بتواند در صورت وقوع حوادث سنگین، خسارت را بپردازد. حال مکانیسم سرویسهای بریج میوچوال را توضیح دهیم.
بخش بیمهنامه (Policy Holder -PH)
فرض کنید یکی از پروتکلهای دیفای برای شما جذاب است و میخواهید در استخر نقدینگی آن مشارکت کنید. پس از تامین نقدینگی استخر مورد نظر این سوال در ذهن شما بهوجود میآید، نکند این پروژه کلاهبرداری باشد یا به دلیل باگهای امنیتی سرمایهتان با ریسک مواجه شود؟
پس از اتصال کیف پول متامسک به پلتفرم بریج میوچوال و ورود به داشبورد، میتوانید قراردادهای بیمه موجود را بررسی کنید و یکی را بخرید. این بیمهنامهها حداقل برای یک دوره یک ماهه قابل خریداری هستند. هزینه بیمهنامهها به سه عامل بستگی دارند:
[tie_list type=”lightbulb”]
- میزان پوشش مورد نیاز
- مدت زمان پوشش
- نرخ بهرهبرداری
[/tie_list]
نسبت بهرهبرداری نشاندهنده عرضه و تقاضا برای پروژه مورد نظر است. هرچه افراد بیشتری برای آن پروتکل مورد نظر بیمهنامه بخرند، نسبت بهرهبرداری بیمهنامه بالاتر میرود. این بدان معنا است که بسیاری از شرکتکنندگان سرمایهگذاری در پروژه را پرریسک میدانند، از این رو بهدنبال پوشش و بیمه هستند.
حق بیمهای که افراد پرداخت میکنند، به دو قسمت تقسیم میشود:
[tie_list type=”checklist”]
- ۸۰ درصد برای پوشش خسارت به استخر قراردادها واریز و منتقل میشود.
- ۲۰ درصد بهعنوان کارمزد پروتکل به استخر بیمه اتکایی واریز میشود (تمام درآمد بریج میوچوال در استخر بیمه اتکایی جمعآوری میشود).
[/tie_list]
برای اینکه بدانید بریج میوچوال چه مواردی را تحت پوشش قرار میدهد و چه مواردی تحت پوشش بیمه Bridge Mutual نیست، این لینک را مطالعه کنید.
ارائهدهندگان پوشش (Coverage Provider)
مانند تمام سرویسها در فضای دیفای، این کاربران هستند که باید طرف عرضه را نیز پوشش دهند. اگر بهدنبال سرمایهگذاری در حوزه بیمه کریپتو هستید و میخواهید از این طریق درآمد کسب کنید، یکی از راهها تامین پوشش لازم برای بیمهنامهها در Bridge Mutual است.
کاربرانی که Coverage Provider یا CP هستند، با ورود به داشبورد مربوط به بیمهنامهها تعیین میکنند که ریسک کدام پروتکل را پوشش خواهند داد. علاوه بر بازدهی که تامینکنندگان از حق بیمهها دریافت میکنند، پس از پشتیبانی از پروتکل مورد نظر (آن را x مینامیم)، CP معادل مبلغ واریزی توکن bmiX دریافت میکند. این توکن همان LP توکن است که پس از تامین نقدینگی استخر به تامینکنندگان داده میشود.
کاربران میتوانند توکن bmiX را در استخر مربوط استیک کنند. باید به این نکته توجه داشت که تنها قراردادهای بیمه تاییدشده (Whitelist) در استخرهای استیکینگ پذیرفته میشود. پاداش استیکینگ، ارز دیجیتال BMI رمزارز بومی پلتفرم بریج میوچوال است.
علاوهبر موارد گفتهشده، ارائهدهنده پوشش یک توکن قرضه NFT که قابل معامله هست، دریافت میکند. کاربرد این NFT این است که اگر CP بخواهد سریعتر به نقدینگی برسد، میتواند آن را بفروشد. با فروش NFT مالکیت توکنهای bmiX به خریدار منتقل میشود.
شاید بپرسید که درآمد بریج میوچوال از کجا تامین میشود؟ تمام وجوه واریزی توسط CPها به یک استخر کلی بهنام Capital Pool واریز میشود، سپس وجوه موجود در پروتکلهای کم ریسک و شناختهشده دیفای مانند کامپاند، آوه و یرن فایننس بهمنظور درآمدزایی برای صندوقهای بیمه سرمایهگذاری میشود. درآمد حاصله به صندوق بیمه اتکایی که در بخش قبلی درباره آن صحبت کردیم، واریز خواهد شد.
استخر بیمه اتکایی مانند CP عمل میکند. این استخرها چندین قرارداد را پوشش میدهند. وجود استخر بیمه اتکایی باعث کاهش نرخ بهرهبرداری و در نتیجه کاهش حق بیمه خواهند شد.
رای دهندگان (Voters)
برخی مواقع کاربران نمیتوانند سرمایه مورد نیاز برای پوشش ریسک قراردادها را تامین کنند؛ در این حالت آنها میتوانند بهعنوان یک رایدهنده (Voter) و کسی که ادعاها را بررسی میکند، در پروتکل Bridge Mutual فعالیت کند. برای اینکه کسی بخواهد یک رایدهنده شود، نیاز به توکن vBMI دارد. کاربر باید در ابتدا توکن BMI استیک کند. پس از استیکینگ و دریافت stkBMI، مجدد باید با توکن جدید عملیات استیکینگ انجام شود که توکن vBMI به دست آید. دارندگان stkBMI میتوانند ادعاها را مشاهده کنند، اما تنها کاربرانی که vBMI دارند میتوانند به آنها رای دهند.
دو عامل در اثرگذاری رای کاربران نقش دارند:
[tie_list type=”plus”]
- مقدار توکن vBMI استیکشده
- امتیاز شهرت
[/tie_list]
قدرت رایدهی= vBMI استیک شده × امتیاز شهرت
عامل اول واضح است، اما نیاز است درباره عامل دوم یعنی امتیاز شهرت صحبت کنیم. هر رایدهنده با امتیاز شهرت ۱ شروع میکند. با هر رای، میزان امتیاز تغییر میکند. اگر رای رایدهنده در اکثریت قرار بگیرد (رای کاربر با اکثریت رایدهندگان یکسان باشد)، امتیاز او بیشتر میشود. اگر رای کاربر در سمت اقلیت باشد، امتیاز او کسر خواهد شد. در برخی مواقع ممکن است سرمایه استیکشده رایدهنده با جریمه مواجه شود. کمترین میزان امتیاز شهر ۰.۱X و بیشترین مقدار ۳X است. رایدهندگان با توجه به موفق بودن یا عدم موفقیت ادعا، پاداشهای رایگیری دریافت میکنند. این پاداش بهصورت BMI پرداخت میشود.
برخی از ویژگیهای رایگیری عبارت است از:
[tie_list type=”thumbup”]
- رایدهندگان فقط میتوانند به ادعایی که شواهد مربوط به آنها را بررسی کردهاند، رای دهند.
- رایدهندگان میتوانند در یک دسته به چندین ادعا رایدهند که در هزینه گس صرفهجویی شود.
[/tie_list]
ثبت ادعا (Making a Claim)
شما سرمایه خود را بیمه کردید و یک کاربر پوشش مورد نظر را تامین کرده است. حال با وقوع یک حادثه، سرمایه شما از میرود. باید چه کرد؟ وقت آن است که از بیمه خود استفاده کنید؛ بنابراین باید ادعای خود را مبنیبر دریافت خسارت ثبت کنید. برای شروع باید یک درصد از بیمهنامه خود را که بهصورت BMI خریده بودید، سپرده کنید.
برای اینکه ادعای شما با موفقیت ثبت شود، به اکثریت ۶۶ درصدی نیاز دارید. بهعبارت دیگر برای تایید ادعای شما باید ۶۶ درصد از رایدهندگان رای «آری» دهند. در صورت موفقیتآمیز بودن رایگیری، سپرده به شما بازگردانده میشود. در غیر این صورت یک درصد سپرده شما به رایدهندگان داده میشود. کاربران میتوانند در صورت موفق نبودن در پروندهشان، درخواست تجدید نظر دهند.
ویژگیهای بریچ میوچوال
با نحوه کارکرد Bridge Mutual آشنا شدیم و دریافتیم که بریج میوچوال چیست. اکنون برای اینکه بدانیم این پلتفرم چه وجه تمایزی دارد، به برخی از ویژگیهای آن اشاره میکنیم.
ایجاد استخر قرارداد برای پروژههای جدید
شما میتوانید برای پروژهای مختلف در بریج میوچوال قرارداد پوشش و بیمه ایجاد کنید. نکتهای که وجود دارد این است که شبکه پروتکل مورد نظر توسط Bridge Mutual پشتیبانی شود. اتریوم، بایننس چین، پولکادات و چند شبکه دیگر شبکههایی هستند که بریج میوچوال از آنها پشتیبانی میکند. اقدام دیگری که باید انجام دهید این است که شناسه قرارداد توکن و مقدار نیز باید مشخص شود.
برای اینکه CPها را تشویق کنید که پوشش قرارداد شما را تامین کنند، میتوانید با پرداخت توکنهای بومی پروتکل آنها را تشویق کنید. به این کار شیلد ماینینگ (Shield Mining) میگویند. طرفی که استخر بیمه را میسازد، تعدادی توکن بومی مربوط به پروژه را در یک استخر مشخصشده بهنام Shield Mining واریز میکند؛ سپس توکنها با یک بازده استاندارد و در یک بازه مشخص بین CPها توزیع خواهد شد. کاربر میتواند بازه توزیع را (حداقل یک ماهه) تنظیم کند.
پرتفولیو لوریجدار
شما میتوانید به جای ارائه پوشش به یک استخر بیمه، چندین استخر را تحت پوشش قرار دهید. با این کار APY دریافتی شما افزایش مییابد، اما در مقابل ریسک شما نیز بیشتر میشود. یکی از معیارهایی که ریسکپذیری را تعیین میکند، حداکثر ضرر مجاز (Maximum Permissible Loss) است. این معیار پول موجود در پرتفوی مورد استفاده را برای پوشش زیان نشان میدهد. بهعنوان مثال اگر MPL یک پرتفوی لوریجدار برای استخر AAVE برابر با ۸۰ درصد باشد، به این معنی است که در صورت بروز هرگونه مشکل برای آوه (مثلا هک)، با رعایت تمام سیاستهای موجود در استخر آوه، پرتفوی لوریجدار میتواند ۸۰ درصد از کل سرمایه ضرر کند.
رقبای Bridge Mutual
بریج میوچوال سعی کرده است که در دیفای و اکوسیستم بیمه، ویژگیهای جدید و امکانات متنوعی به کاربران ارائه کند. پلتفرمهای بیمه دیگری نیز در فضای کریپتو وجود دارند که امکانات مشابه با ویژگیهای متفاوت به کاربران عرضه میکنند. از جمله پلتفرم و پروتکلهای رقیب یا جایگزین Bridge Mutual میتوان از Covercompare و Nexus Mutual نام برد.
مزایا و معایب بریج میوچوال
با بریج میوچوال آشنا شدیم و دریافتیم چیست. ویژگیهای آن و نحوه کارکردش را نیز بررسی و رقبای آن را بهصورت موردی معرفی کریم. حال در این قسمت به معرفی مزایا و معایب بریج میوچوال میپردازیم.
مزایای بریج میوچوال
[tie_list type=”plus”]
- رابط کاربری مناسب
- مشارکت راحت و آسان در پروتکل
- کامیونیتی قوی در دیسکورد و پاسخگویی ادمینهای آن
[/tie_list]
معایب بریج میوچوال
[tie_list type=”cons”]
- ریسک بالا برای تامینکنندگان خسارت (این کاستی را میتوان برای تمام پلتفرم های مشابه Bridge Mutual در نظر گرفت)
- اطلاعات کم درباره برنامههای آینده
[/tie_list]
همکاری و برنامههای مشترک Bridge Mutual
پروتکل بریج میوچوال همکاریهای متعددی با پلتفرمها و پروتکلهای دیگر انجام داده است که بیشتر آن در زمینه پشتیبانی و ارائه پوشش بیمهای است. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
وگاسواپ (VEGASWAP): بریج میوچوال در همکاری خود با وگاسواپ، استیبل کوین این پروتکل را که وظیفه کاهش ریسک نوسان در پلتفرم را بر عهده دارد، در لیست بیمه خود قرار داده است. کاربران در صورت استفاده از امکانات وگا سواپ میتوانند فعالیتهای خود را در Bridge Mutual بیمه کنند.
ایلینس بلاک (AllianceBlock): ایلینس بلاک یک بازار سرمایه غیرمتمرکز است. این پلتفرم با همکاری Bridge Mutual برای سرمایهگذاران سنتی، فضای امنتری ایجاد میکنند که بتوانند راحتتر به حوزه دیفای وارد شوند.
فروم نتورک (Ferrum Network)، دائو ونچرز (DAOventures)، آمبرلا نتورک (Umbrella Network) و کیف پول یونیدو (Unido) از دیگر نهادهایی هستند که بریج میوچوال با آنها همکاری داشته است.
نقشه راه بریج میوچوال
بریج میوچوال برنامه خود را بهصورت بلندمدت ارائه نکرده است و تنها نقشه راه سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ را منتشر کرده است. همانطور که معایب بریج میوچوال نیز بیان کردیم، برنامههای آتی آن معلوم نیست. برنامههای Bridge Mutual برای سه ماهه دوم سال جاری بهصورت زیر است.
- اضافه کردن استخرهای پوشش جدید برای شبکه اتریوم
- پشتیبانی از کیف پول کوین بیس
- ایجاد بریج توکن BMI
- افزودن امکانات بیشتر برای شبکه بایننس چین
- گسترش فعالیت در لایه دوم پالیگان
معرفی تیم Bridge Mutual
مایکل میگلیو (Michael Miglio) مدیر اجرایی و همبنیانگذار پروتکل بریج میوچوال است. او در زمینه تحلیل بازار ارزهای دیجیتال تخصص دارد. او فارغالتحصیل دکتری حقوق از دانشگاه ایندیانا آمریکا است و تجربه کاری در زمینه حقوقی دارد. سابقه مرتبط او با فضای بلاکچین مربوط به شرکت Wolfe Miglio میشود. این شرکت به کمپانیهای برجسته کریپتو در زمینه حقوقی مشاوره میدهد.
مدیر ارشد فناوری Bridge Mutual، یان اردن (Ian Arden) است. او بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه تکنولوژی، توسعه، مشاور و سرمایهگذاری در بلاکچین دارد. او یکی از بنیانگذاران Applicature است که در سال ۲۰۱۷ تاسیس شد. علاوهبر این او بهعنوان یک سرمایهگذار، سازنده و بنیانگذار بسیاری از شرکتهای VC و فضای حسابرسی کد (Audit) شناخته میشود. یان اردن سرپرست بخش امنیت بلاکچین در Zokyo و بنیانگذار و مدیراجرایی MilestoneBased است.
معرفی ارز دیجیتال بریج میوچوال
ارز دیجیتال MBI، توکن بومی Bridge Mutual است. این توکن دارای استاندارد ERC20 است و بر بستر اتریوم قرار دارد. در زمان برگزاری ICO هر توکن MBI حدودا ۱۲ سنت قیمت داشت. به توجه به اطلاعات صفحه قیمت ارزهای دیجیتال میهن بلاکچین، در زمان نگارش این مقاله قیمت BMI برابر با ۰.۰۲ دلار است. عرضه کل توکن BMI ۱۵۰ میلیون عدد است که از این میزان، ۶۴ میلیون و ۶۹۷ هزار عدد در گردش بازار قرار دارد. در ادامه نوع توزیع و نحوه تخصیص توکن BMI را بیان میکنیم.
محل تخصیص میزان تخصیص (درصد) مقدار تخصیص (عدد) سرمایهگذاران فرشته (Angel Investor) ۰.۵ ۸۰۰ هزار عدد مرحله سرمایهگذاری سید ۱.۴ ۲ میلیون و ۲۴۰ هزار عدد مرحله سرمایهگذاری خصوصی ۶.۷۵ ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار عدد لیست شدن در صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز ۳.۱۳ ۵ میلیون عدد پاداش کامیونیتی و استخراج نقدینگی ۴۷.۵ ۷۶ میلیون عدد رشد و کامیونیتی ۸.۱۳ ۱۳ میلیون عدد استخدام و امور اجرایی ۶.۳۵ ۱۰ میلیون و ۱۶۰ هزار عدد بنیانگذاران ۱۰ ۱۶ میلیون عدد توسعهدهندگان ۵ ۸ میلیون عدد مشاوران ۱.۲۵ ۶ میلیون عدد عیبیابی ۱.۲۵ ۲ میلیون عدد صندوق و مشوقها برای رایدهی ۶.۲۵ ۱۰ میلیون عدد
ارزش بازار ارز دیجیتال BMI برابر با یک میلیون دلار است که از این نظر Bridge Mutual در رتبه ۱۴۳۵ بازار قرار دارد. بیشترین قیمت BMI با ۵.۴۶ دلار مربوط به ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ و کمترین قیمت با ۰.۰۱ دلار مربوط به ۲۹ خرداد ۱۴۰۱ میشود.
خرید و فروش ارز دیجیتال BMI
صرافیهای زیادی توکن Bridge Mutual را هنوز لیست نکردهاند. برای خرید و فروش ارز دیجیتال BMI میتوان از صرافیهایی مانند Gate.io، یونی سواپ نسخه ۲، بیت فینیکس، بنکور، سوشی سواپ و هات بیت استفاده کرد.
کیف پول مناسب برای نگهداری BMI
برا نگهداری BMI باید از کیف پولهایی استفاده کرد که از استاندارد ERC20 استفاده میکنند. محبوبترین کیف پولهایی که این امکان را دارند، متامسک، تراست ولت و کیف پول سخت افزاری لجر هستند.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- بریج میوچوال (Bridge Mutual) چیست و چه کاربردی دارد؟
بریچ میوچوال یک پلتفرم و پروتکل بیمه در فضای دیفای است. کاربران در این پروتکل میتوانند بهصورت همتا به همتا پوشش بیمه خریداری یا ایجاد کنند.
- ارز دیجیتال BMI چیست و چگونه میتوان آن را خرید؟
توکن پلتفرم بریج میوچوال BMI نام دارد. ارز دیجیتال بریج میوچوال دارای استاندارد ERC20 است و برای فعالیت کاربران در پروتکل Bridge Mutual بهعنوان پاداش پرداخت میشود.
جمعبندی
اهمیت وجود بیمه روزبهروز در دنیای کریپتو بیشتر حس میشود، اما این کار ریسکهای خود را دارد. در این مقاله درباره یکی از پروتکلهای بیمه در کریپتو صحبت کردیم. متوجه شدیم بریج میوچوال چیست و چگونه کار میکند. نقشه راه، تیم و پروژههای مشترک آن را نیز بررسی کردیم. بریج میوچوال یک توکن بومی به نام BMI دارد. ارز دیجیتال Bridge Mutual نقش کاربردی در پروتکل ایفا میکند و یکی از جریانهای درآمدی بریج میوچوال است.
نظر شما درباره Bridge Mutual چیست؟ آیا تا به حال از خدمات آن استفاده کردهاید؟