کریپتو کده

شبکه آربیتروم چیست؟ آشنایی با راهکار لایه دوم Arbtirum و ارز دیجیتال ARB

شبکه آربیتروم (Arbitrum) راهکاری برای افزایش مقیاس پذیری در شبکه اتریوم است. این شبکه سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) است. با استفاده از زنجیره‌‌های آربیتروم می‌توانید هر عمل قابل انجام در اتریوم را روی آربیتروم نیز اجرا کنید. رمزارز بومی این شبکه با نام توکن ARB در روزهای اول فروردین ۱۴۰۲ لانچ شد و خیلی از کاربران توانستند سود زیادی از ایردراپ آربیتروم کسب کنند. در این مطلب از میهن بلاکچین، ضمن اینکه توضیح می‌دهیم شبکه آربیتروم چیست و چگونه کار می‌کند، مروری هم بر توکن و نقشه راه این شبکه خواهیم داشت. هم‌چنین اگر اصطلاحات آربیتروم نیترو، آربیتروم وان، آربیتروم نوا،‌ انی تراست و مواردی از این دست را شنیده‌اید و مفهومشان برایتان گنگ است، سعی داریم در این مطلب به توضیح آنها بپردازیم.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن
این مقاله در تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۲ به‌روزرسانی شده است.

شبکه آربیتروم چیست؟

آموزش شبکه Arbitrum آربیتروم

آربیتروم یک فناوری برای بهبود عملکرد اتریوم است که باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت تراکنش‌ها می‌شود. این کار از طریق معماری و سرویس‌های به‌کاررفته در اکوسیستم آربیتروم قابل انجام است. رویکرد  مهم آربیتروم، استفاده از مکانیزم رولاپ است. شبکه Arbitrum به کمک رولاپ آپتیمیستیک می‌تواند تراکنش‌ها را جمع و آنها را به صورت برون‌زنجیره‌ای اجرا کند. این کار باعث کاهش هزینه‌های تراکنش می‌شود. البته داده‌های مربوط به تراکنش‌ها، در لایه یک (یعنی همان اتریوم) ثبت می‌شوند. به همین خاطر ناظران می‌توانند نتایج را مشاهده کرده و از صحت آن اطمینان حاصل کنند.

 در راهکارهای آپتیمیستیک، پیش‌فرض این است که ولیدیتورها درستکار هستند؛ مگر آن‌که خلاف آن ثابت شود. مادامی که تنها یک ولیدیتور صادق در شبکه وجود داشته باشد، می‌توان از صحت تراکنش‌ها مطمئن بود. در ادامه بیشتر در این خصوص توضیح خواهیم داد. 

هدف شبکه آربیتروم چیست؟

هدف از ایجاد شبکه آربیتروم و دیگر rollupها حل مشکل مقیاس‌پذیری شبکه اتریوم است. لایه پایه شبکه اتریوم که دو ویژگی امنیت و غیرمتمرکز بودن را داراست، از طریق رول‌آپ‌ها به دنبال حل معضل مقیاس‌پذیری است. افزایش فزاینده تقاضا برای فضای بلاک شبکه اتریوم، موجب افزایش هزینه گس طی سال‌های اخیر شده است. آربیتروم و دیگر راهکارهای لایه دو می‌توانند با افزایش ظرفیت شبکه، این فشار را کم کنند.

با تمام این حرف‌ها، می‌توان اهداف آربیتروم را به این شکل بیان کرد:

  • امنیت بدون نیاز به اعتماد: امنیت آربیتروم وابسته به امنیت شبکه اتریوم است و تنها با وجود یک بازیگر صادق می‌توان از امنیت نتایج لایه دو اطمینان حاصل کرد.
  • تطبیق کامل با اتریوم: آربیتروم به دلیل سازگاری با EVM قادر به اجرای قراردادهای هوشمند و تراکنش‌ها بدون کوچکترین تغییری است.
  • مقیاس‌پذیری: با انتقال محاسبات و فضای ذخیره‌سازی به خارج از زنجیره، امکان حصول نرخ تراکنش بالاتر فراهم می‌شود.
  • هزینه حداقلی: طراحی آربیتروم منجر به کاهش هزینه تراکنش می‌شود.

شبکه Arbitrum چگونه کار می‌کند؟

برای فهم بهتر نحوه کارکرد شبکه آربیتروم، چرخه یک تراکنش را بررسی خواهیم کرد:

آشنایی با سازوکار شبکه آربیتروم
منبع: captainaltcoin.com

Ethbridge، مجموعه قراردادهای هوشمندی بر روی شبکه اتریوم است که وظیفه مدیریت بلاک‌های شبکه آربیتروم، داوری بر سر صحت آن‌ها و مدیریت پیام‌ها را بر عهده دارد. اعتبارسنج‌های شبکه آربیتروم در این سطح مشغول به کار هستند. در لایه بالاتر ماشین مجازی آربیتروم (AVM) را داریم که با EVM سازگاری کامل دارد و می‌توان از تمامی ابزارهای توسعه نرم‌افزاری (هارد هت، ریمیکس و غیره) و زبان‌های توسعه (سالیدیتی، وایپر و یول) برنامه برای EVM در آن استفاده کرد.

همچون هر شبکه دیگری، فول نودهای شبکه آربیتروم به وسیله API، به برنامه‌ها و کاربران خدمات ارائه می‌کنند. آن‌ها نسخه‌ای لوکال از AVM را اجرا کرده و تراکنش‌های دریافتی را پردازش و نتیجه را اعلام می‌کنند. همچنین می‌توانند به تجمیع تراکنش‌ها بپردازند. نوع خاصی از این فول نودها با مجوزهای بیشتر وجود دارند که به ترتیب‌دهنده (Sequencer) مشهور هستند. در حال حاضر تنها یک ترتیب‌دهنده در شبکه آربیتروم وان وجود دارد که توسط خود شرکت Offchain Labs اداره می‌شود. ترتیب‌دهنده‌ها می‌توانند ترتیب اجرای تراکنش‌ها در بلاک را تعیین کنند. این ترتیب در حال حاضر به شکل عادلانه و با توجه به نوبت دریافت صورت می‌پذیرد. همچنین برای مقاومت در برابر سانسور، حداکثر زمانی برای پردازش تراکنش‌ها تعیین شده است (در حال حاضر ۲۴ ساعت) که اگر ترتیب‌دهنده از پردازش تراکنش شما سر باز زد، در نهایت با مسیری طولانی‌تر تراکنش شما اجرا خواهد شد. ترتیب‌دهنده‌ها از تکنولوژی FSS (سرویس ترتیب‌دهی منصفانه) چین لینک برای جلوگیری از MEV استفاده می‌کند.

در سوی دیگر اعتبارسنج‌ها با استیکینگ توکن‌های خود در شبکه، بلاک‌های شبکه را می‌سازند. بقیه می‌توانند با توجه به استراتژی خود، تنها شبکه را زیر نظر بگیرند و در صورت مشاهده مغایرت، در شبکه استیک کنند و بلاک صحیح را پیشنهاد دهند. در این صورت سیستم وارد حالت مناقشه خواهد شد که توسط قرارداد هوشمند مستقر در لایه یک و با اجرای دوباره تراکنش‌ها، آن را حل خواهد کرد. در صورتی که بلاک مورد مناقشه نادرست باشد، دارایی استیک‌شده فرد معترض آزاد خواهد شد. سپس استیکینگ پیشنهاددهنده بلاک ضبط و بخشی از آن به عنوان پاداش به معترض داده خواهد شد. پیش‌تر در مطلب مقایسه آربیتروم و آپتیمیزم در خصوص مکانیزم حل مناقشه توضیحات کاملی ارائه کردیم.

به شکل خلاصه، در هنگام مناقشه، مراحل هر بار به دو نیمه تقسیم شده و اجرا می‌شوند تا محل صحیح اختلاف مشخص شود و سپس داوری صورت می‌گیرد. دو بلاک آخری که هر ولیدیتور بر روی آن استیک کرده است، گراف مسیر صحیح را از نظر وی نشان می‌دهد.

آربیتروم نیترو چیست؟

یکی از مفاهیمی که ممکن است در اخبار و وقایع مرتبط با آربیتروم با آن مواجه شده باشیم، آربیتروم Nitro است. نیترو در واقع یک به‌روزرسانی اصلی برای آربیتروم است که آربیتروم کلاسیک را به شیوه‌های مختلف بهبود می‌بخشد. این بهبودها در نهایت منجر به کاهش هزینه‌های تراکنش‌ها و هم‌چنین بهینه‌سازی عملکرد کلی اکوسیستم می‌شود که مواردی نظیر سرعت بالاتر را نیز با خود به همراه دارد. اگر دوست دارید بیشتر در مورد این مفهوم بخوانید، به مقاله‌ به‌روزرسانی آربیتروم نیترو مراجعه کنید.

زنجیره‌های آربیتروم

برای آشنایی با اکوسیستم آربیتروم و درک بهتر سازوکار آن، باید نگاهی به زنجیره‌های موجود روی این اکوسیستم بیندازیم. دو زنجیره در اکوسیستم Arbitrum داریم که عبارت‌اند از آربیتروم وان (Arbitrum One) و آربیتروم نوا (Arbitrum Nova).

آربیتروم وان

زنجیره Arbitrum One یک زنجیره رولاپ آپتیمیستیک لایه دو است که پروتکل Arbitrum Rollup را پیاده‌سازی می‌کند و روی زنجیره لایه یک اتریوم مستقر شده است. این زنجیره امکان ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز را روی اتریوم با عملکرد بالا و هزینه‌های پایین فراهم می‌کند. این برنامه‌ها امنیت خود را از اتریوم می‌گیرند. این قابلیت به کمک پشته تکنولوژی نیترو فراهم شده است.

آربیتروم نوا

نوا جانشینی قدرت‌مند برای زنجیره آربیتروم وان است. در شرایطی‌که Arbitrumm One پروتکل رولاپ کاملا بدون نیاز به اعتماد را پیاده‌سازی می‌کند، Nova پروتکل نسبتا بدون نیاز به اعتماد AnyTrust را پیاده می‌کند. کمی جلوتر، در مورد انی تراست بیشتر توضیح می‌دهیم.

سرویس‌های اکوسیستم آربیتروم

آربیتروم سرویس‌های مختلفی را از زمان آغاز به کار خود راه‌اندازی کرده است که موجب رشد اکوسیستمش شده است. این سرویس‌ها عبارت‌اند از:

در ادامه توضیحات مختصری در مورد هرکدام از این سرویس‌ها ارائه می‌کنیم.

رولاپ

رولاپ آربیتروم را می‌توان قلب تپنده این اکوسیستم دانست؛ فناوری‌ای که باعث افزایش مقیاس‌پذیری بلاکچین اتریوم می‌شود. پروتکل رولاپ زنجیره‌ای از بلاک‌های رولاپ (RBlocks) را ردیابی می‌کند. می‌توانید این بلاک‌ها را به عنوان زنجیره‌هایی جداگانه در نظر بگیرید که پروتکل Arbitrum Rollup وظیفه مدیریت آنها را به عهده دارد.

رولاپ‌های آپتیمیستیک بدون نیاز به مجوز و بدون نیاز به اعتماد به شخص ثالث هستند. از آنجا که لازم است تمام داده‌های زنجیره روی لایه یک ثبت شوند، این مسئله نشان‌گر آن است که دسترس‌پذیری این داده‌ها مستقیما از طریق امنیت خود اتریوم تامین می‌شود. 

انی تراست (AnyTrust)

انی تراست گونه‌ای از فناوری آربیتروم نیتروست که منجر به کاهش هزینه‌ها می‌شود. پروتکل آربیتروم به شکلی طراحی شده که لازم است تمام نودهای آربیتروم (از جمله ولیدیتورهای شبکه)، به داده‌های هر تراکنش لایه دو روی زنجیره آربیتروم دسترسی داشته باشند. رولاپ‌ آربیتروم دسترسی به داده‌ها را از طریق ارسال داده‌ها روی لایه یک اتریوم فراهم می‌کند. 

حالا کار انی تراست چیست؟ انی تراست به یک کمیته خارجی دسترس‌پذیری داده متکی است که این کمیته داده‌ها را ذخیره و در زمان‌های نیاز دسترسی به آنها را فراهم می‌کنند. این کمیته متشکل از N عضو است که انی تراست چنین فرض می‌کند که دست‌کم دو عضو صادق در آن حضور دارند. این به آن معناست که اگر N-1 عضو این کمیته قول بدهند که دسترسی به داده‌ها را فراهم می‌کنند، حداقل یکی از اعضا باید صادق باشند. این‌طور می‌توان مطمئن شد که داد‌ها در دسترس خواهند بود و پروتکل رولاپ می‌تواند به‌درستی عمل کند.

تفاوت مهم میان انی تراست و رولاپ این است که پروتکل انی تراست مفروضات اعتمادی مازادی را در قالب کمیته دسترس‌پذیری داده (Data Availability Committee) معرفی می‌کند. این کمیته مسئول تسریع فرایند ذخیره‌سازی، دسته‌بندی و ارسال داده‌های تراکنش‌های لایه دو به لایه یک اتریوم است. این امر باعث می‌شود از آربیتروم در مواردی  استفاده کنیم که نیاز به عملکرد بالا و مقرون‌به‌صرفه بودن داریم. این در حالی است که آربیتروم وان در مواردی کاربردی‌تر است که عدم نیاز به اعتماد را به صورت کامل می‌طلبد.

آربیتروم استایلوس (Stylus)

استایلوس ارتقایی برای آربیتروم نیترو است که یک ماشین مجازی ثانویه و همسان با ماشین مجازی اتریوم به شمار می‌رود. به این ترتیب قراردادهای EVM می‌توانند همان‌طوری که در اتریوم رفتار می‌کنند، دقیقا در آربیتروم نیز عمل کنند. این چارچوب در اکوسیستم آربیتروم با نام +EVM شناخته می‌شود.

آشنایی با آربیتروم استایلوس
منبع: docs.arbitrum.io

اکنون استایلوس امکان نوشتن قراردادهای هوشمند را به زبان‌های مختلفی از جمله Rust ،C و ++C فراهم کرده است. این قابلیت جدید کمک می‌کند که قراردادهای هوشمند بدون از بین رفتن سازگاری برنامه‌ها با ماشین مجازی اتریوم، دیپلوی شوند. شبکه تستی استایلوس هم‌اکنون در دسترس عموم قرار دارد و کیت توسعه نرم‌افزار آن نیز اوپن سورس است.

در زیر می‌توانید چند نکته را در مورد استایلوس بخوانید:

  • استایلوس اجازه می‌دهد قراردادهای هوشمند را به زبان‌هایی بنویسید که به فرمت وب اسمبلی (WASM) ترجمه و کامپایل می‌شوند.
  • قراردادهای استایلوس و سالیدیتی قابلیت تعامل و همکاری دارند؛‌ به‌گونه‌ای که در سالیدیتی می‌توانید برنامه‌ای به زبان Rust را فراخوانی کنید. معکوس این عمل نیز امکان‌پذیر است.
  • قراردادهای Stylus سریع‌تر هستند و گس فی کمتری نیاز دارند؛ دلیل این امر هم کارایی برنامه‌های WASM است.
  • وقتی از استایلوس استفاده می‌کنید، حافظه‌ای ۱۰۰ تا ۵۰۰ برابر کمتر نیاز خواهید داشت.

اوربیت (Orbit)

اوربیت سرویس دیگری است که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد زنجیره اختصاصی خود را ایجاد و راه‌اندازی کنند و سپس آن را روی یکی از زنجیره‌های لایه دو عمومی آربیتروم سوار کنند. آربیتروم وان، آربیتروم نوا و آربیتروم گوئرلی از جمله این لایه دوها هستند. تصویر زیر می‌تواند این مفهوم را بهتر توصیف کند:

آربیتروم اوربیت
منبع: docs.arbitrum.io

به کمک آربیتروم اوربیت می‌توانید شبکه بلاکچینی غیرمتمرکزی را روی آربیتروم راه‌اندازی کنید و به کمک استایلوس آن را با +EVM سازگار کنید. در ادامه ویژگی‌های Orbit را با هم مرور می‌کنیم:

  • زنجیره‌های اوربیت را می‌توان به منزله فورک‌هایی با قابلیت پیکربندی و دیپلوی کردن در نظر بگیرید. این فورک‌ها که خود بخشی از پشته تکنولوژی نیترو هستند، سازگاری بسیار زیادی با زنجیره‌های لایه دو آربیتروم دارند.
  • این زنجیره‌ها می‌توانند کاملا با نیازهای کسب‌وکار و هم‌چنین موارد کاربرد دلخواه شما همخوانی داشته باشند.
  • این قابلیت امکان توسعه و پیشرفت پشته آربیتروم نیترو را فراهم می‌کند.
  • توجه کنید که آربیتروم وان و آربیتروم نوا به ترتیب پروتکل‌های آربیتروم رولاپ و انی تراست را پیاده‌سازی می‌کنند. هر زنجیره اوربیت می‌تواند برای استفاده از رولاپ یا انی تراست، پیکربندی شود که این به نیاز توسعه‌دهندگان و کاربران مربوط است.
  • آربیتروم وان و آربیتروم نوا مربوط به آربیتروم دائو هستند و حاکمیت و مالکیتشان در اختیار این سازمان است؛ اما به کمک اوربیت، می‌توانید زنجیره‌‌هایی داشته باشید که خودتان آنها را حاکمیت می‌کنید.

 نقشه راه آربیتروم

در وب‌سایت رسمی آربیتروم نقشه راه دقیقی منتشر نشده است و توسعه‌ها و رویدادهای مهم را می‌توان از لابه‌لای اخبار بیرون کشید. جدیدترین گام در نقشه راه آربیتروم، راه‌اندازی تست‌نت استایلوس است که در بخش سرویس‌های شبکه به آن پرداختیم. قرار است در گام‌های بعدی، سورس کد استایلوس آدیت شود و سپس روی زنجیره‌های اصلی اوربیت فعال شود. همچنین در گام بعدی هم پروپوزالی برای دائوی آربیتروم ثبت خواهد شد تا استایلوس روی تست‌نت‌های آربیتروم و سپس شبکه اصلی آربیتروم وان و آربیتروم نوا فعال شود.

از جمله موارد دیگری که در نقشه راه Arbitrum پیش‌تر انجام شده است، اجرای به‌روزرسانی نیترو بود که در شهریور ۱۴۰۱ اتفاق افتاد و از جمله نقاط عطف پروژه آربیتروم بود. سایر به‌روزرسانی‌ها، اتفاقات مهم و اطلاعات را می‌توانید از طریق بلاگ آربیتروم (یا همان صفحه مدیوم آفچین لبز) دنبال کنید.

تیم توسعه‌دهنده شبکه آربیتروم چه کسانی هستند؟

آشنایی با تیم سازنده آربیتروم
موسسان شبکه آربیتروم. منبع: offchainlabs

راهکار لایه ۲ آربیتروم توسط شرکت آفچین لبز (Offchain Labs) توسعه یافته است. این شرکت توسط سه استاد و دانشجویان دکترای علوم کامپیوتر دانشگاه پرینستون تاسیس شده و ایده آربیتروم از تحقیق دانشگاهی آن‌ها متولد شد.

  • اد فلتن (Ed Felten) هم‌بنیان‌گذار و دانشمند ارشد این بنیاد است. او استاد دانشگاه پرینستون بوده است و همچنین به مدت دو سال به عنوان جانشین تکنولوژی در دولت آمریکا مشغول به کار بوده است. وی همچنین عضو بنیاد ملی مهندسی ایالات متحده است.
  • استیون گلدفدر (Steven Goldfeder) مدیر ارشد اجرایی Offchain Labs است. او دکترای علوم کامپیوتر از پرینستون در حوزه رمزنگاری و ارزهای دیجیتال دارد.
  • هری کالودنر (Harry Kalodner) مدیر ارشد تکنولوژی این شرکت است. پیش از دوره دکترا در پرینستون، او بر روی اقتصاد، ناشناس ماندن و ارزهای دیجیتال کار کرده است.

سرمایه‌گذاران و مشارکت‌های آربیتروم

مطابق اطلاعات مندرج در وب‌سایت کرانچ بیس، شرکت آفچین لبز به‌عنوان بنیان‌گذار آربیتروم، مبلغ ۱۲۳.۷ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. اولین مورد مربوط به ۳ آوریل ۲۰۱۹ (۱۴ فروردین ۱۳۹۸) است که به جذب سرمایه ۳.۷ میلیون دلاری از جانب شرکت سرمایه‌گذاری Pantera Capital منجر شد. مبلغ ۲۰ میلیون دلار دیگر نیز در ۱ آوریل ۲۰۲۱ (۱۲ فروردین ۱۴۰۰) در دور سرمایه‌گذاری Series A جمع‌آوری شد. جدیدترین جذب سرمایه این شرکت نیز به تاریخ ۳۱ آگوست ۲۰۲۱ (۹ شهریور ۱۴۰۰) برمی‌گردد که با جمع‌آوری ۱۰۰ میلیون دلار دیگر به پایان یافت. در این دور جذب سرمایه نام شرکت‌ Lightspeed Venture Partners به‌عنوان سرمایه‌گذار اصلی به چشم می‌خورد.

هم‌چنین در وب‌سایت رسمی آربیتروم می‌توانید پروژه‌های مختلفی را مشاهده کنید که هم‌اکنون با آربیتروم همکاری دارند و به رشد و توسعه اکوسیستم آن کمک می‌کنند. از میان مهم‌ترین همکاری‌های آربیتروم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چین لینک: این مشارکت به‌منظور خودکارسازی چین لینک روی لایه دو آربیتروم انجام شد. این خودکارسازی به توسعه‌دهندگان وب سه کمک می‌کند که فانکشن‌های قرارداد هوشمند را به شیوه‌ای غیرمتمرکز خودکارسازی کنند که این مسئله خود منجر به صرفه‌جویی در زمان و منابع می‌شود.
  • آلکمی: همکاری آربیتروم با آلکمی به این دلیل انجام شد که پای ارز فیات به اکوسیستم Arbitrum باز شود. برقراری اتصال و ارتباط میان مشتریان ارزهای فیات و رمزارزها، مسئله‌ای است که راهکار پرداخت Alchemy Pay آن را روی زنجیره لایه دوم آربیتروم فراهم کرده است. این امر به رشد و توسعه اکوسیستم و پذیرش آن در کشورهای بیشتر کمک کرده است.
  • اوپن سی: مشارکت اوپن سی و آربیتروم مشخصا به رشد و توسعه NFTهایی که روی آربیتروم ایجاد شده‌اند، کمک شایانی خواهد کرد. 

به جز مواردی که نام برده شد، در میان مشارکت‌های اکوسیستم آربیتروم می‌توان نام‌های مطرحی هم‌چون یونی سواپ، سرکل، متامسک، ردیت و گراف را نیز مشاهده کرد که هر یک می‌توانند به آربیتروم کمک کنند تا در مسیر رشد و توسعه خود با موفقیت بیشتری پیش برود. هم‌چنین به گزارش د بلاک، بنیاد آربیتروم به منظور پذیرش بیشتر این اکوسیستم در میان مردم ژاپن، همکاری با Fracton Ventures را آغاز کرده است.

آشنایی با توکن ARB

ارز دیجیتال ARB یک توکن ERC-20 و حاکمیتی است که رمزارز بومی زنجیره رولاپ آربیتروم وان محسوب می‌شود. عرضه اولیه این توکن، ۱۰ میلیارد و تورم آن سالانه ۲ درصد است. آربیتروم در تاریخ ۲۳ مارس ۲۰۲۳ (۳ فروردین ۱۴۰۳)، توکن‌های ARB را ایردراپ کرد. در جریان این ایردراپ، توکن‌ها به این صورت توزیع شدند:

  • ۱۷.۵۳ درصد به سرمایه‌گذاران
  • ۱.۱۳ درصد به دائو در اکوسیستم آربیتروم
  • ۱۱.۶۲ درصد به کیف پول‌های شخصی کاربران
  •  ۴۲.۷۸ درصد به خزانه دائو
  • ۲۶.۹۴ درصد به تیم و مشاوران
درصد عرضه توکن ARB
منبع: کوین گکو

به گزارش میهن بلاکچین و در زمان به‌روزرسانی این مقاله در تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۲، قیمت توکن آربیتروم ۰.۸۸ دلار است و ARB در رتبه ۴۲ جدول رمزارزها جای گرفته است. بیشترین قیمت آربیتروم مربوط به تاریخ ۳ فروردین (یعنی همان روز ایردراپ) است که به ۸.۶۷ دلار رسید. هم‌چنین کمترین قیمت این رمزارز در تاریخ ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ و در رقم ۰.۷۴ دلار ثبت شد. ارزش کل بازار آربیتروم برابر با ۱,۱۲۹,۸۴۲,۷۸۹ دلار و  حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته در حدود ۱۶۲.۵ میلیون دلار بوده است.

توکن ARB را از کجا بخریم؟

برای خریداری توکن آربیتروم می‌توانید هم از طریق صرافی‌های متمرکز اقدام کنید و هم از طریق صرافی‌های غیرمتمرکز. از میان صرافی‌های متمرکزی که می‌توانید ARB را از آنجا خریداری کنید، می‌توان به بایننس، کوین بیس، کوکوین، کراکن، بیت فینکس، اوکی‌اکس، بای‌بیت، گیت، بیترکس، HTX، مکسی و ال بنک اشاره کرد. هم‌چنین یونی سواپ، سوشی سواپ، کایبرسواپ و بالانسر نیز از جمله DEXهایی هستند که امکان خریداری رمزارز آربیتروم در آنها وجود دارد.

کدام کیف پول‌ها برای نگهداری توکن آربیتروم مناسب هستند؟

کیف پول‌های نام‌آشنایی مانند تراست ولت، متامسک، مث والت و Rainbow از جمله ولت‌های نرم‌افزاری مناسبی هستند که می‌توانید توکن‌های ARB خود را در آنها نگهداری کنید. در میان کیف پول‌های سخت‌افزاری نیز، لجر گزینه مناسبی برای این کار به شمار می‌رود. 

چگونه ارزهای دیجیتال خود را به شبکه آربیتروم انتقال دهیم؟

فهرست صرافی‌های متمرکز آربیتروم
منبع: arbitrum portal

می‌توانید با استفاده از صرافی های متمرکزی نظیر بایننس، کوکوین، بایبیت و OKX توکن‌های مدنظر خود را در شبکه آربیتروم برداشت کنید و به این ترتیب از هزینه مضاعف بریج کردن خلاص شوید. همچنین می‌توانید به کمک هاپ پروتکل انتقال میان‌زنجیره‌ای را انجام بدهید.

آخرین اخبار آربیتروم (آپدیت مهر ۱۴۰۲)

پس از آنکه آربیتروم توکن‌های خود را ایردراپ کرد، مهم‌ترین اخبار این شبکه مربوط به توکن‌های ARB‌ و آماری از این رمزارز بود. این گام مهمی در مسیر توسعه آربیتروم بود و اکنون مهم‌ترین اخبار آربیتروم به شرح زیر است: 

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
شبکه آربیتروم چیست؟

آربیتروم یک راهکار لایه دو است که با تکیه بر فناوری رولاپ و به منظور افزایش مقیاس‌پذیری، کاهش کارمزدها و افزایش سرعت انجام تراکنش‌ها ایجاد شده است.

ارز دیجیتال ARB چیست؟

رمزارز بومی شبکه آربیتروم و یک توکن حاکمیتی با استاندارد ERC-20 است که بخشی از آن در جریان ایردراپی در تاریخ ۳ فروردین ۱۴۰۲ در میان کاربران واجد شرایط توزیع شد.

جمع‌بندی

آربیتروم بزرگترین رول‌آپ شبکه اتریوم در حال حاضر است. در مطلبی که خواندید، توضیح دادیم که سازوکار شبکه آربیتروم چیست و چطور می‌تواند به مقیاس‌پذیری اتریوم کمک کند. همچنین در مورد تیم توسعه‌دهنده و توکن آربیتروم هم صحبت کردیم. در پایان هم به کیف پول‌ها و صرافی‌هایی که از آن پشتیبانی می‌کنند، پرداختیم. نظر شما در خصوص Arbitrum چیست؟ آیا تاکنون از این شبکه استفاده کرده‌اید؟ به آینده آن خوش‌بین هستید؟ به نظرتان وجود راهکارهای لایه دوم تا چه حد می‌تواند در رشد اتریوم اثرگذار باشد؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
35 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا