تحلیل آنچین

تحلیل آنچین بیت کوین؛ وضعیت بازار در مقایسه با چرخه‌های قبلی چگونه است؟

قیمت بیت کوین برای اولین بار در تاریخ پیش از هاوینگ سقف تاریخی قبلی خود را شکست و از ۷۳٬۰۰۰ دلار فراتر رفت؛ اتفاقی که بازار را به فاز «سرخوشی» وارد کرد. در حال حاضر مشابه با چرخه‌های قبلی، باز هم شاهد فروش هولدرها به سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت هستیم. علاوه بر این، بسیاری از معامله‌گران بازار اسپات در حال فروش و دریافت سود خود هستند و تقاضای زیادی برای پوزیشن‌های لوریج‌دار (اهرمی) در بازار وجود دارد.

به گزارش میهن بلاکچین، در حال حاضر بیت کوین در حال کشف قیمت است و نوسانات بار دیگر به بازار بازگشته و پارامترهایی که در چرخه‌های گذشته نیز شاهد آن بودیم به خوبی در بازار فعلی در حال مشاهده است. در این مطلب که برگرفته از گزارش هفتگی شرکت گلسنود است، وضعیت فعلی بیت کوین را از دریچه دیتای آنچین بررسی می‌کنیم.

ورود به فاز سرخوشی

قیمت بیت کوین این هفته سقف ۶۹٬۲۰۰ دلاری چرخه گذشته خود را با موفقیت شکست و به رکورد ۷۳٬۰۰۰ دلاری رسید. اگر فقط رکوردشکنی‌های عمده و بزرگ بیت کوین در سال‌های گذشته را درنظر بگیریم، اوج اخیر، چهارمین ATH چرخه این ارز دیجیتال محسوب می‌شود.

رالی اخیر بیت کوین باعث شده تا بازار بار دیگر به فاز «سرخوشی» (Euphoria) وارد شود. بررسی داده‌های آنچین نیز نشان‌دهنده تغییر روند مشخصی در الگوهای رفتاری سرمایه‌گذاران است به ویژه اینکه در حال حاضر شاهد تعادل نسبی میان هولدرها و سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت هستیم.

محدوده سرخوشی در بازار بیت کوین - منبع: Glassnode
محدوده سرخوشی در بازار بیت کوین – منبع: Glassnode

قیمت بیت کوین تنها پارامتری نیست که در روزهای اخیر به اوج جدید خود رسیده است. مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین (Realized Cap)، معیاری از کل ثروت ذخیره‌شده در این بلاکچین نیز به تازگی به اوج ۵۰۴ میلیارد دلاری رسیده و نسبت به ۱ مارس (۱۱ اسفند) بیش از ۴۰ میلیارد دلار افزایش یافته است.

در حال حاضر، مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین با سرعت ماهانه ۵۴ میلیارد دلار در حال افزایش است و از این حیث با سطوحی که آخرین بار در اوایل سال ۲۰۲۱ مشاهده شد مطابقت دارد. با توجه به این روند، می‌توان گفت میزان ورودی سرمایه به بازار بیت کوین به طور چشمگیری افزایش یافته که بخش زیادی از آن به خاطر موفقیت صندوق‌های ETF اسپات در آمریکا رخ داده است.

مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین - منبع: Glassnode
مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین – منبع: Glassnode

تداوم انتقال ثروت از سرمایه‌گذاران قدیمی به جدید

یکی از الگوهای کلاسیکی که در طول بازارهای صعودی بیت کوین مشاهده می‌شود، انتقال ثروت از هولدرهای قدیمی به سرمایه‌گذاران جدید است. آن دسته از سرمایه‌گذارانی که معمولا ماه‌ها یا سال‌ها قبل با قیمت پایین‌تر بیت کوین خریده‌اند، با نزدیک شدن قیمت به اوج تاریخی آن را به فروش می‌رسانند و سود خود از بازار را دریافت می‌کنند.

در حال حاضر بار دیگر شاهد این روند هستیم به طوری که عرضه در اختیار سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت یا همان کوین‌های جوان (با عمر کمتر از ۳ ماه) نسبت به ماه اکتبر سال ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) ۱۳۸٪ افزایش یافته است. این نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران بلندمدت که از کوین‌های خود برای حداقل ۳ ماه نگهداری کرده‌اند در حال فروش و دریافت سود هستند.

مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین با تفکیک مدت زمان هولد - منبع: Glassnode
مارکت کپ تحقق یافته بیت کوین با تفکیک مدت زمان هولد – منبع: Glassnode

روند کنونی با بررسی تغییرات عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت و کوتاه‌مدت نیز قابل مشاهده است. عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت بیت کوین از اوج نوامبر سال گذشته (آبان ۱۴۰۲) تاکنون حدود ۶۶۰ هزار واحد کاهش یافته است. همانطور که در گزارش آنچین هفته گذشته گفتیم، حدود ۵۷٪ از این کاهش را می‌توان به فشار فروش صندوق GBTC شرکت گری اسکیل نسبت داد.

در سمت مقابل اما عرضه در اختیار هولدرهای کوتاه‌مدت بیت کوین در بازه مشابه ۸۱۰ هزار واحد افزایش یافته است. افزایش عرضه کوتاه‌مدت بیت کوین را می‌توان به دو منبع نسبت داد:

  • ۶۶۰ هزار واحد بیت کوین از هولدرهای بلندمدت
  • ۱۵۰ هزار واحد بیت کوین برداشت‌شده از صرافی‌ها

به طور کلی، روند انتقال ثروت در این چرخه نیز مشابه با چرخه‌های گذشته بیت کوین در حال انجام شدن است و شاهد تغییر در ساختار مالکیت در کنار تعادل پویای عرضه، تقاضا و قیمت هستیم.

عرضه کوتاه‌مدت و بلندمدت بیت کوین - منبع: Glassnode
عرضه کوتاه‌مدت و بلندمدت بیت کوین – منبع: Glassnode

برای تداوم این روند، باید عرضه بلندمدت بیت کوین توسط سرمایه‌گذاران جدید جذب شود. برای بررسی اینکه بازار چه زمان به فاز اشباع و فرسودگی می‌رسد می‌توان نمودار زیر را زیر ذره‌بین برد. در این نمودار رنگ آبی (🔵) نشان‌دهنده درصد کاهش عرضه بلندمدت نسبت به اوج آن و رنگ قرمز (🔴) نشان‌دهنده درصد رشد عرضه کوتاه‌مدت نسبت به کف چرخه است.

در قله‌های بازارهای گاوی قبلی بیت کوین، عرضه بلندمدت این ارز دیجیتال بین ۱۴-۲۵٪ کاهش یافته و عرضه کوتاه‌مدت نیز در حوالی اوج قیمتی نسبت به کف چرخه بیش از ۸۳٪ افزایش یافته است. اگر این آمار را به طور فرضی، مشخصه رابطه عرضه و تقاضای بیت کوین در حوالی اوج چرخه در نظر بگیریم به این نتیجه می‌رسیم که در حال حاضر بازار تنها ۳۰٪ از چرخه توزیع خود را پشت سر گذاشته و می‌توان گفت هنوز تا سقف چرخه فاصله زیادی داریم.

رابطه عرضه و تقاضای بیت کوین در چرخه‌های مختلف - منبع: Glassnode
رابطه عرضه و تقاضای بیت کوین در چرخه‌های مختلف – منبع: Glassnode

نسبت RHODL شاخص محبوب دیگری برای بررسی انتقال ثروت از هولدرهای قدیمی به سرمایه‌گذاران جدید و کوتاه‌مدت است. این شاخص نسبت کوین‌های با عمر یک هفته تقسیم بر کوین‌های قدیمی‌تر با عمر ۱ تا ۲ سال را بررسی می‌کند و اطلاعات خوبی از بازار ارائه می‌دهد.

در نمودار زیر، هر زمان که شاخص RHODL از ۶۳۰۰ عبور کرده را با ستون‌های آبی رنگ (🔵) مشخص کرده است. همانطور که مشخص است، در حال حاضر این شاخص در آستانه عبور از ۶۳۰۰ قرار دارد که نشان می‌دهد انتقال ثروت در این چرخه کاملا با چرخه‌های گذشته همخوانی دارد.

شاخص RHODL بیت کوین - منبع: Glassnode
شاخص RHODL بیت کوین – منبع: Glassnode

با بررسی مجزای مقدار عرضه در اختیار هر دو گروه سنی بررسی شده در شاخص RHODL، می‌توان روند انتقال ثروت در یک چرخه را به خوبی بررسی و مشاهده کرد. در نمودار زیر، عرضه در اختیار هولدرهای با عمر یک هفته با رنگ قرمز (🔴) و هولدرهای ۱ تا ۲ ساله با رنگ آبی (🔵) مشخص شده است. همانطور که مشخص است:

  • در کف بازارهای نزولی، گروه هولدرها بخش زیادی از عرضه را در اختیار خود دارند و نمودار آبی رنگ (عرضه در اختیار هولدرهای ۱ تا ۲ ساله) به اوج خود می‌رسد.
  • در اوج بازارهای صعودی، گروه سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بخش زیادی از عرضه را در اختیار دارند و نمودار قرمز رنگ (عرضه در اختیار هولدرهای با عمر ۱ هفته) در کنار قیمت به اوج خود می‌رسد.

با شکسته شدن سقف قیمتی بیت کوین، بار دیگر نمودار قرمز رنگ از نمودار آبی رنگ فراتر رفته و عرضه در اختیار سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت و جدیدی از هولدرهای بلندمدت پیشی گرفته است.

تکفیک اجزای شاخص RHODL بیت کوین - منبع: Glassnode
تکفیک اجزای شاخص RHODL بیت کوین – منبع: Glassnode

افزایش فروش و دریافت سود

در حال حاضر به ازای هر فروشنده، یک خریدار وجود دارد و فشار فروش هولدرهای بلندمدت به خوبی توسط تقاضای هولدرهای کوتاه‌مدت خنثی می‌شود. روند فروش بیت کوین‌های خریداری شده با قیمت پایین‌تر در زمان افزایش قیمت، نیازمند ورود جریان سرمایه به بازار است.

این جریان سرمایه را می‌توان با استفاده از شاخص مارکت کپ تحقق یافته و به طور دقیق‌تر توسط سود تحقق یافته (Realized Profit) بررسی کرد. در این هفته، میزان سود تحقق یافته بیت کوین به سطوح بالایی رسید و از میانگین بلندمدت خود فراتر رفت که مشابه با شروغ فاز سرخوشی در بولران‌های سال ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ است.

شاخص سود تحقق یافته بیت کوین - منبع: Glassnode
شاخص سود تحقق یافته بیت کوین – منبع: Glassnode

در بخش انتهایی این گزارش، شاخص SOPR را در کنار فاندینگ ریت بازار آتی بیت کوین بررسی می‌کنیم. در نمودار زیر:

  • SOPR تعدیل شده با اشخاص (منهای ۱) (🔵): میانگین ضریب سود یا زیان واقعی فروشندگان را نشان می‌دهد و در آن تراکنش‌های بین کیف پول‌های یک شخص و تراکنش‌های غیرپولی فیلتر شده است. مقادیر بالای آن نشان‌دهنده سود بالاتر کوین‌های فروخته شده است.
  • فاندینگ ریت بازار آتی (سالانه) (🟠): فاندینگ ریت به‌صورت پرداخت‌های دوره‌ای به دارندگان پوزیشن لانگ یا شورت (با توجه به تفاوت قیمت قراردادهای دائمی و قیمت اسپات) انجام می‌شود. با بررسی فاندینگ ریت می‌توان اندازه و جهت لوریج‌ها در بازار آتی را متوجه شد.

همانطور که نمودار مشخص است، تغییرات این دو شاخص به شکل قابل توجهی مشابه یکدیگر است و از دو دریچه مختلف، روایت یکسانی را از بازار حکایت می‌کنند. در حال حاضر هر دو این شاخص‌ها به بالاترین سطوح خود از زمان بازار صعودی اواخر ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱ رسیده‌اند. این نشان می‌دهد فروش و دریافت سود در بازار در کنار پوزیشن‌های لانگ لوریج‌دار افزایش یافته است.

در حال حاضر میانگین سود فروشندگان بیت کوین به ۲۷٪ رسیده و تریدرهای بازار آتی نیز برای استفاده از لوریج حاضر به پرداخت ۳۵ تا ۴۵٪ بهره هستند. این دو شاخص در بازارهای صعودی گذشته به سطوح بالاتری هم رسیده‌اند اما وضعیت فعلی آنها نیز بیانگر ورود بازار به فاز سرخوشی است.

شاخص SOPR و فاندینگ ریت بیت کوین - منبع: Glassnode
شاخص SOPR و فاندینگ ریت بیت کوین – منبع: Glassnode

سخن پایانی

قیمت بیت کوین در این هفته به چهارمین اوج چرخه‌های خود رسید و برای اولین بار از ۷۳٬۰۰۰ دلار فراتر رفت. افزایش قیمت بیت کوین به لطف ورودی چشمگیر پول جدید به بازار اتفاق می‌افتد که باعث شده مارکت کپ تحقق یافته به اوج جدیدی برسد.

بررسی شاخص‌های آنچین مختلف نشان می‌دهد روند انتقال ثروت از هولدرهای قدیمی به سرمایه‌گذاران جدید کاملا مشابه با چرخه‌های قبلی در حال انجام شدن است که تعادل سالم عرضه و تقاضا را نشان می‌دهد.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا