مبتدی کریپتو پدیا

توضیحاتی پیرامون کپی رایت در بلاک چین و مشکلات موجود در این مسیر!

در این مقاله به بررسی هایی پیرامون کپی رایت در بلاک چین پرداخته می شود و تعدادی از سوالات اساسی در این زمینه پاسخ داده خواهد شد.

۱- آیا فردی می تواند یکی از عکس ها و یا تصاویر من را بدون اجازه بر روی بلاک چین پست کند؟

در حال حاضر خیر، اما در آینده می تواند تغییر کند. دلیل اینکه چرا این امر در حال حاضر ممکن نیست، صرفا یک دلیل فنی است. مشکلات مقیاس پذیری به این معنی است که محدوده ای برای مقدار داده هایی که می تواند در یک بلاک مجزا پردازش شود، وجود دارد.در نتیجه بلاک چین به طرزی باور نکردنی با تصاویر در شکل حال حاضر آنها سازگار نیست.

اما اگر این مشکلات حل شود، این قضیه تبدیل به واقعیت خواهد شد. و اگرچه پلتفرم های بلاک چینی متعددی وجود دارد که هدف آنها ثبت بدون تغییر مالک یک تصویر و جایی که تصویر مورد استفاده قرار گرفته می باشد، اما هنوز مانعی وجود ندارد برای اینکه دیگران را از این ادعا که یکی از شاهکار های هنری شما یا یک عکس سلفی شما متعلق به آنهاست، باز دارد.

این ممکن است راه را برای افرادی باز کند تا از کار های دیگران درآمد کسب کنند، مخصوصا اگر فرآیند تایید یک پلتفرم در حال انجام باشد. اثبات مالکیت یک تصویر دشوار است و اگر شما با روشی که آن تصویر در بلاک چین ثبت شده مخالف باشید، ممکن است فردی نباشد که شما شکایت خود را پیش او ببرید. اقدام قانونی برای ادعای اینکه شما مالک حقوق یک تصویر در بلاک چین می باشید، ممکن است تقریبا غیر ممکن باشد، مخصوصا اینکه دادگاه ها همیشه یک گام از فناوری عقب هستند.

۲- قوانین بیرون از بلاک چین کدام ها هستند؟

این قوانین از کشوری به کشور دیگر فرق می کنند اما معمولا محافظت از کپی رایت به طور خودکار فراهم می آید. به عنوان مثال در بریتانیا، این بدین معنی است که هر کار هنری، تصویر و یا عکسی که شما می گیرید فورا و بدون هزینه از لحاظ کپی رایت محافظت می شود. این دیگران را از کپی کردن آنها، توزیع کپی ها و یا گذاشتن آنها در اینترنت باز می دارد اما این قانون در حال حاضر عواقب این کار را در مورد بلاک چین ذکر نمی کند.

همچنین توافقاتی در مورد کپی رایت وجود دارد که بین المللی هستند. توافق Berne که در سال ۱۸۶۶ ایجاد شده است، توسط بسیاری از کشور های جهان پذیرفته شده است. این یعنی یک تصویر دارای حق کپی در افغانستان از مراقبت هایی مشابه استرالیا برخوردار است. می توان سه اصل اساسی را شالوده پیمان فوق الذکر دانست که یکی از آنها، این مفهوم می باشد که کار هایی که در یک حکومت عضو محافظت می شود باید از همان حفاظت ها در جا های دیگر هم برخوردار باشد.

۳- چگونه کپی رایت را می توان به طور رسمی در داخل بلاک چین اعمال کرد؟

ما ممکن است شاهد این باشیم که حکومت های سراسر جهان این فناوری را برای خودشان می پذیرند. Tonya M Evans یک وکیل ساکن ایالات متحده است که در زمینه دارایی های معنوی متخصص است. او اخیرا در مورد این نوشته که بعضی از دولت ها به آرامی در حال بررسی و اعمال فناوری بلاک چین برای سیستم های ثبت کپی رایت خود هستند. او مقاله ای را از تریبون مالی ایران ذکر می کند که در مورد طرح های تهران برای انتقال زیر ساخت خود به بلاک چین صحبت می کند. در این زمینه قراردادی برای ساختن یک سیستم جدید با یک شرکت متخصص تنظیم شده است و امید می رود که این فرآیند سریع و کاربر پسند باشد.

۴- آیا بدنه های صنعت هم می توانند درگیر شوند؟

بازیگران اصلی در زمینه موسیقی، عکاسی و ادبیات همچنین شروع به ابداع راه حل های خود به امید پیشگام شدن در بازار می کنند. در میان آنها Kodak که مجوز برند خود را به Wenn Digital داده است، توسعه دهنده یک پلتفرم حقوق تصاویر مبتنی بر بلاک چین می باشد.

KODAKOne امیدوار است که پرداختی ها را برای آنهایی که خواستار خرید تصاویر حرفه ای هستند، تسریع بخشد و به عکاسان کمک کند تا نقض حقوق را سریعا شناسایی کرده و کارمزد هایی را که متعلق به آنهاست، بازیابی کنند. فناوری این شرکت که به داخل وب وارد شده میلیون ها وبسایت را جستجو می کند تا نحوه استفاده از عکس ها مشخص گردد و اقدامات قانونی تسهیل شده برای تضمین حقوق مالکان فراهم آید.

بلاک چین همچنین فرآیند قطعه قطعه کردن را به شیوه ای که کپی رایت در صنعت موسیقی ثبت شده است، مورد خطاب قرار می دهد. اطلاعات مربوط به تصنیف ها و سرود ها به گزارش Cointelegraph در میان ۵۰۰۰ پایگاه داده پخش شده است. شرکت های زیادی از جمله سرویس های اجرای زنده برجسته و ناشرین موسیقی برای اینکه بخشی از دفتر حقوق جهانی بلاک چین محور باشند که Open Music Initiative نامیده می شود، ثبت نام کرده اند. این نهاد را هیچ کس کنترل نمی کند و همه در آن مشارکت می کنند. به دنبال یک تحول برجسته در نحوه کار صنعت موسیقی و فراگیر شدن اجرا های زنده، این طرح امیدوار است که سبب ایجاد مدل های تجاری پایدار برای هنرمندان، کارآفرینان و کسب و کار های موسیقی شود.

۵- تکلیف پست های رسانه اجتماعی افراد چیست؟ آیا آنها مشمول کپی رایت هستند؟

در اینجا هنوز ابهام زیادی وجود دارد و حتی سازمان دارایی های عقلانی جهان (WIPO) در بعضی از جزئیات با ابهام روبرو است. WIPO اظهار می دارد که در مورد تویت ها، واقعیت این است که بعضی از آنها بسیار کوتاه می باشند تا واجد شرایط کپی رایت شوند. این کوتاه بودن به این معنی است که چنین چیز هایی احتمالا به سطح خلاقیت لازم برای واجد شرایط کپی رایت شدن، نخواهند رسید. البته کمدی کار هایی که مطالب کوتاه شوخ ایجاد می کنند از این قاعده مستثنی هستند، مخصوصا زمانی که محتوای آنها توسط اکانت های دیگر دزدیده شود و یا محتوای آنها بدون اجازه رد و بدل  شود. یک مقاله WIPO در ۲۰۰۹ از نظر متخصصانی صحبت می کند که بر این باورند که مجموعه تویت هایی ممکن است واجد شرایط کپی رایت باشند؛ این قضیه در مواردی مانند مزایای یک شخص مشهور و یا محبوبیت یک رشته از تویت ها بسیار صدق می کند.

شما ممکن است فکر کنید که دارنده انحصاری کپی رایت به نسبت محتوایی هستید که در پلتفرم های رسانه اجتماعی دیگر پست می کنید اما WIPO می گوید که همیشه باید تمامی جزئیات و نکات ریز جایی که محتوای خود را در آن قرار می دهید، مورد بررسی قرار دهید. مثلا در گذشته اگر شما عکس ها را در فیسبوک و یا ویدیو ها را در یوتیوب دانلود می کردید، این سایت ها حق استفاده از محتوای شما را داشتند. جنبه خوب این قضیه این بود که این دو پلتفرم مکانیزم هایی را ارائه می دادند که از دزدی محتوای شما و آمدن ان در پست های دیگر ممانعت می کردند.

پویایی های کپی رایت در رسانه های اجتماعی مدام در حال تغییر است. اخیرا اتحادیه اروپا به نفع دو قانون بحث برانگیز که در یک دستور العمل کپی رایت جدید تنظیم شده، رای داده است. ماده ۱۱ به این معنی است که غول های فناوری مانند فیسبوک و گوگل و همچنین سایت های جمع آوری کننده، وقتی که ماجرا ها و بخش هایی از مقالات خود را به رسانه های خبری لینک می دهند، باید به آنها پول پرداخت کنند. در ضمن، ماده ۱۳ به این معنی است که سایت های انتشار ویدیو باید برای نمایش ویدیو های موسیقی مجوز بگیرند که هدف از این کار بهبود حق الزحمه هنرمندان است.

۶- آیا هیچ استثنا هایی برای قوانین کپی رایت وجود دارد؟

این قضیه از کشوری به کشور دیگر فرق می کند. به عنوان مثال در بریتانیا اصل معامله عادلانه (fair dealing) به این معنی است که گزیده های کوچکی از کار کپی شده می تواند به منظور مطالعه، گزارش اخبار و تدریس مورد استفاده قرار گیرد. دستور العمل کپی رایت اروپا از این هم فراتر می رود و افراد را قادر به انتقاد از کار های دارای حق کپی و استفاده از کلیپ های کوتاه نمایش های تلویزیونی یا سرود ها برای تقلید مسخره آمیز می کند.

در حالی که در آن سوی دنیا در نیوزیلند، هیچ استثنایی برای کمدی و طنز وجود ندارد که این کمدی کاران و خالقان محتوا را نا امید کرده است. MyCryptons یک پلتفرم بلاک چین محور است که کاربران می توانند به خرید و فروش کلکسیون های دیجیتال بپردازند و این سایت دارای مزیت معافیت رایج از طنز و تقلید مسخره آمیز است. این سایت کلکسیون هایی بر اساس شخصیت های عمومی مانند سیاستمداران، مجری های میزگرد ها و نوازندگان ارائه می دهد که همراه با یک تصویر متمایز و گاهی اوقات همراه با بزرگ نمایی برای ایجاد اثرات خنده دار می باشد.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا