با شفافیت دادهها، دستکاری حجم معاملات در صرافیهای ارز دیجیتال به حداقل میرسد!
در ۲۶ فوریه، کمسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده یک پیشنهاد ETF (صندوق قابل معامله در بورس) دیگر را رد کرد و دلیل این امر را فقدان مقاومت این طرح در برابر دستکاری بازار و فعالیتهای کلاهبردارانه اعلام کرد. این پیشنهاد از جانب سازمان Wilshire Phoenix ارائه شده بود و این سازمان پیشنهاد داده بود که ترکیبی از بیت کوین و اوراق قرضه خزانه ایالات متحده استفاده شود. هدف از پیشنهاد اوراق قرضه در این طرح، کنترل نوسانات بیت کوین بود. بیت کوین و صنعت ارز دیجیتال (Cryptocurrency) به خاطر نوسانات شدید زبانزد خاص و عام است.
واکنشها حتی در داخل خود کمسیون هم مختلف بود. اما این تصمیم بر نیاز به یک اکوسیستم مبادله شفاف و قوی تاکید میکند. این تصمیم همچنین اهمیت دادهها و تعبیر آنها در داخل اکوسیستم بیت کوین را خاطرنشان میسازد. توجه به این موارد باعث نهادینه شدن ارز دیجیتال و بهبود قانونگذاری در این فضا خواهد شد.
مشکلات اصلی در اکوسیستم مبادله بیت کوین و ارز دیجیتال
مدتهاست که فضای ارز دیجیتال به عنوان فضایی بیقانون شناخته شده است و نبود قانون و نظارت، باعث شده که شرکتهای موجود در این فضا از روشهایی ناسالم برای افزایش حضور خود بهره ببرند. در این میان، سرمایهگذاران و معاملهگران خُرد به دلیل نبود اطلاعات شفاف، به راحتی مورد سوءاستفاده شرکتها و صرافیها قرار میگیرند.
صرافیهای ارز دیجیتال اغلب به دستکاری حجم ترید میپردازند و هدف آنها از این کار، مطرح کردن خود در فضای ارز دیجیتال و جذب تریدرها برای معامله است. این دستکاری حجم ترید باعث جذب پروژههایی نیز خواهد شد که در جستجوی صرافیهایی برای لیست کردن کوین و یا توکن خود هستند.
این کار نه تنها باعث لطمه زدن به کاربران و پروژهها میشود، بلکه اعتبار صنعت ارز دیجیتال را نیز زیر سوال میبرد. سرمایهگذاران موسساتی نمیخواهند وارد بازاری شوند که به راحتی مورد دستکاری قرار میگیرد. این دستکاریها گاهی باعث واکنش شدید حکومتها شده است.
شفافیت در حجم ترید تنها یکی از مشکلات این صرافیها است. روشهای ذخیره کسری نیز مشکل دیگری است که در رسوایی ام تی گاکس (Mt.Gox) به وضوح دیده شد. امنیت ضعیف نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که همواره این فضا را آزار داده است.
در حالی که صرافیها در مرکز مشکلات جهان ارز دیجیتال قرار دارند، اما بیتوجهی و بیمسئولیتی پروژهها و صادر کنندگان توکن نیز یکی از مشکلات اساسی دیگر است. بعد از جنون عرضه کوینها در سال ۲۰۱۷ بود که پروژههای زیادی مورد شکایت مردم قرار گرفتند و همین امر باعث دخالت کمسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده و برخورد شدید این سازمان شد.
دستکاری حجم، تکنیکها و چالشها
مشکل دستکاری حجم معامله به مرور و با افزایش شفافیت در این فضا محو خواهد شد؛ کافی است که انگیزهها برای این کار از میان برداشته شود و دیگر این دستکاری حجم مزیتی رقابتی نباشد.
حل این مشکل با تکیه بر شفافیت ذاتی فناوری بلاک چین امکانپذیر است و میتوان ورودیهای بیت کوین و ارز دیجیتال به یک صرافی را از طریق بلاک چین پیگیری کرد. حل این مشکل، کمک شایان توجهی به فضای ارزهای دیجیتال خواهد کرد و باعث ورود سرمایهگذاران موسساتی به این فضا خواهد شد.
مطالعاتی که در مورد حجم ترید صرافیها با استفاده از بلاک چین و روشهای علمی انجام شده، اختلافات زیادی را با آمار منتشر شده از جانب صرافیها نشان داده است. در این میان، صرافیهایی وجود دارند که ورودی بیت کوین آنها زیاد است، اما افراد بیشتر به نگهداری داراییهای خود در آنها میپردازند و ترید انجام نمیدهند؛ این در حالی است که برخی از این صرافیها، این ورودیها را به عنوان حجم ترید معرفی میکنند.
البته تعبیر دادهها در جهان ارز دیجیتال آسان نیست و با نکات ظریفی همراه است. همین امر باعث شده که ورود به این جهان برای بسیاری دشوار باشد. برخی از صرافیها از تراکنشهای بدون کارمزد و یا انگیزههای دیگری استفاده میکنند و باعث ترغیب تریدرها به ترید بیشتر میشوند که این خود در نهایت باعث مشکل میشود.
بازگرداندن شفافیت و اعتماد به جهان ارز دیجیتال
در حالی که تا به حال حجم بازار یکی از استانداردهای مهم و مورد توجه سرمایهگذاران بوده است، اما هم اکنون روشهای جدیدی ایجاد شدهاند که درک بهتری را از اکوسیستم صرافیها و پروژهها در اختیار مشارکتکنندگان قرار میدهند.
این روشهای جدید، صرافیها را از لحاظ کمیتی و کیفیتی مورد بررسی قرار میدهند. در این روشها، عواملی مانند فعالیت کاربر، رفتار توسعهدهنده و بلوغ بازار مورد بررسی قرار میگیرد و بر طبق این استانداردها، رتبهای به هر صرافی تعلق میگیرد.
به عنوان مثال، سازمان Crossangle محصولی با نام Xangle را فراهم کرده است که یک سیستم مدیریت و افشاسازی را برای بازارهای ارز دیجیتال ایجاد کرده است. این سیستم استانداردهای موجود در جهان مالی سنتی را به جهان ارز دیجیتال تعمیم میدهد. Xangle پروندهسازی سازمانی را تسهیل میکند و این پروندهها را در اختیار عموم قرار میدهد.
این ابتکارات باعث ایجاد آرامش خاطر برای تریدرها و سرمایهگذاران میشود و آنها میتوانند آگاهانه به انتخاب صرافی مورد نظر خود بپردازند. از طرف دیگر، این ابتکارات باعث میشوند که صرافیها نیز به سمت اقدامات نادرست نروند و برای فراهم آوردن اطلاعات درست و شفاف بیشتر تلاش کنند.
رویکرد پایین به بالا در زمینه دادهها و قانونگذاری
ارز دیجیتال قلمرویی کاملا جدید و بیسابقه است که سوالات زیادی را برای قانونگذاران و سرمایهگذاران موسساتی ایجاد کرده است. افراد بسیاری از حکومتها انتظار دارند که به ایجاد قوانینی شفاف در این زمینه بپردازند، اما حکومتها در این زمینه متخصص نیستند و برای این کار متکی بر شرکتهای تحلیل داده هستند. در اینجاست که نقش این شرکتها بسیار اهمیت پیدا میکند.
شرکتهای داده و برخی از صرافیها همواره با قانونگذاران ارتباط داشتهاند و سعی کردهاند که به آنها در مورد داراییهای دیجیتال و زیرساخت آنها آگاهی و اطلاعات بدهند. Chainalysis یکی از این سازمانهاست که در جهت مبارزه با جرایم و ردیابی فعالیتهای غیرقانونی و پولشویی با آژانسهای حکومتی همکاری داشته است.
شرکتها و سازمانهای دیگر نیز در این راستا بسیار کمک کردهاند و چشم اندازی کلی را از جهان ارز دیجیتال برای سرمایهگذاران و قانونگذاران فراهم کردهاند. در این میان، کشورهایی بودهاند که رویکردی بسیار خصمانه را علیه ارز دیجیتال اتخاذ کردهاند و به مبارزه با این صنعت پرداختهاند.
از طرف دیگر، کشورهایی نیز بودهاند که سعی کردهاند این صنعت را بشناسند و به قانونگذاری آن پرداختهاند. از جمله کشورهایی که در زمینه قانونگذاری این صنعت بسیار تلاش کردهاند، میتوان به ایالات متحده، سنگاپور، بریتانیا و آلمان اشاره کرد.
حرکت در مسیر نهادینه کردن ارزهای دیجیتال
کمسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده در این اواخر نیز به رد یک پیشنهاد ETF دیگر پرداخت و دلیل خود را فقدان مقاومت در برابر دستکاری بازار اعلام کرد.
برای ورود سرمایهگذاران موسساتی لازم است که صرافیها و سازمانهای فعال در فضای ارز دیجیتال اقدام به شفافسازی و فراهم کردن دادههای معتبر کنند. صداقت در این بازار حرف اول را میزند و اگر صرافیها و سازمانهای درگیر به درستی عمل کنند، سرمایهگذاران بزرگ به آنها اعتماد میکنند و وارد این فضا میشوند.
ابتکاراتی که برای شفافیت دادهها در فضای ارز دیجیتال فراهم شدهاند، بسیار مفید هستند و به مرور باعث جذب سرمایهگذاران موسساتی خواهند شد. دسترسی به دادههای معتبر و شفاف برای این سرمایهگذاران بسیار اهمیت دارد.
ابتکاراتی مانند اثبات ذخایر که توسط برخی از مجاری ترید فراهم شده است، بسیار موثر است و امنیت و آرامش خاطر را برای کاربران به ارمغان میآورد.
اگرچه اقداماتی برای افشاسازی دادهها و ایجاد شفافیت در فضای ارز دیجیتال صورت گرفته است، اما هنوز در ابتدای راه هستیم و باید در این زمینه بسیار بیشتر کار شود. مشخص نیست که سرمایهگذاران موسساتی دقیقا چه وقتی وارد این فضا میشوند، اما آینده روشن است و تقاضا در حال افزایش است.
شما چه فکر میکنید؟ آیا سرمایهگذاران بزرگ به این زودیها وارد بازار ارز دیجیتال میشوند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.