احتمالا شما هم شنیدهاید که باید کاری کنیم تا پول برایمان پول بیاورد. همه ما میدانیم که اگر پول مازادی داریم، باید آن را سرمایه گذاری کنیم تا سود کسب کنیم یا حداقل در این شرایط تورمی، ارزش سرمایه خود را حفظ کنیم. اما عده زیادی درک درستی از این مفهوم ندارند و انواع روشهای آن را نمیشناسند. در در این مقاله میخواهیم ببینیم سرمایه گذار کیست، مفهوم Investment یا سرمایه گذاری چیست و چه تفاوتی با ترید دارد. همچنین انواع سرمایهگذاران را هم معرفی خواهیم کرد. با میهن بلاکچین همراه باشید.
خلاصه مطلب: 📌 سرمایهگذار شخص یا نهادی است که سرمایه خود را به یک کالا یا دارایی مالی، با هدف کسب سود در بلندمدت اختصاص میدهد. 📌 سرمایهگذاری دارای اصولی است که رعایت آنها، شانس موفقیت و میزان سود ما را افزایش میدهد. 📌 تفاوت اصلی ترید با سرمایهگذاری در افق زمانی است. تریدرها برخلاف سرمایهگذاران به دنبال کسب سود در کوتاهمدت هستند. 📌 روشها و بازارهای مختلفی مثل ملک، طلا، ارز، بورس یا ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری وجود دارند که باید ویژگیهای هر کدام را به خوبی بشناسیم و بازار مناسب با خودمان را انتخاب کنیم. 📌 در هر سنی میتوان سرمایهگذاری را شروع کرد. بهتر است با اولین درآمد و از دوران جوانی به فکر سرمایهگذاری باشیم. |
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری به زبان ساده یعنی منابع مالی خود را با هدف کسب سود در آینده به یک دارایی اختصاص دهیم. بنابراین سرمایه گذار یک شخص یا نهاد است که سرمایه خود را درگیر یک پروژه، دارایی مالی یا غیره میکند تا از بازده آن در سالهای بعد استفاده کند. البته توجه کنید که سرمایهگذاری همیشه با کسب سود همراه نیست و زمان ورود و خروج از پوزیشنهای سرمایهگذاری بسیار مهم است.
اگر به دنبال سود بیشتر از سرمایهگذاریهایمان هستیم، باید ریسک بیشتری را بپذیریم و زمانی که صحبت از ریسک بیشتر است، احتمالا ضرر کردنمان هم بیشتر میشود. اینجاست که پای یک نسبت مهم به نام ریسک به ریوارد به سرمایهگذاریها باز میشود. باید بتوانیم تخمینی از سود حاصل از سرمایهگذاری خود داشته باشیم و آن را با ریسک موجود بسنجیم؛ اگر ارزشش را داشت، سرمایه خود را درگیر کنیم.
سرمایهگذاری اصولی دارد و که باید از آنها آگاه باشیم. ضمنا هر کالا یا دارایی مالی، ویژگیها و شرایط خاص خودش را دارد. روی هر چیزی که میخواهیم Invest کنیم، باید آن را به خوبی بشناسیم تا احتمال موفقیت خود را افزایش دهیم. موضوع مهم دیگر داشتن شناخت درست از خودمان است. باید بدانیم که چقدر ریسکپذیر هستیم و بر مبنای آن، روی داراییهای مناسب سرمایهگذاری کنیم.
تفاوت سرمایهگذاری و ترید
بارها پیش آمده که دو مفهوم Investment و Trade به جای دیگری استفاده شدهاند، در حالی که سرمایهگذاری و ترید دو مفهوم کاملا مجزا هستند. تفاوت اصلی این دو مفهوم در افق زمانی است. یک سرمایهگذار از سرمایه خود برای سوددهی در بلندمدت استفاده میکند، درحالیکه یک معاملهگر با خرید و فروش مکرر به دنبال کسب سود در کوتاه مدت است.
سرمایهگذاران معمولا پوزیشنهای سرمایهگذاری را سالها یا حتی دهها سال حفظ میکنند. بالعکس تریدرها پوزیشن معاملات را زمانهای کوتاهتری نگهمیدارند. مثلا در یکی از سبکهای ترید به نام اسکلپینگ (Scalping) پوزیشنها برای زمان بسیار کوتاهی در حد چند ثانیه پوزیشن را باز نگه میدارند.
روش تحلیل سرمایهگذاران و تریدرها نیز با هم تفاوت دارد. برای سرمایهگذاران تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analaysis) و بررسی ارزشهای بنیادی یک دارایی اولویت دارد. این در حالی است که برای تریدرها تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) و بررسی تاریخچه قیمت ارجحیت دارد. اگر برای شما هم سوال است که چطور تریدر شویم و تریدر شدن چقدر زمان میبرد، توصیه میکنم مقاله آن را مطالعه کنید.
انواع روش های سرمایه گذاری
برای سرمایه گذاری کردن راههای زیادی پیش رو ما وجود دارد که هر کدام ویژگیها، مزایا و معایب خود را دارند. ما باید شرایط خود را با بازارهای مختلف تطابق دهیم و بازار مناسب خود را بیابیم. بازارهای مرسومی که ایرانیها در آنها Invest میکنند عبارتند از:
- املاک و مستغلات: یکی از گزینههای مورد علاقه سرمایهداران ایرانی، زمین و مسکن است. این بازار به سرمایه میلیاردی نیاز دارد و نقدشوندگی آن نیز چندان بالا نیست؛ یعنی ممکن است چند ماهی درگیر فروش ملک خود باشید.
- طلا و سکه: سرمایهگذاری در طلا با مبالغ کم هم امکانپذیر است، تورم را به خوبی پوشش میدهد و نقدشوندگی آن نیز بالا است. قیمت طلا در ایران متاثر از انس جهانی و قیمت دلار است. در معاملات سکه عاملی به نام حباب هم مهم است و باید آن را در نظر گرفت. طلا البته ممکن است تقلبی باشد و نگهداری آن نیز چالش بزرگی است.
- ارز: بسیاری از مردم در سالهای گذشته برای فرار از تورم، روی ارزهای مختلف از جمله دلار سرمایهگذاری کردهاند. اگرچه قیمت ارز پر نوسان است، اما در بلندمدت تا حدودی ارزش سرمایه افراد را حفظ کرده است. قیمت ارز به عوامل متعدد و خارج از کنترلی مثل روابط خارجی، روابط اقتصادی، سیاستهای دولت و بانک مرکزی بستگی دارد.
- خودرو: در حالی که خودرو باید یک کالای مصرفی باشد، در سالهای گذشته به یک کالای سرمایهگذاری تبدیل شده است. بازار خودرو متاثر از عوامل مختلفی است، اما موتور محرک آن را میتوان تورم و انحصار دانست.
- سپردههای بانکی و اوراق: این روش را میتوان کمریسکترین حالت برای سرمایهگذاری دانست، اما سود آن چندان بالا نیست و نتوانسته ما را از تورم در امان نگه دارد.
- بورس: در این بازار سهام شرکتها خرید و فروش میشود و دانش فعالیت در آن را باید داشت. ریسک بازار بورس نسبتا بالا است، اما میتوان با سرمایه کم در آن فعالیت کرد و نقدشوندگی مناسبی هم دارد.
- ارز دیجیتال: رمزارزها را میتوان پرریسکترین بازار در بین همه موارد معرفیشده دانست که فعالیت در آن، با توجه به ساختار و تکنولوژی جدیدش، مطالعه و یادگیری بیشتری را میطلبد. این بازار ۲۴ ساعته باز است و ماهیت دلاری آن میتواند سود مرکب ایجاد کند.
مزایای سرمایهگذاری
سرمایهگذاری راهی است برای اینکه پول برای ما کار کند و ثروت بسازد. سرمایهگذاری به شیوه درست موجب افزایش ارزش در طول زمان میشود و میتوانیم از رشد بلندمدت و سود مرکب آن بهرهمند شویم. استراتژیهایی مانند نگهداری پول نقد یا نگهداری سرمایه در حسابهای بانکی، در کشور ما چندان مناسب و ایمن نیستند. اگر نرخ سود بانکی و تورم را در سالهای گذشته بررسی کنید، متوجه خواهید شد که نرخ تورم تقریبا دو برابر سود سالیانه بانکها بوده است.
موارد زیر را میتوان به عنوان مزایای اصلی سرمایهگذاری معرفی کرد:
- محقق کردن اهداف مالی: همه ما اهدافی برای خود ترسیم کردهایم مثل خرید خانه، ماشین ، ویلا و غیره. دستیابی به این اهداف بدون سرمایهگذاری درست، تقریبا غیرممکن است.
- مقابله با تورم: این مورد را همه ما لمس کردهایم و فکر نمیکنم توضیح اضافهای نیاز باشد.
- دوران بازنشستگی بدون چالش مالی: کمتر کسی را پیدا میکنید که بعد از ورود به دوره میانسالی، ذهنش درگیر دوره بازنشستگی نباشد. بدون شک در این دوره توان قبل را نخواهیم داشت و درآمدزایی ما محدود میشود. سرمایهگذاری درست از جوانی کمک میکند تا دوران بازنشستگی را بدون دغدغه سپری کنیم.
معرفی انواع سرمایهگذار
یک سرمایهگذاری ممکن است در مقیاس کوچک و برای اهداف شخصی یا در مقیاسهای بزرگ و برای کمک به راهاندازی یک استارتآپ جهانی باشد. بسیاری از کسبوکارها در مقاطع مختلف نیاز به سرمایه دارند و اگر شخص یا شرکتی متقاعد شود که آنها موفق خواهند شد، روی شرکتشان سرمایهگذاری می کند. در ادامه میخواهیم انواع سرمایهگذارها را معرفی کنیم.
سرمایه گذاران فرشته (Angel Investor)
سرمایهگذار فرشته فردی با ثروت خالص بالا است که سرمایه مالی خود را در اختیار یک استارتآپ یا کارآفرین قرار میدهد. معمولا پرداخت سرمایه در ازای دریافت سهام شرکت صورت میگیرد. سرمایهگذاران فرشته میتوانند سرمایه مورد نظر را یکباره یا به صورت تزریق مالی مستمر بپردازند. معمولا این کار در مراحل اولیه راهاندازی یک کسبوکار، درست زمانی که پروژه بیشترین ریسک را دارد، انجام میشود. سرمایهگذاران فرشته اغلب پول نقد موجود اضافه را به سرمایهگذاریهای دارای ریسک بالا اختصاص میدهند.
سرمایه گذاران خطرپذیر (Venture Capitalists)
سرمایه گذاران خطرپذیر معمولا در قالب یک شرکت روی سهام خصوصی استارتآپها و سایر کسبوکارهای کوچک سرمایهگذاری میکنند. برخلاف سرمایهگذاران فرشته، ونچر کپیتالها تمایلی به تامین مالی کسبوکارها در مراحل اولیه و کمک به راهاندازی آنها ندارند؛ بلکه بهدنبال کسبکارهایی هستند که پتانسیل رشد آنها در مراحل اولیه بروز پیدا کرده است. این کسبوکارها، شرکتهایی خواهان توسعه هستند که ابزارهای لازم را ندارند. ونچر کپیتالها در ازای ارائه سرمایه خود، سهام شرکت را میگیرند و سپس برای کسب سود، سهام خود را میفروشند.
وامدهی همتا به همتا (P2P Lending)
وامدهی همتا به همتا یک نوع تامین مالی است که با هدف قطع واسطههای سنتی مانند بانکها، وام از افراد دریافت میشود. تامین مالی جمعی (Crowdsourcing) نمونهای از وامدهی P2P است. در این مدل، کسبوکارها در ازای ارائه محصولات یا سایر مزایای خود به دنبال جذب سرمایه از بسیاری از سرمایهگذاران هستند. این کار معمولا در پلتفرمهای آنلاین مثل Kickstarter انجام میشود.
سرمایه گذاران شخصی (Personal Investors)
هر فردی میتواند یک سرمایهگذار شخصی باشد و ممکن است اشکال مختلفی داشته باشد. یک سرمایهگذار شخصی معمولا سرمایه خود را در بازار سهام، اوراق قرضه، صندوقهای سرمایه گذاری مشترک و صندوقهای قابل معامله در بورس (ETFها) سرمایهگذاری میکند. این دسته از سرمایه گذاران میخواهند نسبت به ابزارهای سرمایه گذاری ابتدایی مانند گواهی سپرده یا حسابهای پسانداز، بازدهی بالاتری را بهدست بیاورند.
سرمایه گذاران نهادی (Institutional Investors)
سرمایه گذاران نهادی، سازمانهایی هستند که روی پول سایر افراد سرمایه گذاری میکنند. صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، صندوقهای قابل معامله در بورس، صندوقهای سرمایهگذاری پوشش ریسک (Hedge Fund) و صندوقهای بازنشستگی نمونههایی از سرمایه گذاران نهادی هستند. از آنجایی که این موسسات سرمایه هنگفتی را از تعداد زیادی از سرمایهگذاران جذب میکنند، میتوانند مقادیر زیادی از داراییها مانند بلوکهای بزرگ سهام را بخرند. سرمایه گذاران سازمانی از بسیاری جهات بر قیمت داراییها اثرگذار هستند. در واقع سرمایهگذاران نهادی، سازمانهایی بزرگ، پیشرفته و پیچیده هستند.
سرمایهگذاری در سنین مختلف
اهداف افراد به مجموعهای از عوامل بستگی دارد که با توجه به سن، درآمد و ریسکپذیری متفاوت است. معمولا افراد زمان مناسب را برای سرمایهگذاری از دست میدهند. مثلا بسیاری از افراد برای اولین بار در میانسالی به سرمایهگذاری فکر میکنند یا حتی برخی سالمندان به دلیل از دست دادن فرصتهای سرمایهگذاری، در دوران بازنشستگی مجبور به مدیریت بودجه میشوند.
دریافت اولین درآمد، یک نقطه شروع خوب برای تصمیم سرمایهگذاری است؛ زیرا تا زمانی که پولی نداشته باشید، نمیتوانید به سرمایهگذاری فکر کنید. پس از کسب درآمد، باید توانایی پسانداز داشته باشید. اولین شغل یک جوان، یک بیدار باش و زنگ هشداری برای تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری و قربانیکردن برخی خواستهها است.
در دوره جوانی دغدغه و نگرانیهای زیادی در مورد زندگی و آینده وجود ندارد و تمایل بیشتری برای سرمایهگذاریهای پرریسک مشاهده میشود. به همین دلیل است که طیف بزرگی از سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال را جوانان تشکیل میدهند. هر چه سن بالاتر میرود، ریسکپذیری افراد کمتر میشود و عده زیادی در میانسالی، تنها به سرمایهگذاری روی صندوقهای بازنشستگی فکر میکنند.
سوالات متداول (FAQ)
- سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری به معنای تخصیص منابع مالی به یک دارایی با هدف کسب سود در آینده است. روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد که افراد بر اساس میزان ریسکپذیری، سرمایه، دانش و غیره یک یا چند مورد از آنها را انتخاب میکنند. - سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به چه صورت است؟
سرمایه گذاری در رمزارزها برای کاربران ایرانی میتواند سود دلاری ایجاد کند، اما باید توجه کنید که این بازار به شدت پرریسک است. پیش از هر چیز ابتدا باید دانش لازم برای فعالیت در این حوزه را کسب کنید - چه راههایی برای سرمایه گذاری با پول کم وجود دارد؟
با سرمایه کم میتوان روی طلا، ارز، اوراق، سهام شرکتها در بورس و ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کرد. با توجه به میزان سرمایه، ریسکپذیری و دانش خود میتوانید دارایی خود را درگیر یک یا چند مورد از آنها کنید.
جمعبندی
در این مقاله با هم مرور کردیم که سرمایهگذاری چیست و چه روشهای برای آن وجود دارد. همچنین انواع سرمایهگذاران را هم بررسی کردیم. اکنون میدانیم که سرمایهگذاری همیشه سود نیست، اما سرمایهگذاری اصولی میتواند سودی بیشتر از تورم را برای ما داشته باشد. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هیچوقت برای سرمایهگذاری دیر نیست و فرصتهای مناسب همیشه وجود خواهند داشت. باید دانش خود نسبت به بازارهای مختلف را بالا ببرید و با حضور مداوم، کسب تجربه کنید. نظر شما در مورد سرمایه گذاری چیست؟ به نظر شما کدام بازار برای سرمایه گذاری در ایران بهتر است؟