اخبار بیت کوینتحلیل آنچین

وضعیت NFTهای شبکه بیت کوین؛ اوردینالزها فضای اندکی را در بلاک اشغال می‌کنند

در ماه فوریه سال ۲۰۲۳، پروتکل اوردینالز  (Ordinals) در شبکه بیت کوین راه‌اندازی شد و بالاخره پای NFTها را به این شبکه بلاکچینی باز کرد. از زمان راه‌اندازی این پروتکل، اوردینالزها بخش بسیار زیادی از تراکنش‌های روزانه در بلاکچین بیت کوین را تشکیل می‌دهند. در حالی که برخی معتقدند NFTهای شبکه بیت کوین با اشغال کردن فضای بلاک‌ها، جای تراکنش‌های مالی را گرفته‌اند، داده‌های جدید گلسنود نشان می‌دهد این توکن‌ها تنها بخش اندکی از فضای بلاک را اشغال می‌کنند.

در این مطلب که با توجه به گزارش هفتگی گلسنود تهیه شده است، وضعیت اوردینالزها در شبکه بیت کوین را بررسی می‌کنیم و در انتها، به ماینرهای بیت کوین و تاثیر اوردینالز بر درآمد آنها می‌پردازیم.

آیا تراکنش‌های اوردینالز جایگزین تراکنش‌های مالی در فضای بلاک‌ها می‌شوند؟

ممپول (Mempool) بیت کوین را می‌توان به عنوان فضایی پر از تراکنش‌های تایید نشده در نظر گرفت که همگی منتظر هستند توسط ماینرها در بلاک‌ها قرار بگیرند و در نهایت تایید شوند. هر نود بیت کوین ممپول منحصر به فرد خود را دارد.

به نمودار زیر توجه کنید. این نمودار مربوط به ممپول گلسنود است. همانطور که مشخص است، از ماه فوریه سال جاری، یعنی همزمان با راه‌اندازی پروتکل اوردینالز و اینسکریپشن‌ها در شبکه بیت کوین، اندازه تراکنش‌های موجود در ممپول گلسنود با توجه به کارمزد آنها افزایش یافته و از آن زمان در سطوح بالایی قرار گرفته است.

نمودار اندازه تراکنش‌های ممپول گلسنود با توجه به کارمزد نسبی آنها - منبع: Glassnode
نمودار اندازه تراکنش‌های ممپول گلسنود با توجه به کارمزد نسبی آنها – منبع: Glassnode

همزمان با این اتفاق، تعداد تراکنش‌های معلق در ممپول گلسنود از ماه می به طور چشمگیری افزایش یافته است که تراکنش‌هایی با سایز کم (منظور مقدار داده پایین‌تر نسبت به سایر تراکنش‌هاست) بخش زیادی از آن‌ها را تشکیل می‌دهند.

اما به گفته گلسنود، برخلاف باور عموم که تصور می‌کنند تراکنش‌های مرتبط با اوردینالزها در شبکه بیت کوین، جای تراکنش‌های مالی بزرگتر در فضای بلاک را می‌گیرند، این تراکنش‌ها پس از جای گرفتن تراکنش‌های مالی بزرگتر در بلاک‌ها، صرفا فضای باقی مانده در آن بلاک را پر می‌کنند.

گلسنود در این گزارش می‌گوید:

شواهد کمی وجود دارد که اینسکریپشن‌ها جای تراکنش‌های مالی با ارزش‌تر را در فضای بلاک‌ها می‌گیرند.

کاربران معمولا تمایلی به پرداخت کارمزدهای بالا برای توکن‌های اوردینالز ندارند، به همین خاطر این تراکنش‌ها معمولا مدت زیادی در ممپول شبکه بیت کوین منتظر می‌مانند و پس از قرار گرفتن تراکنش‌های بزرگتر در بلاک‌ها، فضای باقی‌مانده را پر می‌کنند.

 همانطور که بالاتر گفتیم، با راه‌اندازی پروتکل اوردینالز، راهی برای ذخیره NFT و داده‌های مختلف در بلاکچین بیت کوین فراهم شد. در حال حاضر دو دسته کلی اینسکریپشن در شبکه بیت کوین وجود دارد. دسته اول فایل‌ها و تصاویر هستند که در ابتدای راه‌اندازی پروتکل اوردینالز بخش بسیار زیادی از تراکنش‌های شبکه بیت کوین را تشکیل می‌دادند. دسته دوم که در حال حاضر از محبوبیت بالاتری برخوردارند، فایل‌های متنی هستند.

همانطور که در این نمودار مشخص است، از ماه فوریه تا می ۲۰۲۳، فایل‌ها و تصاویر (رنگ نارنجی در نمودار) بخش زیادی از تراکنش‌های اوردینالز را تشکیل می‌دادند. با این حال این روند از ماه می تغییر کرد و اوردینالزهای متنی (رنگ آبی در نمودار) در قالب توکن‌های BRC20 جایگزین آنها شدند که برخلاف موج اول NFTها که بیش از ۴۰٪ فضای بلاک را اشغال می‌کردند با توجه به مقدار داده اندکشان نهایتا ۲۰٪ از فضای بلاک را پر می‌کنند.

تفکیک اوردینالزها در شبکه بیت کوین - منبع: Glassnode
تفکیک اوردینالزها در شبکه بیت کوین – منبع: Glassnode

به زبان ساده‌تر می‌توان گفت اینسکریپشن‌های متنی در حال حاضر تنها نقش پرکننده فضای بلاک را دارند. گلسنود در این رابطه می‌گوید:

می‌توان اینسکریپشن‌ها را اینطور تصور کرد که نوعی پرکننده هستند که پس از قرار گرفتن تراکنش‌های مالی با ارزش بالاتر در بلاک، فضای باقی‌مانده را اشغال می‌کنند.

وضعیت ماینرها چگونه است؟

علیرغم افزایش تعداد تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین و پر شدن ممپول‌ها از ماه فوریه، درآمد ماینرها همچنان پایین است و تراکنش‌های مرتبط با پروتکل اوردینالز تنها ۲۰٪ از درآمد آنها را تشکیل می‌دهد.

در حال حاضر هش پرایس (Hash Price – درآمد ماینرها به ازای اختصاص ۱ تراهش قدرت پردازشی به شبکه) بیت کوین در سطوح پایینی قرار دارد. بر اساس داده‌های وب‌سایت هش ریت ایندکس، در زمان نگارش این مطلب هش پرایس بیت کوین به ۰.۰۵۹ دلار سقوط کرده که نسبت به اوج ۰.۴۰ دلاری آن در زمان بازار گاوی، ۸۵٪ پایین‌تر است.

نمودار هش پرایس - منبع: Glassnode
نمودار هش پرایس – منبع: Glassnode

علاوه بر این، روز به روز به هاوینگ و کاهش عرضه نزدیک‌تر می‌شویم و رقابت بالا میان ماینرها و قیمت نسبتا پایین بیت کوین باعث شده تا فشار زیادی به استخراج‌کنندگان این ارز وارد شود.

بر اساس این گزارش، از ماه فوریه تا به الان، هش ریت (Hash Rate) شبکه بیت کوین ۵۰٪ افزایش یافته است، این یعنی در حال حاضر دستگاه‌های استخراج بیشتری در شبکه آنلاین هستند و رقابت بسیار بالایی وجود دارد.

در نتیجه، در صورتی که قیمت بیت کوین به شکل قابل توجهی افزایش نیابد، ممکن است به زودی بخش زیادی از این ماینرها ضرر کنند. گلسنود می‌گوید:

کاهش لگاریتمی مداوم هش پرایس نشان می‌دهد صنعت استخراج چقدر سخت و رقابتی است … با توجه به رقابت شدید ماینرها و هاوینگ آتی بیت کوین، این احتمال وجود دارد که درآمد ماینرها در وضعیت سر به سر قرار بگیرد و سودآوری آنها کاهش یابد مگر اینکه قیمت در کوتاه‌مدت افزایش یابد.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا