معرفی صرافی متمرکز FTX و توکن FTT؛ بستری برای انجام معاملات مشتقه
در معرفی صرافی FTX باید گفت که پلتفرم FTX یک صرافی اوراق مشتقه ارزهای دیجیتال بود که معاملات آتی یا فیوچرز (Futures)، توکنهای لوریجدار (Leveraged Tokens) و معاملات OTC را ارائه میکرد. هدف صرافی اف تی ایکس ارائه بازارهای مشتقهای بود که ایرادات سایر صرافیها را نداشته باشد و بتواند به سرعت در مقیاس بزرگتری فعالیت کند. از این رو توسعهدهندگان صرافی FTX، توکن کاربردی FTT را برای ترغیب همکاری کاربران در گسترش برنامههایشان به وجود آوردند. متاسفانه در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ تخلفات این صرافی و کمپانی سرمایهگذاری حامی آن، آلامدا ریسرچ (Alameda Research) توسط کوین دسک برملا شد و ضربه بزرگی به بازار کریپتو وارد شد. با میهن بلاکچین همراه باشید تا روند صعود و سقوط FTX و سرویسهایی که این صرافی به کاربران خود ارائه میکرد را مورد بررسی قرار دهیم.
خلاصه مطلب: 👈 صرافی FTX یک صرافی متمرکز ارز دیجیتال بود که با هدف تمرکز بر روی معاملات بازار فیوچرز، توکنهای لوریجدار و معاملات OTC راهاندازی شد. 👈 هدف اصلی اف تی ایکس ارائه بازارهای مشتقهای بود که مشکلات صرافیهای دیگر را نداشته و با سرعت بالایی در مقیاس گسترده فعالیت کند. 👈 پردهبرداری بلومبرگ، کوین دسک و تحقیقات مقامات قضایی از ارتباط غیرقانونی شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر آلامدا و FTX آغاز سقوط این صرافی را رقم زد. 👈 فرایند بازیابی سرمایه کاربران و پیگیری وامهای آلامدا به کارکنان این دو کمپانی و بررسیهای بیشتر هنوز در دست تحقیق هستند. |
معرفی صرافی FTX
صرافی FTX در آپریل ۲۰۱۹ (فروردین ۱۳۹۸) راهاندازی شد. در آن زمان صرافیهایی مانند Bitmex و Okex پرچمدار بازارهای مشتقه بودند. هدف توسعهدهندگان FTX رفع ایرادات موجود در این بازارها و گسترش بازار مشتقات ارزهای دیجیتال تا سطوح سازمانی بود. تیم برنامهنویسی FTX متشکل از فعالان شرکتهای بنام وال استریت و کمپانیهای پیشرو تکنولوژی بود.
FTX تحت حمایت موسسه تحقیقاتی Alameda Research فعالیت میکرد. دارایی تحت مدیریت این موسسه ۱۰۰ میلیون دلار بود و میزان مبادلات آنها تا یک میلیارد دلار در روز میرسید. این موسسه تامینکننده نقدینگی پروتکل FTX بود و به همین دلیل، بازارهای FTX از ابتدای راهاندازی از نقدینگی بالایی برخوردار بودند.
در این صرافی بازارهای معاملاتی ارزهای دیجیتال، قراردادهای آتی، معاملات OTC و بازارهای دیگری وجود داشت که در ادامه به توضیح هرکدام میپردازیم.
معرفی توکن کاربردی FTT
FTT یک توکن با استاندارد ERC-20 است که به اکوسیستم FTX قدرت میبخشید. FTT یک توکن کاربردی (Utility Token) محسوب میشد. از این توکن میتوانستیم بهعنوان وثیقه در بازارهای موجود در صرافی FTX استفاده کنیم. در صورتی که هولدرهای این توکن نقش میکر (Maker) را در بازارهای اسپات (Spot) و معاملات آتی ایفا میکردند، مشمول تخفیف در کارمزد معاملات میشدند. این تخفیف در سایر معاملات مانند OTC نیز وجود داشت، اما درصد آن متفاوت بود.
همچنین قابلیت استیک کردن توکن FTT در صرافی FTX وجود داشت. با استیکینگ FTT، میتوانستیم در رایگیریهای این پلتفرم شرکت کنیم. با توجه به موضوع رایگیری، ارزش هر رای متفاوت بود. برای مثال، در رایگیری در مورد لیست شدن توکنهای جدید، ارزش رای شخصی که تعداد ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ توکن استیک کرده بود، ۶ برابر ارزش رای کسی بود که کمتر از ۱۰۰ FTT داشت. همچنین سود دریافتی از کارمزدهای رفرال نیز برای این افراد بیشتر بود.
در نهایت قرار بود که تعداد ۳۵۰,۰۰۰,۰۰۰ توکن FTT عرضه شود و تاکنون نزدیک به ۳۲۹ میلیون توکن در چرخه بازار وارد شده است. ۱۷۵ میلیون از این توکنها متعلق به شرکت FTX بود و به مرور، طی سه سال از عرضه اولیه آن وارد بازار شد.
صرافی FTX یک سوم از درآمد هفتگی خود را صرف خرید مجدد توکنها در بازار FTT/USD خود میکرد و این تعداد را از چرخه خارج میکرد. قرار بود این فرآیند تا جایی ادامه پیدا کند که تعداد توکنهای موجود به ۱۷۵,۰۰۰,۰۰۰ کاهش یابد؛ درست مانند کاری که صرافی بایننس انجام میدهد.همچنین استیکرهای FTT هر هفته در ایردراپ توکن SRM سهیم بودند. SRM توکن پلتفرم Serum در شبکه Solana است که نسخه ERC-20 آن نیز وجود دارد. قرار بود تا در آینده و طبق اطلاع رسانیهای این پلتفرم، استیکرهای FTT مشمول دریافت ایردراپ سایر کوینها نیز شوند. در زمان بهروزرسانی این مقاله (۱ شهریور۱۴۰۲) توکن FTT در جایگاه ۲۱۷ لیست Coinmarketcap با ارزش بازار ۳۵۲ میلیون دلار قرار دارد و این توکن در محدوده ۱.۰۸ دلار معامله میشود.
تیم توسعهدهنده صرافی FTX
توسعهدهندگان صرافی FTX از فعالان بازارهای مالی وال استریت مانند جین استریت و برنامهنویسان شرکتهای فیسبوک و گوگل بودند. به گفته این افراد، آنها به طراحی بازارهای اوراق مشتقه و بازارهای سنتی مسلط بودند و برطرف کردن مشکلات تریدرها را هدف خود قرار داده بودند. گری ونگ (Gary Wang) و سم بنکمن (Sam Bankman)، موسسان صرافی FTX، هردو فارغ التحصیل دانشگاه MIT هستند.
نقشه راه
پلتفرم FTX در آپریل ۲۰۱۹ (اواسط فروردین ماه ۱۳۹۸) راه اندازی شد. این صرافی کار خود را با بازار آتی شروع کرد. پس از آن بازار اسپات را برای خرید و فروش جفت ارزهای دیجیتال اضافه کرد. در ادامه راه، بازارهای توکنهای لوریجدار را ابداع کردند و توکنهای بیشتری در صرافی لیست شد.
در وایت پیپر کامل این صرافی اطلاعات کافی در مورد نقشه راه آن ارائه نشده بود؛ هرچند یکی از اهداف اولیه توسعهدهندگان FTX این بود که در طی یک سال به میزان سوددهی صرافیهای OKEx و BitMEX برسند. میزان حجم معاملات روزانه این صرافی تا ابتدای سال ۲۰۲۲ را در تصویر زیر مشاهده میکنید.
ثبت نام و احراز هویت در صرافی FTX
فرآیند ثبت نام در صرافی FTX بسیار ساده بود. با مراجعه به صفحه اصلی سایت این صرافی به آدرس Ftx.com و کلیک کردن بر روی گزینه Register و وارد کردن ایمیل خود میتوانستیم در این سایت ثبت نام کنیم. در این مرحله کاربر سطح صفر پلتفرم Ftx محسوب میشدیم و در کل تا ۱۰۰۰ دلار اجازه برداشت داراییهایمان به ما داده میشد. بعدها با توجه به سختگیری قانونگذاران و کشمکشهای صرافی بایننس و ریپل با سازمان SEC، صرافی FTX نیز امکان برداشت وجوه برای سطح صفر را تغییر داد. در این زمان کاربران سطح صفر تنها میتوانستند رابط کاربری و امکانات سایت را مشاهده کنند. برای دسترسی بیشتر باید مراحل احراز هویت را انجام میدادیم.
احراز هویت در صرافی FTX سطح کاربری را به Level 1 میرساند و اجازه برداشت تا سقف ۲۰۰۰ دلار به صورت روزانه را به کاربران میداد. به منظور احراز هویت باید نام کامل، کشور و ایالت محل سکونت خود را وارد میکردیم و تصویر مدارک خواسته شده را ارسال میکردیم. صرافی FTX به ساکنین کشورهایی از جمله ایران، آمریکا، سوریه، کره شمالی و … خدمات ارائه نمیداد. البته برای ساکنین آمریکا سایت Ftx.us راهاندازی شده بود.
حساب کاربری سطح ۲ به ارائه مدارک شناسایی بیشتر و احراز هویت تصویری نیاز داشت. در این سطح کاربری تمام امکانات سایت در دسترس کاربران قرار میگرفت و محدودیت سقف برداشت برای آنها برداشته میشد.پلتفرم FTX به کاربران خود اجازه میداد در حسابهای کاربری یک ساباکانت (Subaccount) ایجاد کنند. این امکان به کاربر اجازه میداد پوزیشنهای مختلفی در بازارهای متنوع صرافی FTX باز کنند که هیچکدام روی وثیقه پوزیشن دیگر اثری نداشت. در نتیجه، در صورت لیکویید شدن وثیقه یک پوزیشن، تمام سرمایه کاربر در معرض خطر قرار نمیگرفت. همچنین برای شرکت در مسابقات طراحی شده پلتفرم Ftx نیاز بود از یک Subaccount مربوط به مسابقه استفاده کنید.
بازارهای صرافی FTX
برای دسترسی به بخشهای مختلف صرافی، در صفحه اصلی سایت و از قسمت سمت راست منوی دوم میتوانستید بازار مورد نظر را انتخاب کنید.
بازار Spot و بازار Futures
بازار فیوچرز FTX شامل بازارهای آتی بدون تاریخ سررسید و تعدادی قرارداد با تاریخ مشخص برای توکنهای لیست شده در آن بود. تاریخ سررسید قراردادهای آتی در صرافی اف تی ایکس در منوی بالا در صفحه سایت نشان داده میشد.
در بازار اسپات صرافی FTX میتوانستیم به خرید و فروش ارزهای محبوب بازار مانند بیت کوین، اتر و توکنهای محبوبی مانند UNI و MKR بپردازیم. در بازار اسپات، امکان ثبت سفارش در دفتر سفارش اکسچنج FTX به قیمت دلخواه وجود داشت.
بازار OTC
در بازار OTC صرافی FTX میتوانستیم بدون نظارت صرافی، به مبادله مستقیم ارزهای دیجیتال با سایر کاربران بپردازیم. برای این منظور باید به حساب کاربری سطح یک احراز هویت شده دسترسی میداشتیم. در این قسمت میتوانستیم درخواست خرید یا فروش رمزارز را تنها برای چند ثانیه در اختیار سایر کاربران قرار دهیم. همچنین امکان درخواست خرید به صورت ارسال پیام به کاربران دیگر وجود داشت.
سهام توکنیزه شده – Tokenized Stocks
Tokenized Stocks در واقع سهام شرکتهای معتبری مانند اپل، آمازون، تسلا و غیره است که بهصورت توکن درآمده و در این قسمت قابل خرید و فروش بودند. علاوه بر آن، قراردادهای آتی نیز برای سهام توکنیزه شده در صرافی FTX وجود داشت.
توکنهای لوریجدار – Leveraged Tokens
توکنهای لوریجدار که یکی از ابداعات صرافی FTX بود، توکنهایی با استاندارد ERC-20 بودند که بدون ریسک مارجین و نقد شدن وثیقه، به ارزهای دیجیتال لوریج (اهرم) میدادند. یکی از ویژگیهای این توکنها این بود که میتوانستیم آنها را از حساب کاربری خود برداشت کرده و به کیف پول خود و یا سایر صرافیها مانند Binance و Bitmex که از توکنهای لوریجدار پشتیبانی میکنند منتقل کنیم.
در صرافی FTX چهار دسته توکن لوریجدار لیست شده بود که در تصویر زیر ضریب هرکدام را مشاهده میکنید. به عنوان مثال، توکن BTCBull به این صورت عمل میکرد که به روند بیت کوین ضریب ۳ میداد. بنابراین در صورت رشد ۱۰ درصدی بیت کوین، توکن BTCBull به میزان ۳۰ درصد رشد میکرد.
توکنهای BULL و HALF برای پوزیشن لانگ و توکنهای BEAR و HEDGE برای پوزیشنهای شورت به کار میرفتند.
بازار VOLATILITY
این بازار شامل سه دسته بازار قراردادهای آپشن (قراردادهای اختیار)، قراردادهای Move و بازار توکنهای BVOL بود. قراردادهای آپشن در صرافی FTX به قراردادهایی گفته میشد که امکان خرید یا فروش ارز دیجیتال، توکن یا سهام را در تاریخ معین و با قیمت از پیش تعیینشده فراهم میساخت.
قراردادهای Move در صرافی FTX به قراردادهایی گفته میشد که میزان نوسان یک ارز را طی زمانی مشخص بررسی میکرد. این قراردادها به بازار قراردادهای آتی شباهت داشت؛ با این تفاوت که به جای آنکه قیمت ارز دیجیتال معیار باشد، میزان حرکت (نوسان) آن در هر جهت، در زمانی معین اهمیت داشت. پوزیشن لانگ در قراردادهای Move به این معنی بود که ارز مورد نظر بیشتر از مقدار تعیینشده حرکت کند. پوزیشن شورت به این معنی بود که آن ارز کمتر از مقدار تعیینشده نوسان داشته باشد. امکان استفاده از لوریج با قرار دادن وثیقه برای قراردادهای Move در صرافی FTX وجود داشت.
قراردادهای BVOL: توکنهای BVOL و iBVOL توکنهایی با استاندارد ERC-20 بودند که نوسان ضمنی بازار ارزهای دیجیتال را نشان میدادند. ممکن است نتوانید جهت حرکت قیمت بیت کوین را تعیین کنید، اما بتوانید اندازه حرکت آن را تخمین بزنید. بنابراین این بازار به کمک شما کمک میکرد تا با تخمین اندازه حرکت بیت کوین به سود مورد نظر خود دست پیدا کنید. اگر فکر میکردید نوسانات بازار از حدی بیشتر است، میتوانستید توکن BVOL را بخرید و اگر فکر میکردید بازار باثباتتری در پیش است، میتوانستید توکن iBVOL را بخرید.
برای ایجاد این دو توکن از قراردادهای Move و BTC-PERP استفاده میشد. برای درک عملکرد قرارداد BVOL به این مثال توجه کنید: فرض کنید میخواهید ۱۰۰۰ دلار توکن BVOL در این بازار ایجاد کنید. این مبلغ را به قرارداد وارد میکنید و در عوض اکانت BVOL، به اندازه ۱۰۰۰ دلار قرارداد Move خریداری میکند و همچنین ۱۰۰۰ دلار پوزیشن شورت در قرارداد BTC-PERP ایجاد میشود.
برای بازخرید BVOL این توکنها را به صرافی FTX باز میگرداندید. FTX این توکنها را نابود میکرد و در عوض قرارداد Move را به فروش میرساند و پوزیشن شورت BTC-PERP را میبست و سهم شما را پرداخت میکرد.
بازار پیشبینیها – PREDICTIONS
توکنهای پیشبینی در صرافی FTX برای مناسبتهای متنوع مورد استفاده قرار میگرفت. به عنوان مثال، توکن TRUMP-2020 برای پیشبینی برنده شدن ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا استفاده میشد. ارزش این توکن با توجه به احتمال برنده شدن ترامپ تعیین میشد. همچنین توکن سایر نامزدها نیز در این صرافی لیست شده بود.
ممکن است از خود بپرسید این توکنها چطور کار میکردند؟ فرض کنید احتمال برنده شدن ترامپ را ۶۰٪ تخمین زدهاید. بنابراین وارد پوزیشن لانگ این توکن با قیمت ۰.۶ دلار میشوید. پس از اعلام نتایج انتخابات، در صورت برنده شدن ترامپ ارزش این توکن به ۱ دلار میرسید و در صورت رد شدن او ارزش این توکن صفر میشد.
دلایل بسته شدن صرافی FTX چه بود؟
در تاریخ ۲ نوامبر ۲۰۲۲ (۱۱ آبان ۱۴۰۱)، اولین اتفاقات مربوط به سقوط صرافی FTX با انتشار گزارشی توسط کوین دسک آغاز شد. در این گزارش، ترازنامه آلامدا ریسرچ از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته بود و نشان میداد که بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر صرافی FTX در شرایط مساعدی به سر نمیبرد. در تاریخ ۶ نوامبر سال ۲۰۲۲ (۱۵ آبان ۱۴۰۱)، چانگ پنگ ژائو در توییتر خود اعلام کرد که با توجه به افشاگریهای اخیر، بایننس قصد دارد تمام سرمایه مبتنی بر توکن FTT خود را طی چند ماه به فروش برساند. طی این رویداد کارولین الیسون (Caroline Ellison)، مدیرعامل آلامدا ریسرچ، در توییتی پرخاشگرانه و در دفاع از FTX اعلام کرد که گزارش کوین دسک به هیچ عنوان جامع نبوده و حتی به ژائو نیز پیشنهاد خرید کل توکنهای FTT در محدوده قیمت ۲۲ دلار را داد. این اقدام خانم الیسون برای بسیاری از فعالان بازار کریپتو به منزله زنگ خطری بود تا قراردادهای شورت بسیاری را در این محدوده باز کنند؛ زیرا این امر نشاندهنده میزان اهمیت حفظ قیمت FTT در محدوده ۲۲ دلار تلقی میشد. در طول این بازه زمانی چند روزه، FTT ریزش شدیدی داشت و از ۲۲ دلار تا محدوده ۱۸ دلار نزول داشت.
در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ و پیش از انتشار گزارش کوین دسک، گزارشی توسط بلومبرگ مبنی بر روابط میان آلامدا ریسرچ و صرافی FTX منتشر شد. در این گزارش اظهار شده بود که در ابتدای فعالیت صرافی اف تی ایکس، آلامدا ریسرچ در قالب یک بازارساز برای این صرافی ایفای نقش میکرد. در ماه ژوئن ۲۰۲۲ نیز آلامدا در جایگاه بزرگترین سپردهگذار استیبل کوین در پلتفرم FTX قرار داشت.
در تاریخ ۸ نوامبر (۱۷ آبان ۱۴۰۱)، اخباری مبنی بر خریداری صرافی اف تی ایکس توسط بایننس در جامعه کریپتو پیچیده بود؛ اما در ۹ نوامبر ۲۰۲۲ (۱۸ آبان ۱۴۰۱) و طی بررسیهای صورت گرفته توسط تیم بایننس و البته توقف برداشت از صرافی FTX، بایننس اعلام کرد که از خرید این صرافی منصرف شده است. این تردید روی کل بازار اثر گذاشت؛ طوریکه قیمت بیت کوین تا محدوده ۱۷٫۰۰۰ دلار پایین آمد. صرافیهای متمرکز دیگر نیز مورد تردید مردم قرار گرفتند و بسیاری از کاربران، بخشی از داراییهای خود را از این پلتفرمها برداشت کردند.
با انتشار خبر لغو خریداری FTX توسط بایننس شاهد ریزش ۲۳ درصدی قیمت BTC و ریزش ۹۳.۹۶ درصدی قیمت FTT تا ۱.۰۷ دلار بودیم. با توجه به سرمایهگذاریهای عظیم FTX Ventures و آلامدا بر روی سولانا، قیمت SOL نیز طی این رویداد تا ۷۰ درصد کاهش یافت. بر اساس گزارش منتشر شده از وال استریت ژورنال، وزارت دادگستری آمریکا و سازمان SEC نیز در حال بررسی اسناد و سوابق عملکرد بخش آمریکایی صرافی FTX در طول عصر و شب همین روز بودند.
اوج ماجرای ورشکستگی صرافی FTX
به دنبال این ماجرا، سم بنکمن فرید از مقام خود استعفا داد و جان جی ری (John J. Ray)، وکیلی که مسئولیت رسیدگی به انحلال شرکت انران (Enron) را بر عهده داشت، مدیر عامل FTX شد. بر اساس اسناد منتشر شده، کمپانی آلامدا از مزایای زیادی در شرکت سرپرست خود یعنی FTX برخوردار بوده است. به گفته جان جی ری، آلامدا از پروتکل لیکویید خودکار FTX معاف بوده است. این امر بدان معناست که اگر پوزیشنهای آلامدا در بازار فیوچرز FTX در موقعیت لیکویید قرار میگرفتند، صرافی داراییهای Alameda را از این موقعیت معاف میکرد. بدین ترتیب، هنگامی که کاربران پول خود را در این صرافی از دست میدادند، سود حاصل از این ماجرا برای جبران ضررهای آلامدا به این کمپانی میرسید.
در ادامه مشخص شد که از ابتدای سال ۲۰۲۱، شرکت آلامدا ریسرچ از لیست شدن توکنها در صرافی اف تی ایکس اطلاع داشت و مقادیر زیادی از این توکنها را در آستانه لیست شدن در این پلتفرم خریداری میکرد. این معاملات تحت عنوان معاملات نهان (Insider Trading) شناخته میشوند و انجام آنها غیرقانونی است.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، کمپانی FTX در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای کاربران خود را به آلامدا ریسرچ قرض داده است و به گفته مدیرعامل آلامدا، مدیران و دو تن از مقامات این دو کمپانی از این ماجرا اطلاع داشتهاند.
در نتیجه، اکثر داراییهای آلامدا به صورت رمزارزهایی که به کمپانی مادر آلامدا یعنی FTX متعلق بود، نگهداری میشد. تمام این ماجرا در شرایطی بود که آلامدا به میزان ۸ میلیارد دلار بدهی داشت و بخش اعظم داراییهایش در قالب FTT نگهداری میشد. علاوه بر این، وامهای میلیارد دلاری آلامدا به بنکمن و کمپانیهایی که بخش عظیمی از سهام آنها در اختیار بنکمن بود نیز اوضاع را تشدید کرد. در پایان، تمام این ماجراها دست به دست هم داد و FTX را از عرش به فرش رساند.
اخبار اخیر صرافی اف تی ایکس (۱ شهریور ۱۴۰۲)
به نقل از BeinCrypto، خبر راهاندازی دوباره صرافی اف تی ایکس برای اولین بار در ماه ژوئن سال ۲۰۲۳ و توسط وال استریت ژورنال منتشر شد. به گفته جان ری «فرایند دعوت از طرفهای ذینفع برای راهاندازی دوباره صرافی FTX آغاز شده است» و در صورت تمایل این افراد، در ازای سرمایهگذاری و باقی ماندن پول این افراد در FTX، سود به آنها تعلق میگیرد.
سم بنکمن فرید نیز بر اساس محاکمههای صورت گرفته به زندان محکوم شد و روند بازیابی سرمایه کاربران نیز هنوز در دست تحقیق و بررسی توسط مقامات قضایی قرار دارد. بر اساس گزارشات منتشر شده از این روند، هنوز زمان مشخصی برای بازگرداندن پول مردم تعیین نشده و ممکن است این فرایند ماهها، سالها یا حتی چند ده سال به طول بیانجامد.
سوالات متداول (FAQ)
صرافی FTX یکی از صرافیهای متمرکز در فضای کریپتو بود که بر روی ابزارهای معاملاتی در بازار مشتقات، معاملات OTC و قراردادهای آتی تمرکز داشت.
یکی از مهمترین عوامل شکست FTX.Com عدم ثبت اسناد مربوط به تصمیمگیریها است. کمتجرگی و سوءاستفاده از سرمایه کاربران و ارتباط غیرقانونی آلامدا و FTX همگی از جمله دلایل این رویداد بود.
سخن پایانی
صرافی FTX یکی از صرافیهای متمرکز در فضای ارزهای دیجیتال بود که بر روی ابزارهای معاملاتی در بازار مشتقات تمرکز داشت. تیم این صرافی به شدت فعال بودند و با توجه به عمر کوتاه این صرافی، رشد قابل توجهی از حجم معاملات روزانه در بازار رمزارزها را به خود اختصاص داده بود. این صرافی توکن FTT را به عنوان توکن کاربری خود معرفی کرد. این توکن، یک توکن ERC-20 است که هولدرهای آن میتوانستند با سپردهگذاری آن در صرافی اف تی ایکس کسب درآمد کنند. در نهایت به دلیل کمتجربگی تیم دخیل در پروژه، سرمایهگذاریهای نادرست و البته سوءاستفاده از سرمایه کاربران در روابط آلامدا ریسرچ و FTX شاهد سقوط هر دو کمپانی بودیم. به نظر شما این رویداد چه پیامدهایی را برای دنیای کریپتو به دنبال دارد؟ آیا راهاندازی دوباره این صرافی تحت مدیریت جدید میتواند نتیجهبخش باشد؟