مقالات عمومی

نگاهی جامع به انقلاب دیجیتالی و اثرات آن در کشورهای مختلف

دنیای دیجیتال در حال تغییر روابط بین مردم در سراسر دنیاست و تقریبا در همه چیز از خرید مواد غذایی به صورت آنلاین گرفته تا یافتن یک دوست در یک وب سایت دوستیابی نقش آفرینی می کند. از آنجایی که این موضوع قدرت محاسباتی را به طور چشمگیری افزایش می دهد و مردم بیشتر و بیشتری در سراسر جهان در آن شرکت می کنند، همه ما باید به دقت در مورد چگونگی  شرکت و سهیم شدن در آن فکر کنیم.

این تحول دیجیتال ناشی از آن چیزی است که اقتصاددانانی که پیشرفت علمی و تغییر فنی را مطالعه می کنند،  آن را یک تکنولوژی عمومی می نامند، تکنولوژی که به طور پیوسته خود را دگرگون می کند و به تدریج انشعابات و بهره وری را در همه بخش ها و صنایع افزایش می دهد.

تنها سه تکنولوژی در گذشته این تمایز را به دست آورد که عبارت اند از: موتور بخار، ژنراتور برق و صنعت چاپ. این تغییرات مزایای طولانی مدت را به ارمغان می آورد. موتور بخار که در اصل برای پمپاژ آب از معادن طراحی شده بود، به دلیل استفاده از قدرت مکانیکی، راه آهن و صنعت را به وجود آورد. مزایائی که کشاورزان و بازرگانان به دست آوردند تا کالاهای خود را از داخل کشور به سواحل تحویل دهند و این تکنولوژی درنهایت باعث سهولت در تجارت شد.

با توجه به ماهیت این نوع تکنولوژی ها، انقلابهای تکنولوژیکی عمومی گاهی بسیار مخرب هستند. لودیتیز از اوایل قرن نوزدهم مقاومت کرد و سعی داشت ماشینها که مهارت های بافندگی آنها را از بین میبرد  نابود کند، با وجود اینکه ماشین ها باعث ایجاد مهارت ها و مشاغل جدید شده بودند.

این چنین مشکلات دقیقا به این دلیل اتفاق می افتد که تکنولوژی جدید بسیار انعطاف پذیر و فراگیر است. در نتیجه، بسیاری از مزایا نه تنها از پذیرش تکنولوژی، بلکه از انطباق و سازگاری با آن بدست می آید. تولید برق باعث شد تا قدرت به طور دقیق در هر زمانی و مکانی که مورد نیاز باشد، توزیع شود. کشف برق به طور قابل توجهی باعث بهبود بهره وری تولید و راه اندازی خطوط تولید مدرن شد. یک بخش مهم تکنولوژی نوین این است که ابتدا باید قبل از اینکه جامعه با آن سازگار شود، به طور گسترده مورد پذیرش قرار گیرد. توزیع برق وابسته به ژنراتورها بود.

انقلاب دیجیتالیانقلاب تکنولوژیکی فعلی به کامپیوترها، ستون فقرات فنی اینترنت، موتورهای جستجو و پلتفرم های دیجیتالی بستگی دارد. به دلیل وجود تنش در سازگاری با فرآیندهای جدید، مانند جایگزینی چاپ سنتی با انتشار آنلاین، پیش از رشد و افزایش تولید، زمان زیادی باید صرف شود. در مراحل اولیه چنین انقلابهایی، منابع بیشتر به نوآوری و سازماندهی مجدد اختصاص داده می شود.

به عنوان مثال، در حالی که جیمز وات یک موتور نسبتا کارآمد را در سال ۱۷۷۴ به بازار عرضه کرد، سال ۱۸۱۲ این محصول ارائه تجاری موفقیت آمیز داشت و تا سال های دهه ۱۸۳۰، سرانه تولید این موتور در بریتانیا بسیار کم بود. بنابراین جای تعجب نیست که انقلاب دیجیتالی هنوز به طور کامل در آمارهای بهره وری لحاظ نشده است؛ علاوه بر این، اختراع کامپیوتر شخصی تنها حدود ۴۰ سال پیش اتفاق افتاده است.

اما اشتباه نکنید – انقلاب دیجیتال مسیر خوبی را پیش گرفته است. علاوه بر تبدیل شغل ها و مهارت ها، اصلاحات اساسی نیز در صنایعی مانند خرده فروشی و چاپ  ایجاد کرده است و شاید در آینده نه چندان دور حمل و نقل و بانکداری را نیز دست خوش تغییراتی گسترده کند. در انگلستان، در حال حاضر معاملات اینترنت تقریبا از آمار یک بیستم سال ۲۰۰۸ به یک پنجم فروش خرده فروشی، به استثنای بنزین، افزایش یافته است. علی بابا غول چینی تجارت الکترونیک در حال حاضر دارای یک بانک است و از دانش مشتریان خود برای ارائه وام های کوچک به مصرف کنندگان چینی استفاده می کند.ابر شرکت دیگری به نام آمازون نیز چنین کاری را در پیش گرفته است.

در همین حال، ارزهای دیجیتالی مختلفی مانند بیت کوین با چالش های گوناگونی برای مبارزه با پول شویی و سایر فعالیت های غیرقانونی روبرو هستند.

ارزهای دیجیتالی می توانند برای تجارت مواد مخدر، سلاح گرم، ابزار هک و مواد شیمیایی سمی مورد استفاده قرار گیرند. از سوی دیگر، تکنولوژی اساسی در پشت این ارزها یعنی بلاک چین باعث سرعت بخشی و امنیت بی سابقه ای در روند معاملات می شود، در حالی که اطلاعات بهتر در مورد مشتریان بالقوه می تواند قیمت گذاری وام ها را با ارزیابی بهتر بازپرداخت، بهبود بخشد. چارچوب های نظارتی باید از یکپارچگی مالی و محافظت از مصرف کنندگان اطمینان حاصل کنند در حالی که همچنان از کارایی و نوآوری حمایت می کنند.

با نگاه به آینده می توان پیش بینی کرد پیشرفت های شگفتی محاسبات کوانتومی اتفاق خواهد افتاد که باعث افزایش توانایی و سهولت انجام محاسبات کامپیوترهای سنتی می شود. در حالی که امکان تولید محصولات جدید هیجان انگیز افزایش می یابد، اما این کامپیوترها می توانند برخی از فناوری های جدید را نیز خنثی کنند. برای مثال، آنها می توانند استانداردهایی برای کریپتولوژی ارائه دهند، که به طور بالقوه ارتباطات و حریم خصوصی را در سطح جهانی دگرگون کند. این فقط یک جنبه از تهدیدات امنیتی سایبری است؛ با توجه به اینکه تقریبا تمام خدمات عمومی و اطلاعات خصوصی در حال حاضر آنلاین هستند این مسئله ای است که به طور فزاینده ای اهمیت بیشتری می یابد.

دیجیتالی سازی از نگاه دیگر موجب تغییر شغل مردم خواهد شد. طبق گزارش سال گذشته مؤسسه جهانی مکینز، تا یک سوم نیروی کار ایالات متحده و یا حدود ۵۰ میلیون نفر تا سال ۲۰۲۰ دستخوش تغییر می شوند. این تحقیق همچنین برآورد می کند که حدود نیمی از تمام فعالیت های پرداختی را می توان با استفاده از روباتیک موجود و فناوری های یادگیری هوش مصنوعی اتوماتیک کرد.

به عنوان مثال، از این طریق کامپیوترها نه تنها چگونگی رانندگی تاکسی را می آموزند بلکه برای بررسی علائم سرطان نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت. با توجه به دیدگاههای متفاوت، واضح است که بسیاری از روندهای تکراری و طولانی به طور کلی حذف می شوند.

همانطور که تحقیق مکنزی تاکید می کند، پس از یک شروع آهسته، سرعت این تحولات در حال شتاب گرفتن است. دسترسی به گوشی هوشمند در اوایل قرن بیست و یکم غیر قابل تصور بود. در حال حاضر، بیش از ۴ میلیارد نفر به دستگاه هایی دسترسی دارند که قدرت محاسباتی  آن نسبت به دستگاه های محاسباتی مورد استفاده سازمان ملی هوا و فضا ایالات متحده برای ارسال دو نفر به ماه بسیار بیشتر است. ولی این سوپرکامپیوترهای کوچک اغلب تنها به عنوان تلفن های همراه استفاده می شود.

Digital Revolution

نکته قابل توجه این است که اکنون هیچ راه برگشتی وجود ندارد. تکنولوژی دیجیتال بیشتر از گذشته گسترش خواهد یافت و تلاش برای نادیده گرفتن آن و یا تصویب قانون در برابر آن احتمالا شکست خواهد خورد. مکس تگ مارک، استاد موسسه فناوری ماساچوست در مصاحبه ای که در واشنگتن پست انجام شده است، اذعان دارد که  پرسیدن این سوال از شما که آیا “موافق” یا “مخالف” هوش مصنوعی هستید شبیه به این است که بپرسیم آیا اجداد ما موافق یا مخالف آتش بوده اند؟ اما نوآوری اقتصادی و عدم اطمینان می تواند موجب اشتیاق اجتماعی در مورد آینده و همچنین موجب پیامدهای سیاسی شود.

به همین ترتیب در رابطه با تغییر مشاغل، آموزش و پرورش باید کارکنان امروز را به نحوی تربیت کند که بتواند در یک اقتصاد جدید رشد کند و به جای آماده سازی آنها برای رانندگی کامیون شدن آنها را به افرادی با قدرت تجزیه و تحلیل اسکن پزشکی تبدیل کنند. به طور کلی،  به نظر می رسد شغل های آینده احتمالا بر همدلی و اصالت انسانی تأکید می کنند و حرفه ای هایی که احتمالا کارایی خود را از دست می دهند، معلمان مدرسه، روحانیت و هنرمندان هستند.

یک تفاوت واضح بین انقلاب دیجیتال و انقلاب های بخار و برق، سرعت گسترش این فن آوری در سراسر جهان است. اگرچه آلمان و انگلیس نسبتا سریع اقدام کردند، اما سرعت توزیع این تکنولوژی نوین در سراسر جهان نسبتا کند بود. در سال ۱۹۲۰، ایالات متحده نیمی از برق جهان را تولید می کرد.

در مقابل، نیروهای کار این انقلاب دیجیتالی که در حقیقت کامپیوترها، اینترنت و هوش مصنوعی که توسط برق و داده های بزرگ پشتیبانی می شوند، به طور گسترده ای در دسترس هستند. در حقیقت، قابل توجه است که کشورهای کمتر توسعه یافته تکنولوژی را در بسیاری از مناطق، مانند پرداخت تلفن همراه (کنیا)، ثبت زمین (هند) و تجارت الکترونیک (چین)، رهبری می کنند.

این کشورها باعث پذیرش سریع فن آوری های جدید شده اند، زیرا برخلاف بسیاری از اقتصادهای پیشرفته، آنها گرفتار زیرساخت های پیشین یا قدیمی نیستند. این بدان معنی است که فرصت های زیادی برای آزمون و خطا برای پیدا کردن سیاست گذاری های بهتر وجود دارد.

در حالی که انقلاب دیجیتالی یک امر جهانی است، سرعت واکنش های سیاسی و پذیرش به درستی یا غلط – تا حد زیادی ملی یا منطقه ای است، که منعکس کننده ساختارهای اقتصادی مختلف و اولویت های اجتماعی است. اثر گذاری این انقلاب به روشنی بر اقتصادهایی که مبتنی بر نفت نیستند مانند سنگاپور و هنگ کنگ بسیار متفاوت با اقتصاد کشورهای نفت خیز مانند ایران، کویت، قطر و عربستان سعودی خواهد بود.

یکی از اساسی ترین مشکلات جهان امروز نابرابری های اقتصادی و اجتماعی است. در حوزه اقتصاد این نابرابری باعث ایجاد شکاف های عمیقی در مساله کارآمدی و ارزش بازار بین کسب و کارهای سنتی و کسب و کارهای که همسو با تکنولوژی نوین دیجیتالی شده ایند روبه افزایش است. این شکاف تنها هنگامی پر می شود که فرایند های قدیمی جای خود را به نمونه های نوین بدهند.

سیاست های آموزشی و رقابتی نیز باید با این انقلاب تکنولوژیک انطباق یابند. مدارس و دانشگاه ها باید نسل های آینده را با مهارت های لازم برای کار در اقتصاد نوظهور پرورش دهند. اما جوامع همچنین نیازمند پرداخت حق بیمه . حقوق بازنشستگی کارکنانی هستند که در پی وقوع این انقلاب مهارت هایشان کاهش یافته و یا مشاغل خود را از دست داده اند. به همین ترتیب، سازماندهی مجدد تولید، خط مش های رقابتی جدیدی را ایجاد می کند تا اطمینان حاصل کند که تکنیک های جدید تبدیل به قلمرو و منبع قدرت تنها چندین شرکتی نشود که اولین های این عرصه به حساب می آیند. همانطور که آکسفام در گزارشی بیان می کند که ثروت ۳.۶ میلیارد مردم فقیر جهان  تنها در اختیار هشت نفر است.

این انقلاب دیجیتالی باید پذیرفته شود و بهبود یابد، نه سرکوب و نادیده گرفته شود. تاریخچه فن آوری های عمومی پیشین نشان می دهد که حتی با انحرافات کوتاه مدت، سازماندهی مجدد اقتصاد همسو با تکنولوژی های انقلابی، منافع بلند مدت زیادی را ایجاد می کند. این امر نقش سیاست های عمومی را نفی نمی کند. برعکس، هنگام تغییرات تکنولوژیکی بزرگ است که سیاست گذاری های حساس و خاص مورد نیاز است.

به همین ترتیب، اقتصاد پیشرو باعث بازنگری قوانین می شود؛ به عنوان مثال، با وجوذدشرکتهایی مانند اوبر(Uber) خود اشتغالی چه معنایی می دهد؟  برای به حداقل رساندن اختلالات و به حداکثر رساندن مزایا، ما باید سیاست هایی مربوط به اطلاعات دیجیتال و مالیات های بین المللی، نیروی کار و نابرابری، و آموزش و رقابت را برای واقعیت های در حال ظهور اتخاذ کنیم. با سیاست های خوب و تمایل به همکاری جهانی، ما می توانیم و باید این فن آوری های هیجان انگیز را برای بهبود وضعیت و خوشبختی بدون کاهش انرژی و شور و شوق عصر دیجیتال استفاده کنیم.

منبع
imf

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا