کریپتو کده

شبکه iExec چیست؟ آشنایی با سرویس پردازش ابری آی اگزک و ارز دیجیتال RLC

ظرفیت محاسباتی محدود بلاکچین برای اجرای برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps)، مسئله‌ای آزاردهنده است. تاخیرهای فراوان در پروتکل، ماشین‌های مجازی ناکارآمد و فضاهای ذخیره‌سازی کم‌حجم همگی به مشکلات دامن می‌زنند. راهکار iExec با ارائه سرویس‌های ابری رایانش اطلاعات بلاکچین، برای مواجهه با این مشکلات و معرفی برنامه‌های غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین راه‌اندازی شده است. شبکه آی اگزک علاوه بر این، امکان ایجاد برنامه‌های نسل سوم وب را نیز به سادگی فراهم می‌کند. البته برای اینکه بدانیم کاربرد شبکه iExec چیست و چطور می‌تواند به اهداف و چشم‌اندازهای خود برسد، نیاز است که مواردی مانند نقشه راه و همچنین رمزارز بومی این شبکه با نام توکن RLC را نیز مدنظر قرار دهیم. در این مقاله از میهن بلاکچین قرار است به تمام این مسائل بپردازیم و با آی اگزک بیشتر آشنا شویم.

نکات مهم مقاله:

🟣 اجاره منابع محاسباتی در بلاکچین، یکی از شیوه‌های کسب درآمد است که شبکه iExec نیز بر همین اساس بنا شده است.

🟣 هدف از راه‌اندازی آی اگزک تنها کسب درآمد نیست؛ بلکه دسترسی آسان به خدمات و همچنین ایمنی بلاکچین از جمله اهداف این شبکه به شمار می‌رود.

🟣 هزینه استفاده از منابع محاسباتی و پاداش تامین این منابع در قالب رمزارز بومی این شبکه با نام RLC پرداخت می‌شود.

🟣 شبکه iExec‌ همچنین یک بازار نسل سوم است که ساخت اوراکل‌ها و برنامه‌های Web 3 را امکان‌پذیر می‌کند.

شبکه iExec چیست؟

آشنایی با شبکه iExec
منبع: techstory.in

شبکه iExec در واقع یک پلتفرم است که از بلاکچین اتریوم استفاده و منابع محاسباتی را برای برنامه‌های غیرمتمرکز فراهم می‌کند. این منابع به صورت ابری، غیرمتمرکز و متن باز هستند. هر زمان که dAppها به منابع محاسباتی نیاز داشته باشند، آی اگزک این سرویس‌ها را در اختیارشان قرار می‌دهد. این کار مزایایی نظیر کاهش هزینه‌ها و استفاده از منابعی با عملکرد قوی (مثل سرورها)، مجموعه‌های داده و میزبانی وب را به همراه دارد.

سرویس‌های به‌اشتراک‌گذاری منابع، با استفاده از توکن بومی iExec با نام RLC مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر کسی قصد اجرای یک برنامه غیرمتمرکز را داشته باشد، بدون نیاز به منابع محاسباتی متداولی مثل AWS (سرویس‌های تحت وب آمازون) یا Azure (سرویس محاسبات ابری مایکروسافت)، می‌تواند این منابع را از شبکه آی اگزک اجاره کند.

iExec همچنین یک بازار برای نسل سوم وب و البته شبکه‌ای برای ساخت آسان اوراکل‌هاست. تمام آنچه که برای ساخت یک اوراکل به کمک این شبکه نیاز دارید، منبع داده و یک مرورگر است و لازم نیست یک فرد خبره و مجرب در حوزه بلاکچین باشید. این شبکه خود را سازنده نسل بعدی اینترنت معرفی می‌کند. گولم (Golem) و سونم (SONM) پروژه‌هایی با دیدگاه مشابه هستند که زیرساخت اینترنت جدید را به کمک بلاکچین فراهم می‌کنند.

آی اگزک در تلاش بوده تا خود را از پروژه‌هایی مثل سیاکوین، استورج و فایل کوین جدا کند و این پروژه‌ها را رقبای غیرمستقیم خود می‌داند. این پروژه‌ها به شکل عمیقی روی ذخیره فایل تمرکز دارند؛ در حالیکه آی اگزک تمرکز خود را روی منابع محاسباتی (فارغ از فضای ذخیره‌سازی) قرار داده است. به طور خلاصه و به زبان ساده، iExec پروژه‌ای است که دامنه‌ای وسیع از سرویس‌های ابری را ارائه می‌دهد؛ اما به شیوه‌ای بسیار غیرمتمرکز.

ایده و هدف راه‌اندازی پلتفرم آی اگزک

اکثر کسب‌وکارها امروزه از انواع سرویس‌های رایانش ابری برای دستیابی به فضای ذخیره‌سازی یا قدرت محاسباتی استفاده می‌کنند. مزیت استفاده از این سرویس‌ها، از بین رفتن هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری روی تجهیزات و مدیریت فعال سرویس‌هاست. علاوه بر کاهش هزینه‌ها، عدم نیاز به فضای نگهداری فیزیکی و پرسنل فنی، سازمان‌ها از سرویس‌های ابری به منظور بهبود مقیاس‌پذیری و کارآمدی عملیاتی خود نیز بهره می‌برند. آی اگزک به دنبال آن است که از سیستم‌های مبتنی بر نسل دوم وب عبور کند و به منبعی برای رایانش ابری بلاکچین تبدیل شود.

هدف شبکه iExec فراهم کردن برنامه‌های غیرمتمرکز روی بلاکچینی مقیاس‌پذیر و ایمن است که دسترسی به خدمات، مجموعه داده‌ها و منابع محاسباتی موردنیاز برای آن آسان باشد. این تکنولوژی بر قراردادهای هوشمند اتریوم تکیه دارد و امکان ایجاد زیرساخت‌های ابری مجازی را فراهم می‌کند. چنین زیرساخت‌هایی سرویس‌های محاسباتی با عملکرد بالا را تامین می‌کنند. آی اگزک همچنین به دنبال فراهم کردن امکان کسب درآمد در ازای استفاده از Datasetهاست؛ این یعنی  دستیابی به داده‌ها برای اجرای برنامه‌های مشخص.

پلتفرم iExec چطور کار می‌کند؟

iExec برای پشتیبانی از برنامه‌های غیرمتمرکزی که قصد استفاده از این پلتفرم را دارند، محاسبات سنگین را به صورت برون‌زنجیره‌ای انجام می‌دهد. البته توابع و عملکردهای آنچین، همچون گذشته به کار خود ادامه می‌دهند. به منظور پیاده‌سازی این امر، iExec از یک روش محاسباتی Desktop Grid (محاسبات داوطلبانه) با نام XtremeWeb-HEP استفاده می‌کند. در این روش، منابع محاسباتی استفاده‌نشده کاربران روی هم جمع می‌شوند و می‌توان از آنها برای انجام امور مختلفی مثل اجرای dAppها استفاده کرد.

آی اگزک از یک پروتکل جدید با نام گواه اثبات مشارکت (Proof of Contribution یا به اختصار PoCo) بهره می‌برد که امکان اجماع خارج از زنجیره را فراهم می‌کند. به لطف این فناوری، تامین‌کنندگان منبع خارج از شبکه از منابع تاییدشده خود مستقیما در بلاکچین استفاده خواهند کرد. از الگوریتم اجماع آی اگزک، به منظور ارتباط میان زیرساخت‌های توزیع‌شده XtremWeb-HEP استفاده می‌شود. این ارتباط به کمک بازار سرویس‌های ابری غیرمتمرکز آی اگزک امکان‌پذیر است که اعتماد میان مشارکت‌کنندگان بازار را تامین می‌کند. پروتکل اجماع پوکو همچنین ستون اصلی تعیین امتیاز شهرت و اعتبار کارگران (Worker) شبکه است. در ادامه در مورد Workerها و سایر نقش‌های فعال در این شبکه صحبت می‌کنیم.

در این شبکه برای کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای اجرای سرورها و دستگاه‌های خنک‌کننده، سرورها را می‌توان خارج از دیتاسنتر قرار داد. یک سیستم ابری توزیع‌شده با فراهم کردن دسترسی آسان به چنین دستگاه‌هایی، می‌تواند تولید کربن ناشی از دیتاسنترها را به میزان چشمگیری کاهش دهد. این در حالی است که داده‌ها را به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نزدیک‌تر می‌کند. در تصویر زیر، خط‌چین‌های سبزرنگ تراکنش‌های بلاکچین را نشان می‌دهند و خط‌چین‌های زرد، نماینده محاسبات برون‌زنجیره‌ای هستند. این تصویر به خوبی نشان می‌دهد که ساختار iExec چگونه است.

سازوکار شبکه iExec
منبع: iex.ec

عوامل فعال در شبکه iExec

در شبکه iExec چهار نقش اصلی وجود دارد که به شرح زیر هستند:

  • کاربران (User): کاربران این پلتفرم اغلب آنهایی هستند که به دنبال سرویس‌های رایانش ابری غیرمتمرکز هستند.
  • تامین‌کنندگان (Application Provider): اینها همان شرکت‌ها یا توسعه‌دهندگان مستقلی هستند که سرویس‌های برنامه‌های غیرمتمرکز را در مارکت پلیس آی اگزک تامین می‌کنند.
  • کارگران (Worker): این عوامل، منابع محاسباتی درخواستی کاربران را با اقداماتی خاص فراهم می‌کنند و در ازای آن پاداش‌هایی در قالب RLC دریافت می‌کنند. این کارگران می‌توانند خود به صورت مستقل عمل کنند یا منابع سایر کارگران را جمع آوری کنند.
  • زمان‌بند (Scheduler): آی اگزک بر شبکه توزیع‌شده‌ای از اسکجولرها تکیه دارد تا عملیات کارگران را ساماندهی، وظایف کاربران را به کارگران واگذار و کیفیت کار کارگران را امتیازدهی کند. تنظیم‌کنندگان در ازای مدیریت زیرساخت بازار iExec، پاداش‌هایی در قالب توکن RLC دریافت می‌کنند.

زمانی که معامله‌ای در بازار سر می‌گیرد، مکانیزم اجماع پوکو مشارکت‌هایی را که توسط کاربران از طریق میان‌افزار XtremeWeb-HTP انجام می‌شود، اعتبارسنجی می‌کند. کارگرانی که توسط اسکجولرها برای اجرای وظایف انتخاب شده‌اند، یک گواه درون‌زنجیره‌ای مبنی بر مشارکت خود دریافت خواهند کرد. در این مرحله است که کارگران، امکان دستیابی به مجموعه داده‌های موردنیاز برای تکمیل وظایف خود را به دست می‌آورند. تصمیم اسکجولرها برای واگذاری وظایف به کارگران، به صورت آنچین ثبت و ضبط می‌شود تا امکان انجام اعمال و اقدامات مخرب وجود نداشته باشد.

معرفی سرویس‌های آی اگزک

تا همین‌جا هم به سرویس‌های iExec‌ به صورت پراکنده اشاره کرده‌ایم. آی اگزک دو سرویس مهم به نام‌های مارکت پلیس وب ۳ و کارخانه اوراکل (Oracle Factory) دارد.

  • بازار غیرمتمرکز آی اگزک: این بازار مکانی است که پیشنهادها و تقاضاها در خصوص توان محاسباتی، برنامه‌ها و مجموعه داده‌ها به نمایش گذاشته می‌شود. این بازار از تکنولوژی‌های مدرن بلاکچین استفاده می‌کند که سطح بالایی از اعتماد و قابلیت ردیابی را فراهم می‌کند. تقاضا یا Bid توسط کاربران ارائه می‌شود و Workerها با اجرای سفارش کار (Work Order) کاربران و دریافت RLC، وظایفشان را انجام می‌دهند.
  • کارخانه اوراکل: این مکان به کاربران اجازه می‌دهد اواکل‌های خود را به سادگی ایجاد کنند. نسخه نخست این پایگاه، امکان ساخت اوراکل روی شبکه اصلی یا تستی اتریوم را فراهم می کند که این کار با استفاده از API موجود یا API خود شما قابل انجام است. پس از ساخت اوراکل‌ها، می‌توانید انها را در گالری لیست کنید و در برنامه‌های غیرمتمرکز خود به کار ببرید.

نقشه راه شبکه iExec

نقشه راهی که آی اگزک در وب‌سایت خود منتشر کرده است، گام‌های پیشرفت این پروژه را از سه‌ماهه پایانی سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد. مروری بر برخی وقایع مهم این شبکه می‌تواند ما را متوجه مسیر این پروژه کند.

آنچه تاکنون انجام شده است

  • لیست شدن توکن RLC در صرافی Crypto.com، کوین بیس، کوکوین، بایننس و هیوبی
  • تبدیل شدن آی اگزک به عنوان تامین‌کننده سرویس اینتل
  • راه‌اندازی گالری و کارخانه اوراکل iExec
  • انتشار ورژن ۷ آی اگزک
  • رونمایی از برنامه توسعه‌دهندگان
  • فارمینگ توکن RLC در سوشی سواپ
  • بهبودهایی در زمینه رابط کاربری جامعه و کاربران
  • ساخت ۱۸۰۰ اوراکل غیرمتمرکز
  • برنامه Web3 آی اگزک
  • به‌روزرسانی‌های فنی
  • شرکت در ONTOCHAIN که پروژه‌ای برای قدرت بخشیدن به راهکارهای مدیریت دانش مبتنی بر بلاکچین است.

برنامه‌های سال ۲۰۲۳

  • به‌روزرسانی نسخه هشت iExec
  • برنامه Learn & Earn رمزارز RLC
  • ایجاد کمپین‌های بازاریابی و رسانه Web 3
  • شرکت در رویداد ETHCC 6 (انجمن توسعه‌دهندگان اتریوم)
  • چندین همکاری و مشارکت با پروژه‌های مختلف
  • محاسبات محرمانه و NFT برای داده‌های شخصی

همکاری‌ها و مشارکت‌های iExec

شبکه iExec توانسته طی دو دوره تامین مالی و جمع‌آوری سرمایه، مبلغ ۱۲ میلیون دلار جذب کند. این شبکه تاکنون همکاری‌های متعددی انجام داده است که از جمله آنها می‌توان به مشارکت با چین لینک برای رفع نیازهای پیچیده برون‌زنجیره‌ای نسل آینده نام برد. همچنین آی اگزک در همکاری با IBM، آینده معماری غیرمتمرکز Zero Trust را نیز شکل می‌دهد. علاوه بر این موارد، آی اگزک به عنوان یکی از اعضای کلیدی اکوسیستم هوش مصنوعی با شرکت اینتل همکاری می‌کند. همکاری‌هایی با انویدیا و پلتفرم Trusted Computer از جمله سایر مشارکت‌های است که در کارنامه iExec به چشم می‌خورد.

معرفی تیم پروژه آی اگزک

تیم توسعه‌دهنده آی اگزک
منبع: iex.ec

افراد زیادی برای راه‌اندازی و توسعه پروژه iExec با یکدیگر همکاری می‌کنند که در زیر نام چند تن از مهم‌ترین آنها را با هم مرور می‌کنیم.

ارز دیجیتال RLC چیست؟

ارز دیجیتال RLC
منبع: medium.com

رمزارز بومی شبکه iExec، توکن RLC نام دارد که یک توکن ERC20 است. این رمزارز همان‌طور که گفتیم، به منظور پرداخت هزینه سرویس‌های محاسباتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تمام تراکنش‌هایی که در بازار ابری و غیرمتمرکز آی اگزک انجام می‌شوند، در قالب توکن‌های آر ال سی تسویه می‌شوند. کارگران هم لازم است که این توکن‌ها را استیک کنند تا واجد شرایط اجرای وظایف محاسباتی باشند.

عبارت RLC مخفف Run on Lots of Computer به معنای «قابل اجرا روی تعداد زیادی کامپیوتر» است. عرضه این توکن نخستین بار در تاریخ ۱۹ آوریل ۲۰۱۷ (۳۰ فروردین ۱۳۹۶) انجام شد و تمام توکن‌ها در کمتر از ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه به فروش رفت. به این ترتیب، عرضه اولیه RLC در فهرست ۵ مورد از بزرگ‌ترین ICOهای آن زمان قرار گرفت.

به گزارش میهن بلاکچین و در زمان نگارش این مقاله (۲۱ فروردین ۱۴۰۲)، قیمت توکن RLC برابر با ۱.۶۹ دلار است و این رمزارز در رتبه ۲۵۶ بازار قرار دارد. بیشترین قیمت آر ال سی در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۴۰۰ در مبلغ ۱۵.۵۱ دلار و کمترین قیمت آن در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۹۷ در ۰.۱۵ دلار ثبت شده است. حجم معاملات توکن آر ال سی در ۲۴ ساعت گذشته برابر با ۶,۲۳۲,۲۲۹ دلار بوده است. ارزش بازار ارز دیجیتال RLC حدودا برابر ۱۲۲.۷ میلیون دلار و عرضه در گردش آن برابر با ۷۲,۳۸۲,۵۴۸.۰۷ توکن RLC است.

ارز دیجیتال RLC را از کدام صرافی بخریم و در کدام کیف پول نگهداری کنیم؟

توکن آر ال سی را می‌توان از صرافی‌های متمرکز نظیر بایننس، کوین بیس، کوکوین، گیت، کراکن و هیوبی خریداری کرد. همچنین صرافی غیرمتمرکز سوشی سواپ، شبکه بنکور و پولکا سواپ نیز دیگر بازارهایی هستند که امکان تهیه توکن RLC از طریق آنها وجود دارد.

کیف پول‌های معتبری مانند تراست ولت، متامسک و اتمیک ولت که برای نگهداری توکن‌های ERC20 به کار می‌روند، گزینه‌های مناسبی برای هودل کردن RLC هستند. همچنین اگر طرفدار کیف پول سخت‌افزاری هستید، می‌توانید لجر را برای این کار انتخاب کنید.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ
  • شبکه iExec چیست؟
    شبکه‌ای است برای ارتباط میان تامین‌کنندگان سرویس‌های رایانش ابری و کاربران این سرویس‌ها که این ارتباط در بازاری باز و غیرمتمرکز انجام می‌شود. امکان کسب درآمد از فضای محاسباتی، برنامه‌ها و مجموعه داده‌ها در این شبکه وجود دارد.
  • ارز دیجیتال RLC چیست؟
    رمزارز بومی شبکه آی اگزک و یک توکن ERC20 است که در ازای تامین منابع محاسباتی و سایر خدمات، به فعالان و کارگران این شبکه اعطا می‌شود.

جمع‌بندی

محاسبات بلاکچین فرایندی هزینه‌بر است که خیلی‌ها از عهده آن برنمی‌آیند. شبکه iExec با هدف فراهم کردن قدرت محاسباتی در هنگام تقاضا، نیاز برنامه‌های غیرمتمرکز را برطرف می‌کند. این پلتفرم که روی بلاکچین اتریوم قرار دارد و با استفاده از قراردادهای هوشمند کار می‌کند، گزینه مناسبی برای افرادی است که به دنبال ایجاد اوراکل‌ها و منابع مورد نیاز برای اجرای dAppها هستند. حالا که می‌دانید شبکه iExec‌ چیست و چه ساختاری دارد، به نظرتان آیا ایده جالبی دارد؟ آیا تاکنون توانسته به اهداف خود برسد؟ آینده توکن RLC را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا