تکنولوژی بلاک چین با بیت کوین مطرح شد و بعد از آن در مسیر رشد و توسعه قرار گرفت. قراردادهای هوشمند در اتریوم به عنوان نسل دوم بلاکچینها متولد شدند. با افزایش تقاضا، مقیاس پذیری به عنوان یک معضل بزرگ مطرح شد. در ادامه نسل سوم بلاکچینها ایجاد شدند که به نوعی میتوان گفت هدف همه آنها فراهمکردن سرعت، امنیت و عدمتمرکز در کنار یکدیگر است. تلوس یکی از همین بلاکچینهای نسل سوم است که علاوه بر مقیاسپذیری، تراکنشهای بدون کارمزد را وعده میدهد. در این مقاله در رابطه با این که شبکه Telos چیست، چطور کار میکند و چه ویژگیها و سرویسهایی دارد صحبت میکنیم. در ادامه با توکن TLOS، کیف پول و صرافی مناسب آن آشنا شده و نقشه راه، تیم پروژه، شرکا و سرمایهگذاران آن را بررسی میکنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
شبکه Telos چیست و چه هدفی دارد؟
تلوس یک پلتفرم بلاکچینی نسل سوم، برای ساخت برنامههای توزیعشده سریع و مقیاسپذیر با تراکنشهای بدون کارمزد است. این شبکه در دسامبر ۲۰۱۸ راهاندازی شده و دارای ویژگیهای حاکمیتی نوآورانه است که سازمانها را قادر میسازد تا تصمیمگیری را به مدلی مشارکتیتر و شفافتر تغییر دهند. از ابتدای سال ۲۰۲۱ توسعهدهندگان در تلاش برای راهاندازی بیش از ۱۰۰ برنامه غیرمتمرکز (Dapp) روی تلوس هستند.
ساختار حاکمیت قوی Telos که با مجموعهای از ابزارهای قدرتمند Telos Decide همراه شده است، به دارندگان این توکن قدرت میدهد. در این شبکه همه برای مشارکت و تاثیرگذاری در مسیر زنجیره فرصت برابری دارند. همچنین راهاندازی بدون ICO و جذب سرمایه، به شبکه اجازه داده است تا به شکلی واقعا غیرمتمرکز رشد کند.
تلوس دارای یک پلتفرم بومی و یک پلتفرم سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) است. با افزایش تقاضا و نمود بیشتر مشکل مقیاسپذیری، دن لریمر (Dan Larimer) خالق پروژه ایاس، در یک سپیدنامه ماشین مجازی غیرمتمرکزی را معرفی کرد که با یک مکانیزم اجماع جدید به دنبال حل مشکل مقیاسپذیری بود. او در ایاس نرمافزار EOSIO را معرفی کرد که ویژگی برجسته آن، توانایی تنظیم افقی و عمودی است. این ویژگی به پردازش تعداد زیادی تراکنش در ثانیه و سیستمی بدون کارمزد کمک میکند. ایاس یک مشکل بزرگ داشت که مانع دستیابی به اهداف آن میشد؛ این مشکل مالکیت ۱.۶ درصد از آدرسها بر ۹۰ درصد توکنها بود که غیرمتمرکز بودن شبکه را زیر سوال میبرد.
مدتی بعد از راهاندازی ایاس گروهی از توسعهدهندگان و علاقهمندان به نرمافزار EOSIO، پروژه تلوس را با هدف بهبود مشکلات ایاس شروع کردند. آنها به دنبال استفاده حداکثری از مکانیسم اجماع اثبات سهام نیابتی (DPoS) و ایجاد یک بلاک چین عمومی و دارای حاکمیت غیرمتمرکز بودند، به طوری که بتواند فراتر از طرز فکر سنتی کد قانون است عمل کند. میتوان گفت هدف نهایی این پروژه متحول ساختن و قدرت بخشیدن به اقتصاد آینده و شکوفا کردن بالاترین پتانسیلهای انسانها است.
Telos EVM (tEVM) یک ماشین مجازی اتریومی است و تلوس اولین بلاک چین سازگار با EVM است که روی EOSIO ساخته شده است. این ویژگی به برنامههای مبتنی بر اتریوم اجازه میدهد تا به راحتی به بلاکچین Telos انتقال پیدا کنند و از تمام مزایای آن مانند سرعت بالا، کارمزد پایین و جلوگیری از حمله فرانت رانینگ (Front Running) استفاده کنند (تراکنشهای سریع و کارمزد ثابت بحث فرانت رانینگ را منتفی میکند).
تلوس چطور کار میکند؟
تلوس از مکانیزم اجماع اثبات سهام نیابتی استفاده میکند. بلاکچین Telos در حال حاضر میتواند بیش از ۱۰٬۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند و این ظرفیت با بهروزرسانی کد، زنجیرههای جانبی و سایر مکانیسمهای رشد قابل افزایش است. ولیدیتورها یا همان تولیدکنندگان بلاک کسانی هستند که دفتر کل شبکه Telos را حفظ و تراکنشها را اعتبارسنجی میکنند. هر کسی میتواند یک نود اعتبارسنج راهاندازی کند (حداقلی برای میزان سپردهگذاری وجود ندارد)، اما تنها ۴۲ تولیدکننده بلاک برتر که از جامعه دارندگان توکن رای آوردهاند، مسئولیت انجام عملیات شبکه را به عهده داشته و پاداش آن را نیز دریافت میکنند.
از ۴۲ اعتبارسنج برتر، ۲۱ نود فعال (Active) هستند که بیشتر تراکنشها را مدیریت میکنند و ۲۱ نود آماده به کار (Standby) هستند که به طور منظم آمادگی آنها برای خدمت به عنوان پشتیبان آزمایش میشود. رایگیری برای نودهای برتر تقریبا هر ۲.۵ دقیقه یکبار انجام میشود و این یعنی رتبهبندی ولیدیتورها در هر زمان ممکن است تغییر کند. نودهای فعال هر ماه حداکثر ۲۸٬۰۰۰ توکن TLOS و نودهای آماده به کار نصف این مبلغ را پاداش میگیرند.
به کمک بریج pTokens، توکن TLOS روی شبکههای اتریوم و بایننس اسمارت چین ایجاد شده است. این توکنهای رپدشده جزئی از عرضه کل هستند و میتوانند در هر زمان، به داخل یا خارج زنجیره اصلی تلوس منتقل شوند.
داشتن توکن بومی شبکه، نشاندهنده مالکیت منابع شبکه است؛ برای مثال اگر یک درصد از عرضه موجود توکنهای تلوس را داشته باشید، یک درصد از منابع شبکه در اختیار شماست. میتوان گفت با افزایش تقاضا برای شبکه، توکن تلوس ارزش بیشتری پیدا خواهد کرد.
یک کاربر عادی برای انجام کارهای ساده مانند خرید و ارسال توکن به منابع بسیار کمی نیاز دارد؛ بنابراین میزان کمی TLOS باید سپردهگذاری کند و به این صورت تراکنشهای استاندارد عملا بدون کارمزد خواهند بود. برنامهها و سازمانها برای تقویت اکوسیستمهایشان به زیرساخت پیچیدهای نیاز دارند، در نتیجه منابع بیشتری باید در اختیار داشته و توکن بیشتری باید استیک کنند.
یکی از مزیتهای Telos نسبت به سایر بلاکچینها، قابلیت تامین منابع برای کاربران از سمت توسعهدهندگان است. به کمک این ویژگی توسعهدهندگان میتوانند اپلیکیشنهایی را با تجربه کاربری ساده و بدون هزینه یا دردسر اضافی، برای مشتریان خود ایجاد کنند. این موضوع پتانسیل پذیرش فناوری بلاکچین در هر صنعتی را افزایش میدهد.
حاکمیت غیرمتمرکز بخش بزرگی از بلاکچین تلوس است و در موارد مختلفی مثل تولیدکنندگان بلاک، اصلاحات قوانین و پیشنهادات رایگیری انجام میشود. در Telos تقریبا هر جنبهای از عملیات شبکه را میتوان از طریق رای جامعه اصلاح کرد، چیزی که در سایر بلاکچینهای اصلی امکانپذیر نیست.
هر کسی که توکن TLOS دارد، میتواند یک پیشنهاد را ارسال کند یا به آن رای دهد. این تضمین میکند که از منابع شبکه به نحوی استفاده میشود که اکثر ذینفعان بر آن توافق دارند. ماهیت صرافیهای آنلاین به آنها این امکان را میدهد تا با استیک کردن وجوه کاربران رای دهند و در نتیجه تاثیر نامطلوبی در شبکه ایجاد کنند. در تلوس از رای دادن صرافیها جلوگیری میشود.
برای استفاده از خدمات و ویژگیهای تلوس، قبل از هر چیز باید یک حساب کاربری در آن بسازید و کلید عمومی و خصوصی خود را به دست آورید. برای ساخت اکانت از این لینک میتوانید اقدام کنید.
تلوس چه سرویسهایی ارائه میکند؟
حال که دریافتیم شبکه Telos چیست و چگونه کار میکند، بهتر است با سرویسهای مختلف آن آشنا شویم. با مراجعه به بخش اکوسیستم تلوس سرویسهای مختلف روی شبکه بومی و EVM قابل مشاهده است که در ادامه تعدادی از آنها را معرفی میکنیم.
- Decide Voter: اپلیکیشن موبایلی که برای رای دادن به پیشنهادها، اعتبارسنجها و غیره استفاده میشود.
- Tstarter: یک پلتفرم برای کشف و پشتیبانی پروژهها روی شبکه تلوس است.
- Tipit Bot: یک برنامه تحت وب که کیفپول سوشال رایگان را برای همه فراهم میکند. به کمک این برنامه میتوانید در شبکههای اجتماعی نظیر تلگرام، دیسکورد، توییتر و غیره برای خرید یا فروش کالا یا حتی حمایت توکن دریافت یا ارسال کنید. این کیف پول از ۶۵ رمزارز روی بلاکچینهای تلوس و EOS پشتیبانی میکند.
- AreaX NFT: یک مارکتپلیس برای توکنهای غیرمثلی است.
- Tswaps: یک پلتفرم که به کمک آن خیلی ساده میتوان توکنهای روی شبکه تلوس را به یکدیگر تبدیل کرد.
- Dstor: یک سرویس فضای ذخیرهسازی داده غیرمتمرکز با سطوح بالای انعطافپذیری و امنیت که با کسری از قیمت نسخههای متمرکز در دسترس است.
- Heart Farms: یک بازی بلاکچینی و سیستم مدیریت سرزمین مجازی است که از طریق وب قابل بازی کردن است.
آشنایی با کوین TLOS
TLOS توکن بومی شبکه تلوس است که کاربردهای زیادی از جمله حاکمیت، مالکیت، پرداخت پاداش، وسیلهای برای پرداخت در اپلیکیشنها و خدمات روی این شبکه دارد. عرضه کل آن حدود ۳۵۵ میلیون واحد است که تقریبا ۲۵۵ میلیون آن در گردش بوده و ماهانه حدود ۴٬۱۰۰٬۰۰۰ واحد به میزان در گردش اضافه میشود.
نرخ فعلی تورم عرضه کل صفر است، اما میتواند در آینده برای تامین پاداش پرداختی به تولیدکنندگان بلاک به ۱٪ افزایش یابد. در توکنومیکس اولیه TLOS، عرضه کل دارای نرخ تورم برای پرداخت پاداشها بود، اما در تابستان ۲۰۱۹ این برنامه دچار تغییر و نرخ تورم صفر شد. در حال حاضر پاداش به تولیدکنندگان بلاک و سایر نهادهای مهم، طبق رای دارندگان توکن، از صندوق ذخیره شبکه پرداخت میشود. این ذخایر حدودا تا سال ۲۰۲۴ پاسخگوی پرداخت پاداشها هستند، برای ادامه مسیر میتوان تورم ایجاد کرد یا هزینههایی برای استفاده از برخی خدمات شبکه مقرر کرد که تصمیمگیری این مورد توسط جامعه صورت خواهد گرفت.
نحوه توزیع توکنهای TLOS به شرح زیر انجام است:
- نزدیک به ۹۰۰٬۰۰۰ توکن در ماه برای پاداش به اعتبارسنجها.
- ۱۵۰٬۰۰۰ توکن در ماه برای صندوق توسعه اقتصادی شبکه. دارایی این صندوق برای پرداخت هزینههایی که برای شبکه مفید است، مصرف میشود و این موارد را تولیدکنندگان بلاک معین میکنند. نهایتا در یک ماه ۵٬۲۶۰٬۰۰۰ توکن میتوان خرج کرد.
- ۷۰۰٬۰۰ توکن در ماه برای بنیاد تلوس؛ بنیاد Telos یک سازمان غیرسیاسی با هدف کمک به ارتقا و بهبود شبکه تلوس است. تصمیمات بنیاد تلوس به عملیات شبکه و سیستمهای حاکمیتی ارتباطی ندارد. بودجه لازم برای تصمیمات این بنیاد، توسط اعضای هیئتمدیره و با چند امضا معین میشود. این اعضا به عنوان نماینده اعضای جامعه و با رایگیریهای منظم انتخاب میشوند.
- ۳۵۰٬۰۰۰ توکن در ماه برای Telos Works؛ این قسمت که با نام Worker Proposal System (WPS) شناخته میشود، به هر کاربر اجازه میدهد تا پیشنهادش برای انجام یک وظیفه خاص که به رشد و توسعه شبکه تلوس کمک میکند را ارائه کند. هرکسی میتواند به این پیشنهاد رای دهد. هر کاربر ۵ درصد از بودجه درخواستی مورد نظرش را باید واریز کند و اگر حد نصاب لازم را کسب کند، این مبلغ را دریافت میکند.
- ۳۰۰٬۰۰۰ توکن در ماه برای توسعهدهندگان اصلی؛ توسعهدهندگان هسته Telos برای پیشبرد توسعه شبکه از نظر فنی هستند. آنها نقش کلیدی در نگهداری و نوآوری اکوسیستم تلوس و ابزارهای آن دارند.
- ۱٬۷۰۰٬۰۰۰ توکن در ماه برای Telos Resource Exchange؛ این قسمت نقش مهمی در تبدیل شبکه تلوس به یکی از در دسترسترین و عادلانهترین بلاکچینها ایفا میکند. توسعهدهندگان میتوانند از این قسمت توکن TLOS را با بهره مناسبی وام بگیرند. کسانیکه این توکن را سپردهگذاری میکنند، از سود وام دادن منتفع میشوند.
به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله، ۲۵۶,۵۲۹,۶۲۸ TLOS در گردش است. قیمت TLOS حدودا یک دلار و دارای رتبه ۲۱۲ در بین تمام ارزهای دیجیتال، از نظر ارزش بازار است. حجم معاملات تلوس در ۲۴ ساعت گذشته ۵,۰۵۴,۴۰۰ دلار، بیشترین قیمت آن در ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ حدود ۱.۴۳ دلار و کمترین قیمت آن در ۱۴ آذر ۱۳۹۹ حدود ۰.۰۰۱۱ دلار بوده است.
بررسی نقشه راه تلوس
تلوس تا شروع سال ۲۰۲۲ به این موارد دست پیدا کرده است: EVM، اپلیکیشن موبایلی رایگیری، نسخه بتا مرورگر بلاکچینی Teloscan، کیف پول تحت وب تلوس، سرویس Dstor، پایگاه دانش و پشتیبانی، چندین برنامه غیرمتمرکز، چند همکاری و لیستشدن در چند صرافی.
تمرکز تلوس روی هموار کردن پذیرش انبوه وب ۳ از طریق توسعه راهحلهای غیرمتمرکز نوآورانه و برنامههای کاربردی در دنیای واقعی است. تیم اصلی تلوس، اولویتهای توسعه را به صورت فصلی با درنظرگرفتن نیازها، فرصتها و منابع موجود تعیین میکنند. برای سال ۲۰۲۲ این تیم به دنبال موارد زیر است:
- راهاندازی آکادمی تلوس: در آکادمی Telos کاربران مطالب آموزشی در مورد جنبههای کلیدی این شبکه، همراه با معرفی گستردهتر فناوری بلاکچین را پیدا خواهند کرد.
- ماشین مجازی EVM ۲
- ورژن سوم صرافی T-Swaps: توسعه مداوم این صرافی تضمین میکند که این پلتفرم بخش مرکزی DeFi در تلوس باقی بماند. رابط کاربری شیک، استخرهای نقدینگی منطقهای، افزایش نقدینگی و سایر ویژگیهای جدید، موارد کلیدی در نقشهراه این پلتفرم معاملاتی نوآورانه هستند.
- برنامه تشویقی Dappها: این برنامه پشتیبانی مالی، فنی و توسعه تجاری را به پروژههایی ارائه میدهد که نقش مهمی در آینده صنعت بلاکچین ایفا خواهند کرد.
- SureProfit: این ابزار پیشگامانه قرار است دیفای را متحول کند و به معاملهگران این امکان را میدهد تا قبل از انجام معاملات، از موفقیت معاملاتشان اطمینان حاصل کنند.
- توکنهای ساتوشی (SATs): چرا یک قهوه را با ۰.۰۰۰۰۵۴۴۱ بیت کوین بخرید در حالی که می توانید آن را با ۵۴۴۱ SAT بخرید؟ توکنهای ساتوشی به بلاکچین بیتکوین متصل میشوند و نشاندهنده BTC رپد شده هستند.
- رابط کاربری T-Bond NFT: این فناوری یکی از خلاقانهترین پیشرفتهای DeFi در سال ۲۰۲۱ بود. T-Bond به پروژههای رمزنگاری اجازه میدهد تا توکنهایی را در قالب انافتی بفروشند که تا زمان برآورده شدن شرایط سررسید قفل هستند. رابط کاربری جدید T-Bonds، این ابزار قدرتمند را به روی ابتکارات دنیای واقعی، بدون نیاز به توسعهدهنده باز خواهد کرد.
- بهبود Teloscan و ساخت مرورگر بلاکچینی شبکه بومی تلوس
- T-ID: یک راهحل هویت دیجیتال که ترکیبی از دو نیاز بزرگ را برآورده میکند. اولین مورد تعیین منحصربهفرد بودن هویت یک اکانت شخصی است و مورد دوم توانایی تایید اطلاعاتی از کاربر توسط اشخاص ثالث، بدون درز اطلاعات خصوصی وی است.
- بازار و گالری انافتی Mural: به کمک این قابلیت کاربران میتوانند مجموعههای بیهمتای خود را به راحتی خرید، فروش و ترید کرده و آنها را به نمایش بگذارند.
- قابلیت Telos Private: توانایی تراکنشهای کاملا محرمانه را به کمک اثبات با دانش صفر برای کاربران فراهم میکند.
- ورژن دوم قابلیت Telos Profiles: یک سرویس حساب کاربری غیرمتمرکز است که برای تسهیل ورود به اکوسیستم وب ۳.۰ ساخته شده است.
- سرویس Telos Location: با استفاده از این محصول، هر کسی میتواند تایید کند که در یک زمان خاص در یک مکان خاص بوده است. این سرویس دنیایی از امکانات را برای برنامههای غیرمتمرکز، DAOها و سایر ابتکارات غیرمتمرکز باز می کند. این قابلیت یک هدف توسعه بلندمدت است و انتظار نمی رود در طول سال ۲۰۲۲ تکمیل شود.
اعضای تیم Telos چه کسانی هستند؟
مدیرعامل و بنیانگذار بنیاد تلوس جاستین جودیچی (Justin Giudici) است که بیش از یک دهه در بازاریابی تجربه و شهرت زیادی در ارائه راهحلهای مبتنی بر تکنولوژیهای جدید دارد. پل والتون (Paul Walton) مدیر بازاریابی تلوس با بیش از سی سال سابقه کار در حوزههای مختلف مربوط به مارکتینگ و دارای مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه لندن است.
جسی شولمن (Jesse Schulman) یکی از توسعهدهندگان اصلی پروژه تلوس، دارای یک دهه سابقه برنامهنویسی است. سایر اعضای تیم تلوس را از این لینک میتوانید مشاهده کنید.
سرمایهگذاران و همکاران تلوس چه کسانی هستند؟
شبکه Telos در طی یک مرحله جذب سرمایه مبلغ ۸ میلیون دلار در تاریخ ۹ نوامبر ۲۰۲۱ از John Lilic (سرمایهگذار و مشاور توسعه محصول در پالیگان) و ConsenSys Ventures (بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر شرکت ConsenSys) جذب کرده است.
تلوس در تاریخ ۱۷ نوامبر ۲۰۲۱ خبر همکاری با سوشیسواپ یکی از بزرگترین بازارسازهای خودکار (AMM) و انیسواپ (Anyswap) یکی از برترین بریجها را اعلام کرد. یکپارچگی با دپرادار (DappRadar) برای رصد برنامههای غیرمتمرکز روی تولوس نیز به بیشتر شناختهشدن این شبکه کمک کرد. همچنین توسعهدهندگان اصلی تلوس با توسعه دهندگان اصلی سیستم هویت ملی استونی، اولین و موفقترین سیستم هویت بلاکچین در جهان، مشارکت کردهاند.
در کدام صرافیها میتوانیم توکن TLOS را خرید و فروش کنیم؟
رمزارز تلوس را میتوان در صرافیهای متمرکز کوکوین، Gate.io، بیتفینکس و MEXC و همچنین صرافیهای غیرمتمرکز یونیسواپ، پنکیکسواپ و سوشیسواپ معامله کرد.
کدام کیفپول برای ذخیره TLOSمناسب است؟
برای نگهداری TLOS روی بلاکچین بومی آن، کیف پول تحت وب Telos گزینه مناسبی است. همچنین از کیفپول سختافزاری لجر و کیفپولهای مث والت، Wombat و Anchor نیز میتوان استفاده کرد.
برای کار با EVM بهترین گزینه کیفپول متامسک است. البته با توجه به این که TLOS روی شبکه بایننس اسمارت چین و اتریوم هم قرار دارد، تمام کیف پولهایی که از استانداردهای ERC20 و BEP20 پشتیبانی میکنند همانند بایننس چین والت و تراست والت نیز برای آن مناسب هستند.
جمعبندی
پروژههای زیادی با راهحلهای مختلف به دنبال حل معضل سهگانه بلاکچین یعنی امنیت، مقیاسپذیری و عدم تمرکز هستند. شبکه تلوس یکی از این پروژهها است که از مکانیزم اجماع اثبات سهام نیابتی و حاکمیت غیرمتمرکز به کمک کوین بومی شبکه استفاده میکند. این شبکه با ماشین مجازی اتریومی نیز سازگار است و برنامههای غیرمتمرکز به راحتی میتوانند به این بلاکچین منتقل شوند. در این مقاله در رابطه با این که شبکه Telos چیست، چطور کار میکند و چه ویژگیها و سرویسهایی دارد صحبت کردیم. در ادامه با توکن TLOS، کیف پول و صرافی مناسب آن آشنا شده و نقشه راه، تیم پروژه، شرکا و سرمایهگذاران آن را بررسی کردیم.
نظر شما در رابطه با این پروژه چیست؟ آيا شبکه تلوس در آینده میتواند به پرکاربردترین بلاکچین تبدیل شود؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.