تحلیل آنچین

تحلیل بازار بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین؛ بیش از ۸۱٪ از موجودی هولدرها در سود قرار دارد 

بیت کوین بالاخره در روزهای اخیر خوش درخشید و از کف ۲۷،۱۰۰ دلار به اوج ۳۵،۲۸۰ دلار افزایش یافت. به دنبال این افزایش قیمت، چندین مقاومت مهم به سمت بالا شکسته شد که نشان‌دهنده قدرت رالی کنونی است.

در این سرزمین همه برنده‌اند!

در تولد تترلند 2 اتریوم هدیه بگیرید!

برو به تترآیلند

در حال حاضر، تعداد زیادی از میانگین‌های متحرک ساده بیت کوین در تایم فریم‌های بلندمدت که در ماه سپتامبر و اکتبر (شهریور و مهر) در حوالی ۲۸،۰۰۰ دلار قرار داشته و نقش مقاومت را داشتند به راحتی شکستند و بزرگترین ارز دیجیتال بازار در روزهای اخیر با قدرت از میانگین‌های ۱۱۱ روزه، ۲۰۰ روزه و ۲۰۰ هفته‌ای عبور کرده است. سود باز قراردادهای خرید آپشن نیز بیش از ۸۰٪ افزایش یافته است که نشان می‌دهد معامله‌گران نسبت به تداوم روند صعودی خوش‌بین هستند.

مدل‌های قیمت‌گذاری تکنیکال بیت کوین
مدل‌های قیمت‌گذاری تکنیکال بیت کوین – منبع: Glassnode

با جهش اخیر قیمت بیت کوین، بار دیگر بخش قابل توجهی از عرضه به سود وارد شده‌ است. علاوه بر این، عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت همچنان رو به افزایش است و به اوج جدیدی رسیده است.

در این مطلب که بر اساس تحلیل هفتگی وب‌سایت گلسنود نوشته شده است، وضعیت کنونی بازار بیت کوین را با استناد به معیارهای آنچین بررسی می‌کنیم.

آیا بازار مشتقات محرک اصلی است؟

زمانی که تغییرات قیمتی شدیدی در بازار رخ می‌دهد، تحلیلگران اغلب داده‌های بازار مشتقات را بررسی می‌کنند تا نقش لیکویید شدن پوزیشن‌های لوریج‌دار را در نوسانات مشخص کنند. برای این کار ابتدا به سراغ بازار قراردادهای دائمی می‌رویم.

در تاریخ ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر)، سود باز (Open interest) قراردادهای دائمی بیت کوین با ۸.۳٪ ریزش همراه شد و حدود ۲۵،۰۰۰ واحد BTC کاهش یافت. دو روز پیش نیز به دنبال افزایش قیمت تا ۳۵٬۰۰۰ دلار، سود باز ۳۵٬۰۰۰ واحد دیگر بیت کوین کاهش پیدا کرد. از نظر حجم لیکویید شدن پوزیشن‌های لوریج‌دار، وضعیت کنونی را می‌توان با شورت اسکوییز ماه ژانویه و لانگ اسکوییز ماه آگوست مقایسه کرد.

نمودار سود باز قراردادهای دائمی
نمودار سود باز قراردادهای دائمی – منبع: Glassnode

با شروع رالی اخیر بیت کوین، حدود ۵۶ میلیون دلار پوزیشن شورت در تاریخ ۱۷ اکتبر و ۱۲۵ میلیون دلار دیگر پوزیشن شورت در تاریخ ۲۳ اکتبر (۱ آبان) لیکویید شد که حجم معنی‌داری در سال جاری است. از نظر حجم لیکویید شدن، رقم فعلی را می‌توان با لیکویید شدن ۱۵۵ میلیون دلار پوزیشن شورت در ماه ژانویه و ۲۲۰ میلیون دلار پوزیشن لانگ در ماه آگوست مقایسه کرد.

نمودار پوزیشن‌های لیکویید شده بیت کوین
نمودار پوزیشن‌های لیکویید شده بیت کوین – منبع: Glassnode

اما می‌توانیم به شکلی دیگر نیز حجم لیکویید شدن معاملات آتی را بررسی کنیم. به نمودار زیر دقت کنید که در آن، مجموع پوزیشن‌های شورت و لانگ لیکویید شده در بازه‌های ۳۰ روزه نمایش داده شده است. همانطور که مشخص است، در طول سال ۲۰۲۳ و حتی قبل از آن، حجم بیشتری از پوزیشن‌های لانگ نسبت به پوزیشن‌های شورت لیکویید شده است.

با این حال، در ۳۰ روز گذشته پوزیشن‌های شورت بیشتری لیکویید شده‌اند. بر اساس نمودار زیر، دوره‌های این چنینی معمولا با نوسانات شدید قیمت در بازار همزمان بوده‌اند.

نمودار حجم خالص پوزیشن‌های لیکویید شده در دوره‌های ۳۰ روزه
نمودار حجم خالص پوزیشن‌های لیکویید شده در دوره‌های ۳۰ روزه – منبع: Glassnode

اما نکته قابل توجه، ثابت ماندن نسبی فاندینگ ریت علیرغم نوسانات اخیر است. در طول سال ۲۰۲۳، فاندینگ ریت سالیانه بازارهای آتی بالای ۶٪ قرار داشته که از بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا نیز بالاتر بوده است.

با این حال، فروش گسترده در ماه آگوست این روند را تغییر داد؛ به طوری که فاندینگ ریت قراردادهای دائمی از ۷.۵٪ به ۲.۵٪ کاهش یافت. اگرچه فاندینگ ریت در هفته اخیر و به دنبال نوسانات بازار افزایش یافته است، اما همچنان در سطوح پایینی قرار دارد.

این امر نشان می‌دهد رالی کنونی احتمالا صرفا توسط پوزیشن‌های لوریج‌دار هدایت نشده و عوامل دیگری نیز احتمالا در آن دخیل بوده‌اند.
نمودار فاندینگ ریت بیت کوین
نمودار فاندینگ ریت بیت کوین – منبع: Glassnode

در عین حال، به نظر می‌رسد معامله‌گران در بازار آپشن نسبت به آینده خوش‌بین هستند به طوری که سود باز قراردادهای آپشن از نوع کال (خرید) حدود ۸۰٪ افزایش یافته و با رشدی ۴.۳ میلیارد دلاری به بیش از ۹.۷ میلیارد دلار رسیده است.

نمودار سود باز قراردادهای آپشن کال و پوت
نمودار سود باز قراردادهای آپشن کال و پوت – منبع: Glassnode

تحلیل میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران؛ وضعیت چگونه است؟

رالی اخیر علاوه بر اینکه باعث شد برخی از مقاومت‌های پیش روی مهم بیت کوین شکسته شود، دوباره سرمایه‌گذاران را به سود وارد کرده است به طوری که برخی از شاخص‌های کلیدی آنچین که هزینه خرید سرمایه‌گذاران را نشان می‌دهند به بالای آستانه «سر به سر» رسیده‌اند.

گلسنود در این گزارش با استناد به روش تحلیل آنچین کوین تایم اکانمیکس (Cointime Economics) که اخیرا با کمک شرکت آرک اینوست توسعه یافته است، میانگین قیمت واقعی بازار (True Market Mean Price) را به عنوان کاندیدای ایده‌آل برای ارزیابی متوسط قیمت خرید سرمایه‌گذاران مشخص کرده است. در حال حاضر، این میانگین در حوالی ۲۹،۷۸۰ دلار قرار دارد و اگر نگاهی به آن بیندازیم می‌بینیم بیت کوین نیمی از تاریخ خود را زیر این آستانه و نیمی دیگر را بالاتر از آن معامله شده است.

با توجه به اینکه بیت کوین به بالای نقطه میانی چرخه ۲۰۲۲-۲۰۲۰ رسیده و از میانگین قیمت واقعی بازار نیز فراتر رفته است، می‌توان گفت در حال حاضر سرمایه‌گذاران فعال در سود قرار دارند.

میانگین قیمت واقعی بازار
میانگین قیمت واقعی بازار – منبع: Glassnode

اما وضعیت بازار نسبت به هزینه خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت (STH) چگونه است؟ میانگین هزینه خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در حال حاضر در حوالی ۲۸،۰۰۰ دلار قرار دارد، این یعنی این دسته از سرمایه‌گذاران با قیمت‌های کنونی به طور متوسط بیش از ۲۰٪ سود کرده‌اند.

نمودار پایین، شاخص MVRV برای سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت را نشان می‌دهد. در این نمودار، محل‌هایی که با رنگ قرمز مشخص شده است نشان‌دهنده دوره‌هایی است که در آن قیمت بازار به زیر میانگین خرید سرمایه‌گذاران سقوط کرده و آنها به ضرر وارد شده‌اند. در سمت مقابل، رنگ سبز نشان‌دهنده دوره‌هایی است که در آن قیمت بازار بالاتر از میانگین خرید سرمایه‌گذاران قرار گرفته و نشان‌دهنده سود آنهاست.

همانطور که در نمودار مشخص است، در دوره‌هایی بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، شاخص STH-MVRV به منفی ۲۰ سقوط کرده است، در حالی که ریزش ماه آگوست این شاخص را به منفی ۱۰ رساند.

این نشان می‌دهد کاهش قیمت بیت کوین در ماه آگوست با واکنش مثبت خریداران همراه شده و همین حمایت باعث شده تا قیمت در هفته اخیر افزایش یابد.
نمودار شاخص STH-MVRV - منبع: Glassnode
نمودار شاخص STH-MVRV – منبع: Glassnode

شاخص MVRV، در سود یا ضرر بودن هولدرها را نشان می‌دهد. با این حال، برای ارزیابی سودده یا ضررده بودن بازار (سود یا ضرر کوین‌هایی که به فروش رسیده‌اند) می‌توان از شاخص دیگری با نام SOPR استفاده کرد. این شاخص سود یا ضرر آن دسته از سرمایه‌گذارانی را که در یک قیمت مشخص اقدام به فروش بیت کوین خود کرده‌اند، نشان می‌دهد.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، مشابه با شاخص MVRV، شاخص SOPR مربوط به سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت نیز در ریزش اخیر نسبت به سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، افت نسبتا کمتری را تجربه کرده است. این امر نشان می‌دهد ترس و وحشتی که سرمایه‌گذاران در بازار نزولی سال ۲۰۲۲ تجربه کردند از بازار رفته و انعطاف‌پذیری سرمایه‌گذاران افزایش یافته است. علاوه بر این، با افزایش قیمت در روزهای اخیر، شاخص SOPR دوباره به ناحیه مثبت بازگشته که نشان‌دهنده سود سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت است.

نمودار شاخص STH-SOPR
نمودار شاخص STH-SOPR – منبع: Glassnode

حالا اگر دو مدل بالا را با یکدیگر ترکیب کنیم، اوسیلاتوری به دست می‌آید که با آن می‌توان اعتماد سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به بازار را ارزیابی کرد.

با توجه به نمودار زیر، اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار از زمان ریزش سنگین ماه ژانویه (۱۶،۰۰۰ دلار) و منفی‌ترین سطوح آن، به حالت خنثی بازگشته است. این یعنی در حال حاضر هزینه خرید فروشندگان با هزینه خرید هولدرها برابر شده است. علاوه بر این، دو منحنی مذکور در آستانه تقاطع (کراس اور) مثبت قرار دارند.

شاخص اعتماد سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به روند بازار
شاخص اعتماد سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به روند بازار – منبع: Glassnode

واکنش سرمایه‌گذاران بلندمدت چگونه بود؟

آخرین مطلبی که بررسی می‌کنیم، واکنش سرمایه‌گذاران بلندمدت به رالی اخیر است. با اوج‌گیری بیت کوین و رسیدن به بالاترین قیمت سالیانه، بخش قابل توجهی از عرضه‌ای که در ضرر قرار داشت (حدود ۴.۷ میلیون واحد بیت کوین معادل ۲۴٪ عرضه) به سود وارد شده است. این امر نشان می‌دهد میانگین قیمت خرید کوین‌هایی که در حال حاضر در گردش قرار دارند بین ۲۷،۰۰۰ تا ۳۵،۰۰۰ دلار است.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، با جهش قیمت اخیر، درصد سرمایه‌گذاران در سود (عرضه در سود) از خط سبزرنگ فراتر رفته و به ۸۱٪ رسیده است.

نمودار درصد عرضه در سود
نمودار درصد عرضه در سود – منبع: Glassnode

اما به نظر می‌رسد رالی هفته اخیر تاثیر زیادی بر سرمایه‌گذاران بلندمدت نگذاشته است. در حال حاضر، تعداد بیت کوین در اختیار این دسته از سرمایه‌گذاران به رکورد جدید ۱۴.۸۹۹ میلیون واحد رسیده است. گلسنود عرضه‌ای را که حداقل ۱۵۵ روز از زمان هولد شدن آنها می‌گذرد، در گروه عرضه بلندمدت طبقه‌بندی می‌کند. این یعنی در حال حاضر بخش زیادی از کوین‌ها در حال بالغ شدن و ورود به این دسته هستند.

تقریبا ۲۹.۶٪ از عرضه در اختیار سرمایه‌گذاران بلندمدت در ضرر است که با توجه به روند صعودی قوی بازار از کف سال ۲۰۲۲، مقداری بالا به نظر می‌رسد و تا حدی مشابه اواخر سال ۲۰۱۵، اوایل ۲۰۱۹ و کف ماه مارچ ۲۰۲۰ است.

این امر نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران بلندمدت نسبت به چرخه‌های قبلی، انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و علیرغم ضرر نسبتا بالا، همچنان به هولد کردن ادامه می‌دهند.
نمودار وضعیت سرمایه‌گذاران بلندمدت
نمودار وضعیت سرمایه‌گذاران بلندمدت – منبع: Glassnode

در پایان، شاخص عرضه احیا شده (Revived Supply) را با فرمت Z-Score برای یک دوره ۲ ساله بررسی می‌کنیم. این شاخص میزان فروش کوین‌هایی را که بیش از یک سال از نگه‌داری آنها می‌گذرد بررسی می‌کند.

رنگ سبز در نمودار بیانگر فاز صعودی بازار و کسب سود است و رنگ قرمز، فروش سنگین در زمان بازار نزولی را نشان می‌دهد. بر اساس این نمودار، بخشی از عرضه بیت کوین که بیش از ۱ سال از نگهداری آن می‌گذرد چندان به جهش اخیر قیمت واکنش نشان نداده و حجم فروش آنها نسبت به سایر دوره‌های افزایشی بازار کمتر است.

شاخه عرضه احیا شده بیت کوین
شاخه عرضه احیا شده بیت کوین – منبع: Glassnode

جمع‌بندی

در حال حاضر، قیمت بیت کوین به بالاترین سطح سالیانه خود افزایش یافته و از ۳۰،۰۰۰ دلار (نقطه میانی چرخه گذشته) به ۳۵،۰۰۰ دلار رسیده است. همچنین، بیت کوین در روند فعلی از برخی از میانگین‌های متحرک مهم از جمله میانگین متحرک ۲۰۰ روزه و ۲۰۰ هفته‌ای فراتر رفته است.

با جهش اخیر، قیمت بیت کوین از میانگین قیمت خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بالاتر رفته و این گروه از سرمایه‌گذاران را به سود وارد کرده است. به گفته گلسنود، در حال حاضر ۸۱٪ از موجودی‌های بیت کوین در سود قرار دارد و افزایش ۴.۳ میلیارد دلاری سود باز قراردادهای آپشن کال (خرید) در روزهای اخیر نشان‌دهنده احساسات مثبت معامله‌گران نسبت به ادامه روند بازار است.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا