صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) یکی از ستونهای اصلی بازار ارزهای دیجیتال به شمار میروند و کاربران زیادی ممکن است به دلایل مختلف به سراغ این صرافیها بروند. تعداد صرافیهای غیرمتمرکز نسبتا زیاد است و ممکن است ما با خیلی از آنها آشنایی نداشته باشیم. پلتفرم وان اینچ (1Inch) به عنوان یک تجمیعکننده صرافی غیرمتمرکز (Dex Aggregator) در این صرافیها جستجو میکند و بهترین حالت ممکن را برای مبادله به ما پیشنهاد میدهد. به دلیل آنکه ممکن است برخی از افراد با چنین پلتفرمهایی آشنا نباشند، ما در میهن بلاکچین تصمیم گرفتیم آموزش کار با وان اینچ را به صورت ویدیویی منتشر کنیم؛ در این آموزش با مواردی نظیر حالت فیوژن آشنا خواهید شد که به شما اجازه انجام تراکنشهای بدون کارمزد را میدهد. همچنین نحوه تنظیم سفارش لیمیت نیز از جمله موارد دیگری است که در این ویدیو به آن خواهیم پرداخت.
آموزش کار با وان اینچ
موضوعاتی که در ویدیو مطرح شد:
- مقدمه (ابتدا تا ۰۱:۰۰)
- معرفی کلی وان اینچ (۰۱:۰۱ تا ۰۳:۰۴)
- آموزش ورود به محیط اپلیکیشن وان اینچ و اتصال کیف پول (۰۳:۰۵ تا ۰۵:۴۶)
- تنظیمات (۰۵:۴۷ تا ۰۷:۴۰)
- سواپ در وان اینچ (۰۷:۴۱ تا ۰۹:۱۲)
- بررسی حالت فیوژن (۰۹:۱۳ تا ۱۲:۴۹)
- سواپ در حالت کلاسیک (۱۲:۵۰ تا ۱۴:۴۳)
- ثبت سفارش لیمیت (۱۴:۴۴ تا ۱۷:۳۳)
- استیک کردن در وان اینچ (۱۷:۴۳ تا ۱۹:۴۵)
- بریج و خرید رمزارز (۲۰:۰۰ تا پایان)
شبکه 1Inch نقدینگی را از صرافیهای غیرمتمرکز مختلف جمعآوری میکند تا تراکنشهایی با هزینه پایین و بهینهشده برای کاربر رقم بزند. این پلتفرم استخرهای نقدینگی دارد (که اکنون تنها در شبکه IPFS وان اینچ فعال است) و توکن بومی آن با تیکر 1INCH قابل معامله است. لازم به ذکر است که این پروژه پیشتر با نام Mooniswap فعالیت میکرد که جای خود را به پروتکل نقدینگی وان اینچ (1Inch Liquidity Protocol) داد.
شبکه وان اینچ به کمک API بهترین مسیرهای ممکن را برای سواپ توکنها پیدا میکند. سپس مبادله را از طریق چندین صرافی غیرمتمرکز انجام میدهد؛ این مسئله باعث میشود نرخ مبادله بهینهسازی شود.
وان اینچ از پروتکلهای نقدینگی متعددی پشتیبانی میکند که در میان آنها میتوان به نامهای مطرحی همچون یونی سواپ، پنکیک سواپ، کایبر، ونوس، موریک و تریدر جو اشاره کرد. وان اینچ همچنین از شبکههای اتریوم، زنجیره هوشمند BNB، پالیگان، فانتوم، آوالانچ، آربیتروم و چند بلاکچین دیگر پشتیبانی میکند.
این پلتفرم از کیف پولهایی نظیر متامسک، تراست ولت و کیف پول Binance Chain پشتیبانی میکند. همچنین کیف پولهای سختافزاری لجر، ترزور و کول ولت نیز در این شبکه قابل استفاده هستند. امکان اتصال از طریق WalletConnect نیز در پلتفرم وان اینچ وجود دارد.
توکن بومی شبکه وان اینچ (1INCH) دو کاربرد اصلی دارد؛ نخست آنکه به عنوان یک توکن حاکمیتی حق رای را به دارندگان خود اعطا میکند و دیگر اینکه در مقام یک توکن کاربردی نیز به عنوان ابزار اصلی در حالت فیوژن مورد استفاده قرار میگیرد. فعلا این را بدانید که استیک کردن این توکن در بهدستآوردن نقشهای مهم در شبکه کاربرد دارد. جلوتر و در بخش توضیح قابلیت فیوژن، بیشتر به این مسئله میپردازیم.
سرویسها و خدمات 1Inch
وان اینچ محصولات متنوعی دارد که در این بخش به آنها اشاره میکنیم.
- dApp: همان برنامه سواپ است که ابزاری برای دستیابی به نقدینگیها، اسلیپیج پایین و بهترین نرخ مبادله است.
- کیف پول: این ولت یک برنامه موبایلی ایمن برای انجام عملیات مرتبط با دیفای است که در این لینک میتوانید آموزش آن را مطالعه کنید.
- پروتکل تجمیعکننده نقدینگی: تجمیعکننده نقدینگی از صرافیهای غیرمتمرکز مختلف که بهترین نرخ سواپ را تضمین میکند.
- پروتکل لیمیت اردر: پروتکلی که امکان ثبت سفارشهای لیمیت و انجام سواپ در قیمت دلخواه را برای کاربران فراهم میکند که در ویدیو میتوانید آموزش مربوط به آن را مشاهده کنید.
- ربیت هول: ویژگیای که با افزودن آن به متامسک، میتوانید در برابر حملات ساندویچی در امان بمانید.
- بریج: وان اینچ نیز مانند بسیاری از پلتفرمهای دیگر، امکان جابجایی رمزارزها روی شبکههای مختلف و بریج زدن میان بلاکچینهای متفاوت را از طریق منوی Bridge واقع در dApp فراهم میکند. توجه کنید که در این قسمت، شما به بریجهای رسمی پروتکلهای دیگر نظیر آربیتروم هدایت میشوید.
- استیکینگ: سرویس استیکینگ وان اینچ فقط روی شبکه اتریوم فعال است که از طریق منوی DAO قابل دسترسی است. از طریق این قسمت Resolverها میتوانند توکنهای خود را استیک کنند و با کسب Unicorn Power در رقابت برای کسب رتبههای بالا شرکت کنند.
- قابلیت فیوژن: ویژگی جدیدی که باعث میشود سواپ خود را بدون داشتن توکن بومی شبکه انجام بدهید.
- دائو: سازمان غیرمتمرکزی که حاکمیت شبکه وان اینچ را به عهده دارد و به دارندگان توکن 1INCH این اجازه را میدهد که در مورد پارامترهای کلیدی پروتکل رای بدهند.
تنظیمات وان اینچ
برای دسترسی به تنظیمات پلتفرم وان اینچ در بخش مبادله توکنها، میتوانید روی علامت تنظیمات واقع در گوشه بالا سمت راست صفحه سواپ (کنار علامت +) کلیک کنید:
سپس صفحهای مطابق شکل زیر خواهید دید:
در اینجا مروری خواهیم داشت بر گزینههای این صفحه.
- ابتدا میتوانید قیمت گس را در بخش Gas Price مشخص کنید. گزینههای در دسترس در این بخش عبارتاند از Low ،Market و High که به ترتیب با انتخاب آنها به ۳، ۳.۵ و ۵ جیوی برای انجام تراکنش نیاز داریم. همچنین اگر رقم دیگری مدنظرتان است، میتوانید در بخش Custom آن را مشخص کنید. توجه کنید که انتخاب گزینه Low باعث میشود مبلغ کمتری برای سواپ خود بپردازید و باید زمان بیشتری منتظر بمانید. به همین ترتیب انجام سواپ با گس پرایس بالا، باعث پرداخت جیوی بیشتر میشود، ولی در عوض تراکنشتان با سرعت بیشتری انجام خواهد شد.
- مورد بعدی مربوط به اسلیپیج است که هماکنون در وان اینچ به صورت پیشفرض روی یک درصد قرار دارد. میتوان این رقم را کم و زیاد کرد؛ ولی این کار را با علم به ریسکهای مرتبط با اسلیپیج انجام دهید.
- گزینه بعدی Partial Fill است که با فعال کردن آن، تراکنشهایی که برای سواپ چند مسیر مختلف را طی میکنند، در هنگام نوسان قیمت در بازار به صورت جزئی انجام میشوند. این امر باعث میشود که تراکنشتان به دلیل این نوسانات و ناپایداریها برگشت نخورد.
- گزینه بعدی Fusion Mode by Default است که اگر آن را فعال کنید، فی تراکنشتان بهطور پیشفرض در حالت فیوژن محاسبه خواهد شد.
- فعال کردن گزینه بعد یعنی Routing Preset باعث میشود که بتوانید مسیر سواپ را در جهتی تعیین کنید که یا بازده بالاتری داشته باشید یا هزینه گس کمتری بپردازید یا اصلا تراکنش را به صورت OTC انجام دهید. حالت OTC در وان اینچ به شما اجازه میدهد که معامله خود را مستقیما از طریق بازارسازهای خصوصی (Private Market Maker یا PMM) که در پلتفرم ثبتشدهاند، اجرا کنید. این کار باعث میشود معاملهای با اسلیپیج تقریبا صفر درصد انجام دهید.
- Compatibility Mode برای سواپ توکنهایی به کار میرود که برای انتقال آنها نیازمند کمیسیونها و هزینههای داخلی هستید.
- Liquidity Sources هم فهرستی از پروتکلهای نقدینگی را به شما نشان میدهد که وان اینچ در آنها میگردد تا بهترین مسیر را به شما پیشنهاد بدهد. میتوانید مشخص کنید که کدام گزینهها در فهرست باشند و کدامیک حذف شوند.
- با استفاده از گزینه Custom Tokens میتوانید توکنهایی را بهصورت سفارشیسازیشده اضافه کنید. در انتها هم با فعال کردن دکمه Use Router V4، مسیر سواپ از طریق پروتکل کلاسیک وان اینچ انجام خواهد شد. برای کار با این نسخه باید از برنامههای مشخصی مانند لجر لایو استفاده کنید.
به این مسئله توجه کنید که وان اینچ به عنوان یک دکس اگریگیتور، بهترین شرایط را فراهم میکند و بهتر است تنظیمات پیشفرض را تغییر ندهیم.
بررسی حالت فیوژن در وان اینچ
برگردیم به صفحه سواپ. در پایین کادری که مربوط به سواپ است، گزینه Swap Mode را داریم که میتوانید در اینجا مشخص کنید که حالت سواپتان کدام باشد. دو حالت در اینجا داریم که یکی کلاسیک یا Legacy است و دیگری فیوژن. کلاسیک همان حالتی است که در آن میتوانید کارمزدها را مشخص کنید که به صورت Low باشد یا Market یا High که در بخش تنظیمات به آن اشاره کردیم.
میرسیم به حالت فیوژن. ویژگی مهم و نسبتا جدیدی که قابلیتهای جالبی دارد. اگر سواپ خود را در این حالت انجام بدهید، دیگر نیازی به توکن بومی شبکه برای پرداخت کارمزد ندارید. همچنین فیوژن قابلیت مقاومت در برابر حملات فرانت رانینگ را نیز دارد.
وقتی که حالت فیوژن را انتخاب میکنید، در پایین صفحه میتوانید تنظیمات را اعمال کنید. چند گزینه زیر را در اینجا میتوانید ببینید:
- Auto: سواپ شما در بهترین حالت ممکن و با توجه به شرایط بازار، به صورت خودکار انجام میشود.
- Fast: سواپ با نرخی پایینتر و بالاترین سرعت انجام میشود.
- Fair: سواپ با سرعت پایینتر ولی همراه با نرخ مبادله بهتری انجام میشود.
- Custom: با انتخاب این گزینه، زمان حراج، کمترین و بیشترین میزان قیمتی که شما مایل هستید مبادله را در آن انجام بدهید، قابل تنظیم است.
از این موارد که بگذریم، چند نکته دیگر در مورد فیوژن باقی میماند. در تصویر زیر میبینید که در مقابل Network Fee یا همان کارمزد شبکه، عبارت رایگان نوشته شده است. تنها هزینهای که در این حالت پرداخت میشود، Settelment Fee یا کارمزد تسویه است که هزینه آن از مبلغ نهایی که قرار است وارد کیف پولتان شود، پرداخت میشود.
Resolverها در حقیقت همان بازارسازها هستند که چندین تراکنش را به صورت دستهای اجرا میکنند و باعث کاهش هزینهها میشوند. مبلغی که برای تسویه تراکنش باید پرداخت شود، از نرخ نهایی سواپ کسر میشود. Resolverها آدرسهای تاییدشدهای هستند که اجازه انجام تراکنشهای کاربران را دارند.
برای اینکه به Resolver تبدیل شوید، باید توکنهای 1INCH را استیک کنید. برترین استیککنندگان از لحاظ مبلغ و همچنین طول دوره استیک دارایی، به عنوان Resolver انتخاب میشوند.
دو گزینه دیگری که در پایین Settelment Fee میبینیم، مربوط به تخمین و حداقل قیمت فروش رمزارزی است که میخواهید آن را به یک توکن جدید تبدیل کنید. در نهایت زمانی که مطمئن شدید تنظیمات مطابق میلتان است و همهچیز درست است، با فشردن دکمه Swap عملیات مبادله توکنها را انجام دهید.
سوالات متداول (FAQ)
کافی است وارد برنامه غیرمتمرکز این پلتفرم شوید و با اتصال کیف پولتان، توکنهای موردنظر خود را با یکدیگر مبادله کنید.
ویژگی نسبتا جدیدی است که به کمک آن دیگر نیازی به پرداخت هزینه تراکنش با توکنهای بومی هر شبکه ندارید. در این حالت، بازارسازهایی با نام Resolver وظیفه اجرای تراکنشها را به عهده دارند.
جمعبندی
وان اینچ به عنوان یک پلتفرم تجمیعکننده صرافی غیرمتمرکز، وظیفه ردیابی و رصد بهترین مسیرها را برای انجام تراکنشهای کاربران به عهده دارد. به کمک وان اینچ میتوانید سواپ خود را با هزینهای پایین و مقرونبهصرفه انجام دهید. همچنین میتوانید مشخص کنید که چه میزان کارمزد برای انجام تراکنشتان میخواهید بپردازید. کار کردن با پلتفرم 1Inch ساده است و تنها با چند مرتبه استفاده از آن، میتوانید به راحتی تراکنشهای خود را انجام بدهید. آیا تاکنون با وان اینچ کار کردهاید؟ تجربه خوبی از آن دارید؟ مشکلی در استفاده از این Dex Aggregator برایتان پیش آمده است؟ دوست داریم نظراتتان را در مورد این پلتفرم بخوانیم.