پروتکل ونوس چیست؟ معرفی Venus Protocol و توکن XVS
پروتکل ونوس (Venus) درصدد ایجاد یک بازار پول مقیاسپذیر برای وامدهی، کسب سود و تولید استیبل کوینهای مصنوعی است. این پروژه در بستر شبکه بایننس اسمارت چین (BSC) قرار دارد و توسط جامعه کاربری و از طریق توکن حاکمیتی XVS کنترل میشود. توکنهای XVS با یک مکانیسم عادلانه توزیع میشوند و بنیانگذار و تیم آن سهمی از توزیع این توکنها ندارند. در این مقاله از میهن بلاکچین میخواهیم بدانیم که پروتکل ونوس چیست، چطور کار میکند و چه خدماتی دارد و در ادامه با نقشه راه پروژه ونوس، تیم توسعهدهنده، توکن Venus، نحوه خرید، فروش و نگهداری آن آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
پروتکل ونوس چیست؟
به زبان ساده، ونوس (Venus) یک پروتکل دیفای (DeFi) بر بستر شبکه BSC است که امکان وامدهی، وامگیری، درآمدزایی، ساخت استیبل کوین و چندین امکانات دیگر را برای کاربران فراهم میکند و کارمزدهای آن نسبت به پروتکلهای دیفای مشابه که بر بستر شبکه اتریوم هستند بسیار کمتر است.
پروتکل ونوس یک سیستم بازار پول غیرمتمرکز با پشتوانه استیبل کوین مصنوعی بر بستر BSC است که در آن کاربران میتوانند بدون دخالت واسطه و شرکتهای کنترل کننده متمرکز و بدون هیچ حضانتی وامبگیرند و رمزارزهای خود را به دیگران قرض بدهند.
بهعبارتی، کاربران ونوس می توانند با داراییهای دیجیتال خود وامهای آنی به صورت استیبل کوین دریافت کنند. این باعث میشود که کاربر بدون آن که داراییهای دیجیتال دیگر خود را بفروشد، صاحب یک سرمایه اضافه به صورت استیبل کوین شود. از طرف دیگر، وامدهندگان نیز میتوانند سرمایه خود را به صورت استیل کوین (یا سایر ارزهای دیجیتال) به پلتفرم واریز کرده و از سرمایه خود درآمد منفعلانه کسب کنند.
به گفته توسعهدهندگان پروژه ونوس، این پروژه یک فورک از پروتکلهای Compound و MakerDAO اتریوم است. علاوه بر ترکیب مزایای این دو پروتکل در ونوس، چیزی که پروتکل ونوس را منحصربهفرد میکند، بهکارگیری و استفاده از استیبل کوینهای مصنوعی است. استیبل کوینهای مصنوعی داراییهایی هستند که بدون نیاز به پشتوانه واقعی، ارزش خود را در بلندمدت حفظ میکنند (مثلا از طریق الگوریتمها، مشوقها یا استفاده از انواع دیگر وثیقه).
در نتیجه، کاربران ونوس علاوه بر دریافت سرمایه اضافی به صورت استیبل کوینهای سنتی مثل USDC و USDT، میتوانند از ارزهای دیجیتال خود برای ساخت استیبل کوینهای مصنوعی بومی مثل VAI استفاده کنند که قیمت آن به صورت یک به یک با دلار برابری میکند. با توجه به فعالیت ونوس بر بستر شبکه BSC، این پروتکل با استفاده از مقیاس پذیری این شبکه خدمات وامدهی دیفای را با کارمزدهای بسیار کم به کاربران ارائه میکند. هدف ونوس این است که تمام خدمات وامدهی و وامگیری ارزهای دیجیتال در دیفای را به شبکه BSC بیاورد.
پروتکل ونوس چطور کار میکند؟
امنیت شبکه ونوس توسط بلاک چین BSC تامین میشود که در کنار بایننس چین (Binance Chain) راهاندازی شده است. BSC با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است و حتی اگر بایننس چین متوقف شود، BSC میتواند بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه دهد.
BSC برای حفظ امنیت بلاک چین خود از یک الگوریتم اجماع منحصربهفرد به نام گواه اثبات اعتبار سهام (PoSA) استفاده میکند. PoSA یک الگوریتم اجماع ترکیبی یا هیبرید است که ویژگیهای اثبات سهام (PoS) و اثبات اعتبار (PoA) را باهم ترکیب میکند. این الگوریتم شبکهای از ۲۱ اعتبارسنج است که مسئولیت آنها اجرای تسکهای مختلف BSC و رسیدن به اجماع درباره تراکنشهای پردازششده اخیر است.
پروتکل ونوس برای محافظت از داراییهای تامینکنندگان نقدینگی یک سیستم خودکار لیکویید شدن (Liquidation) را به کار میگیرد. به این صورت که اگر وثیقه به ۷۵ درصد پایینتر از وام دریافتشده برسد، وام گیرندگان به صورت خودکار لیکویید میشوند و برای حفظ پایینترین نسبت وثیقهگذاری، بازپرداخت به تامینکنندگان زودتر انجام میشود.
کاربران ونوس میتوانند ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده را به پلتفرم واریز کنند و از آنها برای تامین نقدینگی، دریافت سود، ساخت استیبل کوین مصنوعی یا بهعنوان وثیقه برای دریافت وام استفاده کنند.
با واریز داراییها یا ارزهای دیجیتال به پروتکل ونوس، کابران میتوانند در کنار کمک به حفظ امنیت وثیقه، در پروتکل بهعنوان وام دهنده فعالیت کنند. بسته به طرحهای بازدهی استفاده شده، کاربران میتوان از بازارهای مختلف سود کسب کنند. تمام داراییهای کاربران در استخر قراردادهای هوشمند نگهداری میشوند تا کاربران بتوانند هر لحظه که مایل باشند داراییهای خود را برداشت کنند، البته به شرطی که موجودی پروتکل مثبت باشد. کاربران در ازای عرضه داراییهای خود به ونوس، یک vToken مثل vBTC دریافت میکنند و تنها با این توکن میتوان وثیقه ارائه شده را بازخرید کرد. در ادامه بیشتر به vTokenهای پروتکل ونوس میپردازیم.
vToken در پروتکل ونوس چیست؟
تمام داراییهای پشتیبانی شده توسط پروتکل ونوس در یک قرارداد vToken قرار میگیرند که در واقع روشی برای نشان دادن موجودی عرضه شده به پروتکل با استاندارد EIP-20 است. با ساخت vTokenها، کاربران میتوانند: ۱) از طریق معامله vToken سود کسب کنند یا ۲) از vTokenها بهعنوان وثیقه استفاده کنند.
vToken، روش اصلی مشارکت در پروتکل ونوس است. کاربران پروتکل برای ساخت توکن، بازخرید، قرض گرفتن، پرداخت قرض، تسویه قرض یا انتقال vTokens از قرارداد vTokens استفاده میکنند.
در حال حاضر ۲ نوع vTokens وجود دارد: VBep20 و VBnb. هر دو توکن استاندارد EIP-20 هستند. VBep20 نسخه رپ شده یک دارایی BEP-20 و VBnb نسخه رپ شده BNB است. در نتیجه، نحوه انجام عملیات اصلی از جمله انتقال دارایی به پروتکل بسته به نوع دارایی متفاوت است. در بخش بعدی به تشریح اجزای مختلف پروتکل میپردازیم.
معماری پروتکل ونوس
پروتکل ونوس به صورت یک فورک از کدهای MakerDAO و Compound طراحی شده است تا ویژگیهای هر دو پروتکل را در خود داشته باشد.
قرارداد کنترل کننده
قرارداد هوشمند کنترلر یا کنترل کننده (Controller) در BSC مانند یک پردازنده غیرمتمرکز عمل میکند. تمام فعل و انفعالات بین قراردادهای هوشمند دیگر، توسط این قرارداد ایجاد میشود. ونوس بهطور پیشفرض از توکنها پشتیبانی نمیکند و برای مجاز شدن در قرارداد کنترلر به بازارهای خاص متکی است. پروتکل میتواند با کمک تابع مدیریتی خود به بازارهای مجاز و پارامترهای مختلف برای آدرسها و مدلهای نرخ بهره دسترسی داشته باشد. برای اینکه بازار یک دارایی کاربردی باشد، علاوه بر عامل وثیقه، وجود یک فید قیمت معتبر از اوراکلها نیز لازم است. تمام فعل و انفعالات پروتکل توسط قرارداد هوشمند کنترلر اعتبارسنجی و تایید میشود. در واقع قبل از اجرای هر تابع، قرارداد کنترلر نقدینگی و وثیقه را اعتبارسنجی میکند.
ارزش وثیقه
برای ساخت توکن، وامگیری یا عرضه دارایی به پروتکل، کاربر از یک دارایی اصلی در ازای دریافت vTokenها استفاده میکند. این دارایی اصلی به صورت وثیقه در پروتکل نگهداری شده و ارزش vToken را تعیین میکنند. برای عملکرد صحیح سیستم، ارزش وثیقه با نرخ روز بازار تعیین میشود. برای دریافت صحیح نرخها و قیمتهای بازار و برای بهروزرسانی پروتکل از اوراکل استفاده میشود.
اوراکلها
ارزش وثیقهها از اوراکلهای قیمت مثل چین لینک (Chainlink) گرفته میشود که دادههای قیمتی بازار را جمعآوری کرده و آنها را روی زنجیره ارسال میکند. این اوراکلها شفاف و قابل تایید هستند. با توجه به ساختار و سرعت بالای BSC، دادههای مربوط به قیمتها به راحتی، با هزینه پایین و با کارایی بالا دریافت میشوند. در حال حاضر، اوراکلهایی مثل چین لینک در شبکه اتریوم با موانعی مواجه شدهاند. با افزایش کارمزدها و و شلوغی شبکه، بهروزرسانی قیمتها توسط این اوراکلها کارآمد یا بهصرفه نیست.
نرخهای بهره
در پروتکل ونوس هم برای بازار عرضه و هم برای بازار وامگیری، نرخهای بهره متفاوتی طراحی شده است. این نرخهای بهره را میتوان برای استیبل کوینهای مصنوعی ساخته شده در ونوس مثل vUSD نیز اعمال کرد. نرخهای بهره تعیین شده برای بازارها پویا هستند و سود آنها بر اساس استفاده کاربر تغییر میکند. همچنین بر اساس فرایند حاکمیتی پروتکل، برای نرخهای بهره سقف و کف تعیین میشود.
ذخایر پروتکل
هر قرارداد vToken و وثیقه مربوط به آن ذخیرهای با مبنای ۰ تا ۹۰ درصد دارند. از ذخایر پروتکل میتوان برای توسعه جامعه کاربری، تغییرات، حفاظت و غیره استفاده کرد. این ذخایر توسط فرایند حاکمیتی کنترل میشوند و میتوان از آنها برای تامین امنیت و مکانیسمهای پاداشدهی پروتکل استفاده کرد.
خدمات پروتکل ونوس چیست؟
فرق اصلی ونوس با پروتکلهای بازار پول دیگر این است که در این پروتکل میتوان از وثیقه هم برای قرض گرفتن دارایی و هم برای ساخت استیبل کوینهای مصنوعی استفاده کرد. وامدهندگان بسته به تقاضای بازار، سود مرکب دریافت میکنند.
خدمات اصلی پروتکل ونوس:
- کسب سود سالانه از ارزهای دیجیتال و استیبل کوینهای عرضه شده به پروتکل
- ساخت استیبل کوین از طریق واریز وثیقه
- امکان وامدهی و وامگیری ارزهای دیجیتال و استیبل کوینهای مختلف
آشنایی با توکن پروتکل ونوس
پروتکل ونوس بهوسیله توکن حاکمیتی ونوس (XVS) اداره میشود. بنیانگذار، تیم و توسعهدهندگان پروژه از این توکن سهمی ندارند و توکن XVS را فقط میتوان از پروژه لانچ پول بایننس یا از طریق ارائه نقدینگی برای پروتکل به دست آورد.
عرضه کل توکن ونوس ۳۰۰۰۰۰۰۰ عدد است که به صورت زیر تخصیص مییابد:
- ۲۰ درصد از طریق برنامه لانچ پول بایننس در اکتبر ۲۰۲۰
- ۱ درصد به اکوسیستم بایننس اسمارت چین
- ۷۹ درصد به عنوان پاداش نقدینگی بین وامگیرندگان، تامینکنندگان نقدینگی و تولیدکنندگان استیبل کوین توزیع میشود.
به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۲۹۷۴۵۱۰۹.۵۴ عدد است که حدود ۱۴۰۸۴۳۳۰.۷۴ میلیارد واحد از ونوس در گردش است. ارز دیجیتال Venus رتبه ۳۵۳ را از نظر ارزش بازار دارد. ارزش کل بازار رمزارز ونوس ۶۴۴۲۵۶۱۸ دلار و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۲۲۰۳۲۰۲ دلار است. قیمت Venus در ۲۷ شهریور ۱۴۰۱، ۴.۵۹ دلار است. توکن XVS در ۱۵ مهر ۱۳۹۹ کمترین قیمت ۱.۶۵ دلار و در ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ بیشترین قیمت ۱۴۶.۸۲ دلار را به ثبت رسانده است.
نقشه راه پروژه ونوس
پروتکل ونوس، نقشه راه مدونی ندارد. جدیدترین بهروزرسانیها و برنامههای پروژه در وبلاگ ونوس منتشر میشود.
تیم توسعهدهنده پروتکل ونوس
توسعه پروژه ونوس به عهده تیم پروژه Swipe به سرپرستی جوسلیتو لیزاروندو (Joselito Lizarondo) است. هدف اصلی ونوس غیرمتمرکز شدن از طریق حاکمیت جامعه کاربری است. هیچ پیش استخراجی برای تیم، توسعهدهندگان یا بنیانگذار وجود ندارد و کنترل کامل مسیر ونوس پروتکل به دست هولدرهای XVS است.
همکاری ونوس با بایننس
همکاری بایننس با پروتکل ونوس مزایای استراتژیک فراوانی برای این پروتکل دارد. این همکاری، یک پل ارتباطی بین صرافی ارز دیجیتال متمرکز بایننس و پروتکل وامدهی در بستر BSC برقرار میکند و باعث فراهم شدن زمینه برای همکاریهای بزرگ در آینده میشود.
ارز دیجیتال ونوس را از کدام صرافیها بخریم؟
رمزارز ونوس در صرافیهای متمرکز بایننس، کوکوین، گیت، MEXC، کوینکس و صرافیهای غیرمتمرکز پنکیک سواپ و DODO فهرست شده است.
کیف پولهای سازگار با توکن XVS
توکن Venus با استاندارد BEP20 نوشته شده است و در بستر شبکه بایننس اسمارت چین قرار دارد. بنابراین باید آن را در کیف پولهای سازگار با BSC ذخیره کنید. از جمله این کیف پولها میتوان به کیف پول تراست ولت، کیف پول شبکه بایننس، Math Wallet، ولتهای سختافزاری و نرمافزاری سیف پل اشاره کرد.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- پروتکل ونوس چیست؟
پروتکل ونوس (Venus) یک پلتفرم وامدهی و تولید استیبل کوینهای مصنوعی در بستر شبکه بایننس اسمارت چین است.
- ارز دیجیتال ونوس (XVS) چیست؟
ارز ونوس (XVS) یک رمزارز BEP20 در شبکه بایننس اسمارت چین است. این توکن در ازای تامین نقدینگی به کاربران پاداش داده میشود و کاربرد حاکمیتی دارد.
جمعبندی
پروتکل ونوس یک بازار پول در شبکه بایننس اسمارت چین است. پروتکل ونوس از دو پروتکل Compound و MakerDAO فورک شده است و مزایای هر دو پروتکل را در خود دارد. پروتکل ونوس امکان وامدهی، وامگیری و ساخت استیبل کوین از واریز وثیقه را برای کاربران فراهم میکند. در این مطلب با پروتکل ونوس، نحوه کار آن و توکنهای مورد استفاده در این پروتکل آشنا شدیم. نظر شما درباره پروتکل ونوس چیست؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.