تحلیل اختصاصی قیمت بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین؛ آیا هولدرهای BTC تصمیم به فروش گرفتهاند؟
به دنبال رالی روزهای اخیر بیت کوین، بار دیگر بازار رمزارزها به تیتر نخست رسانهها تبدیل شده است. بزرگترین ارز دیجیتال بازار روز گذشته موفق شد تا اوج ۴۲٬۴۲۰ دلار افزایش یابد و به بالاترین سطح خود در ۲۰ ماه اخیر برسد. اما آیا بیت کوین اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری نوامبر ۲۰۲۱ خود را هدف قرار داده است؟
در حال حاضر، نزدیک به ۸۳٪ از سرمایهگذاران بلندمدت (آن دسته از سرمایهگذارانی که کوینهای خود را ۱۵۵ روز یا بیشتر نگهداری کردهاند) در سود قرار دارند. علاوه بر این، انتظار میرود با انتشار اخبار مثبت پیرامون ETF اسپات بیت کوین، رشد قیمت بیت کوین همچنان ادامه داشته باشد.
در این مطلب سعی بر این بوده تا با بررسی متریکهای مختلف، وضعیت کلی بازار را با توجه به معیارهای آنچین بررسی کنیم.
بررسی وضعیت هولدرهای بیت کوین
در نمودار زیر وضعیت آدرسهای حاوی حداکثر ۰.۱ بیت کوین به نمایش درآمده است. همانطور که از این نمودار مشخص است، از ابتدای ماه نوامبر (آبان) تاکنون، میزان دارایی سرمایهگذاران خرد بیت کوین به طور مداوم افزایش یافته و از ۳۰۹٬۰۰۰ واحد BTC به بیش از ۳۱۹٬۰۰۰ واحد رسیده است.
برای مقایسه میزان تقاضای سرمایهگذاران خرد، میتوان دیتای فعلی را با بولران سال ۲۰۲۱ مقایسه کرد. در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۰ (۱۶ مهر ۱۳۹۹)، درست زمانی که بیت کوین در کانال ۱۰٬۰۰۰ دلاری معامله میشد، ۲۱۰ هزار واحد BTC در اختیار آدرسهای حاوی حداکثر ۰.۱ واحد BTC قرار داشت و این رقم در ماه نوامبر، همزمان با ثبت اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری به ۲۳۴،۰۰۰ واحد BTC افزایش یافت.
این امر نشان میدهد در هفتههای اخیر سرمایهگذاران خرد زیادی به بازار وارد شدهاند؛ با این حال، میزان تقاضا از سمت این سرمایهگذاران نسبت به بولران قبلی هنوز پایینتر است.
در همین بازه زمانی، میزان عرضه در اختیار آدرسهای حاوی ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد بیت کوین از ۳.۸۹ میلیون واحد به ۳.۹ میلیون واحد افزایش یافته است. این یعنی نهنگهای بیت کوین نیز در هفتههای اخیر به انباشت مشغول بودهاند.
البته افزایش تعداد آدرسهای حاوی ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد بیت کوین را میتوان به انباشت بیشتر توسط آدرسهای حاوی ۱۰ تا ۱۰۰ بیت کوین نسبت داد. عرضه در اختیار این آدرسها از ابتدای ماه نوامبر از حدود ۴.۴۶ میلیون واحد به ۴.۴۲ میلیون واحد کاهش یافته است. این ریزش را میتوان به دو شکل تفسیر کرد:
- بخشی از آدرسهای حاوی ۱۰ تا ۱۰۰ بیت کوین از افزایش قیمت اخیر برای فروش و دریافت سود خود استفاده کردهاند.
- بخشی دیگر بیت کوین بیشتری خریداری کردهاند و به گروه آدرسهای ۱۰۰ تا ۱۰۰٬۰۰۰ واحدی پیوستهاند.
همه نگاهها به ۴۵٬۰۰۰ دلار است
با افزایش اخیر قیمت بیت کوین از ۳۵٬۰۰۰ دلار تا ۴۲٬۰۰۰ دلار، حالا همه توجهات به مقاومت ۴۵٬۰۰۰ دلاری جلب شده است. این سطح نه تنها از نظر تکنیکالی مهم است، بلکه از دیدگاه آنچین نیز بخش قابل توجهی از هولدرها دارایی خود را در این قیمت خریداری کردهاند.
به نمودار بالا توجه کنید. آن دسته از سرمایهگذارانی که ۲ تا ۳ سال پیش بیت کوین خریدند، کوینهای خود را در حوالی قیمت ۴۵٬۰۰۰ دلار خریداری کردهاند. بنابراین، ممکن است با رسیدن قیمت بیت کوین به این منطقه شاهد تشدید فشار فروش باشیم. البته، با توجه به اینکه این هولدرها دارایی خود را برای مدت طولانی هولد کردهاند، میتوان انتظار داشت فشار فروش محدود باشد.
اما چرا ۴۵٬۰۰۰ دلار اهمیت دارد؟ تقریبا ۱۶٪ از کل عرضه فعال بیت کوین در حال حاضر در اختیار هولدرهای ۲ تا ۳ ساله بیت کوین است. همچنین، یک سوم ارزش بازار تحقق یافته بیت کوین (realized cap) به این گروه اختصاص دارد. بنابراین، استراتژی این سرمایهگذاران در زمان رسیدن قیمت بیت کوین به ۴۵٬۰۰۰ دلار میتواند بر روند آتی بیت کوین تاثیر شایانی بگذارد.
این مسئله را میتوان با استفاده از شاخص سود یا ضرر تحقق نیافته خالص (NUPL) نیز بررسی کرد. زمانی که این شاخص بزرگتر از صفر باشد؛ یعنی بازار در سود قرار دارد و منفی بودن آن نشاندهنده ضررده بودن بازار است. زمانی که این شاخص به صفر برسد، یعنی هولدرها در نقطه سربهسر (برابر بودن قیمت خرید با قیمت بازار) قرار دارند.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، شاخص NUPL هولدرهای ۲ تا ۳ ساله فعلا در محدوده منفی قرار دارد، اما در حال نزدیک شدن به نقطه آستانه (نقطه سربهسر است).
در عین حال، به نظر میرسد سرمایهگذاران کوتاهمدت از جهش اخیر قیمت برای فروش و دریافت سود استفاده کردهاند.
در حالی که هولدرهای طولانیمدت همچنان در حال حفظ کوینهای خود هستند، در روزهای اخیر، تعداد زیادی از هولدرهای کوتاهمدت، بیت کوینهای خود را برای فروش به صرافیها واریز کردهاند. با توجه به نمودار بالا، میزان عرضه بیت کوینهای در اختیار هولدرهای کوتاهمدت که به صرافیهای ارز دیجیتال ارسال شده است، به ۵ میلیارد دلار افزایش یافته و به سطوحی مشابه با نوامبر ۲۰۲۱، همزمان با ثبت اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری رسیده است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
به طور کلی، واریز بیت کوین به صرافیها را میتوان نشانهای برای فروش قلمداد کرد. معمولا در زمان سقف بازار، عرضه بیت کوین موجود در صرافیها و به تبع آن فشار فروش افزایش مییابد.
در حال حاضر، موجودی بیت کوین در اختیار صرافیهای ارز دیجیتال پس از افزایش جزئی روز گذشته به ۱.۸۰ میلیون واحد کاهش یافته است و به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۱۷ رسیده است. دو دلیل کلی را میتوان به کاهش عرضه بیت کوین صرافیها نسبت داد:
۱- امید سرمایهگذاران برای افزایش قیمت بیت کوین به دلیل پیشبینیهای مبنی بر تایید ETF اسپات
۲- نگرانی از نگهداری داراییها در صرافیهای متمرکز پس از اتفاقات یکی دو سال گذشته (ورشکستگی صرافی FTX، شکایت کمیسیون بورس از بایننس و کوین بیس، توافق بایننس با وزارت دادگستری و …)
احتمالا در مراحل ابتدایی بازار صعودی قرار داریم
«تعداد آدرسهای فعال» و «تعداد کل تراکنشهای بیت کوین» از ماه آوریل سال ۲۰۲۳ به طور قابل توجهی افزایش یافته است و شبیه به سال ۲۰۱۹ است که قیمت بیت کوین به کف خود رسید و پس از آن افزایش یافت.
علاوه بر این، هش ریت بیت کوین همچنان در حال افزایش است. افزایش هش ریت بیت کوین را میتوان به منزله اعتقاد ماینرها به افزایش قیمت بیت کوین در میانمدت تا بلندمدت نسبت داد.
جمعبندی
وضعیت کنونی پارامترهای شبکه بیت کوین مشابه با سال ۲۰۱۹ است. در آن زمان قیمت بیت کوین به کف خود رسید و رفته رفته تا نوامبر ۲۰۲۱ افزایش یافت و اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری خود را ثبت کرد.
در حال حاضر، شاهد افزایش واریز بیت کوین به صرافیها توسط سرمایهگذاران کوتاهمدت هستیم و میزان عرضه در اختیار آنها به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۱۷ کاهش یافته است. هر چند به نظر میرسد با توجه به اخبار مثبت پیرامون ETF اسپات بیت کوین، اکثر سرمایهگذاران فعلا تصمیمی برای فروش کوینهای خود ندارند. اما احتمالا با فروش هولدرهای کوتاه مدت ممکن است با یک اصلاح قیمت جزئی مواجه شویم.
در حال حاضر مهمترین مقاومت پیشروی بیت کوین در حوالی ۴۵٬۰۰۰ دلار قرار دارد. این سطح، قیمت خرید کوینهایی است که ۲ تا ۳ سال پیش خریداری شدهاند. بنابراین ممکن است با آزمایش این مقاومت و رسیدن به نقطه سربهسر هولدرهای ۲ تا ۳ ساله بیت کوین، شاهد افزایش فشار فروش باشیم.