متوسط مقالات عمومی

بابل مپس (Bubblemaps)؛ ابزاری برای شناسایی پروژه‌های کلاهبرداری

یکی از نگرانی‌ها و دغدغه‌های سرمایه‌گذاران بازار ارزهای دیجیتال، مواجهه با پروژه‌های راگ پول (Rug pull)‌ و اسکم (Scam) است. در کلاهبرداری‌های راگ پول، توسعه‌دهندگان پروژه ابتدا قیمت توکن را پامپ می‌کنند و بعد با سرقت نقدینگی، زیر پای مشتریان را خالی می‌کنند. به همین دلیل به پروژه‌های راگ‌پول، کلاهبرداری خروج (Exit Scam) هم گفته می‌شود. خوشبختانه سایت‌هایی وجود دارند که کمک می‌کنند در کمتر از یک دقیقه از کلاهبرداری بودن پروژه با خبر شویم. سایت بابل مپس (Bubblemaps) یکی از این ابزارها است که طرفداران زیادی دارد. با میهن بلاکچین همراه باشید.

سایت بابل مپس (Bubblemaps) چیست؟

سایت بابل مپس (Bubblemaps) چیست
منبع: bubblemaps.io

سایت Bubblemaps به صورت یک گراف تصویری ساده، فعالیت صاحبان کیف‌پول‌ها را نشان می‌دهد. به عبارت دیگر هر کاری را که می‌توان در سایت اتر اسکن (Etherscan) انجام داد، به شیوه بهتر و راحت‌تر در سایت بابل مپس قابل انجام است.

خوشبختانه تکنولوژی بلاکچین، سطح جدیدی از شفافیت را برای ما به ارمغان آورده است. دیگر دوران پنهان‌کردن دارایی یا مخفی‌نگه‌داشتن معاملات به‌سر‌آمده است. هر توکنی که در دنیای بلاکچین صادر می‌شود، مانند نمونه زیر یک صفحه مرورگر (Explorer Page) مخصوص به خود را دارد.

صفحه مرورگر توکن
منبع: Twitter.Com

سایت Bubblemaps چطور کار می‌کند؟

سایت تحلیلی بابل مپس‌ (Bubblemaps) اطلاعات صفحه مروگر هر توکن را به صورت یک گراف تصویری نمایش می‌دهد. هر حباب نشان‌دهنده یک کیف پول‌ است و اندازه هر حباب‌، بزرگی موجودی ولت‌ را نشان می‌دهد. در صورتی که حداقل یک تراکنش بین هر کدام از آدرس‌ها وجود داشته باشد، حباب‌ها به صورت متصل‌به‌هم، نمایش داده می‌شوند.

سایت شناسایی توکن های Bubble maps اسکم
منبع: Bubblemaps.Io

حباب‌های Bubblemaps نشان‌دهنده اطلاعات زیر هستند:

  • بزرگترین کیف پول
  • مقدار موجودی هر آدرس
  • تمام تراکنش‌های یک کیف پول با سایر آدرس‌ها
  • نمایش یک خوشه کامل تراکنش

آنالیز داده‌های آنچین در هیچ سایت تحلیلی دیگری به این اندازه آسان و به صورت یک گراف تصویری ساده نیست. این سایت در حال حاضر قابلیت تجزیه‌وتحلیل داده‌های شبکه‌های اتریوم، بایننس اسمارت چین، فانتوم، آوالانچ، کرونوس، آربیتروم و پالیگان را دارد.

آنالیز داده‌های فلوکی (FlOKI) در سایت بابل مپس

آنالیز در سایت Bubblemaps
منبع: Twitter.Com

هر خوشه از کیف پول‌های متصل به هم، اطلاعات زیر را در مورد دارندگان توکن فلوکی (FLOKI) نشان می‌دهند:

  • تراکنش‌های واقعی میان کیف پول‌ها
  • ارتباط کیف پول‌های بازاریابی با سایر ولت‌ها
  • پیش‌فروش دستی
  • همه کیف پول‌های متعلق به یک سرمایه‌گذار

آنالیز داده‌های توکن پپه (PEPE) در بابل مپس

برای روشن‌‌ترشدن موضوع، اجازه دهید نگاهی هم به آنالیز توکن PEPE در سایت Bubblemaps بیندازیم.

شناسایی پروژه های اسکم در بابل مپس
منبع: Twitter.Com

همانطور که در تصویر مشاهده می‌شود یک کیف پول بزرگ، بیش از ۶٪ از عرضه موجود را در اختیار دارد و می‌تواند با عملیات دامپ (Dump)، قیمت PEPE را به صفر برساند. از آنجایی که این ولت هنوز حرکت و تراکنش خاصی نداشته است، احتمالا هیچ نیت مخربی در پشت آن وجود ندارد. ممکن است این کیف پول متعلق به یکی از بنیانگذاران یا اعضای تیم باشد.

سایت Bubblemaps
منبع: Twitter.Com

یک کیف پول دیگر هم موجودی زیادی دارد و درصد ارتباط یا خوشه‌ آن بالا است. البته این موضوع نگران‌کننده است؛ زیرا احتمال دستکاری قیمت توسط چند آدرس را تقویت می‌کند.

آنالیز داده‌های توکن شیبا در سایت بابل مپس

برای آشنایی بیشتر با نحوه آنالیز در Bubblemaps، می‌خواهیم به توییت این سایت در مورد تحلیل کیف پول‌های حاوی توکن SHIB بپردازیم. در حقیقت می‌خواهیم ببینیم چطور ۱۰٪ از عرضه توکن SHIB در اختیار چند کیف‌پول معدود قرار‌گرفته است و آیا در این مورد خاص، جای نگرانی وجود دارد یا خیر؟  

توکن SHIB در اول آگوست ۲۰۲۰ (۱۱ مرداد ۱۳۹۹) به صورت عمومی و بدون پیش‌فروش منتشر شد. همه افراد می‌توانستند این توکن را با قیمت یکسان بخرند. کیف‌پولی با آدرس 0x1406، در همان ساعات اولیه، اقدام به خرید حجم بالایی از توکن SHIB کرد. تاریخچه تراکنش‌ این کیف‌پول نشان می‌دهد که او از آگوست تا اکتبر (مرداد تا مهر) ۱۰۳ تریلیون واحد توکن SHIB (یعنی ۱۰٪ از عرضه) را به قیمت ۳۸ دلار اتریوم در ولت خود نگه‌داشته‌است.  

  • ارزش ۳۸ اتر (ETH) در آن زمان ۱۰ هزار دلار بود.
  • ۱۰۳ تریلیون توکن SHIB در حال حاضر بیش از ۱ میلیارد دلار ارزش دارد.

با توجه به این آمار و ارقام، احتمالا تراکنش مذکور با سود ۱۰۰,۰۰۰ برابری، سودآورترین ترید تاریخ است!

در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰)، مارکت کپ SHIB سربه‌فلک کشید و به ۴۰ میلیارد دلار رسید. در همان زمان، ارزش توکن‌های SHIB موجود در کیف پول 0x1406 هم به ۵ میلیارد دلار رسید و صاحب این آدرس یک اقدام جسورانه انجام داد.

نمودار قیمت توکن SHIB
منبع:Twitter.Com

او تصمیم گرفت دارایی‌های SHIB خود را در چندین کیف مختلف، به شرح زیر تقسیم کند:

  • ۶۰ تریلیون توکن به ۶ کیف پول ارسال شد. ( هر کیف پول ۱۰ تریلیون)
  • ۳۰ تریلیون توکن به ۶ کیف پول دیگر منتقل شد. (هر کیف پول ۵ تریلیون)  
  • ۱۰ تریلیون توکن در همان کیف پول باقی ماند.
آنالیز توکن SHIB در Bubblemaos
منبع: Twitter.com

بررسی داده‌های تاریخی نشان می‌دهد که این گروه از ولت‌ها در سابقه خود هیچ تراکنش خرید، فروش یا انتقال نداشته‌اند. همچنین بعد از این انتقال‌ و شکل‌گیری خوشه، بدون فعالیت باقی مانده‌اند. تا اینجا، خلاصه ماجرا به این شکل است:

  • آدرس 0x1406 درست بعد از انتشار توکن SHIB اقدام به خرید ۱۰۰ تریلیون واحد توکن کرد.
  • بعد از یک بازه زمانی، ارزش دارایی این ولت ۱۰۰,۰۰۰ برابر شد.
  • صاحب آدرس، مجموع ۱۰۰ تریلیون توکن خود را بین ۱۳ ولت تقسیم کرد.
  • هیچ‌کدام از این کیف‌پول‌ها تا الان هیچ تراکنش فروشی نداشته‌اند.

خوب به چه نتیجه‌ای می‌رسیم؟

آدرس 0x1406، احتمالا متعلق به یک ولت گروهی است که همان ابتدا ۱۰٪ از عرضه را خریده‌است. البته چنین اقدامی معمولا در فروش‌های عمومی رایج است. در ادامه ماجرا زمانی که قیمت اوج می‌گیرد و به سقف می‌رسد، نگه‌داشتن ۵ میلیارد دلار دارایی در یک پول واحد کار خطرناکی است و با ریسک‌هایی بیشتری مواجه می‌شود:

  • امنیت
  • ایجاد ترس، عدم قطعیت و اطمینان (FUD)
  • افزایش احتمال مواجهه با هک

بنابراین مالک این دارایی عظیم به جای فروش، اقدام به تقسیم توکن‌های SHIB در چندین کیف پول مختلف کرده است. این تصمیم نشان‌دهنده یک مدیریت هوشمندانه و توانایی مسیریابی درست در شرایط حساس است.   

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • چطور پروژه‌های اسکم را شناسایی کنیم؟
    با کمک تجزیه‌وتحلیل داده‌های آنچین و ردیابی وضعیت کیف پول‌ها تا حد خوبی می‌توانید پروژه‌های اسکم و کلاهبرداری را شناسایی کنید.
  • سایت بابل مپس (Bubblemaps) چیست؟
    سایت Bubblemaps به صورت یک گراف تصویری ساده، فعالیت صاحبان کیف‌پول‌ها؛ اعم از نق و انتقالات، موجودی، ارتباط میان آدرس‌های مختلف را نشان می‌دهد.

سخن پایانی

همانطور که همه ما می‌دانیم تجزیه و تحلیل داده‌های آنچین کار چندان ساده‌ای نیست. در حال حاضر سایت‌ها و ابزارهای تحلیلی بسیاری وجود دارد که هر کدام ویژگی‌ها و داشبوردهای مختلفی را ارائه می‌دهند. در این میان برخی از ابزارها کاربر پسند‌تر هستند و روش کار ساده‌ای دارند. در سایت تحلیلی Bubblemaps حتی یک فرد مبتدی و تازه‌کار هم می‌تواند در یک گراف تصویری ساده، از اطلاعات مربوط به موجودی و سابقه تراکنش آدرس‌ها مطلع شود. شما دوست دارید داده‌های کدام توکن‌ها را در Bubblemaps آنالیز کنید؟ نتایج به‌دست آمده خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
twitter.com

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا