اخبار بیت کوین

نقش بازار مشتقات و اسپات در پشت پرده افزایش اخیر قیمت بیت کوین

قیمت بیت کوین در هفت روز گذشته ۱۴.۵٪ افزایش یافت و دیروز به اوج ۴۲٬۴۲۰ دلار رسید که بالاترین سطح در ۲۰ ماه گذشته محسوب می‌شود. جهش روز گذشته به لیکویید شدن ۱۰۰ میلیون دلار از پوزیشن‌های شورت منجر شد؛ اتفاقی که باعث شده برخی گمان ببرند وقوع «شورت اسکوییز» احتمال رشد اخیر قیمت بوده است. اما این امر واقعیت دارد؟

به نقل از کوین تلگراف، بررسی داده‌های بازار مشتقات نشان می‌دهد، بازارهای آتی نقش زیادی در افزایش قیمت اخیر نداشته‌اند و این جهش بیشتر به واسطه خرید از روی ترس، انباشت در بازارهای اسپات و کاهش عرضه بیت کوین در صرافی‌ها صورت گرفته است.

لیکویید شدن پوزیشن‌های شورت در بازار فیوچرز چه تاثیری بر قیمت گذاشت؟

بازار بورس کالای شیکاگو (CME) که در آن بیت کوین در قالب قراردادهای تسویه شده دلاری معامله می‌شود، نقش مهمی در تعیین قیمت اسپات دارد. سود باز ۲۰ میلیارد دلاری نشان می‌دهد معامله‌گران حرفه‌ای تمایل زیادی به معامله قراردادهای فیوچرز دارند. منظور از سود باز، مجموع ارزش قراردادهای فیوچرز لانگ و شورت فعال است.

اما به دنبال رشد قیمت بیت کوین در یک هفته اخیر، تنها ۲۰۰ میلیون دلار از قراردادهای فیوچرز لیکویید شده که ۱٪ از کل سود باز را تشکیل می‌دهد. در صورتی که این رقم را با حجم معاملات ۱۹۰ میلیارد دلاری بیت کوین در همین بازه مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم لیکویید شدن قراردادهای فیوچرز تاثیر آنچنان زیادی بر قیمت نگذاشته و احتمالا افزایش قیمت به دلیل شورت اسکوییز نبوده است.

سود باز قراردادهای فیوچرز بیت کوین - منبع: Coinglass
سود باز قراردادهای فیوچرز بیت کوین – منبع: Coinglass

اگر کمی دقیق‌تر نگاه کنیم و قراردادهای فیوچرز بورس کالای شیکاگو را زیر ذره‌بین ببریم، به این نتیجه می‌رسیم که ۱۰۰ میلیون دلار حجم لیکویید شدن در ۲۴ ساعت اخیر در مقایسه با حجم معاملات روزانه ۲.۶۷ میلیارد دلاری آن حجم زیادی به شمار نمی‌رود. حجم پایین لیکویید شدن قراردادهای فیوچرز باعث شده تا گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر نقش برخی از نهنگ‌های بزرگ در بازار آتی در افزایش اخیر قیمت مطرح شود.

می‌توان با استفاده از تکنیک‌های نوار خوانی (tape reading)، میزان لیکویید شدن احتمالی قراردادهای فیوچرز را اندازه گرفت. با این حال، این تکنیک‌ها استراتژی‌های هجینگ نهنگ‌ها و مارکت میکرها و همچنین اضافه کردن مارجین برای جلوگیری از لیکویید شدن را درنظر نمی‌گیرند. به همین خاطر، نمی‌توان تخمین دقیقی ارائه کرد.

علیرغم افزایش گسترده قیمت بیت کوین و صعود آن به بالاترین سطح ۲۰ ماه اخیر، بازارهای فیوچرز و آپشن آرام به نظر می‌رسند. همچنین، دلیل قانع کننده‌ای وجود ندارد که با عبور قیمت از آستانه ۴۳٬۵۰۰ دلاری، انتظار لیکویید شدن حجم زیادی از معاملات را داشته باشیم.

از طرفی برخی تحلیلگران انتظار اصلاح قیمت را دارند. به گفته ولا کریپتو (VeLLa Crypto) در پلتفرم X، صعود به ۴۲ تا ۴۲٬۵۰۰ دلار برای شکار پوزیشن‌های شورت بود و ممکن است شاهد کاهش قیمت بیت کوین به ۳۹٬۰۰۰ دلار تا ۳۸٬۵۰۰ دلار باشیم.

بازگشت مجدد به محدوده ۳۹-۳۸.۵ فرصت خوبی برای خرید جهت صعود تا ۴۷٬۰۰۰-۴۵٬۰۰۰ دلار قبل از تایید ETF خواهد بود.

توییت ولا کریپتو
منبع: X

هیچ نشانه‌ای از خوش‌بینی بیش از حد در بازار مشتقات نیست

قراردادهای دائمی نوعی از قراردادهای آتی بدون تاریخ سررسید هستند. این دسته از قراردادها برای همگرا کردن قیمت بازار آتی و قیمت اسپات، از سازوکاری به نام فاندینگ ریت استفاده می‌کنند که معمولا در فواصل زمانی مشخص (معمولا هر هشت ساعت یک بار) محاسبه می‌شود. فاندینگ ریت مثبت نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای قراردادهای لانگ است و برعکس فاندینگ ریت منفی تقاضا برای قراردادهای شورت را نشان می‌دهد.

نمودار فاندینگ ریت ۸ ساعته قراردادهای دائمی بیت کوین - منبع: Laevitas.ch
نمودار فاندینگ ریت ۸ ساعته قراردادهای دائمی بیت کوین – منبع: Laevitas.ch

در تاریخ ۴ دسامبر (۱۳ آذر)، فاندینگ ریت ۸ ساعته به اوج ۰.۰۴٪ و فاندینگ ریت هفتگی به اوج ۰.۹٪ رسید که سطح بالایی نیست و نشان می‌دهند تقاضای زیادی در سمت معامله‌گران خرد برای پوزیشن‌های لانگ وجود ندارد.

برای درک بهتر، قراردادهای دائمی ماهیانه را بررسی می‌کنیم. معامله‌گران حرفه‌ای به دلیل فاندینگ ریت ثابت قراردادهای ماهیانه آتی علاقه زیادی به آنها دارند. به طور معمول، پریمیوم این قراردادها بین ۵-۱۰٪ است.

پریمیوم سالانه قراردادهای آتی ۲ ماهه - منبع: Laevitas.ch
پریمیوم سالانه قراردادهای آتی ۲ ماهه – منبع: Laevitas.ch

پریمیوم این قراردادها روز گذشته به اوج ۱۲٪ رسید و در حال حاضر تا ۱۱٪ کاهش یافته است. این سطح با توجه به رالی صعودی اخیر منطقی است و در مقایسه با اوج ۳۰٪ بولران ۲۰۲۱ آنچنان بالا نیست.

به نظر می‌رسد رشد قیمت اخیر بیشتر به دلیل حجم معاملات در بازار اسپات رخ داده باشد و بازارهای مشتقات نقش چندانی در آن نداشته باشند. در حال حاضر، میزان انباشت در بازار اسپات افزایش یافته و عرضه بیت کوین صرافی‌ها کاهش یافته است. بر اساس داده‌های کوین گلس، تنها در هفته گذشته ۸٬۲۷۵ واحد بیت کوین از صرافی‌های ارز دیجیتال خارج شده است.

البته روز گذشته میزان سود باز قراردادهای دائمی در صرافی دریبیت به اوج ۷۴۰ میلیون دلار رسید که بالاترین سطح از نوامبر ۲۰۲۱، یعنی زمانی که بیت کوین اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری خود را ثبت کرد محسوب می‌شود. همچنین، پریمیوم قراردادهای آتی بورس کالای شیکاگو افزایش یافته است که نشان‌دهنده ورود سرمایه‌گذاران سازمانی به بازار است.

شرکت متریکس پورت (Matrixport)، ارائه‌دهنده خدمات سرمایه‌گذاری کریپتو، در گزارشی در روز دوشنبه به سطوح بالای پریمیوم معاملات آتی دائمی بیت‌کوین در مقابل قیمت اسپات اشاره کرد که نشان می‌دهد معامله‌گران به دلیل ترس از دست دادن – یا FOMO – به سمت BTC هجوم آورده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد یکی از دلایل رشد اخیر بیت کوین خرید از روی ترس (Panic Buying) بوده است.

با این حال، به گفته تحلیلگران، در حالی که چشم‌انداز بیت کوین روشن به نظر می‌رسد، احتمال اصلاحات قیمتی در کوتاه مدت وجود دارد. تحلیلگران بیتفینکس (Bitfinex) در گزارشی روز دوشنبه گفتند:

حتی با وجود اینکه فشار فروش در بازارهای آتی کاهش یافته بود، این امر از سوی بازارهای اسپات دنبال نشد.

در این گزارش اشاره شده است که این اتفاق ممکن است دلایل متعددی داشته باشد؛ از جمله اینکه سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت که هنوز پیش‌بینی می‌کنند بیت کوین به قیمت‌های پایین‌تر برسند، اکنون منتظر تایید قبل از ورود به پوزیشن‌های خرید هستند یا اینکه برخی از آن‌ها برای کسب سود بالاتر علاقمند هستند که به سمت آلت‌کوین‌ها سوق پیدا کنند.

دلیل دیگری که برای احتیاط در این شرایط وجود دارد این است که حدود ۸۵٪ از آدرس‌های بیت کوین در سود هستند، و هر لحظه امکان برداشت سود معامله‌گران به ويژه کوتاه مدت وجود دارد.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا