پیشرفته مقالات عمومی

بررسی گزارش Nansen و پیش بینی آینده بازار ارزهای دیجیتال و NFT

حدود چند ماه است که بازار کریپتو با کاهش ارزش همراه بوده است. این کاهش قیمت‌ها در بازار باعث کاهش نقدینگی و در نتیجه کاهش معاملات در بازار NFT نیز شده است؛ اما آیا بازار NFT به دوران اوج خود باز خواهد گشت؟ اگر قصد دارید در مورد وضعیت اقتصاد جهانی و تاثیر آن بر آینده بازار ارزهای دیجیتال و مخصوصا مارکت NFT بیشتر بدانید، تا انتهای این مقاله که بررسی گزارش سایت Nansen است، با میهن بلاکچین همراه باشد.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

بررسی وضعیت اقتصاد جهانی

ترس در بازارهای مالی
منبع: admiralmarkets

در ماه می ۲۰۲۲ ترس شدیدی میان سرمایه‌گذاران بازار ارزهای دیجیتال ایجاد شد. این ترس می‌تواند باعث شروع یک روند خنثی یا رنج شود. همواره در دوره‌هایی که ترس شدید در بازارهای مختلف حکم‌فرماست، بازار پس از یک ریزش شدید وارد یک روند خنثی یا رنج می‌شود؛ این روند خنثی محلی برای خرید و انباشت دارایی برای سرمایه‌گذاران بزرگ است.

برای این که روند خنثی در بازار تمام شود، نیازمند کاهش احساسات منفی و افزایش اطمینان سرمایه‌گذاران در بازار هستیم. سناریوی اصلی برای کاهش ترس، این است که فدرال رزرو به مهار بیکاری و تورم و بهبود شرایط اقتصادی از طریق این دو مولفه مشغول شود.

اخبار و داده‌ها به سادگی این پیام را منتقل می‌کنند که رشد اقتصادی به‌شدت در حال کاهش است؛ این کاهش می‌تواند نویدبخش بهبود اوضاع باشد؛ اما چطور ممکن است که بدتر شدن شاخص‌های اقتصادی، وضعیت اقتصاد بهبود یابد؟

فدرال رزرو مجبور است برای بهبود نرخ رشد اقتصادی، سیاست‌های انقباضی خود را کاهش دهد. این موضوع می‌تواند باعث بهبود شرایط اقتصادی و رشد بازارهای پر ریسک مانند بازار کریپتو شود.

بررسی اثر شاخص‌های اقتصادی بر بازار ارزهای دیجیتال

همان‌طور که می‌دانید وضعیت اقتصاد جهانی بر روی تمام صنایع و بخش‌ها، مخصوصا بازارهای مالی تاثیرگذار است؛ به همین دلیل ابتدا به بررسی آمارهای اقتصادی و تاثیر آنها بر روند بازار کریپتو  و پس از آن به بررسی یکی از بحث‌برانگیزترین بخش‌های آن، یعنی مارکت NFT خواهیم پرداخت.

۱. شاخص میزان ریسک‌پذیری

شاخص Stablecoin Risk Appetite که توسط سایت Nansen ایحاد شده است، احساسات سرمایه‌گذاران در بازار کریپتوکارنسی را می‌سنجد. این سنجش با اندازه‌گیری نسبت استیبل کوین‌های موجود در کیف پول‌هایی که به عنوان پول‌های هوشمند شناخته می‌شوند، اندازه‌گیری می‌شود. پول هوشمند به زبان ساده به سرمایه‌های بزرگی می‌گویند که توسط شرکت‌ها و افراد حرفه‌ای مدیریت می‌شود. ورود یا خروج این سرمایه‌ها در اکثر مواقع باعث تغییر روند بازارهای مختلف می‌شود.

به تصویر زیر دقت کنید. این شاخص در می ۲۰۲۲ رشد زیادی داشته است، به طوری که در زمان نگارش این مقاله (مرداد ۱۴۰۱)، شاخص Stablecoin Risk Appetite از ۱۱ درصد به ۱۶ درصد رسیده است. این رشد ۵ درصدی نشان از ترس شدید در بازار کریپتوکارنسی دارد.

میزان استیبل کوین در کیف پول سرمایه گذاران بزرگ
منبع: Nansen

به بیانی دیگر، شاخص Stablecoin Risk Appetite به بررسی دارایی‌های کیف پول‌های شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ می‌پردازد. رشد این شاخص نشان‌دهنده‌ این موضوع است که بزرگان بازار کریپتوکارنسی برای جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه‌شان، اقدام به تبدیل دارایی‌هایشان به استیبل کوین‌ها می‌کنند. کاهش این شاخص نیز نشان‌دهنده‌ این موضوع است که سرمایه‌گذاران کلان تمایل به ریسک‌پذیری بیشتر دارند یا به عبارتی به رشد بازار خوش‌بین هستند.

علاوه بر شرایط بد اقتصادی عواملی مانند سقوط لونا و UST، دیپگ شدن قیمت ETH و sETH و کلاهبرداری‌های پانزی بر ترس سرمایه‌گذاران افزوده است. 

۲. رشد اقتصادی پایین و تورم بالا

در بازارهای مالی تنها نمی‌توان به احساسات توجه داشت. در هر ریزش یا صعود عوامل متعددی نقش دارند. در ریزش اخیر بازارهای مالی مخصوصا بازار کریپتوکارنسی، موارد زیادی نقش داشتند که اوضاع نابسامان اقتصادی در تمام دنیا یکی از این عوامل بود.

اگر به نمودار زیر دقت کنید، متوجه خواهید شد که شاخص PMI (خط آبی رنگ) به زیر عدد ۵۰ رسیده است. شاخص PMI نشان‌دهنده انتظار مدیران شرکت‌ها از آینده اقتصاد است. نقطه تعادل در این شاخص عدد ۵۰ است؛ اعداد بیشتر از ۵۰ نشان از امید به بهبود شرایط و رشد اقتصادی دارد و اعداد کمتر از ۵۰ نیز نشان‌دهنده ترس از آینده است.

شاخص PMI
منبع: Nansen

با توجه به تورم شدید در اقتصاد جهانی، رشد اقتصادی نیز وضعیت مناسبی ندارد؛ به همین دلیل دارایی‌های پرریسک مانند ارزهای دیجیتال با کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش قیمت همراه بوده‌اند.

مردم در آمریکا و سراسر جهان انتظار دارند شرایط بدتر شود. این انتظارات به صورت واضح در داده‌هایی که توسط فدرال رزرو منتشر می‌شود، قابل مشاهده است. اکثر شرکت‌ها نیز شرایط مطلوبی ندارند و می‌توان این نابسامانی شرایط شرکت‌ها را در سه مورد زیر خلاصه کرد:

  • موجودی انبار اکثر شرکت‌ها پر است. این موضوع نشان‌دهنده کاهش تولیدات شرکت‌ها است.
  • سفارشات جدید شرکت‌ها به شدت کاهش یافته است.
  • هزینه‌های شرکت‌ها در حال افزایش است.

حال که تورم در آمریکا افزایش بی‌سابقه‌ای داشته است و شرکت‌ها نیز برای تامین کالا با مشکل مواجه شده‌اند، مردم برای کاهش هزینه‌های خود، مصرفشان را کم خواهند کرد. این موضوع در کنار بهبود شرایط شرکت‌ها و عادی شدن شرایط تامین کالا توسط آن‌ها، می‌تواند به افزایش عرضه، کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش تورم کمک کند. اما این کاهش تورم به اندازه‌ای که فدرال رزرو انتظار دارد، نخواهد بود و تورم به سطح قبلی خود یعنی ۲ درصد، باز نخواهد گشت؛ زیرا علاوه بر عرضه و تقاضا، عوامل دیگری بر تورم تاثیرگذار هستند.

۳. بررسی وضعیت اشتغال

یکی از عوامل تاثیرگذار در اقتصاد هر کشور، وضعیت اشتغال در آن کشور است؛ اما در وضعیت فعلی با توجه به رشد قیمت‌ها به واسطه‌ تورم، شاهد کاهش اشتغال نیز هستیم. برای درک بهتر این بخش باید بدانید که در یک اقتصاد سالم با افزایش تورم، بیکاری کاهش می‌یابد. اما اگر تورم زیاد رشد کند، این فرایند معکوس خواهد شد؛ یعنی با رشد خیلی زیاد تورم، بیکاری نیز افزایش می‌یابد. در این شرایط اقتصاد وارد رکود تورمی می‌شود.

برای درک بهتر وضعیت اشتغال می‌توانید شاخص بازار کار (Labour Market) در شهر کانزاس سیتی را مشاهده کنید که در حال کاهش است. به‌صورت خلاصه این شاخص میزان تقاضا برای نیروی کار را نشان می‌دهد.

شرایط بازار کار در شهر کانزاس سیتی
منبع: Nansen

حال که متوجه شرایط و وضعیت اقتصاد جهانی شده‌اید، باید بدانید که فدرال رزرو سیاست‌های خود را حول محور کاهش تورم قرار داده و این موضوع به معنای آن است که آمریکا سیاست‌های انقباضی را در پیش گرفته است. سیاست‌های انقباضی علاوه بر کاهش تورم باعث افزایش بیکاری و کاهش رشد اقتصادی خواهد شد.

پیش‌بینی آینده

با توجه به رویکرد فدرال رزرو می‌توان انتظار داشت که بازار کار در ایالات متحده در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۲ تا سه‌ماهه دوم ۲۰۲۳ به‌شدت بدتر شود و این بدتر شدن وضعیت اشتغال می‌تواند فدرال رزرو را مجبور کند که سیاست‌هایش را تغییر دهد. حال بیاید به آمار تورم و بیکاری در دو ماه مارس و ژوئن نگاهی داشته باشیم.

پیش بینی نرخ بیکاری در دو ماه ژوئن و مارس
منبع: Nansen
نرخ تورم در دو ماه ژوئن و مارس
منبع: Nansen

با توجه به نمودارهای بالا متوجه خواهید شد که نرخ بیکاری و تورم رشد داشته‌اند و علاوه‌بر بیکاری، تورم نیز قدرت خرید مردم را کاهش داده است؛ این مساله به بدتر شدن شرایط اقتصادی منجر خواهد شد. حال سوالی که مطرح می‌شود این است، چه زمانی شرایط اقتصادی بهتر خواهد شد و بازار ارزهای دیجیتال رشد خواهد کرد؟

برای بررسی زمان بهبود شرایط اقتصادی باید به سراغ شاخص‌هایی برویم که قابلیت اطمینان بالایی داشته‌باشند؛ بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا یکی از این شاخص‌ها است.

بازدهی اوراق 10 ساله و 2 ساله امریکا
منبع: Nansen

اگر به گذشته نگاهی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد پس از کاهش سیاست‌های انقباضی، به‌طور متوسط ۷ ماه زمان برای بهبود شرایط نیاز است. به نمودار بالا توجه کنید. هر زمان که دولت آمریکا سیاست انقباضی خود را کاهش داده، به طور متوسط ۷ ماه بعد نمودار بازده اوراق خزانه‌داری ۲ تا ۱۰ ساله تغییر جهت یا روند داشته است.

با توجه به مواردی که بیان شد و انتظاری که نسبت به بدتر شدن شرایط اقتصادی تا سه‌ماهه اول ۲۰۲۳ داریم، می‌توان انتظار داشت که در اوایل سال ۲۰۲۳ فدرال رزرو سیاست‌های انقباضی خود را کاهش دهد؛ به همین دلیل می‌توان انتظار داشت که از اواسط سال ۲۰۲۳ شرایط اقتصاد آمریکا و جهان بهبود یابد. بهبود شرایط اقتصادی می‌تواند باعث رشد بازارهای پرریسکی مانند بازار کریپتوکارنسی شود.

همان‌طور که احتمالا تاکنون متوجه شده‌اید هر زمان که دولت آمریکا سیاست‌های انقباضی در پیش گرفته است، رشد اقتصادی و تورم کاهش می‌یابد؛ اما بیکاری افزایش پیدا می‌کند و هر زمان که سیاست انبساطی را در دستور کار خود قرار می‌دهد، تورم افزایش پیدا می‌کند که باعث بهبود شرایط اقتصادی و کاهش بیکاری می‌شود.

شرایطی که اکنون آمریکا و دنیا در آن قرار دارند، کمی متفاوت است؛ زیرا در حال حاضر در شرایط رکود تورمی هستیم که می‌توان آن را با سال‌های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ مقایسه کرد. اگر به این دوره نگاهی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که دولت آمریکا در دوره‌های زمانی کوتاهی، سیاست‌های خود را تغییر داده است که علت آن تلاش برای مهار تورم و بیکاری بوده است؛ به همین دلیل در چند سال آینده باید منتظر تغییرات سریع در سیاست‌های پولی دولت آمریکا باشیم.

در تصویر زیر ارتباط میان تاثیر اولین کاهش در سیاست انقباضی و مدت زمان تغییر روند نمودار بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا قابل مشاهده است.

زمان لازم برای چرخش بازدهی اوراق 10 ساله امریکا پس از اولین کاهش سیاست های انقباضی
منبع: Nansen

روندهای صعودی و نزولی در بیت کوین

اگر بخواهیم شرایط کلان اقتصادی را در یک شاخص خلاصه کنیم، می‌توان از شاخص زیر استفاده کرد. این شاخص از سرعت رشد بازدهی اوراق آمریکا و نرخ رشد ترازنامه بانک‌های مرکزی کشورهای G4 به‌دست‌آمده است. بانک‌های مرکزی G4 عبارتند از: بانک انگلستان (BOE)، بانک ژاپن (BOJ)، فدرال رزرو (FED)، و بانک مرکزی اروپا (ECB).

دوره های رشد اقتصاد
منبع: Nansen

هر زمان که این شاخص عدد ۱ را نشان دهد، به معنی آن است که می‌توان در بازارهای پرریسک مانند کریپتو سرمایه‌گذاری کرد و هر زمان که این شاخص به عدد ۰ برسد، بهتر است که به دارایی‌های امن مانند استیبل کوین‌‍‌ها پناه ببریم. شاید از خود بپرسید اگر با این اندیکاتور شروع به سرمایه گذاری می‌کردیم، سرمایه‌ی ما نسبت به بیت کوین چه مقدار رشد داشت؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است به تصویر زیر دقت کنیم.

عملکرد شاخص های اقتصاد کلان در مارکت بیت کوین
منبع: Nansen

همانطور که در تصویر مشخص است، معامله‌ بر اساس داده‌های کلان اقتصادی باعث افزایش دارایی‌های ما نسبت به بیت کوین شده است. حال بهتر است که به بررسی بازار NFT و چرخه‌های صعودی و نزولی آن بپردازیم.

روندهای صعودی و نزولی در  بازار NFT

ابتدا باید تاکید کنیم که بازار NFT در حال حاضر یکی از پرریسک‌ترین بخش‌ها در بازار کریپتو است. این موضوع باعث شده است که در ریزش‌ اخیر بازارهای مالی، حجم و تعداد معاملات مارکت NFT نیز به شدت کاهش یابد.

حجم معاملات انجام شده در مارکت NFT
حجم معاملات ماهانه NFT در شبکه اتریوم
منبع: Nansen
تعداد تراکنش‌های ماهانه NFT در شبکه اتریوم
تعداد تراکنش‌های ماهانه NFT در شبکه اتریوم
منبع: Nansen

حجم معاملات ماهانه و تعداد کل تراکنش‌ها در چندماهه اخیر در مارکت NFT کاهش یافته است؛ اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید در این ماه، شاخص‌های NFT-500، Blue Chip-10، Social-100 و Metaverse-20 در حال رشد بوده‌اند.

شاخص‌های NFT-500، Blue Chip-10، Social-100 و Metaverse-20
منبع: Nansen

برای درک نمودار‌های فوق بهتر است، این شاخص‌ها را به زبان ساده توضیح دهیم.

شاخص NFT-500: این شاخص به ما نشان‌ می‌دهد، اگر ۱۰۰۰ دلار در پانصد NFT مشخص‌شده در این شاخص (در ادامه مقاله ویژگی‌های این مجموعه NFT بیان شده است) سرمایه‌گذاری می‌کردیم، سرمایه‌ ما به چه میزان تغییر می‌کرد.

شاخص Blue Chip-10: این شاخص به ما نشان‌ می‌دهد، اگر ۱۰۰۰ دلار در ده NFT برتر سرمایه‌گذاری می‌کردیم، سرمایه‌ ما به چه میزان تغییر می‌کرد.

شاخص Social-100: این شاخص به ما نشان‌ می‌دهد، اگر ۱۰۰۰ دلار در صد NFT برتر در حوزه سوشال سرمایه‌گذاری می‌کردیم، سرمایه‌ ما به چه میزان تغییر می‌کرد.

شاخص Metaverse-20: این شاخص به ما نشان‌ می‌دهد، اگر ۱۰۰۰ دلار در بیست NFT برتر در حوزه متاورس سرمایه‌گذاری می‌کردیم، سرمایه‌ ما به چه میزان تغییر می‌کرد.

شاخص Art-20: این شاخص به ما نشان‌ می‌دهد اگر ۱۰۰۰ دلار در بیست NFT برتر در حوزه هنر سرمایه‌گذاری می‌کردیم سرمایه‌ ما به چه میزان تغییر می‌کرد. 

با توجه به توضیحات مربوط به هر کدام از شاخص‌های فوق، احتمالا متوجه شده‌اید که ما در این مقاله NFTها را در چهار دسته طبقه‌بندی کردیم که عبارت‌اند از:

  • هنر (Art)
  • سوشال (Social)
  • بازی (Gaming)
  • متاورس (Metaverse)

مجموعه‌هایی که در این شاخص‌ها قرار گرفته‌اند، هر ۳۰ روز  توسط سایت Nansen آپدیت خواهند شد.

همان‌طور که بیان شد، بازار NFT نیز با توجه به ریزش‌های اخیر در بازارهای مالی، دچار کاهش قیمت و محبوبیت شده است، اما این شرایط به‌مرور برای پروژه‌های برتر بازار NFT در حال بهبود است (این بهبود در تصویر قبل قابل مشاهده است).

یکی از بخش‌هایی که بیشترین بهبود و بازیابی را داشته، حوزه Art است. شاخص مربوط به آن (Art20) این گفته را تایید می‌کند. شاخص Art20 با رشد ۴۱ درصدی، از عدد ۱۰۰۰ در ۱ ژانویه به عدد ۱۴۱۴ در اواخر ژوئن رسیده است.

رشد شاخص ART20
منبع: Nansen

بهبود شرایط بازار NFT با افزایش تعداد سرمایه‌گذاران قابل مشاهده است. اگر به بررسی خریداران در مارکت NFT بپردازیم، متوجه خواهیم شد که تعداد سرمایه‌گذاران جدید (خط صورتی رنگ) به آرامی در حال رشد است و سرمایه‌گذاران قدیمی (خط آبی رنگ) نیز در حال بازگشت به بازار هستند.

خریداران جدید و قدیمی در مارکت NFT
منبع: Nansen

این نمودار را می‌توان به‌صورت زیر هم تفسیر کرد:

خریداران جدید به‌آرامی در حال ورود با بازار NFT هستند و خریداران قدیمی نیز به بازار اعتماد کرده و در حال بازگشت به بازار هستند.

ارزش‌گذاری NFT

هنگام قیمت‌گذاری دارایی‌های سنتی، چندین شاخص مالی خرد و کلان برای استفاده وجود دارد، اما ماهیت نوپای توکن‌ها غیر مثلی و گستردگی بازار ارزهای دیجیتال باعث شده است که شاخص‌های قابل‌اعتماد کمی یا محدودی برای ارزش‌گذاری دارایی‌های موجود در بستر بلاک چین وجود داشته باشد. با توجه به نبود شاخص مناسب برای ارزش‌گذاری NFTها، افراد اغلب از بررسی احساسات سرمایه‌گذاران برای ارزش‌گذاری استفاده می‌کنند.

برخلاف دیگر دارایی‌های رمزنگاری مانند بیت‌کوین یا اتریوم، NFT‌ها غیر قابل تعویض هستند. این موضوع به معنی آن است که هر توکن NFT دارای ویژگی‌های خاص خود است؛ به همین دلیل NFTها برای ارزش‌گذاری نیازمند شاخص‌های خاص و منحصربه‌فردی هستند. در ادامه مقاله سعی خواهیم کرد به بررسی شاخص‌هایی بپردازیم که در ارزش‌گذاری NFTها به ما کمک خواهند کرد.

شاخص‌های ریسک‌پذیری

در امور مالی سنتی، شاخص‌های مرتبط با ریسک یا Risk Appetite به پیش‌بینی روند صعودی یا نزولی کمک می‌کند. برای بررسی میزان ریسک‌پذیری در هر بازاری، نیاز به درک دو موضوع زیر هستیم: 

  • درک احساسات سرمایه‌گذاران از قطعیت یا عدم قطعیت به قیمت دارایی‌
  • بررسی احساسات سرمایه‌گذاران در مورد عوامل بنیادی موثر بر قیمت دارایی
  • هیچ یک از این مولفه‌ها مستقیما قابل مشاهده نیستند، با این حال به‌طور معمول بررسی مورد دوم دشوارتر است.

به زبان ساده برای بررسی میزان ریسک‌پذیری، رفتار سرمایه‌گذاران و عوامل تاثیرگذار بر آن، مورد بررسی قرار می‌گیرد. در تصویر زیر لیستی از مدل‌ها و دیتا‌هایی که می‌تواند میزان ریسک در بازار‌های سنتی را توصیف کند، مانند قیمت دارایی‌های با ریسک بالا در مقابل دارایی‌های کم ریسک، میزان نقدینگی در بازار و اخبار و شبکه‌های اجتماعی آورده شده است.

شاخص هایی برای سنجش ریسک در بازار های سنتی
منبع: Nansen

با بهره‌گیری از چهارچوب بالا، می‌توان مدل‌هایی را برای اندازه‌گیری ریسک در بازار NFT ایجاد کرد.

شاخص‌ها و مدل‌هایی برای سنجش ریسک در مارکت NFT

مدل ها و شاخص هایی برای سنجش ریسک در بازار NFT
منبع: Nansen

به‌طورکلی مدل‌های بیان شده در تصویر بالا از تحلیل آدرس‌ کیف پول‌ها، قیمت، حجم و میزان جستجو در گوگل و سایر پلتفرم‌ها به‌دست‌آمده است که عبارتند‌ از:

  • قیمت Blue Chip نسبت به قیمت تمام NFTها یا قیمت Blue Chip نسبت به قیمت شاخص NFT-500
  • حجم Blue Chip نسبت به حجم تمام NFTها یا حجم Blue Chip نسبت به شاخص NFT-500

این دو شاخص نشان‌دهنده‌ میزان ترجیح سرمایه‌گذاران به خرید NFTهایی با ریسک کمتر یا ریسک بیشتر است؛ به عبارت دیگر این شاخص‌ها میزان ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران فعال در حوزه NFT را اندازه‌گیری می‌کند.

در صورتی که افراد تمایل بیشتری به خرید NFT Blue Chip داشته باشند، نشان از ریسک زیاد در بازار NFT دارد. به همین دلیل افراد برای کاهش ریسک خود اقدام به خرید NFTهایی با ریسک کمتر  می‌کنند.

برای بررسی میزان تمایل افراد به خرید یا فروش NFT، به بررسی کیف پول‌های فعال در حوزه NFT می‌پردازیم.

  • نسبت خرید به فروش کیف پول‌های فعال: این معیار نشان‌دهنده میزان تقاضا در بازار NFT است. رشد این شاخص نشان از تمایل اکثر افراد برای خرید NFT است و کاهش این شاخص نشان از ترس در بازار است.
  • قیمت در تایم فریم چهار هفته نسبت به قیمت میانگین.
  • حجم جدید در تایم فریم چهار هفته نسبت به حجم میانگین.
  • تعداد کیف پول جدید در بازه زمانی چهار هفته نسبت به میانگین تعداد کیف پول‌های جدید.

این سه معیار به بررسی افزایش ناگهانی در قیمت یا حجم می‌پردازند به عبارت دیگر رشد این شاخص‌ها نشان از افزایش قدرت و افزایش تمایلات سرمایه‌گذاران برای ورود به بازار NFT نسبت به میانگین است.

با توجه به حجم بالا معاملات در شبکه اتریوم، سایت Nansen اکثر پارامترهایی را که بیان شد، بر مبنای NFTهای شبکه اتریوم طراحی کرده است. با توجه به این موضوع می‌توان همه شاخص‌های بیان شده را در سه زیرمجموعه قرار داد:

  • میزان کل فروش در شبکه اتریوم
  • میزان فروش مربوط به مجموعه‌هایی که در NFT-500 جای می‌گیرند.
  • میزان فروش مربوط به مجموعه‌هایی که در شاخص  Baseline NFT Basket جای می‌گیرند.

در ادامه در باره هرکدام از شاخص‌های شاخص NFT-500 و Baseline NFT Basket Index توضیح می‌دهیم.

شاخص NFT-500

در مورد شاخص NFT-500 صحبت کردیم، اما شاید از خود بپرسید که چه مجموعه NFTهایی در شاخص NFT-500 جای می‌گیرند مجموعه‌هایی در این شاخص قرار می‌گیرند که شرایط زیر را داشته باشند:

  • بر روی یک بلاک چین مبتنی بر قرارداد هوشمند قرار داشته باشند.
  • حداقل ۱۰۰ تراکنش در ۹۰ روز گذشته داشته باشند، به طوری که نیمی از آدرس‌های کیف پول، یکتا باشد.
  • در ۹۰ روز گذشته که مجموعه NFT به‌صورت آزادانه معامله شده است، حجم معاملات به حداقل ۱۰۰۰ ETH رسیده باشد.
  • مجموعه NFT در مقابل شوک‌ قیمتی ایمن باشد (با مقدار نقدینگی پایین نتوان در قیمت‌ها تغییراتی به وجود آورد).

با توجه به اینکه مجموعه‌های موجود در شاخص NFT-500 هر ۳۰ روز یکبار به‌روز می‌شوند، نمی‌توان تمام داده‌های موجود در این شاخص را در دوره‌های زمانی مختلف با هم مقایسه کرد، به این دلیل، شاخص Baseline NFT به وجود آمده است. در حال حاضر این شاخص برای مجموعه NFTهایی که در شبکه اتریوم قرار دارند، محاسبه می‌شود.

شاخص سبد پایه یا Baseline NFT Basket Index

برخلاف اکثر شاخص‌های قبلی که به احساسات سرمایه‌گذاران در حوزه NFT می‌پردازند، در شاخص Baseline NFT Basket ما از داده‌های مربوط به فروش توکن‌های غیرمثلی برای بررسی بازار استفاده می‌کنیم. این شاخص از میانگین هفت‌روزه قیمت مجموعه توکن‌های غیرمثلی زیر به دست آمده است:

تصویر زیر شاخص Baseline NFT Basket را بر حسب ETH و USD نشان می‌دهد.

شاخص Baseline NFT Basket به دلار و اتریوم
منبع: Nansen
همبستگی بیت کوین و اتریوم با شاخص Baseline NFT Basket
همبستگی بین ETH/USD، BTC/USD و شاخص Baseline NFT Basket به USD و ETH
منبع: Nansen

یافته‌ها و تفاسیر اثر داده‌های کلان بر بازار کریپتو

شاخص Baseline NFT Basket
منبع: Nansen
شاخص Baseline NFT Basket
منبع: Nansen
شاخص Baseline NFT Basket و میزان سرچ در گوگل
منبع: Nansen

ما با استفاده از بازده ۷ روزه شاخص Baseline NFT Basket بر مبنای USD و مقایسه آن با سه متغیر وابسته دیگر که در تصاویر مشخص است، به نتایج جالبی دست پیدا کردیم که عبارت‌اند‌ از:

  • وابستگی مثبت بین نوسانات واقعی (Trailing realised volatility) و قیمت Baseline NFT basket. اکثر مواقع که نوسانات واقعی رشد داشته است، قیمت NFTها موجود در Baseline  نیز رشد کرده است.
  • افزایش حجم معاملات در NFT بلو چیپ نسبت به تمام NFTها، باعث کاهش بازده هفتگی در شاخص Baseline NFT Basket خواهد شد. این همبستگی منفی بسیار قابل درک است، زیرا زمانی که افراد تمایل به خرید Blue Chip NFT دارند، بازار ریسک بالایی دارد و به همین دلیل بازدهی در کل بازار کاهش می‌یابد و سرمایه‌گذاران به دنبال دارایی‌های امن هستند.
قیمت Baseline NFT در مقابل شاخص های دیگر
منبع: Nansen

برای بررسی استراتژی که در چند سطر قبل بیان شد، آزمایشی طراحی کردیم که در آن زمانی که سیگنال خرید صادر می‌شود، اقدام به سرمایه‌گذاری در Baseline NFT Basket می‌کنیم و زمانی که سیگنال فروش صادر شد، اقدام به نقد کردن خواهیم کرد که نتایج آن را در تصاویر زیر مشاهده می‌کنید.

عملکرد شاخص investment
عملكرد از ابتداي سال ۲۰۲۲
منبع: Nansen
عملکرد investment
عملكرد از ابتداي سال ۲۰۲۲
منبع: Nansen
 investment-signal عملکرد یکساله
عملکرد یکساله 
منبع: Nansen
investment-signal  Baseline-NFT عملکرد یکساله  در مقابل
عملکرد یکساله 
منبع: Nansen

 همانطور که در تصاویر کاملا قابل مشاهده است، عملکرد شاخص‌های ایجادشده توسط Nansen بازدهی بهتری نسبت به خرید سبد Baseline NFT داشته است؛ به عبارت دیگر سرمایه‌گذاری در مارکت NFT، به کمک بررسی احساسات سرمایه‌گذاران می‌تواند، کمک کننده باشد.

جمع بندی

اگرچه مارکت NFT هنوز راه بسیاری برای رسیدن به هدف خود دارد، اما باید سعی کنیم که این طبقه از دارایی را بپذیریم و در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنیم. در این مقاله ابتدا آمار و شاخص‌های کلان اقتصادی را مورد بررسی قرار دادیم و سپس با در نظر گرفتن آن‌ها، درباره موضوعاتی مانند پیش‌بینی آینده بازار ارزهای دیجیتال، احساسات در بازارهای مالی، پیش‌بینی زمان بهبود اوضاع اقتصادی، شروع روند صعودی بازار کریپتو، شاخص‌های ارزش‌گذاری بازار NFT و موارد بسیار دیگری صحبت کردیم. امیدواریم که از این مقاله استفاده لازم را برده باشید. 

به نظر شما اقتصاد جهانی به کدام سمت حرکت خواهد کرد و چه تاثیری بر آینده بازار ارزهای دیجیتال خواهد گذاشت؟

منبع
nansen

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا