مقالات عمومی

صنعت ماینینگ چین؛ چه چیزی آن را قدرتمند می کند؟ آیا پایدار است؟

صنعت ماینینگ ارز دیجیتال روزانه در حال رشد است که با جریان سخت­ افزارهای جدیدتر و کارآمد تر پیشتیبانی می­ شود. چین پیشرو این صنعت محسوب می ­شود اما تا جایی که نگرانی­ های محیطی مطرح می­ شوند، سوال­هایی درباره­ پایداری این روند وجود دارد.

تولیدکنندگان چیپ ­های ماینینگ که قدرتمندترین آن­ها نیز چینی است، بی ­وقفه می ­کوشند تا قوی­ترین پردازنده ­های ممکن را تولید کنند. این پردازنده های باظرفیت بالا، پس از هر محاسبه،­ انرژی بیشتری برای اجراکردن نیاز خواهند داشت. ماشین ­های ماینینگ قدیمی به دلیل اتلاف انرژی بیشتر که عمده­ آن غیرقابل بازیافت است، از رده خارج می­ شوند.

کجا ماین کنیم؟

اندکی شک وجود دارد که گواه کار اثبات شبکه ­های بلاک ­چین مانند بیت­ کوین از لحاظ محیط زیست در وضعیت فعلیشان ناپایدار هستند. متخصص حوزه­ علوم کامپیوتر، هال فینی، یکی از توسعه­ دهندگان اصلی بیت کوین از مشکل بالقوه­ انتشار کربن دی­ اکسید که از حاصل تلاش­های گسترده برای ماین بیت کوین در سال ۲۰۰۹ بوده است، خبر داد اما پیش از مرگش در سال ۲۰۱۴ نتوانست راهکاری برای این مساله ارائه کند.

امروزه مصرف سالانه­ شبکه­ بیت کوین ۱۲/۷۲ ترا وات ساعت است که برابر با مصرف سالانه­ اتریش یا مقدار برق لازم برای ۶/۷ میلیون خانوار در ایالات متحده است. مقدار کربن تولید شده در سال توسط این شبکه ۳۵۰۰۰ کیلوتن کربن دی­ اکسید یا ۳۰۸ کیلوگرم برای هر یک تراکنش است.

برای واضح ­تر شدن موضوع، یک کیلوگرم کربن دی ­اکسید غیرمتراکم، تقریبا دو وان حمام استاندارد را پر می­ کند و بیت کوین به طور میانگین در هر ثانیه ۷ تراکنش انجام می­دهد که این بیش از ۴ هزار وان حمام کربن دی­اکسید برای هر ثانیه فعالیت شبکه­ بیت کوین است. دومین تحقیق سالانه­ دانشگاه کمبریج در حوزه­ بیت کوین تخمین می­ زند که فقط ۲۸ درصد انرژی ماینینگ از منابع تجدیدپذیر می­ آید.

از آنجایی که مزارع ماینینگ چینی ۶۰ تا ۷۰ درصد این انرژی – و آلودگی متعاقب آن – را تولید می­کنند، این کشور نقطه­ کلیدی هر بحثی در مورد پایداری ماینینگ ارزهای دیجیتال به شمار می­رود.

چرا چین برای ماینینگ ارزهای دیجیتال این قدر جذاب است؟

تاکید رییس جمهور چین به استفاده از بلاک چین؛ اولین قانون رمزنگاری تصویب شد

بیت­ مین و کنان دو تولیدکننده­ اصلی چیپ­های ماینینگ در چین واقع­ اند که بیت­ مین ۷۵ درصد تمام سخت­ افزارهای ماینینگ ارزهای دیجیتال را تولید می­کند. با گران­تر شدن عملیات ماینینگ، بیت­مین نقشه­ دیجیتال جهانی ماینینگ عرضه کرد که هدف آن کمک به شرکت­های ماینینگ در سرتاسر جهان در مسیر یافتن ارزان­ترین مناطق برای ماینینگ بود. شرکت کنان اخیرا برای ماه آینده یک IPO با هدف عرضه تحت نام CAN در نزدک ثبت کرده است. بیتمین نیز برای یک IPO برنامه ­ریزی می­کند.

هزینه­ پایین انرژی در چین اصلی­ترین دلیلی است که این کشور را تبدیل به یک مقصد ایده ­آل برای تجهیزات ماینینگ ارز دیجیتال در سطح صنعتی کرده است. متاسفانه بنا بر گزارش کمبریج بیشتر برق ارزان­قیمت و به­ صرفه­ چینی از سوزاندن زغال­سنگ تولید می­شود که باعث می­شود چین به هیچ­وجه یک مکان دوستدار محیط زیست برای ماینینگ بیت کوین نباشد.

پیشرفت­هایی حاصل شده، ضمنا ایالت سیچوان با انرژی برق ­آبی دوستدار محیط زیستش شناخته شده است. باران­های سنگین سال گذشته به تولید ۷۸/۲ گیگا وات نیرو منجر شد که برای تامین انرژی ۶۵ میلیون خانوار چینی کافی بود. این نیروی مازاد یعنی استان سیچوان می­تواند برق را ۵ برابر ارزان­تر از شهرهایی مانند گوانژو و پکن بفروشد.

رئیس سابق کمیسیون قانون­گذاری اوراق بهادار جیانگ یانگ در سخنرانی­ ماه گذشته در پکن گفت: سیچوان باید درباره­­ی اینکه چگونه منابع ارزان قیمت توان آبی می­توانند مشاغل مرتبط با ارز دیجیتال را جذب کنند، مطالعات بیشتری انجام دهد.

آیا ماینینگ ارز دیجیتال در چین پایدار است؟

در آوریل امسال، کمیسیون اصلاح و توسعه­ ملی چین طرحی منتشر کرد که بر اساس آن ماینینگ ارز دیجیتال را به عنوان یکی از فعالیت­هایی معرفی کرد که به علت فقدان قانون­گذاری و نگرانی­ های زیست­ محیطی باید از رده خارج شوند .

در نتیجه، اکثر شرکت­های ماینینگ چینی جستجو خارج از خاک چین برای یافتن برق ارزان­ قیمت را آغاز کرده­ اند. بیت­مین یکی از پیشروان این صنعت اخیرا یک فارم ۵۰ مگا واتی در تگزاس تاسیس کرد که به عنوان بزرگترین مزرعه­ ارز دیجیتال جهان شناخته می­شود.

با این وجود به دنبال فراخوان رئیس جمهور چین برای توسعه­ هر چه بیشتر فناوری بلاک­چین، NDRC در هفته­­ گذشته تصمیم گرفت که ماینینگ ارزهای دیجیتال را از لیست فعالیت­های ممنوعه خارج کند. دولت تصریح کرد که این به معنای حمایت از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نیست و ترید در این کشور غیرقانونی باقی می­ماند.

با اینکه بدون شک اخبار حکایت از رونق صنعت ارز دیجیتال دارند، نمی­توانند به تنهایی آینده­ روشنی را تضمین ­کنند. ماینرها به منظور ادامه­ فعالیت به مجوز نیاز ندارند بلکه به سود محتاج ­اند. از آنجا که بحران اقلیمی جهانی بحث روز است، فشارها بر دولت چین به شکل فزاینده­ای رو به افزایش است تا این کشور انتشار کربن را کاهش دهد و انرژی سبز که گران­تر است استفاده کند. آیا ماینینگ ارز دیجیتال در چین می­تواند ضمن تطبیق با ملزومات انرژی پایدار زیست­ محیطی سود ده باقی بماند؟ پروفسور کلاوس هوباسک از دپارتمان علوم جغرافیایی دانشگاه مریلند به CoinTelegraph گفت که سوددهی و پایداری زیست محیطی انرژی با هم در تقابل اند :

نه، این به هیچوجه نزدیک به پایدار هم نیست. تولید انرژی در کل وابسته به زغال­سنگ است هرچند در چند سال گذشته شرایط بهبود یافته است و پیش ­بینی می­شود که با فاصله  گرفتن از اوج مصرف در 2007 (۸۰ درصد برق از زغالسنگ تولید می­شد) حالا حدود دو سوم از کل انرژی زغال محور است و تا سال ۲۰۴۰ این سهم به ۴۰ درصد می­رسد (که همچنان بسیار زیاد است – در مقایسه با سهم منابع تولید انرژی در آلمان امروز؛ که بعضی تقریبا یا کاملا به سهم قابل قبول تولید برق از منابع تجدیدپذیر دست یافته ­اند.)

هزینه­ ماینینگ بیت کوین

ممنوعیت ماینینگ بیت کوین در چین

در مقاله­ هزینه­ مدل تولیدی برای بیت کوین نوشته­ آدام هایس که در سال ۲۰۱۵ چاپ شد، نویسنده تولید بیت کوین را با یک بازار رقابتی برابر می­داند و اشاره می­کند ماینرها تا جایی که هزینه ­ها با تولید برابر باشد به فعالیت ادامه می­دهند. در صورت وجود زیرساخت و تجیهزات، بهای برق تقریبا تمام هزینه ­های جانبی را شامل می­شود. هرگونه تغییر در قیمت برق، ملزم به یک ارزیابی مجدد در سوددهی است. با در نظر گرفتن افزایش تقریبا سالانه­ هش ریت بیت کوین از زمان پیدایش آن و ثبات قیمت برق می­ توانید حدس بزنید که تجهیزات ماینینگ بیش از پیش قدرتمندتر و کارامدتر می­شوند.

هرچند این رشد وابسته به هزینه­ی ثابت انرژی است، شواهد اندکی وجود دارد که اگر بهای انرژی به طور قابل توجهی افزایش یابد، سوددهی آن حفظ می­شود. در صورت افزایش انرژی که حتمی تلقی می­شود، چندین فاکتور برای بهبود سوددهی می­تواند تغییر می­کند.

تغییر الگوریتم بیت کوین

در طول سالیان روش­های متعددی برای تغییر الگوریتمهسته­ بیت کوین پیشنهاد شده است. اگر تعداد تراکنش­ها در هر ثانیه به تعداد شبکه­ ویزا نزدیک شود (۱۷۰۰ تراکنش بر ثانیه)، انرژی مورد نیاز به شکلی قابل توجه کاهش می یابد. روی کاغذ، اگر زمان تولید یک بلاک کاهش یا اندازه­­ آن افزایش یابد، آنگاه شبکه با راندمان انرژی بالاتری کار خواهد کرد.

با وجود بحث­های بسیار پیرامون این تغییرات، چندین تلاش برای اجرای نسخه­ جایگزین بیت کوین صورت گرفته است و هیچکس موفق به پیدا کردن راهکاری موثر نشده است. علت این امر ماهیت یک شبکه­ غیرمتمرکز همتا-به-همتاست که زمان بیشتری صرف می­کند تا اطلاعات بیش از ۱۰ هزار نود را در سرتاسر دنیا به هم متصل کند.

پیشرفت در انرژی خورشیدی و بادی

5 منبع انرژی پاک برای صنعت استخراج (ماینینگ) بلاک چین

هزینه­ های استفاده از انرژی­های تجدیدپذیر همانند انرژی خورشیدی و بادی در چند دهه­ گذشته کاهش یافته است. در اوایل نوامبر امسال، Financial Times گزارش داد که هزینه­ این فرم­های انرژی تجدیدپذیر با میانگین قیمت­های عمده در کالیفرنیا، چین و بخش­هایی از اروپا به توازن رسیده است. به علاوه انتظار می­رود در پایان سال بعد، هزینه­ های انرژی تجدیدپذیر به زیر قیمت بازار عمده فروشی برسد.

چین بزرگترین بازار جهان برای مزارع خورشیدی (نیروگاه­های فتوولتاییک یا PV) به شمار می­رود اما در شش ماه گذشته به علت تقلیل یارانه­ های خورشیدی در سال گذشته کاهش ۱۱ درصدی در کارمزدها را تجربه کرده است.

با آغاز سال ۲۰۱۹، در پیشنهادی برای بهبود توازن انرژی خورشیدی در چین، NDRC با همکاری آژانس ملی انرژی از برنامه ­هایی برای سوق­ دادن سرمایه به سمت پروژه­ های بدون یارانه­ PV رونمایی کرده است. در بسیاری از نمونه­ ها، از هزینه ­ها­ی استفاده از زمین به منظور تشویق توسعه چشم پوشی شده است و اوپراتورهای شبکه  ملزم به استفاده از پروژه ­های PV شده ­اند.

علیرغم این تلاش­ها چین همچنان بزرگترین مصرف­ کننده­ زغال­سنگ در جهان است و واردات آن امسال ۱۰ درصد کاهش یافته است که بخشی از آن به علت جنگ تجاری میان این کشور و آمریکا است که باعث شده است چین برای یافتن سوخت ارزان­تر، خارج از مرزها را جستجو کند.

هرچند در گزارش آژانس بین ­المللی انرژی پیش­ بینی شده است که انرژی­های خورشیدی و بادی باعث کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت انرژی تجدیدپذیر جهان تا سال ۲۰۲۴ می شوند. دکتر فاتح بیرول مدیر اجاریی IEA گفت:

انرژی­های تجدیدپذیر دومین منبع بزرگ برق جهان هستند اما گسترش آن­ها باید برای دستیابی به اقلیم بلند مدت، کیفیت هوا و اهداف دسترسی به انرژی تسریع شود.

در حالی که قدم ­های مهمی برای کاهش هزینه ­های انرژی بادی و خورشیدی برداشته شده است، نرخ کاهش هزینه کند شده و زیرا هزینه­ ماینینگ بیت کوین در ادامه افزایش خواهد یافت. پروفسور هوباسک معتقد است که حمایت سیاسی و سرمایه­گذاری بیشتر برای کربن­زدایی بخش برق و مجموعه­ اقتصاد ضروری است که این شامل افزایش راندمان انرژی و کاهش مصرف است (تغییر سبک زندگی).

هاوینگ بیت کوین

سوددهی ماینینگ بیت کوین پس از هاوینگ (نصف شدن جایزه استخراج بلاک) سال بعد، کم خواهد شد. یک رویداد از-پیش-تعیین-شده که به منظور مدیریت تورم هر ۴ سال اتفاق می ­افتد. در می ۲۰۲۰، پاداش ماینینگ بیت کوین به صورت خودکار از ۱۲/۵ بیت کوین به ۶/۲۵ بیت کوین کاهش می­ یابد که سود ماینینگ را کم می­کند.

از لحاظ تاریخی، این رویدادها منجر به کاهش کاهش هش ریت شده ­اند چرا که ماینرهای خرد، عملیات­های غیرسود ده را تعطیل می­کنند که در عوض کاهش سختی شبکه را در پی دارد و در نهایت ماینرهای جدید و قدیمی را همسان می­کند. سیستم به طور خاص طراحی شده است تا از لحاظ اقتصادی خود را قانون­گذاری کند، اما متاسفانه هرگز نمی­تواند خود را برای کار با راندمان بالای انرژی تنظیم کند.

آیا آینده­ ای برای این صنعت وجود خواهد داشت؟

چه پایدار باشد یا نباشد و چه دولت بخواهد یا نخواهد، ارز دیجیتال جایی نمی­رود. مشکل شبکه­ بیت کوین به طور مشخص نه تنها ناپایداری آن، بلکه وسعت زیاد آن است که کنترل و جایگزینی آن را سخت می­کند. ضمنا تا جایی که برق ارزان­قیمت وجود داشته باشد، ماینینگ بیت کوین کم نخواهد شد؛ چه در چین، چه در هر جای دیگر.

در سال­های پیش رو، فشار بیشتری بر روی دولت­ها و شرکت­های بزرگ خواهد بود تا به قوانین زیست­ محیطی پایبند باشند که این امر بودجه­ آن­ها را تا سقف آن زیاد می­کند. برای اینکه بیت کوین صدمه نبیند، هم تجهیزات ماینینگ و هم منابع انرژی در چین بایستی تجدیدپذیر تر و بهینه ­تر شوند. خوشبختانه به تازگی وعده هایی در این حوزه ­ها داده شده است.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا