استخراج

استخر ماینینگ صرافی بایننس چه مشکلاتی برای دنیای غیرمتمرکز ایجاد می‌کند؟

اخیرا صرافی بایننس (Binance Exchange) پلتفرم ماینینگ خود را راه‌اندازی کرده است و قصد دارد که این پلتفرم را تبدیل به پلی ارتباطی بین جهان ماینینگ سنتی و سرویس‌های مالی کند. این پلتفرم دارای نما‌های جذابی مانند کارمزد پایین است و احتمالا ماینر‌های زیادی را در فضای ارز دیجیتال جذب خواهد کرد.

این اخبار دوباره مباحثی مانند این که یک شرکت ارز دیجیتال تا چه حد می‌تواند دامنه کار خود را توسعه دهد را مطرح کرد. اخیرا انتقادات زیادی به صرافی بایننس شده است. صرافی بایننس قبل از ورود به ماینینگ، اقدام دیگری نیز انجام داد و وارد فضای جمع‌آوری داده شد و وبسایت CoinMarketCap را خریداری کرد. در آن زمان هم بایننس با انتقادات زیادی روبرو شد و بسیاری بر این باور بودند که این صرافی در حال ایجاد تمرکز در فضایی است که هدف از ایجاد آن تمرکز‌زدایی بوده است.

صرافی‌های ارز دیجیتال استخر‌های ماینینگ را ملاقات می‌کنند

ماینینگ

مدت زمان زیادی از آن دوران می‌گذرد که کاربران علاقه‌مند و فنی ارز دیجیتال می‌توانستند با کامپیوتر شخصی خود بیت کوین (bitcoin) استخراج کنند. مدت زیادی طول نکشید که سختی استخراج بیت کوین بسیار بالا رفت و حجم بازار آن اوج گرفت. در این دوران بود که رفته‌رفته سخت افزار‌های تخصصی وارد فضا شدند و ماینینگ را از آن حالت غیر متمرکز قبل خارج کردند.

بعد از این دوران بود که ماینر‌ها مجبور به فعالیت در استخر‌های استخراج و به اشتراک گذاشتن قدرت محاسباتی خود شدند. ماینر‌ها در جریان این کار، پاداش کسب شده در نتیجه استخراج بلاک را بین خود تقسیم می‌کردند. این ماینر‌ها مجبور شدند علاوه بر هزینه سخت افزار و الکتریسیته، مقداری کارمزد را هم به استخر‌ها برای مشارکت بپردازند.

اکنون این فضا برای صرافی‌های ارز دیجیتال بسیار مناسب شده است و این صرافی‌ها می‌توانند با ورود به عرصه ماینینگ به منافع زیادی دست پیدا کنند. صرافی بایننس در این میان به ماینر‌ها اجازه می‌دهد که حساب‌های ماینینگ خود را به حساب‌های صرافی خود متصل کنند و پاداش استخراج مستقیما به حساب صرافی آنها واریز خواهد شد. این موضوع برای ماینر‌ها بسیار جذاب است و در یک کلام باید گفت که نقدینگی را برای آنها فراهم می‌آورد.

تعدادی از صرافی‌های معروف ارز دیجیتال مانند هیوبی (Huobi) و OKEx قبلا وارد فضای استخراج شده‌اند و به موفقیت‌های عظیمی هم رسیده‌اند. صرافی بایننس هم می‌خواهد از قافله عقب نماند و موفقیت این صرافی نیز محتمل است.

گوگل‌های جهان ارز دیجیتال

یکی دیگر از مزایایی که در انتظار بازیگران بزرگ این عرصه است، استفاده از پایگاه کاربری برای توسعه دامنه محصولات خود است. این استراتژی را تقریبا همه شرکت‌های موفق در زمینه فناوری اطلاعات اعمال می‌کنند. ارائه محصولات بیشتر در این پلتفرم‌ها باعث توسعه بیشتر خواهد شد و این امر سبب جلب مشتریان وفاداری خواهد شد که می‌توانند از سرویس‌های متنوع و مزایای جانبی پلتفرم مورد استفاده خود برخوردار شوند.

برای تفهیم بحث، به گوگل نگاه کنید که ایده اصلی آن موتور جستجو بوده است اما امروزه بسیار فراتر از یک موتور جستجو عمل می‌کند و دارای سرویس‌هایی مانند جی میل، یوتیوب، نقشه‌های گوگل و غیره است. این کار را قبلا کوین بیس (Coinbase) در جهان ارز دیجیتال انجام می‌داد. کوین بیس در سال ۲۰۱۲ شروع به کار کرد و تقریبا ۵ سال بعد رقیب آن یعنی صرافی بایننس ظاهر شد.

البته عده‌ای هم این اقدام صرافی بایننس را غیر منطقی نمی‌دانند و معتقدند که این گونه صرافی‌ها که دارای پایگاه کاربری گسترده هستند، باید خود را تقویت کرده و دامنه فعالیت‌های خود را توسعه دهند. ماینینگ هم صنعتی است که به فعالیت‌های این صرافی‌ها نزدیک است و بنابراین ورود به آن برای این صرافی‌ها بهتر است. علاوه بر این، صرافی بایننس خود به ماینینگ نمی‌پردازد، بلکه تسهیلات لازم را برای کاربران فراهم می‌کند و در عوض از آنها کارمزد می‌گیرد.

آیا صرافی بایننس صنعت ماینینگ را تصاحب خواهد کرد؟

صرافی بایننس

صرافی بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال از لحاظ حجم بازار است و ورود این صرافی به حیطه ماینینگ می‌تواند با نوآوری و افزایش بیشتر سود برای فعالان بازار همراه باشد. مقامات بایننس در واکنش به انتقاداتی که در زمینه ایجاد تمرکز به بایننس وارد شده است، ابراز داشته‌اند که ورود آنها باعث کاهش تمرکز و افزایش رقابت می‌شود. آنها مدعی هستند که بسیاری از کاربران از پلتفرم‌های دیگر به پلتفرم آنها مهاجرت خواهند کرد و این به معنی عدم تمرکز و توزیع نرخ هش (hash rate) است.

بسیاری از کارشناسان نیز بر این باورند که ورود بایننس به عرصه ماینینگ هر چند باعث سلطه این گونه پلتفرم‌ها خواهد شد، اما خیلی جای نگرانی نیست. صرافی بایننس هم به عنوان رقیبی وارد این فضا می‌شود و این می‌تواند به عدم تمرکز کمک کند. کارشناسان بر این باورند که احتمال کمی دارد که این پلتفرم‌های بزرگ تبانی کنند و اقدام به حمله ۵۱ درصد کنند؛ زیرا در درجه اول به ضرر خودشان تمام خواهد شد و از طرف دیگر، انجام این تبانی نیز کار آسانی نیست. ورود صرافی بایننس به این عرصه باعث تشدید رقابت می‌شود و پلتفرم‌های دیگر باید با هر ابزاری که در اختیار دارند به دفاع از خود بپردازند.

برخی معتقدند که ورود صرافی‌ها به عرصه ماینینگ در این دوران نزدیک به هاوینگ (halving) تاثیر خوبی بر کل صنعت ارز دیجیتال می‌گذارد و باعث بالا رفتن قیمت بیت کوین و سود کردن ماینر‌ها می‌شود. به نظر این افراد، حضور صرافی‌ها در عرصه استخراج باعث کاهش تمرکز خواهد شد.

در حالی که حضور صرافی بایننس در عرصه استخراج رقابتی سالم به نظر می‌رسد اما بازیگران این فضا از حضور بایننس بسیار نگران هستند و معتقدند که بایننس به توسعه‌‌های جاه‌طلبانه‌ای فکر می‌کند. مقامات بایننس هم ابراز داشته‌اند که هدف آنها پیشگام شدن در فضای استخراج است.

اوضاع را به طور دقیق زیر نظر بگیرید

مدیر عامل صرافی بایننس اخیرا در مصاحبه‌ای با Cointelegraph بزرگ شدن بیش از حد شرکت خود را تایید نکرده و ابراز داشته که کاربران به خاطر رشد سریع بایننس است که محصولات آن را انتخاب می‌کنند. او ابراز داشته که هنوز شرکت او در مقایسه با شرکت‌های پیشگام جهان سنتی بسیار کوچک است.

اگرچه این موارد تا حدی درست هستند و شکی نیست که صرافی بایننس یکی از پیشگامان جهان ارز دیجیتال است که رشدی سریع‌تر از دیگر پلتفرم‌ها را تجربه می‌کند، اما جامعه ارز دیجیتال باید همواره مواظب باشد که توسعه بیش از حد این پلتفرم‌ها باعث ایجاد مشکل نشود. اگر تا به حال حمله ۵۱ درصد روی نداده است، به این معنی نیست که در آینده هم احتمال آن منتفی است.

در پایان باید بگوییم که این صنایع مبتکر و تاثیرگذار می‌توانند تاثیرات جانبی منفی زیادی هم داشته باشند که البته پیش‌بینی آنها دشوار است. نمونه این موارد قبلا بسیار مشاهده شده است، به عنوان مثال در سال ۲۰۰۸ فیسبوک  تبدیل به مجرایی برای اطلاعات غلط سیاسی شده بود. نظر شما چیست؟ جاه‌طلبی‌ها و ماجرا‌جویی‌های بایننس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا