مقالات عمومی

آیا ارتقای لایه دوم بلاک چین می‌تواند طبق انتظار پیش برود ؟

با به اوج رسیدن جنون ارز‌های دیجیتال در سال ۲۰۱۷، هر پروژه‌ای که ظاهر می‌شد، عالی‌ترین و جدید‌ترین پلتفرم مبتنی بر بلاک چین به نظر می‌رسید. بنابراین شبکه‌های اصلی زیادی در سال ۲۰۱۸ راه‌اندازی شدند و اینک آن شبکه‌ها در تقلا برای باقی ماندن هستند. امروزه می‌بینیم که تعداد زیادی از این شبکه‌ها تنها تعداد محدودی توسعه‌دهنده دارند و فعالیت‌های آنها هم تنها محدود به تعدادی برنامه غیر متمرکز پیش پا افتاده بوده است.

اما بعد از این وقایع بود که تعدادی توسعه‌دهنده وارد فضا شدند و تصمیم به ایجاد تغییر و بهبود اوضاع گرفتند. آنها به جای اینکه همه چیز را از ابتدا شروع کنند، به بهبود وضعیت موجود پرداختند و طرح‌های موجود را سامان دادند.

راه‌حل‌های لایه دوم از یک بلاک چین موجود استفاده می‌کردند و آن را به عنوان زیرساخت پایه برای اعمال قابلیت‌های جدید مورد استفاده قرار می‌دادند. در این راه‌حل‌ها از پیشرفت‌هایی که در زمینه سرعت، مقیاس‌پذیری و امنیت انجام گرفته است، استفاده بهینه می‌شود. بلاک چین‌های موجود که مدت‌ها به کار خود ادامه داده‌اند و محبوب هستند، دارای پایگاهی از کاربران نیز هستند و این تا حدود زیادی از ریسک‌ها می‌کاهد.

در یکی دو سال گذشته پلتفرم‌های زیادی ایجاد شده‌اند که راه‌حل‌های لایه دوم را مورد استفاده قرار داده‌اند و حال زمان آن رسیده که ببینیم آیا این راه‌حل‌ها طبق انتظار پیش رفته و به اهداف خود رسیده‌اند یا خیر؟

مهاجرت راه‌حل‌های لایه دوم بلاک چین به شبکه متیک

بلاک چین

شبکه متیک (Matic Network) یک راه‌حل لایه دوم برای پلتفرم اتریوم (Ethereum) است که بازده بسیار بالایی را فراهم می‌کند و پتانسیل ممکن کردن میلیون‌ها تراکنش در ثانیه را دارد. این شبکه از نسخه تطبیق یافته‌ای از پروتکل مقیاس‌پذیری پلاسما (Plasma) استفاده می‌کند.

این شبکه در پلتفرم Binance Launchpad امتحان خود را داد و به موفقیت بزرگی رسید. این پروژه توانست به زودی بعد از عرضه اولیه خود نظر Coinbase Ventures را جلب کند و به این ترتیب سرمایه زیادی را جذب کند.

از آن زمان به بعد، این پروژه در فضای بلاک چین مورد توجه جدی قرار گرفته است و اینک چندین برنامه غیر متمرکز بر روی این پلتفرم عملکرد دارند. این پروژه لایه دوم مشارکت‌های بسیار خوبی را با سازمان‌های سرشناس فضای بلاک چین برقرار کرده است که از جمله آنها می‌توان به مشارکت با Celer Network اشاره کرد.

گزارش‌هایی در ابتدای امسال مطرح شدند که از مهاجرات برنامه‌های غیر متمرکز از شبکه لوم (Loom) به شبکه متیک صحبت می‌کردند.

liquidApps از ارتقای افقی پشتیبانی می‌کند

LiquidApps در ۲۰۱۹ شروع به کار کرد و Dapp Network را به عنوان لایه دوم برای بلاک چین ایاس (EOS) ارائه داد. آن با یک سرویس خاص بنام vRAM راه‌اندازی شد. این شبکه قرار است که مشکل محدودیت رم (RAM) ایاس در عرضه را حل کند و مشکل هزینه‌ها در هنگام ازدحام را برطرف کند.

LiquidApps از هنگام راه‌اندازی تا کنون دامنه سرویس‌های خود را بسیار توسعه داده است. این شرکت به دنبال vRAM، سرویس‌هایی را برای توسعه‌دهندگان فراهم آورد که از جمله آنها می‌توان به اوراکل‌ها (oracles)، وظایف برنامه‌ریزی شده و ارتباطات بین بلاک چینی اشاره کرد.

در اواخر سال ۲۰۱۹ بود که این شرکت vCPU را راه‌اندازی کرد و قابلیت‌های ارتقای افقی را در میان بلاک چین‌ها ارائه داد. شرکت مذکور در این اواخر توانسته است با ایجاد LiquidX تعامل را در بلاک چین مقدور سازد. این شرکت همچنین شبکه فراهم آورندگان خدمات برنامه‌های غیر متمرکز را نیز افزایش می‌دهد که این شرکت‌ها می‌توانند به انتخاب هر بسته از خدمات LiquidApps به توسعه‌دهندگان بپردازند.

RIF برای پرداخت، فهرست و ذخیره سازی

RSK رویکرد نسبتا متفاوتی را به نسبت مفهوم لایه دوم اتخاذ کرده است و به عنوان زنجیره جانبی بلاک چین بیت کوین فعالیت دارد. در حالی که ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) بیت کوین را به عنوان یک سیستم پرداخت محض طراحی کرده است، RSK همان قابلیت‌های قرارداد هوشمند اتریوم را به اکوسیستم بیت کوین نیز وارد می‌کند. البته RSK دارای ظرفیت ۴۰۰ تراکنش در ثانیه است و سرعت آن از سرعت حال حاضر اتریوم بیشتر است.

RIF که سرواژه عبارت RSK Infrastructure Framework است، لایه‌ای است که بر بالای RSK توسعه یافته است و خدمات غیر متمرکز متنوعی را برای توسعه‌دهنده‌ها فراهم می‌کند. از جمله این خدمات می‌توان به پرداخت، فهرست و انبارش اشاره کرد.

در سال ۲۰۱۹ بود که IOV Labs رسانه اجتماعی Taringa را خرید و دسترسی به ۳۰ میلیون کاربر را برای این شرکت فراهم کرد. اخیرا این شرکت همکاری اقتصادی خود با بانک مرکزی آرژانتین در مورد گواه اثبات مفهوم (proof of concept) برای یک سیستم تصفیه حساب مبتنی بر بلاک چین را اعلام کرده است.

جک شبکه لایتنینگ را دوست دارد

بلاک چین

شبکه لایتنینگ یکی از اولین پلتفرم‌های لایه دوم بود که شدیدا مورد استقبال جامعه بیت کوین قرار گرفت. در آن زمان، جامعه بیت کوین از زمان پردازش کند تراکنش‌ها بسیار ناامید شده بودند. این شبکه با استفاده از کانال‌هایی وضعیتی، طرفین را به یکدیگر متصل می‌کند و تراکنش فوری بیت کوین را از طریق یک کیف پول چند امضایی ممکن می‌سازد. زمانی که این افراد بر بستن کانال توافق کنند، داده‌های تراکنش در داخل بلاک چین اصلی بیت کوین به روز می‌شود و به این ترتیب، ترافیک کلی شبکه به مقدار قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا می‌کند.

شبکه لایتنینگ در چند ماه اخیر با انتقادات زیادی روبرو شده است. در ماه فوریه، تیمی از محققان رساله‌ای را منتشر کردند و در آن ادعا کردند که شبکه لایتنینگ در حال متمرکز شدن است. این موضوع با شور و هیجان زیادی که در ابتدا در مورد این پروژه موجود بود، جور در نمی‌آید.

البته اینها به این معنی نیستند که باید شبکه لایتنینگ را کنار گذاشت. شبکه لایتنینگ طرفداران زیادی دارد و افرادی مانند جک دورسی (Jack Dorsey) بنیان‌گذار توییتر از آن پشتیبانی می‌کنند. اینها همگی دلایل خوبی بر این موضوع هستند که شبکه لایتنینگ در فضای بلاک چین باقی خواهد ماند.

همیشه لایه‌های بیشتر طرفداران زیاد‌تری دارد

درست است که تعدادی بلاک چین جدید مانند ایاس و ترون (Tron) از زمان راه‌اندازی خود در ۲۰۱۸ تا کنون محبوبیت زیادی یافته‌اند، اما همیشه پلتفرم‌های لایه دوم سریع‌تر از دیگر پلتفرم‌ها مقبولیت به دست می‌آورند. فضای بلاک چین فضایی بسیار رقابتی است و هر پروژه‌ای که می‌خواهد در این فضا حرفی برای گفتن داشته باشد، باید مرتب در حال توسعه و بهبود باشد.

منبع
hackernoon

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا