مبتدی استخراج

چین مخالف سرسخت ماینینگ؛ سرکوب استخراج بیت کوین چه سرانجامی دارد؟

چند هفته از سرکوب استخراج بیت کوین و خروج تاثیرگذار ماینرهای بزرگ از کشور چین می‌گذرد و کاهش رقابت برای پاداش استخراج بلاک این شبکه، سودآوری ماینینگ را در کشورهای دیگر به طور چشمگیری بهبود داده است؛ اما چه اتفاقی برای ماینرهای چینی می‌افتد؟

کوین ژانگ (Kevin Zhang) نایب رییس توسعه تجاری شرکت ماینینگ Foundry Digital، در این خصوص گفته است که با کاهش هش‌ریت، سختی ماینینگ مجددا تنظیم شده است. هش‌ریت یا نرخ هش معیاری از میزان توان پردازشی برای ایمن‌سازی شبکه و رقابت برای پاداش‌های بیتکوین است.

تاثیر سرکوب استخراج بیت کوین توسط دولت چین

تاثیر سرکوب استخراج بیت کوین توسط دولت چین

یکی از ماینرها که اکنون دوباره به شبکه بازگشته، با اشاره به این که سودآوری او برابر با زمانی است که قیمت بیت کوین ۵۰,۰۰۰ دلار بود گفت:

هش‌ریت به حدی کاهش یافته، که با قیمت بیت کوین به تعادل رسیده است.

جف مورفی (Geoff Morphy) رییس Bitfarms که در کانادا به استخراج بیت کوین می‌پردازد، گفته است:

اکنون بدون آنکه کار خاصی کرده باشیم یا تجهیزات دیگری اضافه کرده باشیم، روزانه BTC بیشتری نسبت به قبل استخراج می‌کنیم.

کاهش توان هش، به سود ماینرهایی بوده است که در شبکه باقی مانده‌اند؛ زیرا برخلاف استخراج واقعی، ماینینگ بیت کوین یک بازی صفر یا صد است. فارغ از اینکه چه تعداد ماینر در حال ارائه توان هش خود به شبکه هستند، هر ۱۰ دقیقه مقدار یکسانی پاداش بلاک بیت کوین صادر می‌شود. از اواسط ماه آوریل تاکنون، توان هش بیت کوین تقریبا نصف شده است. این موضوع بدان معنا است که رقابت برای کسب پاداش موردنظر نیز تقریبا نصف شده است.

بخش عمده‌ای از این کاهش Hashrate به دلیل کاهش قیمت بیتکوین بوده است، که این موضوع جذابیت استخراج Bitcoin را برای ماینرهایی با هزینه برق زیاد یا دستگاه‌های که بازده کمتری دارند، کاهش می‌دهد. اما این نکته مشخص است که ماینرها به صورت دست جمعی در حال ترک کشور چین هستند.

مهاجرت ماینرهای چینی

ظاهرا بسیاری از ماینرهای مهاجر چینی دستگاه‌های خود را به کشورهای نزدیک نظیر قزاقستان یا روسیه انتقال داده‌اند. سایر ماینرها نیز به امید استفاده مشترک از تاسیسات و دستگاه‌ها به شرکت‌هایی نظیر بیت فارمز (Bitfarms) پیوستند.

طبق گفته ژانگ، گروه سوم ماینرها به این امید که سیاست دولت چین بالاخره تغییر کند، تجهیزات خود را خاموش کرده‌اند. شنتو ژینگ چون (Shentu Quingchun) مدیرعامل شرکت BankLedger مستقر در چین، تخمین زده است که ۹۰ درصد ماینرهای چینی، تجهیزات خود را خاموش کرده‌اند. ژینگ‌چون، سهم استخراج این کشور از کل صنعت ماینینگ جهان، قبل از اعمال این ممنوعیت را یک سوم در نظر گرفته است؛ اما مجموع نظرات نشان می‌دهند که این مقدار نزدیک به نیمی از کل صنعت استخراج جهانی بوده است.

کسانی که در صدد انتقال تجهیزات به آمریکای شمالی بودند با موانع شدیدتر دیگری مواجه شده‌اند.

مورفی در این خصوص گفته است:

تقریبا سه هفته قبل، ایمیل‌ها و تماس‌های تلفنی دریافت کردم که آیا پذیرای ماینرهای چینی هستیم یا خیر. دو هفته قبل، تعداد ایمیل‌های دریافتی ۳ برابر شد. هفته جاری، این مقدار دو برابر شد. هر روز ۸ الی ۱۰ ایمیل از کسانی دریافت می‌کنم که می‌خواهند بدانند آیا دستگاه‌های آنها را می‌خریم یا تاسیسات مشترکی ایجاد می‌کنیم یا خیر. 

ژانگ گفته است که بی‌وقفه ساعت تماس‌های تلفنی هستند که چنین درخواست‌هایی دارند.

این موضوع معمولا می‌تواند یک فرصت خوب برای گسترش صنعت استخراج محسوب شود؛ اما افزایش قیمت اخیر بیت کوین بدان معنا است که شرکت‌های خارج از چین، چندین ماه است که برنامه‌هایی برای گسترش فعالیت خود داشته‌اند. در نتیجه منبع برق، تهویه و فضای مورد نیاز برای دستگاه‌های چینی باید فراهم شود و بسیاری از شرکت‌های خارج از کشور چین نیز ظرفیت هجوم ناگهانی ماینرهای چینی را ندارند.

مورفی در این خصوص گفته است:

ما تا سال بعد ظرفیت اضافی نداریم. بعضی از این ماینرهای چینی حاضر هستند از ما وقت بگیرند و با ما همکاری کنند؛ حتی اگر دستگاه آنها ۹ ماه دیگر خاموش بماند.

ماینرهایی که امیدوار هستند فعالیت استخراج جدیدی خارج از کشور چین آغاز کنند، با موانع دیگری مواجه می‌شوند. ژانگ گفته است به دلیل اختلالات در تولید ترانسفورماتور برق که ناشی از شیوع ویروس کرونا است، اکنون کمبود بسیار زیادی از این دستگاه وجود دارد. برای استخراج بیت کوین در مقیاس صنعتی، به ترانسفورماتور نیاز است تا برق را از ایستگاه‌های برق تبدیل کنند و برای دستگاه‌های ماینینگ قابل استفاده شود.

بر اساس گفته‌های ژانگ، این شرایط به ایجاد موانعی منجر می‌شود که نمی‌توان آنها را برطرف کرد. او گفت:

انتقال تمام تجهیزات تقریبا غیرممکن است. ایجاد این زیرساخت تقریبا ۶ الی ۹ ماه طول می‌کشد. 

این موضوع بدان معنا است که ماینرهای سراسر جهان از حذف ماینرهای چینی و کاهش رقابت به مدت طولانی سود خواهند برد. البته خبری نیز از شرکت نفتی بلک‌راک (BlackRock) منتشر شده، مبنی بر این که این شرکت قصد دارد حدود یک میلیون دستگاه ماینر را از چین وارد کرده و یک فارم برای استخراج بیت کوین تاسیس کند.

سرکوب استخراج بیت کوین و تأثیرات بلندمدت آن 

سرکوب استخراج بیت کوین و تأثیرات بلندمدت آن

سرکوب استخراج بیت کوین توسط دولت چین بخشی از چرخه بزرگ‌تر سرکوب رمزارزها است. بیانیه‌های مسئولان و قانون‌گذاران چینی اغلب بر خطر کلاهبرداری‌های امور مالی و سرمایه‌گذاری معطوف است و کلاهبرداری‌های عظیم نظیر پلاس توکن (PlusToken) در این کشور جنجال به پا کرده‌اند. 

ژانگ در این خصوص گفته که این، اقدامی گسترده به منظور کاهش شوق و علاقه به رمز ارزهای احتکاری است. او معتقد است ماینرها مورد هدف اقدامی قرار گرفته‌اند که هدف اصلی آن، ماینرها نبودند.

ژانگ هم‌چنین خاطرنشان کرده است که صدمین سالگرد تاسیس حزب کمونیست چین در تاریخ ۱ جولای برگزار شده است. این سالگرد به طور گسترده در کشور چین جشن گرفته می‌شود. ژانگ معتقد است ممنوعیت استخراج بیت کوین می‌تواند به نوعی نمایش قدرت این حزب در آستانه سالروز تاسیس حزب کمونیست باشد.

بنابراین پس از آن که تب‌وتاب ارزهای دیجیتال و سالگرد تاسیس حزب کمونیست تمام شود، فرصت بازگرداندن یا کاهش سختگیری و سرکوب استخراج بیت کوین در کشور چین وجود داشته باشد. بر اساس گفته ژانگ، بعضی از ماینرها به امید تغییر شرایط و حذف ممنوعیت‌ها، عملیات و تجهیزات خود را جابجا نکرده‌اند.

اما حتی اگر شرایط تغییر کند، باز هم ماهیت سرکوب کنونی توسط دولت چین، بخشی از ماینرها را برای همیشه از این کشور دور نگه خواهد داشت. سیاست‌گذاری چین نه تنها غیردموکراتیک است، بلکه نامفهوم و گاهی اوقات تحمیلی است. این شرایط می‌تواند برای کسب‌وکارها به شدت آسیب‌رسان و تخریبگر باشد و این نکته را می‌توان در صنعت استخراج به وضوح مشاهده کرد.

ماینرهای چینی چه مقدار ضرر کرده‌اند؟

بگذارید یک حساب و کتاب ساده انجام دهیم. در حال حاضر روزانه ۹۰۰ کوین BTC به عنوان پاداش به ماینرها ارائه می‌شود. اگر فرض کنیم ماینرهای چینی تقریبا ۳ هفته قبل تجهیزات خود را خاموش کرده و جابجا شده‌اند، در این مدت ۱۸۹۰۰ بیت کوین به ارزش ۶۸۰ میلیون دلار صادر شده است. چین قبل از سرکوب توسط دولت آن، نیمی از توان استخراج جهانی را در اختیار داشت. فرض کنیم دست کم نیمی از ماینرهای چینی طی این ۳ هفته تجهیزات خود را خاموش کرده باشند. بعضی از ماینرها دیرتر تجهیزات خود را خاموش کرده‌اند، بعضی از آنها ممکن است مجددا فعالیت خود را آغاز کرده باشند و بعضی از ماینرهای کوچک‌تر هم‌چنان فعال باقی مانده‌اند.

با احتساب قیمت کنونی بیت کوین، این موضوع بدان معنا است که ممنوعیت استخراج بیتکوین طی این ۳ هفته ضرر ۱۷۰ میلیون دلاری برای ماینرها به همراه داشته است. در این بین، بسیاری از ماینرها قطعا هزینه‌هایی نظیر حقوق کارگران و اجاره املاک مناسب برای نگهداری دستگاه‌های خاموش دارند.

پس از ضرر ۱۷۰ میلیون دلاری ناشی از استبداد دولت که کوچک‌ترین تحملی برای عقب‌نشینی و حتی گفتگو ندارد، بسیاری از ماینرها قطعا به کشور چین باز نمی‌گردند؛ حتی اگر در خصوص این سیاست‌ها تجدیدنظر شود.

استخرهای استخراج چینی که می‌توانند نرخ هش خود را به مکان دیگری انتقال دهند، ممکن است از سرکوبی دولت با ضرر بلندمدت مواجه شوند. ژانگ در این خصوص گفت:

بسیاری از سرورهای استخرهای استخراج نظیر سرور استخر علی‌بابا فعال هستند. اگر دولت بخواهد فعالیت این استخرها را متوقف کند، این فعالیت به سرعت و در هر روزی ممکن است متوقف شود. گفتنی است دولت می‌تواند این کار را انجام دهد و انجام هم خواهد داد.

یکی از اثرات فرعی و جانبی این موضوع، می‌تواند از دست دادن مقدار بسیار زیادی از استعدادهای کنونی و آینده عرصه بلاک چین در کشور چین باشد و حتی مورد بدتر این است که این استعدادها مجبور شوند به سمت فناوری نظارتی و تحمیلی نظیر یوان دیجیتال کشیده شوند.

جمع‌بندی

سرکوب استخراج بیت کوین می‌تواند منجر به شرایطی نظیر سقوط جک ما (Jack Ma) بنیانگذار Alibaba شود، که نمونه واضحی از اقدامات دولت چین در خصوص ایجاد اقتصاد بازار پویا بدون دموکراسی سیاسی است. سرمایه‌داری (Capitalism) سیستمی است که ریسک پذیری، نوآوری و جرات داشتن را شکوفا می‌کند و به آن پاداش می‌دهد. اما طی کمتر از ۹ ماه، دو مورد از بزرگ‌ترین نیروهای نوآوری کشور چین به طور عمومی توسط رهبران این کشور توبیخ شده‌اند. این موضوع برای مردم کشور چین یک تراژدی است و برای مردم سایر کشورها، افزودن پول در حساب بانکی است.

منبع
coindesk

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا