کریپتو کده

شبکه LISK چیست؟ آشنایی با شبکه LISK و ارز دیجیتال LSK

تمامی بلاکچین‌های لایه اول با چالش‌های متفاوتی مانند مقیاس‌پذیری، سرعت پایین، کارمزد بالای تراکنش‌ها و پیچیدگی زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف برای توسعه‌دهندگان مواجه هستند. شبکه بلاکچینی لیسک (LISK) قصد دارد با استفاده از زنجیره‌های جانبی (Sidechain)، کیت توسعه نرم‌افزاری (SDK) و یک زبان برنامه‌نویسی نسبتا ساده و رایج در سراسر دنیا چالش‌های بلاکچین‌های قدیمی را برطرف کند. در این مقاله به این می‌پردازیم که شبکه LISK چیست و چطور کار می‌کند؟ چه خدماتی ارائه می‌کند؟ ارز دیجیتال LSK چیست، این شبکه چه برنامه‌هایی دارد و تیم توسعه‌دهنده آن چه کسانی هستند؟ رمزارز LSK را از کجا بخریم و در کدام کیف پول نگهداری کنیم؟ با میهن بلاکچین همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن
این مقاله در تاریخ ۲۸ آذر ۱۴۰۱ بروزرسانی شده است.

شبکه LISK چیست و چه اهدافی دارد؟

پلتفرم لیسک Lisk چیست
منبع: lisk.com

لیسک یک شبکه بلاکچینی لایه اول متن باز است که دسترسی کاربران و توسعه‌دهندگان به نسل سوم وب (Web 3) را بهبود می‌دهد. کیت توسعه نرم‌افزاری (SDK) این پلتفرم کاربرد ساده‌ای دارد و امکان برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای بلاکچینی با زبان جاوا اسکریپت را فراهم می‌کند. توسعه‌دهندگان می‌توانند از طریق لیسک زنجیره‌های جانبی یا سایدچین‌ها را در شبکه‌های خود مستقر کنند تا علاوه بر افزایش مقیاس‌پذیری برنامه‌ها به اکوسیستم Lisk هم متصل شوند. از آنجایی که این بلاکچین‌ها با Lisk سازگار می‌شوند، توسعه‌دهندگان می‌توانند از منابعی مانند کیت توسعه نرم‌افزار، لایبرری‌های کدگذاری و توکن بومی شبکه (LSK) هم استفاده‌کنند. مزیت دیگر لیسک این است که پروژه‌های مختلف متاورس (Metaverse)، دائو (DAO)، مارکت پلیس توکن‌های بی‌همتا (NFT) و سایر پروژه‌های مبتنی بر این پلتفرم تراکنش‌های سریع‌تر و کارمزدهای پایین‌تری را به کاربران ارائه می‌دهند.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های تکنولوژی بلاکچین در عصر نسل سوم وب موضوع عدم دسترسی است. به عبارت ساده‌تر از آنجایی که بلاکچین‌های مختلف از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلفی استفاده می‌کنند، توسعه‌دهندگان نمی‌توانند برنامه‌های منعطفی را بسازند که در چندین پلتفرم قابل استفاده باشد. لیسک قصد دارد به پلتفرمی برای توسعه، توزیع و کسب درآمد از برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) مبتنی بر زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت تبدیل شود. توکن بومی این شبکه نیز با نام لیسک (Lisk) و با نماد LSK شناخته می‌شود.

مهم‌ترین هدف اکثر پروژه‌های بلاکچین پذیرش انبوه و قابلیت همکاری با سایر شبکه‌ها است؛ اما مشکل این‌جا است که بسیاری از شبکه‌های بلاکچین زبان‌های برنامه‌نویسی خاص خودشان را دارند. بنابراین یک توسعه‌دهنده برای استفاده از قابلیت همکاری با برنامه‌های غیرمتمرکز ملزم به یادگیری چندین زبان برنامه‌نویسی مختلف می‌شود. به طور مثال توسعه‌دهندگان برای سازگاری برنامه‌های خود با اتریوم باید زبان سالیدیتی را بدانند و برای استفاده از قابلیت همکاری با بلاکچین سولانا باید به زبان برنامه‌نویسی راست (Rust) مسلط باشند.

شبکه LISK چگونه کار می‌کند؟

لیسک یک اپلیکیشن بلاکچین با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
منبع: lisk.com

لیسک برای ایمن‌سازی بلاکچین خود از الگوریتم اجماع اثبات سهام نیابتی (DPoS) استفاده می‌کند. اثبات سهام نیابتی شکل کارآمدتر و دموکراتیک‌تر مکانیزم اثبات سهام (PoS) است. در واقع الگوریتم DPoS به ولیدیتورها اجازه می‌دهد اعتبارسنجی بلاک‌ها را از طریق یک سیستم رای‌دهی برون‌سپاری کنند. لیسک یک شبکه غیرمتمرکز از نودها است که هر نود می‌تواند به شبکه متصل شود یا به عنوان یک اعتبارسنج فعالیت کند. شبکه لیسک در حال حاضر متشکل از ۶۰۰ نود در سراسر جهان است. در ادامه نحوه عملکرد مکانیسم اجماع و نحوه کاکرد شبکه لیسک را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

استفاده از الگوریتم گواه اثبات سهام نیابتی (DPoS) در لیسک

لیسک برای ایمن‌سازی بلاکچین و همگام‌سازی شبکه توزیع‌شده رایانه‌ها از سیستم اجماعی به نام اثبات سهام نیابتی (Delegated Proof-of-Stake) استفاده می‌کند. این الگوریتم با استفاده از یک سیستم رای‌گیری آنی مشخص‌می‌کند که کدام رایانه‌های اجراکننده نرم‌افزار می‌توانند بلاک بعدی را در بلاکچین لیسک ایجاد کنند. به عبارت دیگر هر کسی که دارای ارز دیجیتال LSK باشد می‌تواند به اجرای شبکه کمک کند.

  • هر توکن LSK که قفل یا سپرده‌گذاری (Stake) شود از یک حق رای برخوردار می‌شود. سپس تمام کاربرانی که LSK را استیک‌کرده‌اند با آراء خود ۱۰۱ نماینده فعال نیابتی را انتخاب می‌کنند. این نماینده‌ها مسئول ایجاد بلاک‌ها هستند.
  • هر چرخه مجموعا شامل ۱۰۱ بلاک می‌شود و زمان تقریبی ایجاد هر بلاک جدید ۱۰ ثانیه است. بنابراین هر چرخه بلاک تقریبا در ۱۶ دقیقه کامل می‌شود.
  • نمایندگان فعال در ازای پیشنهاد و اضافه‌کردن بلاک‌های جدید به بلاکچین لیسک کل کارمزد تراکنش‌های بلاک و پاداش‌ها را در قالب توکن LSK دریافت می‌کنند.
  • در نهایت نمایندگان نیابتی درصدی از توکن‌های دریافتی را با هدف تشویق رای‌دهنده‌ها بین آن‌ها توزیع می‌کنند.

به طور کلی می‌توان گفت شبکه لیسک از دو بخش اصلی زیر تشکیل شده است:

  • نرم‌افزار اصلی شبکه یعنی Lisk Core که مسئول اجرای قوانین پروتکل، همگام‌سازی رایانه‌های متصل به شبکه و تضمین عملکرد درست آن‌ها است.  
  • کیت توسعه نرم‌افزار لیسک برای ساخت دپ‌های سازگار با نرم‌افزار Lisk Core استفاده می‌شود.

نرم‌افزار Lisk Core چیست؟

نرم‌افزار Lisk Core نرم‌افزاری برای پیاده‌سازی زیرساخت شبکه Lisk است و مسئولیت اعمال قوانین و همگام‌سازی رایانه‌های استفاده‌کننده از لیسک را بر عهده دارد. همچنین این نرم‌افزار برنامه‌هایی را که توسعه‌دهندگان در سایدچین‌ها ایجاد می‌کنند، به شبکه اصلی لیسک متصل می‌کند. ضمنا برای ایجاد دپ‌های غیرمتمرکز (DApps) سازگار با این نرم‌افزار از کیت توسعه نرم‌افزار لیسک استفاده می‌شود.

نحوه عملکرد اپلیکیشن لیسک
منبع: lisk.com

کیت توسعه نرم‌افزار (SDK) لیسک چیست؟

کیت توسعه شبکه لیسک یا SDK این شبکه نیز از بخش‌های زیر تشکیل شده است:

  • Lisk Framework: تسهیل‌کننده تعامل بین ماژول‌های دپ‌ها
  • Lisk Elements: مجموعه‌ای از لایبرری‌های کدگذاری
  • Lisk Commander: نرم‌افزاری برای تعامل کاربر با بلاکچین       
  • Front-end: تامین‌کننده رابط کاربری
  • Back-end: کدهای قابل تنظیمی که بدون هیچ‌گونه محدودیت برای ایجاد دپ‌ها در دسترس توسعه‌دهنگان قرار‌دارند.

ویژگی منحصر به فرد بلاکچین لیسک استفاده از زبان جاوا اسکریپت، یکی از پرکاربردترین زبان‌های برنامه‌نویسی در جهان، در کیت توسعه نرم‌افزاری این شبکه است. شبکه‌های بلاکچین پرطرفدار معمولا از زبان‌های‌ برنامه‌نویسی مختلفی استفاده می‌کنند؛ به طور مثال بیت کوین (BTC) مبتنی بر زبان برنامه‌نویسی سی‌پلاس‌پلاس (C++) و اتریوم بر پایه سالیدتی (Solidity) ساخته شده است. بنابراین توسعه‌دهندگان تنها در صورتی که کاملا به چندین زبان برنامه‌نویسی مسلط باشند می‌توانند با بلاکچین‌های مختلف تعامل داشته‌باشند و در غیراین‌صورت با موضوع چالش‌برانگیز یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف مواجه می‌شوند.

لیسک برای حل این چالش از یک کیت توسعه‌ نرم‌افزار ماژولار و متن باز با زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت استفاده می‌کند تا بلاکچین و وب ۳ را در دسترس طیف وسیع‌تری از توسعه‌دهندگان در سراسر جهان قرار دهد. استفاده از یک زبان برنامه‌نویسی رایج تا حد زیادی موانع را برای توسعه‌دهندگان مبتدی برنامه‌های بلاکچینی بر‌طرف می‌کند. این افراد می‌توانند بدون اتلاف وقت و تلاش برای یادگیری سایر زبان‌های برنامه‌نویسی مخصوص بلاکچین به‌راحتی و تنها با استفاده از جاوا اسکریپت و تایپ اسکریپت شروع به برنامه‌نویسی کنند.

به‌علاوه توسعه‌دهندگان می‌توانند برای پیاده‌سازی برنامه‌های خود به جای قراردادهای هوشمند از زنجیره‌های جانبی استفاده کنند. قابلیت همکاری در سایدچین‌ها موجب افزایش مقیاس‌پذیری و به‌حداقل رسیدن کارمزد تراکنش‌ها می‌شود. همچنین از کیت توسعه نرم‌افزاری لیسک می‌توان برای توسعه فناوری‌هایی مانند شبکه‌های همتا به همتا (P2P)، فناوری اجماع گواه اثبات اعتبار (Proof-of-Authority) و توکن‌های بی‌همتا (NFT) نیز استفاده کرد.

کاربرد سایدچین‌ها (Scalable sidechains) در شبکه لیسک  

بلاکچین لیسک با هدف تسهیل قابلیت همکاری میان همه برنامه‌های منحصر به بلاکچین، در حال ساخت Lisk Platform است. توسعه‌دهندگان می‌توانند با استفاده از این پلتفرم برنامه‌های مقیاس‌پذیر را با استقلال و انعطاف‌پذیری بیشتر در سایدچین‌ها بسازند.

زنجیره‌های جانبی، بلاکچین‌های جداگانه‌ای هستند که به زنجیره اصلی متصل می‌شوند. در شبکه لیسک توسعه‌دهندگان می‌توانند زنجیره‌های جانبی خودشان را پیاده‌سازی کنند تا علاوه بر مقیاس‌پذیری برنامه‌های بلاکچین از دو مزیت افزایش سرعت و کاهش کارمزد تراکنش‌ها نیز بهره‌مند شوند. زنجیره‌های جانبی مستقیما از طریق پیام‌های میان‌ زنجیره‌ای (Cross-Chain) با یکدیگر در تعامل هستند. انتظار می‌رود به‌واسطه قابلیت همکاری، تبادل دارایی بین زنجیره‌های جانبی و بلاکچین اصلی لیسک بهبود پیدا کند.

تیم لیسک قصد دارد با تسهیل قابلیت همکاری بین پروتکل‌ها و بلاکچین‌های لایه ۱ مانند اتریوم (ETH)، پولکادات (DOT) و کازموس (ATOM) اکوسیستم خودش را گسترده‌تر کند. هدف اصلی از این تصمیم کمک به کاربران است تا بتوانند به راحتی از اکوسیستم برنامه‌هایی که از طریق پل‌های (بریج‌ها) لیسک به‌ یکدیگر متصل شده‌اند استفاده کنند. 

زنجیره‌های جانبی، سیستم‌های دفتر کل تخصصی هستند که به شبکه اصلی متصل می‌شوند. توسعه‌دهندگان با استفاده از Lisk Platform می‌توانند در سایدچین‌ها برنامه‌های مقیاس‌پذیر را با استقلال و انعطاف بیشتری ایجاد کنند. لیسک نه‌تنها مقیاس‌پذیری را افزایش می‌دهد بلکه تضمین می‌کند که زنجیره‌های جانبی هرگز محدود نمی‌شوند. برنامه‌های مختلف بر بستر لیسک روی زنجیره اصلی با یکدیگر همکاری می‌کنند و توسعه‌دهندگان به زنجیره‌های جانبی دسترسی کامل دارند. بنابراین حتی اگر یک باگ در سیستم دیگری پیدا شود، شبکه اصلی را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.

به‌علاوه توسعه‌دهندگان می‌توانند برای افزایش مقیاس‌پذیری، کاهش کارمزد تراکنش‌ها و سرعت بالاتر برنامه‌های بلاکچین خود، زنجیره‌های جانبی را در لیسک مستقر و پیاده‌سازی کنند.

شبکه لیسک برای حل مشکل توسعه‌دهندگان دپ‌ها، جاوا اسکریپت را که یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی در جهان است انتخاب می‌کند. به این ترتیب توسعه‌دهندگان برای انتقال برنامه به این بلاکچین مجبور به یادگیری زبان‌های جدید و پیچیده نیستند و عملکرد بهتری خواهند داشت.

سرویس‌های شبکه Lisk

برنامه‌های بلاکچین مبتنی بر لیسک
منبع: lisk.com

شبکه لیسک سرویس‌ها و خدمات مختلفی را در اختیار کاربران و توسعه‌دهندگان این شبکه قرار می‌دهد. از جمله خدمات این شبکه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • هویت (Identity): احراز هویت یکپارچه (SSO) برای وب‌سایت‌هایی که به ثبت‌نام نیاز دارند.
  • هاست غیرمتمرکز (Decentralized hosting): ذخیره رسانه در یک فضای ابری غیرمتمرکز و رمزگذاری‌شده در شبکه
  • اجرای قرارداد هوشمند (Smart contract): ارائه سرویس‌های توافق بدون اعتماد و حذف ریسک طرف قرارداد
  • اوراکل‌ها (Oracles): راهی برای دریافت داده‌های واقعی سفارشی یا نتیجه رویدادهای زندگی واقعی
  • فهرست جستجوی برنامه‌های غیرمتمرکز لیسک

کاربران می‌توانند شبیه به جستجوی برنامه‌ در گوگل پلی یا سایر اپ استورها، دپ‌ها را در اکوسیستم لیسک جستجو کنند. تمام برنامه‌های بلاکچین پلتفرم باید در زنجیره اصلی ثبت شوند. به این ترتیب لینکی بین زنجیره اصلی و زنجیره‌های جانبی لیسک ایجاد می‌شود و فهرست جستجو می‌تواند همه برنامه‌ها و سرویس‌های بلاکچین را پیدا کند. همچنین برنامه‌هایی مانند کالیپو (Kalipo) پلتفرمی برای سازمان‌های خودگردان غیرمتمرکز (DAO)، دوایدو (doEdu) یک پلتفرم آموزشی و کالکتی (Colecti) یک مارکت‌پلیس ان‌اف‌تی برای خرید و فروش توکن‌های بی‌همتا بر بستر این شبکه ایجاد شده‌اند.

ارز دیجیتال LISK چیست؟

توکن لیسک (LSK) چیست
منبع: lisk.com

LSK توکن کاربردی بومی شبکه Lisk است و از آن برای انجام تراکنش‌ها در شبکه استفاده می‌شود. هولدرهای توکن LSK هم می‌توانند از آن برای ایمن‌سازی شبکه از طریق مکانیسم اجماع اثبات سهام نیابتی استفاده کنند. کاربران می‌توانند با استیک کردن توکن‌های LSK در کیف پول دسکتاپ لیسک از حق رای یا تفویض اختیار استفاده کنند. تا زمانی که کاربر بخواهد از این حق استفاده کند توکن‌های LSK باید قفل بمانند.

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمز‌ارز ۱۴۴,۸۱۸,۷۷۳ واحد است که تمامی آنها در گردش هستند. در زمان نگارش این مقاله، قیمت LSK برابر با ۰.۷۲ دلار است. کوین LSK از نظر ارزش بازار، رتبه ۲۱۲ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار این توکن بیش از ۱۰۴ میلیون دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۱.۲ میلیون دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ کمترین قیمت خود یعنی ۰.۱ دلار و در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۹۶ بیش‌ترین قیمت خود یعنی ۳۴.۹۲ دلار را ثبت کرده است.

بررسی رودمپ شبکه لیسک

نقشه راه پلتفرم لیسک
منبع: lisk.com

هدف نهایی پلتفرم لیسک این است که میزبان تعداد زیادی از برنامه‌های غیرمتمرکز باشد. مشارکت لیسک با مایکروسافت در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) فرصتی بود تا از طریق آژور (Azure) خدمات خود را به عنوان یک بلاکچین نشان‌دهد و به رسمیت شناخته‌شود. نقشه راه لیسک به ۶ بخش کوارتز (Quartz)، کهربا (Amber)، یاقوت سرخ (Ruby)، زمرد (Emerald)، یاقوت کبود (Sapphire) و الماس (Diamond) تقسیم می‌شود. لیسک در حال حاضر در فاز یاقوت کبود قرار دارد و مراحل قبلی را با موفقیت پشت سر گذاشته است. شبکه لیسک در فاز یاقوت کبود و الماس قصد دارد به اهداف زیر دست پیدا کند.

فاز یاقوت کبود

در این مرحله لیسک به سمت خصوصیات کلیدی یعنی ویژگی‌های ارتباطی گام ‌برمی‌دارد. در حقیقت در این فاز با توسعه پروتکل‌های تعامل میان بلاکچین‌های مختلف لیسک برای هدف اصلی خود یعنی قابلیت همکاری آماده می‌شود.

راه‌حل قابلیت همکاری لیسک به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است و تمام پروپزال‌های بهبود لیسک (LIP) منتشر شده است. اجرای موفق پروپزال‌ها نشانه آمادگی لیسک برای راه‌اندازی رسمی پلتفرم برنامه بلاکچین آن است.

فاز الماس

به نظر می‌رسد لیسک در فاز آخر و پس از اجرای کیت توسعه زنجیره جانبی به استقبال سیل عظیمی از توسعه‌دهندگان می‌رود. این کیت باعث تسهیل ایجاد دپ‌ها، سفارشی‌کردن و توزیع آن‌ها در زنجیره‌های جانبی می‌شود. توسعه‌دهندگان می‌توانند بعد از ایجاد توکن‌های خود، در این شبکه عرضه اولیه (ICO) راه‌اندازی کنند. پل‌های جدید لیسک که در نسخه نهایی پلتفرم برنامه بلاکچین ارائه‌ می‌شود و قابلیت همکاری با سایر اکوسیستم‌های بلاکچین را به وجود می‌آورد. در حال حاضر بلاکچین‌هایی مانند اتریوم (Ethereum)، پولکادات (Polkadot)، کاردانو (Cardano) و کازماس (Cosmos) نامزدهای این همکاری هستند.

همچنین پلتفرم لیسک از زمان ایجاد تا الان دستاوردهای مختلفی داشته‌است که مهم‌ترین آن‌ها عبارت است از:

  • ارائه پروتکل پیام‌رسانی میان زنجیره‌ای
  • ارائه تعریفی از ثبت و چرخه حیات زنجیره جانبی
  • معرفی استانداردهای توکن برای اکوسیستم لیسک
  • معرفی مکانیزم انتخاب ولیدیتور جایگزین برای سایدچین‌ها
  • بهبود طرح امضا
  • ارائه تعریفی از مدل وضعیت و ریشه وضعیت
  • به‌روزرسانی Lisk-BFT برای اجرای قابلیت همکاری
  • آپدیت قالب هدر بلاک (block header)

معرفی بنیانگذاران و تیم پروژه لیسک

مکس کوردک (Max Kordek) و الیور بدوز (Oliver Beddows) در می ۲۰۱۶ (اردیبشهت ۱۳۹۵) پلتفرم لیسک را تاسیس کردند و در حقیقت این پلتفرم حاصل فورک شبکه Crypti بود. بنیانگذاران لیسک در فوریه ۲۰۱۶ (بهمن ۱۳۹۴) یک عرضه اولیه کوین (ICO) برای ارز دیجیتال LSK برگزار کردند. در طول این عرضه اولیه با مزایده ۸۵ درصد از عرضه توکن‌‌های لیسک، سرمایه‌ای برابر با ۱۴۰۰۰ بیت کوین جمع‌آوری شد. در آن زمان لیسک دومین پروژه موفق سرمایه‌گذاری جمعی در میان ارزهای دیجیتال بود.

۱۵ درصد از توکن‌های باقی‌مانده نیز بین توسعه‌دهندگان و سهامداران اصلی توزیع شد. شبکه اصلی لیسک در ۲۴ می ۲۰۱۶ (۴ خرداد ۱۳۹۵) فعال شد و توکن‌های LSK در صرافی‌های بزرگ در دسترس کاربران قرار گرفت. این شبکه در ۲۰ می ۲۰۱۸ (۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷) مجددا راه‌اندازی شد و با تغییر لوگو و وب‌سایت به فعالیت خود ادامه داد.

راه‌اندازی مجدد و تغییر نام تجاری Lisk

تیم لیسک از زمان آغاز به کار این شبکه در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) تا الان روی توسعه یک پلتفرم اپلیکیشن بلاکچین تمرکز داشته‌است. اعضای تیم در ۲۰ فوریه ۲۰۱۸ (۱ اسفند ۱۳۹۶) با تشخیص نیاز به یک هویت و موقعیت متمایز به تغییر نام تجاری این پلتفرم تصمیم گرفتند. به دنبال این به‌روز‌رسانی یک برنامه جدید و کاملا تعاملی به نام Lisk Desktop یا Web App ارائه شد. این برنامه ویژگی‌های Lisk Wallet و Lisk Explorer را ارائه می‌داد. در ادامه این به‌روز رسانی کیت توسعه نرم‌افزار لیسک نیز مجددا ارتقا یافت.   

رمزارز LSK را از کدام صرافی‌ها می‌توان خریداری کرد؟

صرافی های خرید و فروش ارز دیجیتال LSK
منبع: lisk.com

در حال حاضر رمزارز لیسک را می‌توان از صرافی‌های بایننس، کراکن، کوکوین، بیترکس، Gate.io، کوینکس، OKX، کریپتو دات کام و HitBTC خریداری کرد.

رمزارز LSK را در کدام کیف پول‌ها نگهداری کنیم؟

رمزارز LSK را می‌توان در کیف پول رسمی شبکه لیسک و کیف پول‌های نرم‌افزاری اتمیک ولت، فری ولت و کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر و ترزور ذخیره کرد.

دلایل منحصر به فرد بودن شبکه لیسک چیست؟

فاکتورهای زیادی وجود دارد که باعث تمایز و منحصربه‌فردبودن پلتفرم لیسک می‌شود. مهم‌تر از همه اینکه توکن LSK مبتنی بر پروتکل اجماع اثبات سهام نیابتی است. دارندگان توکن LSK با حق رای خود می‌توانند به افراد مورد نظرشان برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها رای دهند. سایر ویژگی‌های Lisk عبارتند از؛

  • زمان ایجاد هر بلاک در شبکه لیسک ۱۰ ثانیه است.
  • تشکیل هر زنجیره از بلاک‌ها تقریبا ۱۶ دقیقه زمان می‌برد.
  • استفاده از کیت توسعه نرم‌افزار ماژولار با استفاده از زبان جاوا اسکریپت و منبع باز لیسک موجب می‌شود بلاکچین و وب ۳ به‌راحتی در دسترس طیف وسیعی از توسعه‌دهندگان قرار بگیرد.
  • عرضه توکن‌های LSK مقدار ثابتی ندارد و سالانه از طریق پاداش‌دادن به کاربران افزایش می‌یابد.
  • محیط اجرای اتریوم که با نام ماشین مجازی اتریوم (EVM) شناخته می‌شود از مکانیسم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کند و در مقابل ماشین مجازی لیسک (Lisk Virtual Machine) از مکانیزم اثبات سهام نیابتی (DPoS) استفاده می‌کند.
  • از آنجایی که لیسک در میان بیش از ۱۰۰ ولیدیتور توزیع‌شده است عملکردی نسبتا غیرمتمرکز دارد.

چالش‌های اصلی لیسک چیست؟

مهم‌ترین مشکل یا مانع لیسک این است که باید در هر سطحی با اتریوم مقابله کند. لیسک برای بقا در دنیای رقابتی کریپتو نیاز به ارتقا دائمی دارد. جالب اینجا است که لیسک به دلیل استفاده از مکانیزم متفاوتی نسبت به ماشین مجازی اتریوم به طور بالقوه یک قاتل اتریوم (Ethereum Killer) محسوب می‌شود.

از آنجایی که استفاده از زبان‌های برنامه نویسی آسان مانند جاوا اسکریپت و تایپ اسکریپت ممکن است کیفیت عالی را برای همه دپ‌ها ارائه ندهد بنابراین تیم لیسک باید همیشه به دنبال ارتقا باشند و کیفیت را فدا نکنند.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • شبکه لیسک (Lisk) چیست؟
    لیسک یکی از شبکه‌های بلاکچینی لایه اول است که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد با استفاده از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت برنامه‌های غیرمتمرکز خود را بر بستر این شبکه ایجاد کرده و در اختیار کاربران قرار دهند. شبکه لیسک از مکانیسم اجماع گواه اثبات سهام نیابتی (DPOS) استفاده می‌کند. همچنین شبکه لیسک با استفاده از ساید چین‌ها (Sidechain) توانسته است مقیاس‌پذیری بسیار بالایی داشته باشد.
  • نحوه خرید رمزارز LSK چگونه است؟
    کاربران می‌توانند رمزارز لیسک را از صرافی‌های متمرکز بایننس، کوکوین، کراکن، بیترکس، Gate.io، کوینکس، OKX، کریپتو دات کام و HitBTC خریداری کنند.

جمع‌بندی

شبکه Lisk قصد دارد تا با ارائه کیت توسعه نرم‌افزاری خود، استفاده از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت و سایدچین‌ها به یکی از شبکه‌های کاربردی و مقیاس‌پذیر در حوزه بلاکچین تبدیل شود. شبکه لیسک به توسعه‌دهندگان حوزه بلاکچین به ویژه آن‌هایی که به زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت تسلط دارند اجازه می‌دهد برنامه‌های خود را بر بستر این شبکه ایجاد کنند و در اختیار کاربران قرار دهند. همچنین لیسک با اعتقاد به قابلیت همکاری بلاکچین‌ها در تلاش است تا یک زیرساخت همه‌کاره را برای نسل بعدی برنامه‌های وب ۳ ارائه دهد. در این مقاله به این پرداختیم که شبکه لیسک چیست، چگونه کار می‌کند و چه خدماتی را به کاربران خود ارائه می‌دهد. به نظر شما این شبکه می‌تواند با شبکه اتریوم رقابت کند؟ آیا شبکه لیسک می‌تواند با تسهیل عملکرد توسعه‌دهندگان گامی در جهت دسترسی آسان کاربران به وب ۳ باشد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
lisk

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا