تحلیل اقتصادی

چرا فدرال رزرو هنوز نرخ بهره را کاهش نداده است؟

از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون، پیش‌بینی‌های مختلفی در رابطه با زمان احتمالی کاهش نرخ بهره مطرح شده و صحبت‌های مسئولان فدرال رزرو مدام این پیش‌بینی‌ها را رد کرده است. در حالی که در دسامبر سال ۲۰۲۳، پیش‌بینی می‌شد کاهش نرخ بهره از ماه مارس آغاز شود، هنوز این نرخ در اوج ۲۳ ساله خود به سر می‌برد.

به گزارش میهن بلاکچین، در حال حاضر فاکتورهای مختلفی از باقی ماندن نرخ بهره در بالاترین سطح ۲۳ سال اخیر اقتصاد آمریکا حمایت می‌کند. با این حال، با توجه به گفته‌های جروم پاول (Jerome Powell)، رییس فدرال رزرو، این نرخ احتمالا در سال جاری کاهش می‌یابد و تنها مسئله زمان مطرح است.

اما کاهش نرخ بهره چه تاثیری بر بازار کریپتو می‌گذارد؟ پاسخ به عوامل مختلفی بستگی دارد. در حقیقت تاثیر کاهش نرخ بهره آمریکا بر بازار رمزارزها و قیمت بیت کوین مسئله‌ای پیچیده و چند وجهی است. با این حال، به طور کلی، رابطه بین نرخ بهره و قیمت بیت کوین معکوس است و با کاهش نرخ بهره و افزایش نقدینگی در دسترس، معمولا قیمت بیت کوین افزایش می‌یابد. این فاکتور در کنار هاوینگ و تداوم تقاضای خرید ETFهای اسپات بیت کوین می‌تواند به رشد بیشتر قیمت این ارز دیجیتال در ماه‌های آتی منجر شود.

اما برگردیم به بحث اصلی؛ چرا فدرال رزرو هنوز نرخ بهره را کاهش نداده است؟ سه دلیل احتمالی برای این مسئله وجود دارد:

۱- آمار بازار کار آمریکا در ماه مارس

همانطور که گزارش دادیم، در ماه مارس به اقتصاد آمریکا ۳۰۳ هزار شغل جدید اضافه شده که بیشترین تعداد در ۱۰ ماه گذشته است. این در حالی است که انتظار می‌رفت در ماه مارس تنها ۲۰۰ هزار شغل جدید به بازار کار آمریکا اضافه شود. این نشان می‌دهد اقتصاد آمریکا هنوز قوی است و توان تحمل نرخ بهره بالا را دارد.

علاوه بر این، نرخ بیکاری آمریکا در ماه مارس نیز از ۳.۹٪ به ۳.۸٪ رسید. بر اساس این آمار می‌توان گفت بازار کار آمریکا هنوز به اندازه کافی قوی است و می‌تواند مدت زمان بیشتری نرخ بهره بالا را تحمل کند.

به طور کلی، کاهش نرخ بیکاری و افزایش تعداد مشاغل نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای نیروی کار است؛ اتفاقی که به افزایش دستمزدها و به دنبال آن رشد دوباره تورم منجر می‌شود. به همین خاطر، فدرال رزرو ممکن است تصمیم بگیرد نرخ بهره را برای مدت بیشتری در سطوح بالای خود نگه دارد.

2- چشم‌انداز اقتصادی آمریکا

در حال حاضر برخی از سرمایه‌گذاران بر این باورند که احتمال کمی برای افزایش دوباره تورم وجود دارد. این بدان دلیل است که اقتصاد آمریکا در وضعیتی به سر می‌برد که علیرغم نرخ بهره بالا، در حال رشد است؛ رشدی که به خوبی در آمار بازار کار در ماه مارس شاهد آن بودیم. همین باعث شده تا در وضعیت کنونی دیدگاه‌های مختلفی در مورد سیاست‌های آتی فدرال رزرو وجود داشته باشد.

جروم پاول پیش‌تر نسبت به ورود اقتصاد آمریکا به رکود ابراز تردید کرده بود. با این حال، وی بارها گفته که تنها زمانی که از کاهش پیوسته تورم به سمت هدف ۲٪ فدرال رزرو اطمینان حاصل شود، نرخ بهره کاهش می‌یابد.

همانطور که پیش‌تر گزارش دادیم، سیاست کلی فدرال رزرو در حال حاضر این است که قبل از اینکه نرخ بهره به سطح مطلوب خود برسد، خطرات کاهش این نرخ تعدیل شود تا مانعی برای سرکوب فعالیت‌های اقتصادی وجود نداشته باشد.

۳- داده‌های CPI و PPI قبلی

آمار شاخص هزینه‌های مصرف شخصی (PPI) و شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) ماه فوریه بیشتر از انتظارات بازار بود و نشان می‌دهد تورم دوباره در مسیر صعودی قرار گرفته است. بر اساس نرخ PPI منتشر شده در ماه فوریه، تورم در این ماه به جای رشد ۰.۳٪ مطابق پیش‌بینی‌ها، ۰.۶٪ افزایش یافت.

اما چرا تورم دوباره افزایش یافته است؟ به گفته تحلیلگران نشریه کوبیسی لتر، در حال حاضر وضعیت اقتصادی آمریکا به شرایط پیش از افزایش نرخ بهره رسیده است. کوبیسی لتر در توییتی در این باره نوشته است:

طی چند ماه گذشته، وضعیت اقتصادی به طور قابل توجهی بهبود یافته است. این در حالی است که کاهش نرخ بهره هنوز آغاز نشده است. پس از تغییر سیاست فدرال رزرو در ماه دسامبر، وضعیت با سرعت بیشتری رو به بهبود رفت. تا حدودی به همین دلیل است که دوباره شاهد افزایش آمار تورمی هستیم. CPI، PPI و PCE همه رسما در حال افزایش هستند. این دلیل دیگری است که از باقی ماندن نرخ بهره در اوج خود حمایت می‌کند.

توییت کوبیسی لتر
منبع: X

آمار تورم در ماه مارس قرار است هفته آینده منتشر شود و اهمیت بسیار زیادی در تعیین سیاست‌های آتی فدرال رزرو در مورد نرخ بهره خواهد داشت.

نرخ بهره چه زمانی کاهش می‌یابد؟

در حال حاضر پیش‌بینی‌های مختلفی در رابطه با زمان کاهش نرخ بهره آمریکا وجود دارد. بر اساس داده‌های فد واچ گروه CME، حدود ۴۶٪ احتمال می‌رود نرخ بهره در ماه ژوئن (خرداد) به ۵.۲۵٪ کاهش یابد. این احتمال برای ماه جولای (تیر) ۴۸٪ است.

سرنوشت نرخ بهره در ماه جولای - منبع: CME
سرنوشت نرخ بهره در ماه جولای – منبع: CME Group

به نظر می‌رسد سیاست فعلی فدرال رزرو در قبال نرخ بهره، صبر کردن برای نتایج بهتر است. پاول می‌گوید باید منتظر ماند و دید آیا افزایش اخیر در تورم یک اتفاق تصادفی بوده یا دوباره این نرخ در مسیر صعودی قرار گرفته است. وی در سخنرانی اخیر خود در دانشکده بازرگانی استنفورد گفت:

در مورد تورم خیلی زود است که بگوییم آمار اخیر نشان‌دهنده افزایش دوباره این نرخ است. ما انتظار نداریم تا زمانی که نسبت به کاهش پیوسته تورم به هدف ۲٪ فدرال رزرو اطمینان حاصل شود، نرخ بهره کاهش یابد. با توجه به قدرت اقتصاد و پیشرفتمان در زمینه کنترل تورم، بهتر است صبر کنیم تا نتایج سیاست‌هایمان ما را راهنمایی کنند.

دیگر مقامات فدرال رزرو نیز فعلا نظر مشخصی در مورد زمان کاهش نرخ بهره ندارند. به گفته مری دالی (Mary Daly)، رییس فدرال رزرو سن فرانسیسکو، پیش‌بینی سه مرتبه کاهش نرخ بهره در وهله اول منطقی بود. با این حال، در صورت افزایش تورم ممکن است نرخ بهره برای مدت بیشتری در اوج خود باقی بماند. در سمت دیگر، در صورت تزلزل بازار کار ممکن است نرخ بهره زودتر از پیش‌بینی‌ها کاهش یابد.

رافائل بوستیک (Raphael Bostic)، رییس فدرال رزرو آتلانتا نیز پیش‌بینی می‌کند نرخ بهره حداقل تا سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۴ کاهش نیابد. وی در این باره می‌گوید:

اگر مطابق با انتظاراتم اقتصاد تکامل یابد و شاهد تداوم رشد تولید ناخالص داخلی و اشتغال و کاهش آهسته تورم در طول سال باشیم، فکر می‌کنم بهتر است در اواخر سال، یعنی سه‌ماهه چهارم نرخ بهره را کاهش دهیم.

برخی حتی معتقدند نرخ بهره ممکن است برخلاف پیش‌بینی‌ها، در سال ۲۰۲۴ کاهش نیابد. تورستن اسلوک (Torsten Slok)، اقتصاددان ارشد شرکت آپولو گلوبال منیجمنت (Apollo Global Management) در این باره می‌گوید:

من فکر می‌کنم فدرال رزرو امسال نرخ بهره را کاهش نمی‌دهد و این نرخ مدت بیشتری در سطوح بالای خود باقی می‌ماند.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا