استخراجرمزارز در ایران

استخراج کدام کوین به صرفه‌تر است؟ گزارش اختصاصی استخراج رمزارزها، تیر ۱۴۰۲

استخراج بیت کوین و سایر رمزارزها در ماه جولای (تیر و مرداد) وضعیتی نسبتا ثابت نسبت به ماه قبل خود داشت. در حال حاضر میانگین بازگشت سرمایه اولیه ماینرها در ایران برای بیت کوین، به حدود ۲۷۷ روز رسیده است و همچنان بهترین گزینه برای استخراج در ایران است. این میزان در مقایسه با گزارش استخراج ماه فروردین حدود ۲۰ روز بهبود یافته است.

در این مطلب قرار است ما به بررسی وضعیت استخراج در ایران و جهان در ماه میلادی گذشته یعنی جولای (تیر و مرداد) بپردازیم. در این گزارش سعی شده است تا اطلاعات مفیدی از وضعیت فعلی استخراج رمزارزها در ایران و جهان ارائه شود.

هدف ما این است تا فعالان و علاقمندان این حوزه بتوانند دید بازتری نسبت به شرایط و ریسک‌های استخراج پیدا کنند و از تجارب گذشته استفاده کنند. شایان ذکر است استخراج یا ماین کردن در این مقاله، تنها معطوف به الگوریتم‌های استخراج مبتنی بر گواه اثبات کار (POW) مانند الگوریتم استخراج بیت کوین است. ما در این گزارش، وضعیت استخراج رمزارزهای بیت کوین، لایت کوین، دوج و کادنا را برای بررسی انتخاب کرده‌ایم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

۱- آخرین وضعیت استخراج در ایران

در ماه تیر، تغییر خاصی در قوانین مربوط به اخذ مجوز فارم‌های استخراج و همچنین تعرفه برق مصرفی آن‌ها نداشته‌ایم و روند آن‌ها به شکل زیر است:

بهای هر کیلووات ساعت برق مصرفی مراکز استخراج رمزارز، مطابق مصوبه اسفند وزارت نیرو برابر ۲۵۳۰ تومان است.

فرمول محاسبه هزینه برق مصرفی:

فرض کنید که شما مرکز استخراجی دارید که در آن ۱۰ دستگاه ماینر با توان مصرفی ۳۲۰۰ وات موجود است. با فرض نرخ ثابت ۲۵۳۰ تومان و اینکه این دستگاه‌ها پیوسته روشن باشد، هزینه برق ماهیانه این مرکز استخراج به شرح زیر محاسبه می‌شود:

برق مصرفی ماهیانه مرکز استخراج (کیلووات ساعت) = ۱۰ * ۰.۷۲* ۳۲۰۰ = ۲۳,۰۴۰ کیلو وات ساعت

هزینه برق مصرفی ماهیانه مرکز استخراج (تومان) = ۲۳,۰۴۰ * ۲,۵۳۰ = ۵۸,۲۹۱,۲۰۰ تومان

دقت کنید که عدد ۰.۷۲ در فرمول بالا از حاصل ضرب تعداد ساعت‌های مصرف (۷۲۰ ساعت در ماه) تقسیم بر ۱۰۰۰ (به خاطر کیلو وات بودن نرخ) محاسبه می‌شود و اگر دستگاه‌های شما تنها در ساعات خاصی روشن است، این ضریب را می‌توانید به همین صورت محاسبه و جایگزین کنید.

آخرین وضعیت تامین برق مصرفی ماینرها:

در تابستان امسال امکان خرید برق برای ماینرها از ساعت ۱۲ شب تا ۷ صبح فراهم بوده و امکان خرید برق از شبکه برق تجدیدپذیر هم برای استخراج‌کنندگان رمزارز مهیا است که در بحث قیمت‌گذاری آن‌ها دولت دخالتی ندارد و استخراج‌کنندگان و شرکت‌های خصوصی تولید برق تجدیدپذیر می‌توانند با هم به تفاهم برسند.

۲- هش‌ریت و سختی استخراج شبکه‌ها چه تغییری کرده است؟

در این قسمت هش‌ریت و سختی استخراج شبکه در ماه جولای را برای هر شبکه به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم و آن را با ماه گذشته مقایسه می‌کنیم.

بیت کوین:

در حال حاضر هش‌ریت شبکه بیت کوین در حوالی ۳۶۷ اگزاهش بر ثانیه قرار دارد. همان‌طور که در نمودار (سمت چپ) مشخص است این شاخص در ماه جولای در مقایسه با ماه ژوئن تغییر خاصی نکرده است. سختی استخراج بیت کوین نیز اکنون در ۵۲.۳۳ تریلیون واحد ایستاده است و پس از افزایش اوایل ماه جولای مجددا دچار کاهش شده است و به سطوح ماه ژوئن بازگشته است.

نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) بیت کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز
نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) بیت کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز

لایت کوین:

لایت کوین با هش‌ریت کنونی ۶۹۵ تراهش بر ثانیه ماه جولای را در سطوحی پایین‌تر از ابتدای آن در حال تمام کردن است. این در حالی است که سختی استخراج آن روند رو به رشدی به خود گرفته است.

نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) لایت کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز
نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) لایت کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز

دوج کوین:

در مورد دوج کوین ماه جولای ماه پرنوسانی برای هش‌ریت شبکه بوده است که نشان‌دهنده ورود و خروج زیاد ماینرها به شبکه بوده است که احتمالا به خاطر نوسانات قیمتی DOGE بوده است. اما به صورت کلی می‌توان گفت متوسط هش‌ریت و سختی شبکه در ماه جولای نسبت به ماه پیش تغییر خاصی نداشته است.

نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) دوج کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز
نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) دوج کوین در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز

کادنا:

در مورد کادنا هم هش‌ریت و هم سختی شبکه در ماه جولای روند نزولی نسبت به ماه گذشته داشته است که از خروج ماینرها از این شبکه خبر می‌دهد.

نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) کادنا در ماه ژوئن و جولای منبع: پول‌بی
نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) کادنا در ماه ژوئن و جولای منبع: پول‌بی

اتریوم کلاسیک:

در مورد اتریوم کلاسیک هم هش‌ریت و هم سختی شبکه در ماه جولای نسبت به ماه پیش کاملا صعودی بوده است که از ورود ماینرها به این شبکه خبر می‌دهد.

نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) اتریوم کلاسیک در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز
نمودار هش‌ریت (سمت چپ) و سختی استخراج (سمت راست) اتریوم کلاسیک در ماه ژوئن و جولای منبع: کوین‌وارز

۳- استخراج هر بیت کوین برای ماینرها چقدر درمی‌آید؟

در این قسمت به بررسی این موضوع می‌پردازیم که با توجه به هزینه‌های استخراج (تامین برق، هزینه‌های نگهداری و غیره) در حال حاضر هزینه استخراج هر واحد BTC چقدر خواهد بود. توجه کنید که این پارامتر با تغییر سختی شبکه تغییر خواهد کرد.

متوسط جهانی:

نمودار زیر هزینه متوسط جهانی برای استخراج هر واحد بیت کوین را محاسبه می‌کند. همان‌طور که مشخص است با تغییرات هش‌ریت شبکه این مقادیر نوسانات زیادی داشته است. اما در حال حاضر می‌توان گفت که بازه بین ۲۸,۰۰۰ دلار تا ۳۴,۰۰۰ دلار را می‌توان متوسط هزینه استخراج BTC دانست. دقت کنید که در بعضی از مناطق که هزینه برق از متوسط جهانی پایین‌تر است، این مقدار پایین‌تر خواهد بود و برعکس. بنابراین می‌توان گفت که با توجه به قیمت بیت کوین، به صورت میانگین استخراج آن به صرفه نیست.

نمودار متوسط هزینه استخراج بیت کوین در سطح جهان منبع: ماکرو میکرو
نمودار متوسط هزینه استخراج بیت کوین در سطح جهان منبع: ماکرو میکرو

در ایران:

اگر هزینه های اولیه خرید تجهیزات را در نظر نگیریم، در حال حاضر یک مزرعه استخراج با ۱۰ دستگاه Antminer S19 Pro (توان پردازشی ۱۱۰۰ تراهش بر ثانیه) در هر شبانه روز ۰.۰۰۳۷BTC را استخراج می‌کند. یعنی این مزرعه در طی ۲۷۰ روز می‌تواند یک واحد کامل بیت کوین را استخراج کند.

بنابراین طبق فرمول بالای همین مقاله، حدود ۲۳,۰۰۰ کیلووات ساعت در ماه برق مصرف می‌کند و در طی ۲۷۰ روز حدود ۲۰۷,۰۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف خواهد کرد. با احتساب قیمت هر کیلووات ساعت برابر ۲,۵۳۰ تومان هزینه استخراج هر BTC در ایران برابر ۵۲۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود. دقت کنید که این تنها هزینه برق مصرفی ماینرها خواهد بود.

۴- هرکدام از تجهیزات استخراج چه دوره بازگشت سرمایه‌ای دارند؟

یک معیار متداول در انتخاب دستگاه‌های استخراج، شاخص مدت زمان بازگشت هزینه اولیه است. در این شاخص با توجه به درآمد روزانه هر دستگاه و قیمت تهیه آن، تعداد روزی که طول می‌کشد تا مجموع درآمدهای آن دستگاه برابر هزینه خرید خود شود، محاسبه می‌شود.

در ادامه به بررسی دستگاه‌های برتر استخراج هرکدام از این رمزارزها که در بازار ایران موجودند، پرداخته‌ایم. دقت داشته باشید از انجا که امروزه امکان استخراج لایت کوین و دوج کوین به صورت ترکیبی ممکن شده است، داده‌های آن‌ها در جدول یکسان هستند.

مدت زمان بازگشت سرمایه اولیهقیمت دستگاه در ایرانسودآوری روزانه (تومان)سودآوری روزانه (دلار) توان مصرفی (وات)هش‌ریترمزارز (الگوریتم استخراج)نام دستگاه
۲۷۷ روز۱۱۰ میلیون تومان۳۹۶,۰۰۰۸۳۲۵۰۱۱۰TH/sبیت کوین (SHA-256)Bitmain Antminer S19 pro
۳۳۵ روز۳۵۰ میلیون تومان۱,۰۴۴,۰۰۰۲۱.۱۳۴۲۵۹.۵GH/sلایت کوین (Scrypt)Bitmain Antminer L7 
۳۳۵ روز۳۵۰ میلیون تومان۱,۰۴۴,۰۰۰۲۱.۱۳۴۲۵۹.۵GH/sدوج (Scrypt)Bitmain Antminer L7 
۴۷۷ روز۲۹۰ میلیون تومان۶۰۷,۰۰۰۱۲.۲۷۳۱۵۴۱۶۶TH/sکادنا (Blake)Antminer-Ka3
میزان سودآوری و بازگشت استخراج رمزارزها در حال حاضر

همان‌طور که از جدول بالا مشخص است همچنان بیت کوین بهترین انتخاب برای ماینرهای ایرانی با ۲۷۷ روز دوره بازگشت سرمایه اولیه است. لایت کوین و دوج کوین اما با ۳۳۵ روز دوره بازگشت سرمایه بسیار به بیت کوین نزدیک شده‌اند و تقریبا جذابیت یکسان با BTC برای ماینرهای ایرانی می‌توانند داشته باشند. کادنا با ۴۷۷ روز با اختلاف در حال حاضر گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه محسوب نمی‌شود.

کاربران توجه داشته باشید که در ماه آینده احتمالا هاوینگ لایت کوین اتفاق خواهد افتاد که بدین معنا خواهد بود که مقدار LTC پاداش استخراج هر بلاک نصف خواهد شد و تاثیر چشم‌گیری بر درآمد ماینرهای آن خواهد داشت. لذا قبل از سرمایه‌گذاری حتما این نکته را مدنظر داشته باشید.

۵- بررسی قوی‌ترین دستگاه‌های استخراج رمزارزها

لازم به ذکر است که با دستگاه‌های استخراج بیت کوین می‌توان رمزارزهایی مانند بیت کوین کش، بیت کوین گلد و سایر فورک‌های بیت کوین را استخراج کرد. همچنین با دستگاه‌های استخراج لایت کوین می‌توان دوج را نیز استخراج کرد.

قوی ترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین

برترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

قوی ترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین و دوج کوین

برترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین/ دوج کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین/ دوج کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

قوی ترین دستگاه‌های استخراج کادنا

برترین دستگاه‌های استخراج کادنا بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج کادنا بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

سوالات متداول (FAQ)

در حال حاضر استخراج کدام رمزارز در ایران سودآورتر است؟

در حال حاضر استخراج بیت کوین بهترین گزینه ممکن است و پس از آن لایت کوین و دوج قرار دارند.

دوره بازگشت سرمایه اولیه تجهیزات ماینینگ چگونه است؟

در حال حاضر در ایران به طور تقریبی دوره بازگشت سرمایه تجهیزات اولیه بیت کوین حدود ۲۷۰ روز است. در مورد دوج کوین (لایت کوین) و کادنا این پارامتر به ترتیب ۳۳۵ و ۴۷۷ روز است.

استخراج هر بیت کوین برای ماینرها چقدر درمی‌آید؟

در ایران هزینه استخراج هر BTC در ایران برابر ۵۲۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان است اما این هزینه به صورت میانگین در سطح جهان چیزی حدود ۲۸,۰۰۰ دلار است.

جمع‌بندی

همان‌طور که دیدیم هزینه استخراج بیت کوین در ایران همچنان بسیار ارزان‌تر از متوسط جهانی است. در حال حاضر با حدود ۲۷۰ روز می‌توان مخارج اولیه تهیه دستگاه‌های استخراج در ایران را بازگرداند. البته در این میان قوانینی همچون خاموش کردن مزارع استخراج غیر از ساعات ۱۲ تا ۷ صبح این کار را به بازه طولانی‌تری موکول می‌کند.

همچنان بیت کوین بهترین انتخاب برای ماینرهای ایرانی با ۲۷۰ روز دوره بازگشت سرمایه اولیه است. لایت کوین و دوج کوین اما با ۳۳۵ روز دوره بازگشت سرمایه بسیار به بیت کوین نزدیک شده‌اند و می‌توانند تقریبا جذابیت یکسان با BTC برای ماینرهای ایرانی داشته باشند.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
8 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا