مبتدی مقالات عمومی

بررسی روش‌های حفظ حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی

امروزه بسیاری از شرکت‌ها‌، برنامه‌ها و پلتفرم‌های اجتماعی اطلاعاتی مثل نام کامل‌، تاریخ تولد و غیره را از شما طلب می‌کنند. ممکن است این اطلاعات به نظر شما چندان مهم نباشند اما لازم است در این مقاله با میهن بلاکچین همراه باشید تا موارد ایمنی را در راستای حفظ حریم خصوصی خود فرا بگیرید و از خطرهایی که در کمین شما هستند مطلع شوید. در این مقاله به بررسی شیوه تقویت گذاشتن گذرواژه و اشتراک‌گذاری پست در شبکه‌های اجتماعی می‌پردازیم.

حفظ حریم خصوصی در ارائه اطلاعات شخصی

حفظ حریم خصوصی در ارائه اطلاعات شخصی

کمپانی‌ها و شرکت‌های گوناگون به خوبی از ارزش داده‌های شخصی مطلع بوده و شیوه مدیریت کردن این داده‌ها را نیز بلد هستند. این امر تنها دلیلی است که معمولا اطلاعات زیادی در مورد این افراد در فضای وب پیدا نمی‌کنید. پیش از اینکه از نامتان در پروفایل خود استفاده کنید کمی بیاندیشید. بهتر است به جای این کار از هویت مخفی استفاده کنید. حتی در این حالت نیز افرادی وجود دارند که می‌توانند شما را شناسایی کنند و این عمل از طریق عکس مورد استفاده در پروفایل شما صورت می‌گیرد. در هر یک از پلتفرم‌های گوناگون از نام‌های مستعار مختلفی استفاده کنید.

به حریم خصوصی دیگران احترام بگذارید و عکسی که مربوط به اطلاعات دیگران است را پست نکنید. لازم است بدانید که منتشر کردن غیرقانونی اطلاعات دیگران به ویژه عکس شخصی آنها جرم محسوب می‌شود.

پلتفرم‌های اجتماعی مختلف از قبیل فیسبوک‌، توییتر‌، اینستاگرام و اسنپ‌چت به بیلبورد‌های دیجیتال کاربران اینترنت تبدیل شده‌اند. مردم نیز دوست دارند تا دیدگاه‌های شخصی‌، اخبار و اتفاقات روزمره زندگی خود را در این شبکه‌های اجتماعی با دیگران به اشتراک بگذارند.

تنها کافی است کمی تامل کنید تا متوجه شوید که برخی از این اطلاعات بسیار شخصی هستند و شما در حال قرار دادن آنها در بستر اینترنت هستید. به جز دایره دوستان و خویشاوندان مورد اعتمادتان چه کس دیگری می‌تواند مطالبی که پست می‌کنید را ببیند؟ ربات‌های اسپم‌، آشنایانی که با شما مشکل دارند و حتی مجرمان سایبری نیز می‌توانند از چنین اطلاعاتی بهره ببرند. اخیرا و با توجه به رسوایی Cambridge Analytica‌، بحث‌های مربوط به حقوق حفظ حریم خصوصی‌، تامین امنیت آنلاین و شبکه‌های اجتماعی به موضوع داغ مباحث گسترده عمومی و سیاسی تبدیل شده است.

در ادامه با در نظر داشتن موضوعات بیان شده، برخی نکته‌ها و راهنما‌یی‌ها را گرد هم آورده‌ایم تا در مسیر حفاظت از حریم خصوصی و شبکه‌سازی اجتماعی خود، تجربه خوشایند‌تری را کسب کنید.

مطالعه قوانین پلتفرم‌های اجتماعی

حفظ حریم خصوصی

در قرن ۲۱‌ اطلاعات و داده‌ها به شکل جدیدی از دارایی‌های ارزشمند مبدل شده‌اند. بدون شک شما اطلاعات حساب بانکی خود را در اختیار دیگران قرار نمی‌دهید پس چرا باید حقوق حریم خصوصی خود را در پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی فاش کنید؟ در هنگام ثبت نام کردن برای بازگشایی حساب کاربری در پلتفرم‌های اجتماعی بسیار دقت کنید، که در حال قبول کردن چه شرایطی برای اشتراک‌گذاری اطلاعات خود هستید. به عنوان مثال‌ بر اساس قوانین فیسبوک‌، اگر کاربری عکس‌ها و ویدئو‌هایی که در گذشته بارگذاری یا آپلود کرده است را پاک کند‌، این اطلاعات از سایت حذف می‌شوند اما ممکن است در سرور‌های این رسانه اجتماعی باقی بمانند. برخی از محتوا‌ها نیز تنها در صورتی که آن کاربر برای همیشه حساب کاربری خود را ببندد از این سرور‌ها پاک می‌شوند.

پیش از آنکه بر روی دکمه «پذیرفتن» یا «Accept» کلیک کنید، کمی وقت بگذارید و مقررات درج شده در سیاست‌ها و اصول حفظ حریم خصوصی و شرایط ارائه خدمات سایت مورد نظر را مطالعه کنید. ممکن است متوجه شوید که برخی از این شرایط تا حد زیادی در راستای منافع آن پلتفرم هستند؛ اما حریم خصوصی شما را در معرض خطر قرار می‌دهند. برخی از چنین شرایطی ممکن است خارج از خط قرمز رفتاری و فضای امن شما باشند. به عنوان مثال‌، ممکن است برخی از این سایت‌های رایگان گرد هم آمده و در راستای اهداف بازاریابی خود، اطلاعات مطالبی که در این پلتفرم‌ها مشاهده می‌کنید را به واسطه‌ها و اشخاص ثالث بفروشند. از مناسب بودن قوانین و شرایط مجوز خود در این سایت‌ها اطمینان حاصل کنید.

عدم اشتراک‌گذاری اطلاعات شخصی

تامین امنیت آنلاین در برابر مجرمان سایبری

نام کامل و آدرس شما تنها متعلق به شماست. چنین توصیه‌ای در مورد به اشتراک‌گذاری نام کامل فرزندان و نوه‌های شما نیز صادق است. ممکن است شما بدون فکر کردن در مورد عواقب این موضوع نام کامل خود را به اشتراک بگذارید و هرگز متوجه نشوید که این اطلاعات در چه زمینه‌ای برای یک مجرم سایبری سودمند خواهد بود؛ به عنوان مثال‌ ممکن است یک مجرم سایبری بتواند با ترکیب کردن نام کوچک و فامیلی شما آدرس ایمیلتان را حدس بزند و یا آدرس ایمیل شما را از دارک وب خریداری کند. حتی با استفاده از این اطلاعات می‌توان ایمیل حاوی مطالب فیشینگ برایتان ارسال کرد و با نصب کردن بدافزار بر روی دستگاه مورد استفاده شما‌، داده‌های شخصیتان را ربود.

به نوجوانان خانواده خود نیز یادآوری کنید که این اصول ایمنی را رعایت کنند زیرا احتمال اشتراک‌گذاری اطلاعات شخصی از جانب آنها بسیار بیشتر است. فرزندان شما ممکن است به عواقب اشتراک‌گذاری نام و آدرس و یا سایر جزئیات شخصی خود در هنگام ورود به یک بستر آنلاین رقابتی دقت نکنند. لذا لازم است تا شیوه حفظ حریم خصوصی را به آنها یاد بدهید. همچنین این موضوع درباره عکس‌ها و ویدیو‌هایی که آپلود می‌کنید نیز صادق است و باید به محتوایی که قصد انتشار آن را در فضای مجازی دارید، دقت بیشتری داشته باشید.

در رابطه با پست کردن عکس در پلتفرم‌های اجتماعی محتاط باشید

حتما پیش از پست کردن عکس در مورد محتوای آن فکر کنید. با وجود اینکه ممکن است فکر کنید نام یک کودک را به صراحت پست نکرده‌اید‌، شاید عکسی را از او آپلود کنید که اطلاعات بسیار زیادی را در اختیار سایرین قرار دهد.

به عنوان مثال این سناریو را در نظر بگیرید: می‌خواهید یک عکس دیجیتال از نوه خود در یونیفورم جدیدش در یک بازی بزرگ را پست کنید. ممکن است بپرسید چه چیز این موضوع مشکل دارد؟ اگر این عکس حاوی نام مدرسه در بخش پس زمینه و یا بر روی یونیفورم مد نظر باشد، یک غریبه برای ردیابی موقعیت مکانی و هویت نوه شما با مشکل چندانی مواجه نمی‌شود و به آسانی می‌تواند دست به این اقدام بزند. در صورتی که می‌توانید، سعی کنید چنین اطلاعاتی را تار و یا کراپ کنید. اگر قادر به انجام چنین کاری نیستید‌، شاید آن عکس برای اشتراک‌گذاری مناسب نباشد.

در مورد عکس‌های شامل تلویزیون، تخت گران قیمت و اتاق خانوادگی که در تعطیلات با هدایا پر شده است چطور؟ اشتراک‌گذاری این عکس‌ها محل نگهداری این وسایل را نشان می‌دهد و خانه شما را به یک هدف مطلوب و وسوسه‌انگیز برای دزد‌ها تبدیل می‌کند. هنگامی که در مورد اشتراک‌گذاری چنین عکس‌هایی شک دارید، آنها را تنها با افراد محدود و مورد اعتماد خود به اشتراک بگذارید.

مدیریت بخش تنظیمات حریم خصوصی پلتفرم رسانه اجتماعی

هر یک از پلتفرم‌های اجتماعی روند متفاوتی برای کنترل تنظیمات حریم خصوصی دارند. پیش از اینکه پست‌ها و عکس‌های خود را به اشتراک بگذارید‌، همواره از اینکه چه کسی می‌تواند آنها را ببیند‌، به آنها واکنش نشان دهد و یا نظر خود را زیر آنها ثبت کند آگاه باشید.

در هنگام بررسی تنظیمات حریم خصوصی هر یک از پلتفرم‌ها با دقت تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید پست‌ها و تصاویر رسانه اجتماعی شما تنها برای دوستانتان و یا دوستان دوستانتان و یا حتی همه قابل مشاهده باشند. حتی می‌توانید لیستی از افراد دلخواه را برای هر یک از پست‌هایتان ایجاد کنید.

شناخت انواع داده‌هایی که شبکه‌های اجتماعی ذخیره و اشتراک‌گذاری می‌کنند

در طول ثبت نام کردن در یک سایت پلتفرم اجتماعی‌، بسیاری از کاربران بدون تمایل شخصی نام‌، جنسیت‌، تاریخ تولد و آدرس ایمیل خود را در اختیار این سایت‌ها قرار می‌دهند. برخی از پلتفرم‌های اجتماعی به این اطلاعات اکتفا نمی‌کنند. آنها اطلاعاتی مثل آدرس IP و یا نوع چیز‌هایی که لایک کرده‌، به اشتراک گذاشته و یا زیر آنها کامنت گذاشته‌اید را جمع‌آوری می‌کنند. گاهی این حق انتخاب به شما داده می‌شود تا از اعتبار فیسبوک خود برای ورود به برنامه‌های واسطه استفاده کنید. با وجود اینکه این روند بسیار راحت است‌، ممکن است به صورت ناخواسته به برنامه‌های دیگر این اجازه را بدهید تا بیش از حد مورد نیاز به اطلاعات شخصی شما دسترسی داشته باشند.

یکی از راه‌های اطمینان حاصل کردن از اینکه اطلاعات خود را بیش از اندازه مورد نیاز به اشتراک نگذاشته‌اید این است، که مقررات آن بستر را مطالعه کنید. هنگام انتخاب محدودیت‌های بخش تنظیمات حریم خصوصی در هر یک از شبکه‌های اجتماعی‌، به دنبال گزینه «Apps and Websites» در قسمت «Settings‌» بگردید و با دقت وب‌سایت‌هایی که از اطلاعات شما استفاده می‌کنند را بررسی کنید.

با دقت جزئیات شخصی ارائه شده در پروفایل خود را بررسی کنید

ممکن است در هنگام ورود به سایت‌های شبکه‌سازی و پلتفرم‌های اجتماعی با درخواست دریافت اطلاعات بیشتری مواجه شوید. معمولا می‌توانید شهر محل زندگی‌، مدرسه‌ای که در آن تحصیل کرده‌اید و سال تحصیلتان‌، محل کار فعلی و سابق‌، تفکر سیاسی و علایق کلی خود را به این اطلاعات اضافه کنید. تمامی این اطلاعات قابل ردیابی و ذخیره‌سازی هستند.

با وجود اینکه این فرایند به صورت کلی بدون هیچ مزاحمت و ضرری به نظر می‌رسد‌، می‌توان از چنین اطلاعاتی برای ارسال تبلیغات و مطالب خبری به شما استفاده کرد. ممکن است بسیاری از سایت‌ها اجازه دسترسی به لیست دوستان‌، ترجیحات شخصی و فراتر از این را در شرایط کاربری خود مطرح کنند.

دنبال کردن اخبار مربوط به حوزه حفظ حریم خصوصی

هنگامی که رسوایی Cambridge Analytica به تیتر داغ خبر‌ها تبدیل شد‌، مردم توجه بیشتری به میزان پایین بودن سطح امنیت آنلاین خود معطوف کردند. تلاش ویژه‌ای برای دنبال کردن تنظیمات حریم خصوصی هر یک از شبکه‌های اجتماعی نیاز است تا سقف دسترسی یک شرکت به اطلاعات شخصی شما کاهش داده شود. سارقان هویت و مجرمان سایبری نیز ممکن است بخواهند به داده‌های شما دسترسی داشته باشند و آنها را در دارک وب به فروش برسانند.

از پست کردن مطالب در شبکه‌های اجتماعی که منجر به پشیمانی می‌شوند دوری کنید

پست کردن در شبکه‌های اجتماعی

این احتمال وجود دارد که کارفرما و یا استخدام‌کننده شرکتی که به تازگی برای ورود به آنجا درخواست داده‌اید بتواند پروفایل شبکه‌های اجتماعی شما را بررسی کند. اگر دیدگاه‌هایی که برای شرکتتان خوشایند نیست، نظیر صحبت کردن در مورد میزان نفرت شما نسبت به رئیس فعلی را پست کرده باشید، بهتر است از کیبورد فاصله بگیرید و از تکرار این کار پرهیز کنید. به محض قرار دادن اطلاعات در اینترنت می‌توان آن را به آب روان تشبیه کرد که به هر جایی نفوذ می‌کند. اجازه ندهید چیزی که امروز پست می‌کنید در آینده به ضرر شما تمام شود.

رسانه‌های اجتماعی و سایت‌های شبکه‌سازی می‌توانند راه خوبی برای حفظ ارتباط با دوستان قدیمی و کمک به شما در راستای پیدا کردن دوستان جدید و حتی یافتن فرصت شغلی بزرگ بعدی شما باشند. تنها کافیست تا مرز حریم خصوصی خود را در سطح مناسبی نگه دارید.

برای نگرانی‌های حول حریم خصوصی خود به Norton LifeLock مراجعه کنید

شیوه‌های دیگری نیز برای حفظ حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی و ایمن نگه داشتن اطلاعات شخصی شما وجود دارد. استفاده از یک VPN ایمن یکی از راه‌های جلوگیری کردن از ردیابی آدرس IP و تاریخچه مرورگر شما توسط شرکت‌ها است. رمز عبور قوی و حفظ ایمنی سایبری نیز کمک زیادی در این مسیر به شما می‌کند.

اگر نگران مدیریت و حفظ حریم خصوصی آنلاین خود هستید‌، به فکر نصب کردن Norton Privacy Manager باشید. برای تامین امنیت آنلاین در چندین سطح در حداکثر ۵ دستگاه نیز می‌توانید از Norton 360 with LifeLock استفاده کنید، که یک VPN نورتون ایمن و کنترل والدین را شامل می‌شود. این کنترل والدین به شما اجازه می‌دهد تا پیشینه فعالیت آنلاین فرزندان و نوه خود را بررسی کنید و خصوصیت‌های فوق‌العاده‌ای نیز دارد که در راستای آموزش دادن به آنها برای یادگیری عادت‌های ایمن استفاده از اینترنت به شما کمک می‌کند. به هر حال ممکن است که شما از موارد ایمنی اطلاع داشته باشید اما نوجوانان و کودکان در معرض خطر بیشتری هستند.

ایمن‌سازی رویکرد‌های ارتباطی و تعاملی

اگر نوشته‌ای را ارسال می‌کنید‌، در یک تماس تصویری مشارکت می‌کنید و یا به هر روشی به جز مکالمه رو‌ در‌ رو با کسی ارتباط برقرار می‌کنید، لازم است بدانید که این احتمال وجود دارد تا کلمات شما به آسانی در دست افرادی قرار بگیرد که می‌خواهند گفته‌های شما را نظاره کرده و یا از آنها بهره ببرند. بنابراین‌ لازم است به سطح محافظت لازم در برابر استراق سمع مجازی مجهز باشید.

ایمن‌سازی داده‌ها

برای شروع بیایید سیگنال (Signal‌)، تلگرام و یا یکی از چندین برنامه ارسال پیام ایمن را در نظر بگیریم. حتی مکالمات iMessage نیز برای تامین امنیت آنلاین به صورت End-to-End رمزنگاری شده‌اند. هنگامی که واتس‌اپ برنامه اشتراک‌گذاری داده‌های کاربری بیشتری با شرکت والد خود یعنی متا (فیسبوک سابق‌) را اعلام کرد، باید متوجه می‌شدید که لازم است تا برنامه‌ای را بیابید که متناسب با نیازمندی‌های شما باشد. لازم به ذکر است‌ پیام‌رسان فیسبوک (Facebook Messenger‌) مجهز به رمزنگاری E2E است اما باید خودتان این قابلیت را فعال کنید. مگر اینکه خودتان تمایل داشته باشید تا پیام‌هایی که اشتراک‌گذاری آنها به ضررتان تمام می‌شود را در شبکه‌های اجتماعی و سایر پلتفرم‌ها به اشتراک بگذارید.

یکی از خصوصیت‌های مورد بررسی در این نقطه به اشتراک گذاشتن موقعیت مکانی است که در بسیاری از برنامه‌های پیام‌رسانی موجود بوده، اما محدود به آنها نیستند. ممکن است کمک کردن به دیگران در راستای اطلاع پیدا کردن از موقعیت مکانی شما کارآمد باشد و دلیل آن نیز به تامین امنیت سفر شما مربوط شود؛ اما بدون شک نمی‌خواهید موقعیت مکانی خود را در اختیار تمام جهانیان قرار دهید. کمی زمان صرف کنید تا از محل اشتراک‌گذاری اطلاعات خود و تایید مورد نظر تنظیمات موقعیت مکانیتان اطمینان حاصل کنید.

در مورد تضمینی بودن ایمنی تماس‌های ویدئویی نیز مطمئن نباشید. کلمات شما نوشته نمی‌شوند اما قابل ضبط کردن هستند. بسیاری از پلتفرم‌ها با توابع و رویکرد‌های چت تکمیلی همراه هستند. پیش از اینکه ساعتی را در فضای مجازی صرف کنید، تنظیمات تماس تصویری خود را بررسی کنید. به عنوان مثال‌ Zoom قابلیت رمزنگاری E2E را در اختیار شما قرار می‌دهد اما به صورت پیش فرض فعال نیست، بنابراین لازم است تا این قابلیت را فعال کنید.

استفاده از رمز عبور دو مرحله‌ای

می‌توان دو پیشنهاد اصلی برای حفظ امنیت گذرواژه را در این بخش مطرح کرد. استفاده از احراز هویت دو عاملی و یک برنامه مدیریت رمز عبور. همانطور که از نامش پیداست‌، 2FA یا احراز هویت دو عاملی پیش از اینکه به حساب کاربری خود وارد شوید رمز دیگری را جدا از نام کاربری و رمز عبور شما درخواست می‌کند. عامل دوم یا رمز این برنامه می‌تواند یک رشته کد‌، یک کلید و یا کد زمان‌داری باشد که به دستگاه دیگری ارسال می‌شود. برای استفاده از برنامه مدیریت گذرواژه نیز لازم است تا یک گذرواژه سخت و طولانی تعیین کنید؛ اما بدون شک به یاد داشتن آن بسیار بهتر از داشتن ده‌ها پسورد است.

فارغ از اینکه این از چنین پیشنهاد‌هایی استفاده می‌کنید یا خیر، لازم است تا ایمن‌ترین شیوه ممکن برای انتخاب گذرواژه را یاد بگیرید. اگر جزو کاربران سافاری (Safari‌) و یا گوگل کروم هستید‌، شانس به شما رو کرده است زیرا این مرورگر‌ها در راستای تقویت اطلاعات ثبت نام خود کمک می‌کنند. شاید این را نیز در نظر نگرفته باشید، اما بخش جستجو پیشینه شما نیز ممکن است نیازمند گذرواژه خود باشد.

سخن پایانی

در عصر امروزی که استفاده از سرویس‌های آنلاین و رسانه‌های اجتماعی به یک اپیدمی همگانی تبدیل شده است، اطلاع داشتن از شیوه صحیح به اشتراک‌گذاری داده‌ها و اطلاعات شخصی امری ضروری است. منتشر کردن عکس و پست کردن مطالب مختلف تنها در صورتی که پلتفرم مورد استفاده شما حریم خصوصیتان را حفظ می‌کند کار درستی محسوب می‌شود؛ زیرا همواره مجرمان سایبری و شرکت‌های گوناگونی وجود دارند که منتظر کسب اطلاعاتی از این دست هستند و به ارزش این اطلاعات کاملا واقف‌اند. بهره بردن از خدمات و برنامه‌های حفظ حریم خصوصی مثل نورتون‌، احراز هویت دو عاملی و برنامه‌های مدیریت رمز عبور نیز می توانند کمک بزرگی در این مسیر به حساب بیایند. نظر شما در رابطه با میزان اهمیت رعایت کردن این اصول چیست؟ در بخش کامنت‌ها رویکرد‌های مورد استفاده خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
nortonpopscihackernoon

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا