تحلیل آنچین

تحلیل آنچین شبکه بیت کوین؛ وضعیت سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت چگونه است؟

روند اخیر قیمت بیت کوین و نوسانات کم آن در محدوده ۲۵٬۰۰۰ تا ۲۷٬۰۰۰ دلار باعث شده تا بخش زیادی از سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در ضرر باشند. مفهوم سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در چند ماه اخیر و به ویژه پس از ورشکستگی صرافی FTX در تحلیل‌ها بسیار محبوب شده و تحلیلگران معتقدند این دسته از سرمایه‌گذاران می‌توانند در شرایط فعلی، روند بازار را مشخص کنند. به همین خاطر شناخت رفتار و بررسی دیدگاه آنها نسبت به بازار داده‌های خوبی را برای تحلیل وضعیت بازار به ما ارائه می‌دهد.

در این سرزمین همه برنده‌اند!

در تولد تترلند 2 اتریوم هدیه بگیرید!

برو به تترآیلند

در این مطلب که خلاصه‌ای از تحلیل آنچین هفتگی وب‌سایت گلسنود است، سعی کرده‌ایم تا به زبان ساده، وضعیت سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در بازار کنونی را بررسی کنیم و میزان اعتماد کلی آنها به بازار را بسنجیم. در ادامه، چند شاخص آنچین مهم را بررسی و تفسیر خواهیم کرد و در آخر تمام داده‌ها را کنار هم قرار داده و یک نتیجه کلی از شرایط بازار ارائه می‌دهیم. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

کف بازار کجاست؟

بیت کوین دو مرتبه در ماه‌های آپریل و جولای تلاش کرد تا از خط میانی یا بیس لاین چرخه فعلی در حوالی ۳۱٬۴۰۰ دلار فراتر برود اما در هر دو تلاش خود ناموفق بود. همین امر باعث شد تا الگوی سقف دو قلو در نمودار بیت کوین تشکیل شود؛ الگویی نزولی که به کرات در تحلیل‌های تکنیکال میهن بلاکچین بررسی شده است.

در حال حاضر، قیمت بیت کوین در کانال ۲۷٬۰۰۰ دلار معامله می‌شود و با بررسی داده‌های آنچین می‌توان گفت احتمالا شاهد تغییر در روانشناسی بازار و سطح اعتماد به آن هستیم.

پیش از بررسی سطح اعتماد به بازار بهتر است در رابطه با کف قیمت صحبت کنیم. دو شاخص مهم برای ارزیابی این مسئله وجود دارد:

  • شاخص اینوستر پرایس (Investor Price): این شاخص میانگین قیمت خرید همه کوین‌ها به استثنای کوین‌هایی را که توسط ماینرها استخراج می‌شوند اندازه‌گیری می‌کند. این بدان معناست که هزینه استخراج ماینرها در این مدل لحاظ نمی‌شود. در حال حاضر مقدار این میانگین ۱۷٬۶۰۰ دلار است.
  • دلتا پرایس (Delta Price): این شاخص یک مدل ترکیبی آنچین و تکنیکال است و اغلب برای ارزیابی کف بازار در چرخه‌ها از آن استفاده می‌شود و در حال حاضر در حوالی ۱۱٬۱۰۰ دلار قرار دارد.

جالب است بدانید این دو مدل قیمتی در پیدا کردن کف قیمت چرخه‌های ۲۰۱۹-۲۰۱۸ و ۲۰۲۳-۲۰۲۲ بسیار خوب عمل کرده‌اند. حتی در زمان ریزش قیمت ناشی از شیوع کرونا نیز شاخص اینوستر پرایس تاچ شد و رسیدن به کف قیمت را نشان داد.

نمودار مدل‌های اینوستر و دلتا پرایس - منبع: Glassnode
نمودار مدل‌های اینوستر و دلتا پرایس – منبع: Glassnode

همان طور که در نمودار فوق قابل مشاهده است، خط سبز رنگ شاخص اینوستر پرایس و خط بنفش رنگ شاخص دلتا پرایس است. علاوه بر تاچ شدن این شاخص‌ها، می‌توانیم با توجه به فاصله دو منحنی وضعیت بازار را تحلیل کنیم. بگذارید ساده‌تر بگوییم. همانطور که در نمودار مشخص است، در زمان ریزش بازار و نزدیکی کف، فاصله دو منحنی اینوستر پرایس و دلتا پرایس از یکدیگر زیادتر می‌شود و بالعکس در زمان رسیدن به اوج قیمت، این فاصله کاهش می‌یابد.

با توجه به اینکه هر دو شاخص اینوستر پرایس و دلتا پرایس قیمت را به صورت دلاری بیان می‌کنند، برای نرمال کردن فاصله میان آنها و تفسیر بهتر، حاصل تفریق آنها را بر قیمت اسپات تقسیم می‌کنیم که Compression نامیده می‌شود. حاصل این تقسیم در نمودار زیر نشان داده شده است:

نمودار Compression مدل‌های قیمتی اینوستر و دلتا پرایس - منبع: Glassnode
نمودار Compression مدل‌های قیمتی اینوستر و دلتا پرایس – منبع: Glassnode

با توجه به نمودار بالا، زمانی که Compression یا همان اختلاف اینوستر پرایس و دلتا پرایس تقسیم بر قیمت اسپات از ۰.۲ فراتر می‌رود، بازار در کف خود قرار دارد. زمانی که این عدد پایین‌تر از ۰.۲ باشد، اصطلاحا می‌گوییم بازار وارد فاز Decompression شده و می‌توان گفت روند در حال عوض شدن است. در زمان اوج بازار نیز این عدد کمتر از ۰.۰۵ قرار دارد.

همانطور که طبق نمودار بالا مشخص است، تا تاریخ ۱۷ سپتامبر یعنی دو روز پیش، نمودار Compression در حوالی ۰.۲۴ قرار داشته است؛ سطحی که در چرخه‌های پیشین بیانگر کف بازار بوده است.

روند ورود پول جدید به شبکه بیت کوین چگونه است؟

برای بررسی روند ورود پول جدید به بازار بیت کوین از شاخصی با عنوان چرخه‌های توزیع ثروت یا همان RHODL استفاده می‌کنیم. این شاخص کوین‌هایی با عمر کمتر از یک هفته را نسبت به کوین‌های بالغ‌تر با عمر ۱ تا ۱ سال دنبال می‌کند.

زمانی که نمودار RHODL از میانه ۲ ساله (خط آبی رنگ در نمودار – معادل نصف چرخه‌های چهار ساله بیت کوین است) بالاتر برود، می‌توان گفت پول جدید در حال ورود به بازار است.

نمودار RHODL
نمودار RHODL – منبع: Glassnode

همانطور که در این نمودار مشخص است، در زمان ورشکستگی صرافی FTX این نمودار بالاتر از میانه ۲ ساله قرار داشت اما پس از آن اتفاقات دوباره به زیر میانه سقوط کرد. اما در سال ۲۰۲۳ طبق این نمودار، شاهد ورود سرمایه‌گذاران جدید به بازار بوده‌ایم؛ به نحوی که منحنی RHODL بارها تلاش کرده تا از میانه ۲ ساله خود بالاتر برود. با این حال، مومنتوم ورود سرمایه‌گذاران و پول جدید به بازار به قدری نبوده که جهت بازار را تغییر داده و بر قیمت‌ها تاثیر بگذارد.

اما روند سرمایه‌گذاری این پول جدید (سرمایه‌گذاران تازه وارد) در ۳۰ روز گذشته چگونه بوده است؟ به نمودار زیر دقت کنید. این نمودار میزان انباشت بیت کوین در طول ۳۰ روز گذشته را به تصویر می‌کشد. زمانی که رنگ نمودار زرد رنگ است، یعنی انباشت زیادی رخ نداده است اما در زمان خرید یا انباشت سنگین این نمودار به رنگ بنفش در می‌آید.

نمودار روند انباشت بیت کوین در ۳۰ روز گذشته
نمودار روند انباشت بیت کوین در ۳۰ روز گذشته – منبع: Glassnode

همانطور که مشخص است، همزمان با دو اوج اخیر بیت کوین در ماه آپریل و جولای، انباشت بسیار زیادی صورت گرفته به طوری که نمودار به رنگ بنفش درآمده است. با توجه به اینکه قیمت پس از این اوج‌گیری‌ها کاهش یافته است می‌توان گفت سرمایه‌گذاران بیشتر به خاطر فومو (FOMO) یا همان ترس از دست دادن فرصت به بازار آمده‌اند.

به نمودار سود یا ضرر تحقق نیافته نسبی بیت کوین توجه کنید. همانطور که در این نمودار مشخص است، در طول دو اوج قیمت اخیر بیت کوین، بخشی از سرمایه‌گذاران با سود از بازار خارج شده‌اند. در تفسیر این اتفاق می‌توان گفت احتمالا سرمایه‌گذاران با تجربه کوین‌هایی را که در قیمت پایین‌تری خریده بودند در دو اوج قیمتی اخیر فروخته‌اند و سرمایه‌گذاران تازه وارد به دلیل فومو و با امید به تداوم افزایش قیمت، آنها را خریداری کرده‌اند.

نمودار سود یا ضرر تحقق یافته نسبی بیت کوین
نمودار سود یا ضرر تحقق یافته نسبی بیت کوین – منبع: Glassnode

چه تعداد از سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در ضرر هستند؟

در ماه‌های اخیر و به خصوص با افزایش نقش سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در بازار، نکته ذیل اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است:

به عنوان یک اصل کلی، سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت روند تغییرات قیمت را تعیین می‌کنند اما تعیین سقف و کف به سرمایه‌گذاران بلندمدت بستگی دارد.

این سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت هستند که با جریان پول خود می‌توانند جان تازه‌ای به بازار ببخشند یا بازار را موقتا به فاز نزولی ببرند. اما در زمان افزایش قیمت، زمانی که برآیند فروش سرمایه‌گذاران بلندمدت از برآیند خرید سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بیشتر شود، می‌توان گفت به سقف قیمت رسیده‌ایم. به همین خاطر است که می‌گوییم تعیین سقف و کف به دست سرمایه‌گذاران بلندمدت است.

نمودار درصد عرضه در سود سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت، سودده یا ضررده بودن سرمایه‌گذاری این دسته از هولدرها را بررسی می‌کند. هنگامی که بیش از ۹۷.۵٪ از این سرمایه‌گذاران در سود باشند، در این نمودار خطوط سبز رنگ پدید می‌آید و در جایی که بیش از ۹۷.۵٪ در ضرر باشند، خطوط قرمز رنگ ثبت می‌شود.

نمودار درصد عرضه در سود سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت
نمودار درصد عرضه در سود سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت – منبع: Glassnode

همانطور که در نمودار بالا مشخص است، خطوط قرمز رنگ معمولا پس از ریزش قیمت بازار و در حوالی کف ایجاد شده‌اند. یعنی در این زمان‌ها، اکثر سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در ضرر بوده و احتمالا بخش زیادی از آنها از مارکت خارج شده‌اند؛ اتفاقی که به نفع تغییر روند بازار است. در سمت دیگر، خطوط سبز رنگ گاها در زمان اوج‌های محلی ثبت شده و افزایش تراکم این خطوط همزمان با اوج چرخه بوده است. در این زمان معمولا سرمایه‌گذاران تمایل دارند از فرصت استفاده کرده و سود خود را از بازار خارج کنند.

با دقت به نمودار بالا، همانطور که مشخص است از زمان ثبت اوج ۶۹٬۰۰۰ دلاری نوامبر ۲۰۲۱ به مدت ۱۴ ماه هیچ خط سبز رنگی در نمودار تشکیل نشده است. این بدان معناست که در طول این ۱۴ ماه اکثر سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت در ضرر بوده‌اند. با این حال، ریزش ناشی از ورشکستگی صرافی FTX باعث شد تا دوباره فرصتی برای خرید فراهم شود و پس از ریکاوری قیمت، مجددا خطوط سبز رنگ در نمودار ظاهر شدند. اما با ریزش قیمت و فروش شدید در هفته‌های اخیر زیر ۲۶،۰۰۰ دلار، دوباره خطوط قرمز رنگ در نمودار تشکیل شده‌اند. این یعنی در حال حاضر بیش از ۹۷.۵٪ از سرمایه‌گذاران تازه‌وارد به بازار بیت کوین در ضرر هستند.

اعتماد به بازار در چه وضعیتی قرار دارد؟

اما برای سنجش میزان اعتماد سرمایه‌گذاران تازه‌وارد به بازار بیت کوین می‌توان از شاخصی به نام کاست بیسیس (Cost Basis) سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت استفاده کرد. این شاخص با توجه به وضعیت دو زیر گروه فروشندگان و هولدرها از سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت میزان اعتماد آنها را ارزیابی می‌کند.

برای این کار کاست بیسیسِ این دو زیر گروه را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم. منظور از کاست بیسیس، حاصل ضرب مقدار بیت کوین هر UTXO (یا STXO) در قیمت زمان شکل‌گیری یا نابودی آن است. به بیان ساده‌تر، کاست بیسیس یعنی هزینه خرید هولدرها یا هزینه‌ای که فروشندگان در قبال فروش دریافت می‌کنند.

کاست بیسیس سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت
کاست بیسیس سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت – منبع: Glassnode

منحنی آبی رنگ در این نمودار، کاست بیسیس هولدرهای کوتاه‌مدت است (همه هولدرهای کوتاه‌مدت از جمله فروشندگان) و منحنی زرد رنگ کاست بیسیس فروشندگان کوتاه‌مدت را نشان می‌دهد. در تفسیر این نمودار می‌توان گفت زمانی که کاست بیسیس فروشندگان کوتاه‌مدت پایین‌تر از کاست بیسیس هولدرهاست، احساسات بازار منفی شده است. این دوره‌ها در نمودار با رنگ قرمز مشخص شده‌اند. در سمت دیگر، زمانی که کاست بیسیس فروشنده‌ها از هولدرها بالاتر است می‌توان گفت احساسات مثبت است.

در حال حاضر این نمودار به رنگ قرمز درآمده است که نشان می‌دهد احساسات منفی در بازار حاکم شده است. به عبارت دیگر، با ریزش قیمت بیت کوین از ۲۹٬۰۰۰ دلار تا ۲۶٬۰۰۰ دلار در اواسط ماه آگوست، کاست بیسیس فروشندگان به زیر کاست بیسیس هولدرها سقوط کرده که نشان‌دهنده احساسات منفی و وحشت در بازار است.

اما اگر اختلاف کاست بیسیس هولدرها و فروشندگان را تقسیم بر قیمت اسپات کنیم، می‌توان نمودار بالا را به شکل نرمال شده درآورد و اطلاعات بیشتری از آن استخراج کرد.

به نمودار پایین دقت کنید. این نمودار، اعتماد به روند سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت نام دارد. هر زمان که این منحنی سبز رنگ باشد می‌توان گفت اعتماد به بازار زیاد است. حالا اگر این منحنی از ۰.۲۵ فراتر رود می‌توان گفت سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بیش از کشش بازار به روند اعتماد دارند؛ اتفاقی که در حوالی اوج قیمت رخ می‌دهد. در سمت دیگر، در زمان بازار نزولی اعتماد به بازار کاهش یافته و منحنی به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید.

اعتماد به روند سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت
اعتماد به روند سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت – منبع: Glassnode

زمانی که منحنی در محدوده منفی ۰.۰۵ تا مثبت ۰.۰۵ قرار دارد، نمودار به رنگ زرد در می‌آید و در محدوده خنثی قرار می‌گیرد. در این دوره‌ها احتمال تغییر روند وجود دارد.

همانطور که مشخص است، بازار برای اولین بار از اواخر سال ۲۰۲۲ وارد دوره بی‌اعتمادی شده و منحنی به رنگ قهوه‌ای درآمده است.

جمع‌بندی

احساسات کلی در بازار بیت کوین در حال تغییر است و تقریبا همه هولدرهای کوتاه‌مدت در حال حاضر در ضرر قرار دارند. این امر باعث شده تا احساسات منفی شود و بسیاری با ضرر کوین‌های خود را به فروش برسانند. این نخستین بار از زمان ورشکستگی صرافی FTX است که احساسات نزولی در میان سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت وجود دارد.

برخی از داده‌ها نشان می‌دهند در سال ۲۰۲۳ سرمایه‌گذاران جدیدی به بازار وارد شده‌اند. با این حال، این موضوع با توجه به بی‌اعتمادی به شرایط اقتصاد کلان، فشار قانون‌گذاران و پایین بودن نقدینگی، فعلا تاثیری بر قیمت‌ها نگذاشته است.

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا