
اگر شما یکی از سرمایهگذاران ارزهای دیجیتالی هستید و در این حوزه خرید و فروش میکنید و یا اصطلاحا ترید میکنید، شاید برایتان سوال شده که بدانید بهترین زمان خرید ارز دیجیتال یا بهترین زمان خرید بیت کوین چه موقع است یا در چه قیمتی ارز مورد نظرتان را بخرید و در چه قیمتی بفروشید و تحلیل (Analysis) این امر چگونه است. ما در این مقاله قصد داریم تا به این سوال به طور کامل پاسخ دهیم.
دنیای ترید یا خرید و فروش ارزهای دیجیتال و یا حتی سایر بازارهای سرمایه، این دغدغه را برای فعالان آن بهوجود میآورد که در چه ساعتی معاملات ارز دیجیتال برای خرید و فروش مناسب است. اما چطور میتوان پاسخ این سوال را فهمید؟ مسلما برای تعیین ساعات معین برای اینکار کار سادهای نخواهد بود.
قطعا بازارهای مالی و ارزهای دیجیتالی دارای ابزارهایی هستند که از طریق آنها میتوان به این زمانهای مهم نزدیک شد؛ اما چرا میگوییم نزدیک؟ چون هیچکس با هیچ ابزاری نمیتواند به طور دقیق جایگاه خرید و یا فروش را حدس بزند؛ چرا که اگر این طور بود و اگر این حدس با ابزارهای موجود قابل دسترس بود، الان همه افراد فعال در این حوزه مولتی میلیونر بودند. پس هیچکس به طور دقیق نمیداند در چه زمانی باید بفروشد و در چه زمانی باید بخرد. این اصل در تمامی ارزهای دیجیتال یکسان است؛ میخواهد بیت کوین باشد یا اتریوم و یا هر ارز دیجیتال دیگر.
این مقاله در تاریخ ۲۴ دی ماه ۱۳۹۹ بروزرسانی شده است
تحلیلهای موجود برای پیش بینی بهترین زمان خرید ارز دیجیتال
به طور کلی این تحلیلها را میتوان به ۳ نوع تقسیم کرد که شامل ۲ نوع اصلی (تکنیکال و فاندامنتال) و یک نوع فرعی (روانشناسی بازار) است. به صورت خلاصه، تحلیل تکنیکال، با استفاده از چارت یا نمودار، و هر آنچه که در چارت اتفاق میافتد است. یعنی شما در تحلیل تکنیکال، دیگر به اخبار مختلف توجه نمیکنید و تنها تمرکزتان بر روی نمودار است. در این نوع تحلیل، انواع خطوط (مقاومت، حمایت، روند)، فیبوناچی، انواع اندیکاتورها (Indicator)، کندل استیک ها و غیره کاربرد دارند.
بیشتر بخوانید : با ویژگیهای یک تریدر موفق ارز دیجیتال آشنا شوید!
در فاندامنتال، شما تنها به اخبار مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و غیره توجه میکنید؛ چرا که در فاندامنتال تمرکز تنها بر روی اخبار و اتفاقات است.
در تحلیل احساسی (Sentiment Analysis) نیز تمرکز بر روی احساسات مشتریان است. برای فهمیدن این قضیه، شما باید تریدرهای دیگر را بشناسید که این خود تجربه زیادی میطلبد. مثلا در نقاطی از بازار که قیمت رند است (مثلا رقم ۱۴۰۰)، بازار مقداری تعلل میکند؛ چراکه تریدرها از لحاظ احساسی به اعداد رند کشش بیشتری دارند. پس اگر به چنین موردی برخوردید، بدانید که یا در آن قیمت مدتی ثابت میمانید و یا در حول آن قیمت بازار مدتی رینج یا بدون روند خواهد ماند.
در ادامه، این سه مورد را به صورت مفصل بررسی خواهیم کرد:
تحلیل تکنیکال
این نوع تحلیل از طریق بررسی و آنالیز نمودارهای قیمتی انجام میشود که این نمودارها را میتوان در چارچوبهای زمانی (Timeframe) مختلف مورد بررسی قرار داد؛ از نمودار یک دقیقهای گرفته تا هفتگی و ماهانه.
تحلیل تکنیکال قطعا یک بحث علمی است که برای یادگیری آن نیاز به مطالعه و تحقیق و کسب تجربه در این زمینه دارید. پس نمیتوان انتظار داشت یک روزه بتوانید نمودارهای قیمتی را به صورت تکنیکال آنالیز کنید و قیمت ارزهای مختلف را پیش بینی کنید.
بیشتر بخوانید : این سوالات را از خودتان بپرسید و دانش تحلیل تکنیکال خود را افزایش بدهید!
پیش بینی قیمت و تحلیل گذشته قیمتی یک ارز دیجیتال یکی از اساسیترین پارامترها در ترید ارزهای دیجیتال است. تحلیل تکنیکال یکی از ابزارهای مورد نیاز در انجام معاملات رمز ارزها است. بهترین زمان برای خرید بیت کوین یا اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال، بررسی نمودار قیمت رمز ارزها و شناسایی بهترین نقطه فروش مواردی است که با یادگیری تحلیل تکنیکال قابل تشخیص است.
مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال
باید بدانید که در تمامی بررسیهای تحلیل تکنیکال ما با دو پارامتر اصلی زمان و قیمت سروکار داریم. برای شروع کار باید با مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال آشنا شوید. مهمترین مفاهیم عبارتند از :
خط روند : روندها به سه دسته کلی تقسیم میشوند. روند صعودی، روند نزولی و روند افقی یا خنثی. در یک روند صعودی، قیمت در حال افزایش است و سقف و کف جدید بالاتر از سقف و کف قبلی قرار میگیرد. روند نزولی دقیقا تعریفی برعکس روند صعودی دارد و در آن قیمت در حال کم شدن است و سقف و کف جدید، پایینتر از سقف و کف قبلی قرار میگیرد. در روند افقی یا خنثی، قیمت قادر نیست سقف و کف قبلی خود را بشکند و سقف و کف جدید، در محدوده سقف و کف قبلی شکل میگیرد.
سطوح مقاومت و حمایت : در سطح حمایت که به سطح Support نیز معروف است، به نظر میرسد که تعداد قابل توجهی از تریدرها مایل به خرید یک ارز دیجیتال هستند؛ یعنی آنها اعتقاد دارند که قیمت در این سطح کنونی برای خرید مناسب است و بنابراین به دنبال خرید در آن قیمت هستند. سطح مقاومت یا Resistance دقیقا بر عکس این است؛ ناحیهای که بسیاری از فروشندگان صبورانه منتظر آن هستند و در واقع یک سطح فروش را شکل میدهد. هر زمانی که یک ارز دیجیتال به آن سقف میرسد، با عرضه بسیار مواجه میشود و قیمت برمیگردد.
شناخت اندیکاتور میانگین متحرک : اندیکاتور میانگین متحرک یکی دیگر از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال است. این ابزار به منظور شناخت روند قیمت بازار و همچنین شناسایی صحیح سطوح حمایت و مقاومت در نمودار قیمت استفاده میشود.
حجم معاملات: در تحلیل تکنیکال، حجم معاملات نقش مهمی در شناسایی روندها بازی میکند. روندهای برجسته، معمولا همراه با حجم ترید بالا هستند و این در حالی است که روندهای ضعیف همراه با حجم ترید پایین هستند.
بیشتر بخوانید : آموزش تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال؛ بخش دوم: آشنایی با نمودارها
مهمترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال
بعد از آشنایی با این مفاهیم تحلیل تکنیکال استفاده از اندیکاتورها تحلیل تکنیکال مهمترین بخش برای یافتن بهترین زمان خرید ارز دیجیتال است. از مهمترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی : فیبوناچی اصلاحی بر اساس توالی اعداد است و دانشمندی به نام لئوناردو فیبوناچی در حدود ۷۰۰ سال قبل آن را کشف کرده است. فیبوناچی اصلاحی ابزاری است که توسط تحلیلگران تکنیکال و تریدرها برای پیدا کردن نواحی مقاومت و حمایت در یک نمودار مورد استفاده قرار میگیرد. از نسبتهای فیبوناچی به صورت درصدی استفاده میشود.
اندیکاتور Ichimoku Cloud : این اندیکاتور نواحی حمایت و مقاومت قدرتمند را نشان میدهد و میتواند برای پوزیشن های کوتاه مدت و دراز مدت در ترید edge to edge اهداف را نشان دهد. این اندیکاتور نواحی انفجار قیمت را نشان میدهد و میتواند به شما در مورد میزان قطعیت یک پوزیشن کمک کند. به طور خلاصه، میتوان گفت که استفاده از این اندیکاتور درست مانند استفاده از نسخه کاملتری از میانگین متحرک نمایی است.
اندیکاتور RSI : اندیکاتور RSI یک نوسانگر شتاب است که سرعت و تغییر حرکات قیمت را اندازهگیری میکند. به بیان سادهتر، تریدرها از این اندیکاتور برای تشخیص خرید بیش از حد (FOMO) و یا فروش بیش از حد یک دارایی (FUD) استفاده میکنند.
البته تریدرهای حرفهای برای اینکه از یک نمودار به شکل درست استفاده کنند و بتوانند به درستی نواحی اصلی روند را مشخص کنند از نطریه امواج الیوت نیز استفاده میکنند. نظریه امواج الیوت برای توصیف حرکت قیمتها در بازارهای مالی تهیه شده است که در آن الگوهای تکراری و موجهای هندسی را میتوان مشاهده و شناسایی کرد.
خواندن درست یک نمودار و آشنایی با مفهوم کندل استیک برای هر تحلیل تکنیکال و یافتن بهترین زمان خرید ارز دیجیتال بسیار مهم است. بعد از آشنایی با این مفاهیم نیز باید انواع کندل استیکها را بشناسید.
بیشتر بخوانید : آموزش تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال؛ بخش ششم: معرفی الگوهای کندل استیک
کتابهای زیادی در زمینه آموزش تحلیل تکنیکال و ترید در بازار رمزارزها وجود دارد و شما میتوانید از آنها برای یادگیری بیشتر استفاده کنید. برای شروع کار میتوانید از کتابهای معروفی چون تکنیکهای کندل استیک ژاپنی، تجزیه و تحلیل تکنیکال بازارهای مالی، فراتر از کندل استیک و اصول امواج الیوت استفاده کنید.
تحلیل فاندامنتال
جدای از تحلیل تکنیکال که کار با نمودارها و آنالیز و بررسی آنها است، تحلیل فاندامنتال یکی از تحلیلهایی است که بر روی بازار بسیار تاثیرگذار و مکمل تحلیل تکنیکال است.
این نوع تحلیل، شامل پیگیری اخبار، اطلاع از آپدیتهای اخیر، اطلاع از سخنرانیها و کنفرانسها، اطلاع از فرآیند پروژه، اطلاع از رفتار صرافیها نسبت به یک ارز بهخصوص و غیره است، که تمامی این موارد عواملی تاثیرگذار در میزان قیمت آن ارز دیجیتالی است و حتی گاهی ممکن است تاثیر آن به گونه ای باشد که تحلیل های تکنیکال را نقض کرده و بازار را دستخوش تغییرات مثبت و یا منفی قرار دهد؛ مانند قانون گذاریها در رابطه با ارزهای دیجیتال و یا تصمیمات کشورها و صرافیها.
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی در واقع ارزیابی متغیرهای کلیدی یا متغیرهای اساسی برای سنجش داراییهای مالی قابل معامله نظیر ارزهای دیجیتال است. در تحلیل فاندامنتال یک ارز دیجیتال هر آن چیزی که پتانسیل تاثیر بر قیمت آن دارایی را دارد، مورد بررسی قرار میگیرد. از بروز رسانیهای فنی شبکه گرفته تا اعلام همکاری جدید و یا لیست شدن در صرافیهای ارز دیجیتال، همه این عوامل در تحلیل بنیادی یک رمز ارز مورد بررسی قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید : تحلیل فاندامنتال چیست؟ آموزش کامل کاربردها و نحوه انجام تحلیل فاندامنتال
اکثر پروژههای رمز ارزها هیچ درآمد، سود و سایر معیارهای بازارهای مالی سنتی را ندارند که افراد حاضر در دنیای امور مالی بتوانند برای ارزشگذاری داراییهای مالی از آن استفاده کنند. بدون وجود معیارهای سنتی که قضاوت را بر اساس آنها میتوان انجام داد، سرمایهگذاران ارز دیجیتال باید از زاویه دیگر و بر اساس منطق پیشبینی، تحقیقات گسترده و عمیق و پتانسیل ارز دیجیتال مورد نظر، به تحلیل فاندامنتال آن بپردازند.
مهمترین نکات در تحلیل فاندامنتال
اما مهمترین نکات برای تحلیل فاندامنتال و فهمیدن اینکه بهترین زمان خرید ارز دیجیتال چه موقع است، چیستند؟ در ادامه شما را با مراحل اصلی اینکار آشنا میکنیم
حجم بازار : حجم بازار از ضرب تعداد کوین در گردش یک پروژه در قیمت آن کوین بدست میآید. مارکت کپ، معمولا اولین فاکتور در تحلیل فاندامنتال یک ارز دیجیتال است. حجم بازار پارامتر مهمی است زیرا مقدار سرمایه موجود در بازار یک ارز دیجیتال را نشان میدهد.
تعداد کل کوینها یک رمز ارز : این مشخصه از طریق قانون عرضه و تقاضا بر قیمت هر ارز دیجیتال تاثیر میگذارید زیرا هرچه تعداد کمتر باشد یعنی میزان عرضه کم و در صورت تقاضای آن شاهد رشد قیمت خواهیم بود. بهترین مثال بیت کوین است که تنها ۲۱ از آن وجود دارد.
حجم معاملات : حجم معاملات هم در تحلیل تکنیکال و هم در تحلیل فاندامنتال بسیار مهم است، هنگامی که ارز دیجیتال حجم معاملات بالایی داشته باشد، بدان معنا است که بسیاری از افراد بر روی این ارز دیجیتال فعال هستند. شما میتوانید حجم معاملات را در صرافیهای ارز دیجیتال یا سایتهایی نظیر کوین مارکت کپ بررسی کنید.
کاربرد : کاربرد یک ارز دیجیتال در میزان ارزش آن بسیار مهم است. البته نمیتوان گفت که این عامل به تنهایی میتواند در قیمت یک رمز ارز تاثیر باشد ولی یکی از عوامل فاندامنتال مهم آن محسوب میشود.
نقشه راه : نقشه راه یا وایت پیپر یکی از اجزا جدایی ناپذیر ارزهای دیجیتال است. البته که خواندن آن برای همگان کار آسانی نیست، اما نقشه راه خوب، پر جزییات و جامع است و مشخصا بیان میکند چه چیزی و در چه زمانی انجام شده و یا انجام خواهد شد. نقشه راه هرچه جزییات بیشتری ارائه دهد، بهتر است.
توسعه دهندگان و موسسان : بررسی تیم توسعه دهنده ارز دیجیتال باید بخش مهمی از تحلیل فاندامنتال باشد. متاسفانه دنیای ارز دیجیتال، افراد متقلب بسیار زیادی را به خود جلب کرده است که فقط برای متقاعد کردن سرمایهگذاران حاضرند به طور آشکار و عمومی، دروغ بگویند. نکته دیگر در مورد تیم موسس یا توسعهدهنده یک پروژه این است که سهم تیم توسعه از کل توکنها یا کوینهای آن شبکه چقدر است؟ این نکته نشان میدهد که این پروژه واقعا غیرمتمرکز است یا کنترل آن در دست عدهای خاص است.
البته باید بدانید که برای تحلیل فاندامنتال در حوزه رمزارزها باید پارامترهای بسیار زیادی را در نظر بگیرید اما نکاتی که به آن اشاره شد از مهمترین ویژگیهای یک تحلیل فاندامنتال هستند.
برای تحلیل فاندامنتال البته چند شاخص و اندیکاتور نیز وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به آدرسهای منحصر به فرد، ارزش تراکنش، هزینه ماینینگ، نسبت NVT، نسبت MVRV، چندگانه مایر و نسبت P/BE ماینینگ اشاره کرد.
بنابراین میتوان گفت تحلیلهای فاندامنتال بسیار تاثیرگذارند چه بسا تاثیرگذارتر از تحلیل های تکنیکال. تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال همانند دو بال میمانند که وجود هر دو در کنار هم تاثیر تحلیل را دوچندان میکند.
روانشناسی بازار
گاهی اتفاق میافتد که تب و تاب خاصی در بازارها ایجاد میشود بدون اینکه دلیل خاص و یا منطقی داشته باشد. به عنوان مثال مردم به برخی از اعدادی که از نسبت طلایی تبعیت میکنند واکنش خاصی نشان میدهند یا مثلا ترسی بین مردم ایجاد میشود و یا بالعکس شور و هیجانی درون تریدرها ایجاد میشود که باعث تاثیر روی بازار میشوند. باید دقت داشت که این مورد نیز موردی تاثیرگذار است و بد نیست در رابطه با آن اطلاعاتی کسب کنید تا بتوانید اتفاقات بازار را بهتر تحلیل کنید.
بیشتر بخوانید : آیا روانشناسی ترید بیت کوین واقعا لازم است؟ آیا احساسات، دشمن تریدر است؟
واضح است که روانشناسی ترید هم در بازارهای سنتی و هم در بازار رمز ارزها تاثیرات زیادی بر عملکرد تریدر خواهد داشت. معامله در این بازارها کار آسانی نیست و اگر مهارت کنترل خود و احساسات خود را نداشته باشیم، نتایج فاجعهباری ایجاد خواهند شد. به نظر من، موفقیت در این بازارها به دو عامل اساسی و بنیادین بستگی دارد. عامل اول مربوط به حوزه فرمولبندی ایده ترید است و عامل دوم نیز مربوط به حوزه اعمال این فرمول است.
برای ایجاد فرمول ترید خود باید از تحلیل تکنیکال و بنیادین بهره بگیریم و نقاط ورود و خروج خود را مشخص کنیم. همچنین در ایجاد این فرمول باید اصول مدیریت سرمایه را لحاظ کنیم. این چیزها را به راحتی میتوان در عرض چند ماه و در یک دوره فشرده آموخت. بسیاری از تریدرها در حوزه اعمال فرمول مشکل دارند و در اینجاست که روانشناسی وارد عمل میشود و باید توانایی برخورد با احساسات و روان خود را داشته باشیم. پذیرش شکست در اینجا نقطه شروع موفقیت است. با پذیرش شکست یا از ترید خارج میشویم و میفهمیم که ترید کار ما نیست و یا دوباره وارد ترید میشویم و تجربه بیشتری کسب میکنیم
روانشناسی ترید باعث آمادگی فرد در برابر ریسک میشود. ترید محصول تحلیل، مدیریت سرمایه و روانشناسی است. روانشناسی رفتار بشر منبعی برای درک جریانات در بازار است. احساسات و عواطف در همه افراد وجود دارند و بر تصمیمگیریهای آنها قطعا تاثیر میگذارند. از این دانش روانشناسی باید برای رسیدن به موفقیت استفاده کرد. در کنار روانشناسی فردی باید به روانشناسی جمعی هم توجه کرد و باید دید که احساسات عموم در مورد بازار چگونه است، طبیعتا این احساسات بر تصمیمگذاریها و جریان بازار بی تاثیر نخواهند بود.
بیشتر بخوانید : بهترین ابزار ترید: تجزیه و تحلیل احساسات در بازار کریپتو
روانشناسی ترید به نظر چیز سادهای میرسد، اما در واقع مهمترین عنصر در معاملات است و این کنترل و تنظیم خود را کمتر کسی دارد. یک تریدر موفق نه تنها به نسبت تغییرات نمودار و اخبار و حوادث بی توجه نیست، بلکه به روانشناسی خود و روانشناسی جمعی نیز بسیار توجه میکند و زمانی که نمودار ضرورت انجام اقدامات خاصی را نشان میدهد، فورا و بدون توجه به احساسات خود اقدام میکند. تریدر موفق در اینجا دیگر اقدام به خیالبافی نمیکند و بعدا نیز حسرت چیزی را نخواهد خورد.
نتیجهگیری
در آخر باید گفت برای اینکه بتوانید در بازارهای مالی تا حد بالایی موفق باشید و ریسکهای معاملاتتان را به حداقل برسانید، لازم است که تمامی جوانب را بسنجید و انواع تحلیلها را در نظر داشته باشید.
هر چه میزان تسلط شما بر این تحلیلها افزایش یابد، میتوان گفت که میزان موفقیت شما در این بازارها بیشتر است اما باز هم نمیتوان گفت ۱۰۰٪ موفق خواهید بود؛ این تحلیلها صرفا میزان موفقیت شما را افزایش میدهد، اما ریسک معاملات را هیچگاه به صفر نمیرساند. قطعا برای یادگیری هر کدام از این تحلیلها نیازمند صرف زمان و مطالعه منابع مختلف و به کارگیری آنها جهت کسب تجارب بیشتر هستید.
اما در نهایت برای پاسخ به این سوال که چه زمانی بخرید و چه زمانی بفروشید، باید گفت که یا بر این ۳ نوع تحلیل مسلط شوید و یا از کسانی پرس و جو کنید که بر این سه نوع تحلیل مسلط هستند.