
شبکه ریف فایننس یکی از پروژههای حوزه دیفای است که بر روی شبکه پولکادات راهاندازی شده است. این پروتکل مجموعهای از خدمات متنوع Defi را در یک محصول واحد ارائه کرده است. این پروژه مسئله کمبود نقدینگی حوزه امور مالی غیرمتمرکز را با اتصال به صرافیهای متمرکز مانند بایننس برطرف خواهد کرد. در این مقاله به طور کامل با پروتکل Reef.Finance و توکن Reef آشنا خواهیم شد.
شبکه ریف فایننس چیست؟
یکی از مشکلات بسترهای متمرکز مخصوصا در حوزه مالی، این است که کنترل و مدیریت دارایی و اطلاعات افراد به صورت کامل در دست یک نهاد متمرکز است (برای مثال صرافی بیترکس به یکباره تصمیم گرفت تا به کاربران ایرانی خود خدمات ارائه ندهد و تمام دارایی آنها را بلوکه کند). این مسئله باعث شد تا دنیا به سمت غیرمتمرکز سازی حرکت کند؛ اما مسئله اساسی شبکههای مالی غیرمتمرکز، تامین نقدینگی است. نبود نقدینگی لازم در پروتکلهای غیرمتمرکز مانع از فعالیت افراد خواهد شد.
صرافی یونی سواپ ایده بسیار کاربردی دارد؛ افراد فارغ از ملیت خود، آزادانه میتوانند در آن ارزهای دیجیتال خود را معامله کنند. اما در گذشته حجم نقدینگی موجود در این پروتکل بسیار پایین بود و عملا افراد نمیتوانستند به راحتی در آن داراییهای دیجیتال خود را مبادله کنند. پروتکل Reef برای حل این مشکل ایجاد شد؛ این شبکه به روشی هوشمند، نقدینگی را جمعآوری کرده و از آن برای راهاندازی “کارآمد” محصولات مالی غیرمتمرکز استفاده میکند. در ادامه ایدههایی که این شبکه ارائه داده که آن را از رقبایش متمایز کرده را معرفی میکنیم.
تامین نقدینگی
در حوزه امور مالی غیرمتمرکز، کلمه نقدینگی (Liquidity) در بسیاری از متون مورد استفاده قرار میگیرد. پیش از پرداختن به این که پروتکل Reef مسئله نقدینگی در حوزه دیفای را چطور برطرف میکند، ابتدا بهتر است منظور خود را از این کلمه بیان کنیم. پس در اینجا به این سوال پاسخ خواهیم داد که مسئله اصلی پروتکلهای DeFi تامین نقدینگی لازم است، اما نقدینگی چیست؟
پروتکلهای دیفای برای تامین نقدینگی برای راهاندازی محصولات مالی خود، از استخرهای نقدینگی یا Liquidity Pool استفاده میکنند. اما از آنجا که این پروتکلها به صورت غیرمتمرکز اجرا میشوند، تامین کنندگان نقدینگی (Liquidity Provider) نقدینگی موجود در این استخرها را تامین میکنند؛ اما تعداد این افراد هنوز آنقدر افزایش نیافته تا بتوانند نقدینگی لازم را تامین کنند. لذا پروتکلهای Defi نیاز دارند تا از محل دیگری نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند؛ مثلا از صرافیهای متمرکز، راهی که پروتکل Reef نیز از ان استفاده میکند.
این یکی از روشهای تامین نقدینگی هوشمندی است که شبکه ریف از آن استفاده میکند. اما این ویژگی، تنها هدف پروتکل Reef نیست؛ این شبکه ایدههای دیگری نیز معرفی کرده است. ایده بعدی ریف برای تامین نقدینگی، ارائه محصولات متنوع در قالب یک محصول واحد است.
مجموعهای از محصولات در قالب یک محصول واحد
یکی دیگر از مشکلات پروتکلهای دیفای، ظاهر پیچیده و دشواریهایی است که در زمان استفاده از آنها وجود دارد؛ مخصوصا برای عامه مردم، استفاده از محصولات ارائه شده در حوزه دیفای بسیار سخت و پیچیده است. از طرفی هر یک از این پروتکلها، محصولات خاصی را ارائه میدهند. مشارکت در این پروژهها به تخصص بالایی در زمینه مدیریت سرمایه نیاز دارد. این عدم پیوستگی که در بسیاری از پروژههای دیفای مشاهده میشود، یکی موانع پذیرش حوزه امور مالی غیرمتمرکز توسط سرمایهگذاران است. تا اینجا با دو مسئله و مشکل در حوزه دیفای اشنا شدیم، در ادامه راهکارهایی که پروتکل Reef برای رفع این مشکلات ارائه داده را مورد بررسی قرار میدهیم.
هدف پروتکل ریف فایننس چیست؟
وایت پیپر پروتکل Reef در ۲۷ آگوست ۲۰۲۰ میلادی (۶ شهریور ۱۳۹۹) ارائه شده است. این پروتکل دیفای برای حل مشکلات فوق، راهکارهای زیر را ارائه داده است:
تامینکننده نقدینگی جهانی
پروتکل ریف یک جمعکننده نقدینگی در حوزه دیفای را تحت عنوان Global Liquidity Aggregator ارائه میدهد که در آن، نقدینگی مورد نیاز خود را از صرافیهای غیرمتمرکز، صرافیهای متمرکز و استخرهای نقدینگی سایر پروتکلها تامین کرده و آنها را در یک “استخر نقدینگی واحد” جمعآوری کرده است.
در حال حاضر در بازار ارزهای دیجیتال دو نوع جمعکننده نقدینگی وجود دارد؛ صرافیهای متمرکز مانند بایننس و هیوبی و صرافیهای غیرمتمرکز مانند یونی سواپ و بالانسر. در حال حاضر پروتکلی وجود ندارد که جایی میان این دو قرار گرفته و از نقدینگی هر دو استفاده کند؛ شبکه ریف چنین کاری را انجام میدهد. این پروتکل با بسیاری از پلتفرمهای دیفای بر بستر اتریوم و پولکادات سازگار بوده و برای تامین نقدینگی از این پروتکلها استفاده میکند.
جمعکننده ییلد فارمینگ هوشمند
پروتکل ریف همچنین ابزاری تحت عنوان Smart Yield Farming Aggregator ارائه میدهد، که در آن پیچیدگیهای موجود در حوزه ییلد فارمینگ دیفای را برطرف میکند. در واقع این محصول، دروازهای برای ورود خرده سرمایهگذاران و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری بزرگ به حوزه دیفای است.
پروتکل ریف با استفاده از ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی، جمعکننده هوشمند Yield Farming در حوزه دیفای را ارائه میدهد. این پروتکل از داراییهای دیجیتال USDC، USDT، TUSD، DAI، BUSD و Ctokenها و Ytokenها و همچنین توکنهای هیبرید مثل WBTC پشتیبانی میکند. امکان دریافت وام و همچنین اعطای وام از طریق داراییهای فوق امکانپذیر است.
امکان استیکینگ ارزهای دیجیتال مبتنی بر الگوریتم گواه اثبات سهام مانند اتریوم ۲، دات، تزوس و … در پروتکل ریف فراهم است.
بیشتر بخوانید: استیکینگ (Staking) در دنیای رمز ارزها به چه معناست؟
عدم کنترل داراییها
ریف یک پروتکل غیرمتمرکز و بدون وجود شخص ثالث است. کنترل داراییهای موجود در این پروتکل تماما برعهده کاربران است و این شبکه هیچ دسترسی به دارایی افراد ندارد.
مزایای پروتکلهای دیفای در شبکه پولکادات
پروتکل Reef بر روی شبکه Polkadot راهاندازی شده و از مزایای این شبکه بهرهمند است. از جمله این مزایا میتوان به ویژگی Interoperability یا قابلیت همکاری بین شبکههای بلاکچین اشاره کرد. لذا پروتکل ریف جزو اولین پروتکلهای دیفای است که از قابلیت فعالیت بین زنجیرهای بهره میبرد.
یکی از مشکلات شبکه اتریوم و به دنبال آن پروژههای دیفای که بر روی این شبکه بلاکچین راهاندازی شدهاند، مسئله مقیاسپذیری است. اتریوم به دنبال رفع این مشکل با راهاندازی اتریوم ۲ است. اما شبکه پولکادات اساسا یک شبکه مقیاس پذیر بوده و پروتکل ریف نیز از این ویژگی بهرهمند است. یکی از مزایای مقیاسپذیر بودن یک شبکه بلاکچین، پایین بودن کارمزد انجام تراکنش در آن شبکه است.
سیستم مدیریتی شبکه پولکادات به صورت غیرمتمرکز است و کنترل آن در قالب سیستم سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) انجام میشود. در چنین سیستمی، افرادی که توکن حاکمیت شبکه را در اختیار دارند، حق اظهار نظر در مورد سیستم را دارند و از این جهت فردی کنترل شبکه را در دست ندارد. شبکه Reef نیز به صورت غیرمتمرکز مدیریت میشود. در پروتکل ریف ریسکهایی که در مورد سیستمهای متمرکز وجود دارد، به طور کلی از بین رفته است.
آشنایی با توکن REEF
توکن REEF، رمز ارز اصلی شبکه ریف است (توکن و شبکه همنام هستند). از این توکن به منظور ایجاد انگیزه اقتصادی در ساختار شبکه ریف استفاده میشود. یکی از این انگیزههای اقتصادی، امکان حق رای در شبکه است. برای بررسی ابعاد اقتصادی یک توکن، باید بدانیم که این توکن چه کاربردی دارد؛ در ادامه کاربردهای توکن REEF را معرفی خواهیم کرد.
در یک شبکه غیرمتمرکز، مشارکتکنندگان در شبکه، نقش اساسی در پابرجا ماندن آن شبکه ایفا میکنند. در شبکههایی که از الگوریتم گواه اثبات سهام یا PoS استفاه میکنند، مشارکتکنندگان در شبکه، پایههای آن هستند. در شبکه ریف کارمزد انجام تراکنش به صورت توکن REEF پرداخت میشود که این فی به نودهای شبکه تعلق دارد.
پروتکل ریف از الگوریتم گواه اثبات سهام پولکادات برای رسیدن به اجماع در شبکه خود استفاده میکند. توکن REEF برای سهام گذاری یا استیکینگ در این شبکه دیفای مورد استفاده قرار میگیرد. افراد با سپردهگذاری توکن reef در این شبکه، میتوانند در مدیریت آن مشارکت داشته و تصمیمات مدیریتی و حاکمیتی را اتخاذ کنند و در ازای قرار دادن توکن خود در شبکه، سود Staking دریافت کنند.
چرا پروتکل Reef بر بستر اتریوم راهاندازی نشده است؟
از آنجا که بسیاری از پروتکلهای دیفای برای راهاندازی شبکه خود از شبکه بلاک چین اتریوم استفاده میکنند، اما پروتکل ریف از شبکه پولکادات استفاده کرده است. دلیل آن چیست؟
لایه قابلیت همکاری شبکه پولکادات، این امکان را فراهم کرده تا شبکههای مختلف بلاکچین بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این ویژگی در شبکه اتریوم وجود ندارد. لذا پروتکل Reef با انتخاب شبکه پولکادات، علیرغم استفاده از مزایای شبکه Polkadot به صورت کامل با شبکه اتریوم و پروژههای دیفای شبکه اتریوم سازگار است.
همکاری ریف با سایر شبکهها
این شبکه با پروتکلهای بسیار زیادی همکاری دارد. لیست همکاری این شبکه بسیار طولانی است و در اینجا، تنها به بخشی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
پروتکل Plasm در زمینه ارائه راه حل لایه دوم برای شبکههای بلاک چین فعالیت دارد. این شبکه، کارمزد تراکنشها در حوزه ارزهای دیجیتال را کاهش داده و زمان انجام تراکنش را کاهش میدهد و فرآیند آن را سریعتر میکند؛ پروتکل ریف با این شبکه همکاری میکند.
پروتکل ریف همچنین با شبکه Chainlink در زمینه دریافت اطلاعات قیمتی با استفاده از اوراکل این شبکه همکاری دارد. پروتکل ریف در محصول مبادلات اتمی (Atomic Swap) خود از اوراکل چین لینک برای دریافت قیمت دقیق ارزهای دیجیتال استفاده میکند.
شبکه kava یکی دیگر از همکاران شبکه ریف است. کاوا شبکهای است که وام دهی بین زنجیرهای را فراهم کرده و در این حوزه با شبکه ریف همکاری دارد. KAVA اولین پروژهای است که بر روی شبکه کازمس راهاندازی شده و هدف اصلی آن، ایجاد قابلیت همکاری میان پروژههای مختلف در شبکههای بلاکچین مختلف در حوزه Defi است.
صرافی Binance برای فراهم کردن پل ارتباطی میان ارزهای فیات با بازار ارزهای دیجیتال از پروتکل Reef استفاده میکند. از این نظر میتوان یکی از یزرگترین همکاریهای این شبکه را با بایننس معرفی کرد.
Reef Finance با همکاری پروتکل bZx به دنبال گسترش محصولات خود در حوزه دیفای است. پروتکل bZx یکی از پروژههای مطرح دیفای در شبکه اتریوم است.
تیم توسعه پروتکل Reef
دنکو مانچسکی (Denko Mancheski) توسعهدهنده و موسس شبکه ریف فایننس است. او از سنین بسیار پایین به برنامهنویسی علاقهمند بوده و به توسعه نرمافزارهای تجاری مشغول بوده است. در مورد تیم توسعه این شبکه اطلاعات بسیار کمی وجود دارد. تیم توسعه این شبکه ۱۲ عضور اصلی دارد، که نیمی از آنها مهندسین نرمافزار بوده و آپدیتهای لازم برای این شبکه را راهاندازی میکنند. ملیت این تیم عموما آمریکایی و آسیایی است و دفتر مرکزی این شبکه در لندن واقع است.
نقشه راه ریف فایننس
- این شبکه فعالیت خود را از سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۹ آغاز کردهاند. در واقع ایده ایجاد این شبکه در سال ۲۰۱۹ مطرح شده است.
- در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ سرمایه اولیه برای راهاندازی کامل این شبکه جمعآوری شده است.
- کدهای قراردادهای هوشمند این شبکه، در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ میلادی توسط شرکتهای حسابرسی مورد بررسی قرار گرفته و تاییدیه صحت کدهای این پروتکل در این سال تضمین شده است.
- در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ میلادی، این پروتکل توکن خود را از طریق لانچ پول بایننس عرضه کرده است (۳ درصد از کل توکنها).
در سال ۲۰۲۱ میلادی و مطابق برنامه این شبکه، دو محصول این پروتکل در فاز آزمایشی قرار گرفته است؛ محصول فارمینگ توکن Reef با استیک کردن توکن Reef، ETH و USDT ، که میتوان توکن REEF را به عنوان پاداش فارم کرد. همچنین محصول بسیار حیاتی این پروتکل که از طریق آن نقدینگی مورد نیاز خود را از صرافی متمرکز بایننس دریافت کند، در فاز آزمایشی قرار دارد.
این محصول یکی از مهمترین ویژگیهای شبکه ریف است. نقدینگی مورد نیاز این شبکه از طریق اتصال به صرافی متمرکز بایننس تامین خواهد شد، تا از این طریق مشکل کمبود نقدینگی در پروژههای دیفای را حل کند. این محصول در حال حاضر راهاندازی شده و در فاز آزمایشی قرار دارد.
مدل اقتصادی و وضعیت حال حاضر توکن REEF
تعداد کل توکنهای Reef به ۲۰ میلیارد توکن محدود شده است. در گام اول ۱۹.۸۳ درصد از این مقدار عرضه اولیه شده و میان مردم توزیع شده است. ۵.۶ درصد از کل توکنها به صورت خصوصی و با قیمت ۰.۰۰۱۲۵ دلار عرضه شده است. توکن REEF با هر دو استاندارد BEP20 (استاندارد زنجیره هوشمند بایننس) و ERC20 ساخته شده است. ۳ درصد از کل توکنهای reef در سال ۲۰۲۰ میلادی در لانچ پول (Launchpool) بایننس عرضه شده است.
قیمت این توکن در زمان نگارش این مقاله، در محدوده ۰.۰۲۷ دلار در حال معامله است (قیمت لحظهای توکن Reef) و ارزش بازار آن حدود ۸۴ میلیون دلار بوده و در رتبهبندی بازار ارزهای دیجیتال بر اساس ارزش بازار، در رتبه ۲۶۱ قرار گرفته است.
جمع بندی
در این مقاله با پروتکل ریف فایننس آشنا شدیم. پروتکل Reef Finance یک شبکه دیفای است که بر روی شبکه بلاک چین پولکادات راهاندازی شده است. اهداف اصلی این پروتکل، ادغام محصولات متنوع دیفای در یک محصول واحد و تامین نقدینگی مورد نیاز در محصولات دیفای از طریق منابع جدید از جمله استفاده از نقدینگی صرافیهای متمرکز مانند بایننس و کوین بیس است. توکن این شبکه، REEF نام دارد و یک توکن حاکمیت و قابل سهامگذاری (Staking) در این پروژه است.