کریپتو کده

پلتفرم کرومیا چیست؟ آشنایی با Chromia و توکن CHR

حتما نام بازی همسایه من آلیس (My Neighbor Alice) را شنیده‌اید؛ این یک بازی بلاکچینی چند نفره آنلاین است که به شما امکان خرید جزیره‌های مجازی، جمع‌آوری آیتم‌های هیجان‌انگیز و ملاقات با دوستان جدید را می‌دهد. در توسعه زیرساخت‌های این بازی محبوب، از راهکارهای پلتفرم کرومیا (Chromia) استفاده می‌شود. کرومیا از تکنولوژی بلاک چین رابطه‌ای برای رفع مشکلات مقیاس‌ پذیری برنامه‌های غیرمتمرکز (Dapps) مثل بازی‌ها و برنامه‌های مالی استفاده می‌کند. در ادامه مقاله به این می‌پردازیم که پلتفرم کرومیا چیست، چطور کار می‌کند، چه خدماتی دارد، توکن CHR چیست و پس از آن به بررسی تیم توسعه‌دهنده، نقشه راه پروژه، نحوه خرید، فروش و نگهداری ارز دیجیتال کرومیا می‌پردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

پلتفرم کرومیا چیست؟

پلتفرم کرومیا (Chromia) چیست

Chromia یک پلتفرم بلاکچینی جدید برای توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز است که در پاسخ به کاستی‌ها و نقاط ضعف بلاکچین‌های فعلی طراحی شده تا ظهور نسل جدیدی از برنامه‌های غیرمتمرکز و بهینه‌سازی Dappهای کنونی را تسهیل کند. کرومیا که قبلا کروماپولیس (Chromapolis) نام داشت، از بلاکچین رابطه‌ای (Relational Blockchain) استفاده می‌کند و اولین بلاکچین رابطه‌ای خود به نام پُست‌چین (Postchain) را عرضه کرده است. در بخش‌های بعدی مقاله به این خواهیم پرداخت که بلاکچین رابطه‌ای در پلتفرم کرومیا چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؛ اما پیش از آن به بررسی کاستی‌های بلاکچین فعلی می‌پردازیم.

در حالی‌که شبکه‌هایی همچون اتریوم در تئوری، امکان پیاده‌سازی هر نوع برنامه‌ای را می‌دهند، اما به گفته توسعه‌دهندگان کرومیا در عمل، محدودیت‌هایی همچون تجربه کاربری بد، کارمزد زیاد، امنیت پایین و خسته‌کننده بودن برای توسعه‌دهندگان را دارند؛ این ویژگی‌ها مانع از جذب کاربران بیشتر به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز مبتنی بر این شبکه می‌شود.

توسعه‌دهندگان کرومیا اعتقاد دارند برای جلوگیری از چنین مشکلی، طراحی معماری بلاکچین و مدل برنامه‌نویسی باید با در نظر گرفتن نیازهای Dappها، بازنگری شود. اولویت‌های پلتفرم کرومیا در طراحی مدل خود شامل موارد زیر است:

  • مقیاس‌پذیری اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز برای میلیون‌ها کاربر.
  • بهبود تجربه کاربری برنامه‌های غیرمتمرکز برای دستیابی به توازن و مشابهت با کیفیت برنامه‌های متمرکز.
  • فراهم ساختن امکانی برای توسعه‌دهندگان تا با استفاده از نمونه‌های آشنا برنامه‌های امن بسازند.

پلتفرم بلاکچینی کرومیا برای راه‌اندازی انواع اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز، به‌ویژه آن‌ها که به ظرفیت ورودی و خروجی بالایی نیاز دارند یا به مدیریت مجموعه داده‌های پیچیده می‌پردازند، مناسب است. بازی‌های آنلاین چندنفره مثل Star Atlas و همسایه من آلیس نمونه‌ای از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز پرکاربر و گسترده هستند.

ویژگی‌های پلتفرم Chromia

  • کدنویسی ۷ تا ۱۰ برابر سریع‌تر از سایر بلاکچین‌ها.
  • کرومیا هم بلاکچین است و هم پایگاه داده ارتباطی.
  • به‌عنوان بلاکچین لایه یک یا یک راهکار لایه ۲ سریع، می‌توان از آن استفاده کرد.
  • از Chromia می‌توان به‌عنوان یک بلاکچین عمومی، خصوصی یا به‌صورت هیبریدی استفاده کرد.

در حال حاضر اکثر برنامه‌های غیرمتمرکزی که در کرومیا پیاده‌سازی می‌شوند در حوزه امور مالی، بازی، املاک و سلامت هستند؛ اما پلتفرم کرومیا قصد ورود و تمرکز روی مباحثی همچون اینترنت اشیا، خدمات سازمانی و زنجیره‌های تامین را هم دارد.

نحوه کارکرد پلتفرم Chromia به چه صورت است؟

پلتفرم کرومیا چطور کار می‌کند

بلاکچین کرومیا یک لایه مستقل و همچنین یک راهکار لایه دو سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) است. طراحی ساختار آن به نحوی است که هم اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز فعلی و هم نسل جدید برنامه‌های موجود را بهبود می‌بخشد. مکانیسم عملکرد Chromia به شکلی است که ساختار کارمزد‌ها را قابل تنظیم کرده و مدیریت بهتر داده‌ها را امکان‌پذیر می‌سازد. مشابه راهکار شاردینگ اتریوم، هر بلاکچین در کرومیا در اختیار مجموعه‌ای از نودهای اعتبارسنج (Validator) قرار می‌گیرد، که زیرمجموعه‌ای از تمام نودهای متعلق به Chromia هستند. این نودهای زیرمجموعه، الگوریتم اجماعی تحت عنوان تحمل خطای بیزانس یا Byzantine Fault Tolerance (به‌اختصار BFT) را اجرا می‌کنند.

کرومیا دارای یک معماری شبکه منحصربه‌فرد تحت عنوان بلاکچین رابطه‌ای و یک زبان برنامه‌نویسی سفارشی به‌نام Rell است. عملکرد Rell مشابه SQL بوده و به توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد تا از  قابلیت تغییرناپذیری و امنیت بلاکچین‌ها بهره‌مند شوند؛ همچنین به‌طور همزمان، داده‌ها را با استفاده از کارایی پایگاه داده ارتباطی مدیریت و ذخیره‌سازی کنند. اما بلاکچین ارتباطی پلتفرم کرومیا چیست و چطور کار می‌کند؟

بلاکچین در واقع فهرست ساده‌ای از تراکنش‌هاست که برای یافتن هر چیزی باید جستجوی خود را از ابتدا تا انتها پیش ببرید. در مقابل، پایگاه داده، ارتباطی تکنولوژیکی است که شبکه اجتماعی، بانک‌ها و تمام برنامه‌های کاربردی و غیرضروری شما را در زندگی روزمره مدیریت می‌کند. بلاکچین‌های ارتباطی همه جا هستند و دهه‌هاست که توسط سازمان‌های مختلف استفاده می‌شوند. از ترکیب بلاکچین و پایگاه داده ارتباطی، بلاک چین ارتباطی (Relational Blockchain) پدید می‌آید.

پایگاه داده رابطه‌ای (Relational Database) چیست و چطور کار می‌کند؟

پایگاه‌‌های داده ارتباطی، دیتابیس‌هایی هستند که براساس مدل رابطه‌ بین داده‌ها طراحی شده‌اند. این مدل دیتابیس‌ها در سال ۱۹۷۰ توسط ادگار کاد (Edgar Codd) مطرح شدند. در پایگاه‌های داده رابطه‌ای، اساس ساختار داده بر یک مفهوم ریاضی به‌نام “رابطه” بنا شده است. Relational Databaseها مجموعه‌ای از انواع جدول‌ها به‌صورت سطر، جدول و ستون هستند. در پایگاه داده رابطه‌ای، برای جلوگیری از تکرار رکوردها یا فیلدهای متعدد، بین جدول‌ها رابطه ایجاد می‌کنند.

بلاکچین رابطه‌ای چیست و چطور کار می‌کند

یک پایگاه داده رابطه‌ای، دارای یک زبان برنامه‌نویسی قوی است که به شما امکان می‌دهد با تعریف یک مدل داده، از معتبر بودن داده‌ها اطمینان حاصل کنید. همچنین ویژگی‌هایی مانند کلیدهای اصلی و خارجی وجود داده‌های تکراری و متناقض را غیرممکن می‌کند. کافی است که داده‌ها یکبار تعریف شوند و از آن پس برا همیشه اجرا می‌شوند.

در مجموع، ویژگی‌های یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه‌ای، مجموعه‌ای از قابلیت‌ها را در بلاکچین رابطه‌ای به ما می‌دهد؛ به این معنی که هر تراکنش با ضمانت‌های زیر همراه است:

اتمی بودن یا Atomicity

  • اجرای کامل یا شکست کامل، بدون وجود حالت‌های مختلط.

ثبات یا Consistency

  • پایگاه داده پس از اجرای تراکنش هرگز در حالت نامعتبر باقی نمی‌ماند.

ایزوله‌سازی یا Isolation

  • تراکنش‌های همزمان به روشی اجرا می‌شوند که با تراکنش‌های متوالی اجرا شده سازگار باشد.

پایداری یا Durability

  • اجرای تراکنش‌های سپرده‌شده حتی در صورت وقفه در سرویس، حتمی است.

پست چین (Postchain) اولین بلاکچین رابطه‌ای است. این نرم افزار متن باز است و از بهترین امکانات موجود پایگاه‌های داده‌ رابطه‌ای بهره می‌برد. پست‌چین از پایگاه‌های داده برای قطعی‌سازی تراکنش‌ها و از الگوریتم اجماع به‌شیوه بلاک چین استفاده می‌کند. با استفاده از این سیستم می‌توان شبکه‌ای با ازدحام تراکنش زیاد را مدیریت کرد.

ایراد کار بلاکچین‌های رابطه‌ای کجاست؟

وابستگی بین بلاکچین‌ها، که به یک بلاکچین اجازه می‌دهد مستقیما داده‌ها را از بلاکچین دیگری فرا بخواند، با وجود نوآوری محدویت‌هایی نیز دارد؛ مثلا اگر بلاکچین A به بلاک چین B وابسته باشد، باید همیشه بلاکچین B را اطراف بلاکچین A نگه‌داریم تا قابل همگام‌سازی باشد. این امر توانایی معماری مجدد و بهینه‌سازی سیستم را محدود می‌کند، که برای بلاکچین‌های سیستمی که باید مطابق با تکنولوژی‌های آینده پیش‌روی کنند، ضروری است. وابستگی‌های ناپایدار به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که وابستگی‌ها را در طول زمان حذف کنند، زمانی که دیگر مورد نیاز نیستند. رفع این مشکل در برنامه‌های آتی کرومیا قرار دارد.

مزایای بلاکچین Chromia چیست؟

تمام اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ساخته شده در بستر بلاکچین کروما، به‌طور مستقل در زنجیره جانبی (Sidechain) که ریشه در بلاکچین اصلی دارد، کار می‌کنند. این مکانیسم عملیاتی مستقل، هر برنامه را قادر می‌سازد تا کارآمدتر عمل کند. به‌علاوه‌ به آن‌ها آزادی انتخاب از بین ساختارهای مختلف در دسترس را می‌دهد. مثلا یک اپلیکیشن ممکن است بخواهد کاربران فی تراکنش‌ها را با توکن بومی کرومیا (CHR) بپردازند، در حالیکه اپلیکیشن دیگر با استیکینگ یا سپرده‌گذاری مقدار کافی توکن CHR، امکان دسترسی نامحدود و بدون پرداخت کارمزد را به کاربران خود بدهد.

طراحی بلاکچین کروما به نحوی است که به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز امکان مالکیت بلاکچین مستقلی که روی مجموعه‌ای خاص از نودها اجرا می‌شود را بدهد. این فرآیند به هر اپلیکیشن اجازه می‌دهد تا یک زنجیره جانبی ایجاد کند. همچنین این Dappها می‌توانند توکن‌های خود را برای کسب درآمد و حاکمیت داشته باشند.

Chromia این طرح را برای حل مشکلات مقیاس‌پذیری اتخاذ می‌کند؛ در حالی‌که سایر بلاکچین از قراردادهای هوشمند استفاده می‌کنند.

این به اپلیکیشن‌ها امکان می‌دهد تا تعداد گره‌های زنجیره جانبی خود را افزایش دهند؛ این اتفاق منجر به مقیاس‌پذیری نامحدود یا افزایش نرخ اتخاذ بلاکچین کروم می‌شود و توان عملیاتی را افزایش می‌دهد. این مکانیسم برای توسعه‌دهندگانی که پروژه محبوب یا کاربران بسیاری دارند بسیار کارآمد است.

خدمات پلتفرم کرومیا چیست؟

به‌جز بلاکچین رابطه‌ای، کرومیا خدمات و ابزارهای دیگری هم مانند موارد زیر به کاربران و توسعه‌دهندگان ارائه می‌کند:

  • زبان برنامه‌نویسی Rell: زبان رابطه‌ای یا Relational language که به اختصار به آن Rell گفته می‌شود، زبانی بر پایه SQL است که پیاده‌سازی برنامه‌های غیرمتمرکز را امکان‌پذیر می‌کند.
  • مرورگر بلاکچینی: Chromia Explorer کاملا غیرمتمرکز است و به کاربران امکان مشاهده تراکنش‌ها و فعالیت‌های روی زنجیره‌های مختلف را می‌دهد.
  • صندوق کرومیا: Chromia Vault نرم‌افزاری است که به کاربران امکان مدیریت توکن‌ها و اپلیکیشن‌های مبتنی بر بلاکچین کرومیا را می‌دهد. نمونه اپلیکیشنی که از این صندوق استفاده می‌کند، بازی Mines of Dalarnia است.
  • سیستم ورودی واحد: Single Sign On یک سیستم ورود منحصر به‌فرد است که امکان ورود کاربران بدون به‌خطر انداختن امنیت را امکان‌پذیر می‌کند.

توکن CHR چیست؟

توکن CHR چیست؟

توکن بومی شبکه Chromia با نماد CHR شناخته می‌شود. این توکن در بستر شبکه‌های اتریوم (با استاندارد ERC-20) و بایننس اسمارت چین (با استاندارد BEP-20) قرار دارد. اما کاربرد رمزارز پلتفرم کرومیا چیست؟

کاربران توکن CHR را برای پرداخت هزینه استفاده از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز می‌پردازند و توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌ها هم هزینه تایید تراکنش‌ها و میزبانی (Hosting) پلتفرم خود را با این توکن به کرومیا پرداخت می‌کنند. همچنین می‌توانید توکن Chromia را در این پلتفرم سپرده‌گذاری کنید. توسعه‌دهندگان هم با ذخیره‌سازی CHR می‌توانند توکن اپلیکیشن غیرمتمرکز خود را تولید کنند.

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل رمزارز کرومیا ۵۶۷,۳۶۹,۴۳۹.۳۳ واحد بوده که از این مقدار حدود ۵۶۷,۳۶۹,۴۳۹.۳۳ واحد CHR در گردش است. ارزش کل بازار توکن Chromia در زمان نگارش مقاله ۳۰۴,۶۳۶,۰۳۳ دلار و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۳۸,۵۰۳,۸۳۷ دلار است. قیمت Chromia در زمان نوشتن این مقاله ۰.۵۳ دلار است. بالاترین قیمت ثبت شده برای این توکن، ۱.۴۹ دلار در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰ است و CHR در تاریخ ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ با کمترین قیمت ۰.۰۰۸۷۴ دلار معامله شده است.

بررسی نقشه راه پروژه کرومیا

در سایت رسمی Chromia نقشه‌ راهی وجود دارد که جزییات و نقاط عطف توسعه پروژه در ۲ تا ۳ ماه آینده نوشته شده است. این صفحه در اول هر ماه، یا در صورت وقوع پیشرفت چشمگیر به‌روزرسانی می‌شود. نقشه راه فعلی پلتفرم کرمیا به‌شرح زیر است:

موارد اجرا شده

  • توسعه سیستم اجماع EBFT.
  • نسخه ۰.۷ زبان برنامه‌نویسی Rell.
  • عرضه استاندارد توکن‌ نویسی منعطف یا Flexible Tokens (به‌اختصار FT3).
  • پیاده‌سازی طرح احراز هویت غیرمتمرکز یا Decentralized Authentication Scheme که به آن SSO هم گقته می‌شود، اجازه ورود به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بدون افشای جفت کلید را می‌دهد.
  • توسعه ارتباط بلاکچینی در راستای افزایش مقیاس‌پذیری کرومیا.
  • عرضه ورژن ۳ تکنولوژی Postchain.
  • حالت مدیریت Postchain که به شبکه پست‌چین این امکان را می‌دهد تا پیکربندی خود را بلاکچین‌های دیگر دریافت کند.
  • راه‌اندازی Chromia Vault که پورتال اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و کیف پول‌ها است.
  • عرضه مرورگر بلاکچینی کرومیا.
  • تعمیرات اساسی سیستم همگام‌سازی تکنولوژی Postchain.
  • قابلیت Block Hooks که امکان اجرای یک فرآیند خودکار در ابتدا و انتهای هر بلاک را فراهم می‌کند.

موارد در دست اجرا

  • مدیریت منابع کانتینری برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز.
  • سیستم فرعی لایه ۲ اتریوم.
  • سیستم فرعی برای ارتباط بین زنجیره‌ای.

موارد برنامه‌ریزی‌شده

  • پیاده‌سازی طرح وابستگی‌های ناپایدار.
  • ابزار توسعه زنجیره برای نمونه‌سازی یک بلاکچین در حالت توسعه در محیط‌های شبیه‌سازی شده.

معرفی تیم توسعه‌دهنده Chromia

کرومیا توسط شرکت بلاکچینی ChromaWay پا به‌عرصه گذاشت. کروم‌وی یک شرکت نرم‌افزاری متن‌باز است که فعالیت‌های کرومیا را کنترل نمی‌کند. در سال ۲۰۱۲، الکس میزرهی (Alex Mizrahi) که مدیر ارشد فناوری این پروژه بود، شروع به کار روی پروژه‌ای تحت عنوان سکه‌های رنگی (Colored Coins) کرد. از سال ۲۰۱۴، الکس میزرهی به‌همراه هنریک هیلته (Henrik Hjelte) و  اور پرلمن (Or Perelman) به‌دنبال یافتن راه‌حل‌هایی برای بانک‌ها، شرکت‌ها، دولت‌ها و موسسات خصوصی سراسر جهان گرد هم جمع شدند و پلتفرم بلاکچینی کرومیا را ایجاد کردند؛ هنریک هیلته اکنون به‌عنوان مدیر اجرایی و اور پرلمن در سمت مدیر ارشد عملیاتی پروژه کرومیا فعالیت می‌کنند.  

توکن CHR را از کجا بخریم؟

ارز دیجیتال Chromia در صرافی‌های متمرکز بسیاری فهرست شده است. این رمزارز را می‌توانید از بازارهای متمرکزی همچون بایننس، گیت، هیوبی، کوکوین، FTX، آپ‌بیت، کوینکس و Poloniex تهیه کنید. توکن CHR در نسخه ۲ صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ نیز لیست شده است.

توکن CHR را در کدام کیف پول‌ها ذخیره کنیم؟

در انتخاب کیف پول مناسب برای نگهداری ارز دیجیتال کرومیا، باید به این نکته توجه کنید که این توکن بر روی هر دو شبکه اتریوم و شبکه هوشمند بایننس وجود دارد. آدرس قرارداد هوشمند توکن‌های اتریومی (ERC-20) و توکن‌های بایننس اسمارت چین (BEP-20) هر دو با 0x شروع می‌شوند؛ بنابراین باید دقت کنید که از آدرس کانترکت صحیح استفاده کنید توکن‌ها را جابجا ارسال نکنید. معمولا شبکه توکن در صرافی مشخص شده است.

کیف‌ پول‌های CHR سازگار با شبکه اتریوم:

کیف‌ پول‌های CHR سازگار با شبکه هوشمند بایننس:

  • متامسک
  • باینس چین ولت (Binance Chain Wallet)
  • تراست والت
  • Math Wallet
  • کیف پول نرم‌افزاری و سخت‌افزاری سیف پل (SafePal)

جمع‌بندی

کرومیا یک پلتفرم بلاکچینی با هدف حل مشکل مقیاس‌پذیری اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز است. این پلتفرم از شبکه‌ای از بلاکچین‌های رابطه‌ای تشکیل شده است. کرومیا در واقع یک پلتفرم بلاکچین رابطه‌ای است که راه حل‌های لایه ۲ و لایه یک را برای نسل جدید اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز توسعه می‌دهد. پستچین فناوری بلاکچین رابطه‌ای است که زیربنای پلتفرم Chromia قرار می‌گیرد. توکن بومی این پلتفرم CHR نامیده می‌شود و این پلتفرم به برنامه‌های غیرمتمرکز این امکان را می‌دهد تا توکن‌هایی باپشتوانه CHR صادر کرده یا از آن برای پرداخت‌های درون برنامه‌ای خود استفاده کنند.

نظر شما درباره پلتفرم کرومیا چیست؟ آیا به نظرتان راهکار بلاکچین رابطه‌ای می‌تواند مشکلات مقیاس‌پذیری برنامه‌های غیرمتمرکز را رفع کند؟ پاسخ خود را از طریق کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

منبع
chromia

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
2 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا