متوسط کریپتو پدیا

معرفی استاندارد DRC-20 و LTC-20؛ استانداردهای توکن‌سازی دوج کوین و لایت کوین

شبکه بیت کوین در چندین ماه گذشته با استانداردهای توکن‌سازی جدید خبرساز شد و مدام اخبار مختلفی در این رابطه به گوشمان رسید. دوج کوین هم بی‌کار ننشست و استاندارد اختصاصی خودش را منتشر کرد. اسمش را هم به تقلید از ERC-20 اتریوم و BRC-20 بیت کوین، DRC-20 گذاشت. لایت کوین هم برای عقب نماندن از قافله LTC-20 را به عنوان استاندارد اختصاصی خود معرفی کرد. این استانداردها سازوکار نسبتا مشابهی دارند و در مراحل آزمایشی خود هستند و هنوز نمی‌توان با قطعیت در مورد کارایی آنها اظهار نظر کرد. در این مقاله از میهن بلاکچین توضیح می‌دهیم که دو استاندارد DRC-20 و LTC-20 چیست و هر یک چه ویژگی‌هایی دارند.

نکات کلیدی مقاله:

✅استانداردهای DRC-20 و LTC-20 به ترتیب برای ساخت توکن‌های تعویض‌پذیر روی شبکه‌های دوج کوین و لایت کوین مورد استفاده قرار می‌گیرند.
✅به کمک این دو استاندارد، کاربران می‌توانند اقدام به افزودن داده‌ها روی توکن‌های دوج و لایت کوین کنند.
✅این دو استاندارد آزمایشی هستند.
✅برای مینت توکن با استاندارد DRC-20 باید کیف پول DPalWallet را نصب و فعال کنید.
✅برای مینت توکن‌های LTC-20 باید کیف پول Litescribe Wallet را که به صورت افزونه مرورگر کروم است، نصب کنید.

استاندارد توکن DRC-20 چیست؟

آشنایی با استاندارد توکن DRC-20
منبع: coinmarketcap.com

استاندارد توکن DRC-20 در تاریخ ۹ می ۲۰۲۳ (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲) معرفی شد. گفتیم که این استاندارد همان ساختاری را دارد که پیش‌تر در کوین‌های BRC-20 شاهدش بودیم؛ یعنی روشی است برای ساخت توکن‌های فانجبل یا تعویض‌پذیر.

در بلاکچین دوج کوین، کوچک‌ترین واحدهای دوج با نام ELON شناخته می‌شوند. هر ۱۰۰ میلیون ELON برابر یا یک کوین DOGE است. این استاندارد جدید اجازه می‌دهد که اطلاعات و داده‌هایی را به این واحدهای کوچک اضافه کنیم. استاندارد DRC-20 با هدف رفع نواقص BRC-20 (سرعت پایین و هزینه بالا) به وجود آمد. سرعت بهتر تراکنش‌ها و همچنین هزینه پایین‌تر دو فاکتوری هستند که هم منافع سرمایه‌گذاران را پوشش می‌دهند و هم توجه طرفداران و دوست‌داران استانداردهای توکن‌سازی را به خود جلب می‌کنند.

اینجا هم مثل همان پروتکل اوردینالز، با چیزی به نام اینسکریپشن سروکار داریم که اجازه ثبت انواع داده را روی بلاکچین دوج کوین فراهم می‌کند. به کمک این استاندارد می‌توان توکن‌‌های تعویض‌پذیر را بدون نیاز به زنجیر‌های جانبی یا قرارداد هوشمند ایجاد کرد. پروتکل دوجینالز (Doginals) یک کپی از پروتکل اوردینالز است که روی شبکه دوج کوین پیاده‌سازی شده است.

این استاندارد امکان ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز را فراهم می‌کند. عده‌ای با خوش‌بینی زیاد معتقدند که از این طریق راه برای ایجاد سرویس‌های دیفای روی بلاکچین دوج کوین هموار می‌شود. هرچند چنین اتفاقی ایده‌آل و کمی دور از نظر است، ولی می‌توان گوشه چشمی به آن داشت.

مکانیزم DRC-20 چگونه است؟

برای آشنایی با ساختار استاندارد DRC-20 باید به پروتکل دوجینالز اشاره کنیم که بنیادی برای استانداردهای توکن است. این پروتکل یک طرح برای شماره‌گذاری ایلان‌ها است و هر ELON در این ساختار شماره سریالی مختص به خود را دارد. این‌طور می‌توان هر واحد کوچک از دوج کوین را قابل شناسایی و منحصربه‌فرد کرد. این سازوکار مشابه همان روندی است که در اوردینالز بیت کوین هم شاهدش بودیم.

مزایا و معایب توکن‌های DRC-20

اگر بخواهیم دید بهتری نسبت به استاندارد DRC-20 داشته باشیم، بررسی مزایا و معایب آن می‌تواند کمکمان کند.

معایب استاندارد DRC-20:

  • ساختار محدود به دلیل نوین بودن
  • محدودیت در مارکت‌پلیس
  • نگرانی‌های مرتبط با اعتبارسنجی
  • آزمایشی بودن

مزایای استاندارد DRC-20:

  • ایجاد فرصت برای کاربران و پذیرندگان اولیه
  • هزینه‌های اندک مینت کردن
  • استقبال از این توکن‌ها به حدی بود که مطابق گزارش کوین دسک، تراکنش‌های روزانه دوج کوین افزایش چشم‌گیری پیدا کرد و سقف تاریخی‌ خود را شکست.
مقایسه تراکنش‌های بیت کوین و دوج کوین پس از استاندارد DRC-20
منبع: bitinfocharts.com

در این نمودار خط آبی‌رنگ تراکنش‌های بیت‌کوین را نشان می‌دهد و خط قرمز‌رنگ نماینده تراکنش‌های دوج کوین است. می‌بینید که در زمان لانچ این توکن‌ها، تراکنش‌های دوج کوین یک‌باره چه افزایش قابل‌ توجهی داشته‌اند.

چطور می‌توان توکن DRC-20 مینت کرد؟

برای این کار مسیر ساده‌ای پیش روی شماست. در اینجا بر این مسئله تاکید می‌کنیم که این استاندارد آزمایشی است و باید بدانید که مسئولیت کامل دارایی‌هایتان به عهده خودتان است.

ابتدا کیف پول DPalWallet را از طریق این لینک نصب کنید. این کیف پول هم‌اکنون به صورت افزونه مرورگر قابل نصب است. پس از آن لازم است مقداری دوج کوین به کیف پولتان واریز کنید. در مرحله بعد می‌توانید اقدام به مینت توکن DRC-20 کنید. به اینجا که رسیدید، روی تنظیمات کیف پول در سمت راست افزونه کلیک و Doginals را انتخاب کنید. سپس در گام بعدی روی گزینه Mint Doginals کلیک کنید.

روش مینت توکن‌های DRC-20
منبع: کیف پول DpalWallet

پس از این کار، تصویری مطابق شکل زیر خواهید داشت. می‌توانید در کادر Text متن دلخواهی بنویسید و با پرداخت کارمزد و با کلیک روی دکمه Inscribe، داده را روی بلاکچین دوج کوین مینت کنید. همچنین می‌توانید در سربرگ DRC20 انتخاب کنید که قصد دیپلوی، مینت یا انتقال توکن را دارید و با توجه به نیاز خود، فیلدهای هر بخش را پر کنید.

مینت توکن‌های DRC-20 در کیف پول DPalWallet
منبع: کیف پول DpalWallet

استاندارد LTC-20 چیست؟

حالا که با استاندارد اختصاصی دوج کوین آشنا شدیم، نگاهی هم به استاندارد LTC-20‌ لایت کوین می‌اندازیم. این استاندارد هم به پیروی از نسخه‌های موجود با نام LTC-20 معرفی شد. استاندارد مذکور عرضه‌ای به میزان ۸۴ میلیون کوین دارد. LTC-20 هم مثل DRC-20 یک استاندارد ساخت توکن آزمایشی برای توکن‌های فانجبل است و مسیر را برای ساخت توکن روی شبکه لایت کوین هموار می‌کند. توکن‌های LTC-20، متادیتا (اطلاعات توکن) را روی واحدهای هر توکن بومی شبکه حکاکی می‌کنند. در حال حاضر این توکن‌ها کاربرد خاصی ندارند و صرفا می‌توانند مزایایی برای شبکه‌ اصلی خود داشته باشند.

استاندارد LTC-20 چطور کار می‌کند؟

توکن‌های LTC-20 با استفاده از پروتکل اوردینالز لایت کوین ایجاد می‌شوند. تا پیش از این استاندارد، امکان ساخت توکن‌های تعویض‌پذیر روی شبکه لایت کوین وجود نداشت؛‌ اما حالا امکان مینت، دیپلوی و انتقال این توکن‌ها به کمک توابع آنها وجود دارد. البته سرویس‌هایی مانند کیف پول یا اکستنشن‌های مروگر کار را آسان کرده‌اند و بدون نیاز به دانشی در مورد کار این توابع، می‌توان تنها با چند کلیک فایل‌ها و اطلاعات موردنظر را روی واحدهای لایت کوین مینت کرد.

مزایا و معایب LTC-20

این استاندارد توکن مزایایی با خود به همراه دارد که از میان آنها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • این توکن‌ها می‌توانند نماینده دارایی‌های متنوعی نظیر ارزهای دیجیتال یا اوراق بهادار باشند.
  • توکن‌های LTC-20 می‌توانند به ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز کمک کنند.
  • این استاندارد ساخت توکن می‌تواند به رشد و رونق اکوسیستم لایت کوین کمک کند.

ریسک‌هایی که در مورد این استاندارد وجود دارد، بی‌شباهت به ریسک‌هایی نیست که کمی قبل‌تر در مورد DRC-20 توضیح دادیم. این موارد را می‌توان این‌گونه نام برد:

  • عدم اطمینان از منظر قانون‌گذاری
  • آسیب‌پذیری‌های امنیتی
  • عدم پذیرش وسیع از سوی کاربران
  • پیچیدگی‌های فنی
  • معضلات و موارد مرتبط با مقیاس‌پذری
  • نوسان توکن‌ها و امکان پامپ و دامپ و ریسک‌های مرتبط با آن
  • کمبود نقدینگی

به این فهرست می‌توان موارد بیشتری هم اضافه کرد.

چطور توکن‌های LTC-20 را مینت کنیم؟

سایت مستندات استاندارد LTC-20 سرویسی برای حکاکی داده (Inscription) معرفی کرده است که برای استفاده از آن باید وارد سایت Litescribe Inscribe شوید. می‌توانید فایل یا متن خود را در این بخش آپلود کنید. برای انجام مراحل اول از همه به یک آدرس لایت کوین نیاز دارید. می‌توانید برای دریافت این آدرس از کیف پول الکتروم لایت کوین استفاده کنید.

حالا دوباره به سایت litescribe.io مراجعه و روی منوی Inscribe کلیک کنید. در تصویر زیر می‌بینید که در منوی Files، می‌توانید فایل‌هایی با فرمت‌های مشخص‌شده آپلود کنید. سپس آدرس را در کادر Receiving LTC Address وارد کنید. در ادامه روی دکمه Submit & Pay invoice کلیک کنید. با انجام این کار باید کارمزد مینت را پرداخت کنید تا عملیات Inscribe به پایان برسد. پس از این کار، داده‌های حکاکی‌شده مستقیما به آدرسی که وارد کرده بودید واریز خواهد شد.

استاندارد ساخت توکن LTC-20
منبع: litescribe.io

اما اگر بخواهید به جای فایل، متنی را Inscribe کنید، سربرگ Text را انتخاب کنید. اگر تنها یک اینسکریپشن مدنظرتان است، گزینه Single‌ را انتخاب کنید. اگر هم می‌خواهید به صورت انبوه این کار را انجام بدهید، از گزینه Bulk استفاده کنید و در هر خط، نوشته خود را وارد کنید. در نهایت روی دکمه Upload کلیک کنید.

اضافه کردن متن به بلاکچین لایت کوین
منبع: litescribe.io

با این کار در صفحه بعدی خلاصه‌ای از آنچه را که انجام داده‌اید، خواهید دید. سپس مجددا باید مبلغ کارمزد را پرداخت کنید تا عملیات حکاکی داده به پایان برسد.

اینسکرایب داده روی لایت کوین
منبع: litescribe.io

در اینجا سربرگ سوم (LTC-20) هم مانند دو سربرگ قبلی است. تنها کافی است مشخص کنید که قصد انجام چه کاری را دارید؛ آیا می‌خواهید مینت کنید، دیپلوی کنید یا قصد انتقال توکن‌ها را دارید. باز هم مراحل قبلی را تکرار کنید تا کار به پایان برسد. دوباره یادآور می‌شویم این استاندارد آزمایشی است و مسئولیت هزینه‌ای که بابت عملیات مختلف می‌پردازید، به عهده خودتان است.

مینت LTC-20
منبع: litescribe.io

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ
استاندارد DRC-20 چیست؟

یک استاندارد آزمایشی ساخت توکن‌های فانجبل روی شبکه دوج کوین است که مطابق آن می‌توان داده‌هایی روی هر Elon (کوچک‌ترین واحد دوج کوین)‌ حکاکی کرد.

استاندارد LTC-20 چیست؟

استانداردی مشابه BRC-20 بیت کوین است که امکان اضافه کردن داده‌های مختلف را روی واحدهای لایت کوین فراهم می‌کند.

جمع‌بندی

اکنون در برهه‌ای به سر می‌بریم که شبکه‌های مختلف در تکاپوی ساخت استانداردهای توکن اختصاصی برای خود هستند. از بیت کوین گرفته تا همین دوج کوین و لایت کوین، نسخه‌های آزمایشی استانداردهای توکن‌سازی خود را راه‌اندازی کرده‌اند. استاندارد DRC-20 برای شبکه دوج کوین و استاندارد LTC-20 برای شبکه لایت کوین است. هر دو استاندارد مذکور برای ساخت توکن‌های فانجبل به کار می‌روند و می‌توان به کمک آنها اطلاعاتی مانند عکس یا متن را روی واحدهای دوج کوین یا لایت کوین Inscribe یا حکاکی کرد. شما به طور کلی چه ذهنیتی نسبت به این استانداردهای جدید دارید؟ آیا اصلا به چنین استانداردهایی نیاز داریم؟ مزیت این کار را در چه می‌بینید؟ عیب آن از نظر شما چیست؟ باید منتظر ماند و دید کی تب‌وتاب این استانداردها فروکش می‌کند و می‌توان در مورد آنها با دید شفاف‌تری قضاوت کرد.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا