بعد تایید ETF اسپات بیت کوین منتظر چه باشیم؟ ۷ پیشبینی از صنعت دیفای در سال ۲۰۲۴
با افزایش قیمت بیت کوین رقابت بین وامدهندگان بازار کریپتو به سرعت افزایش مییابد. در نتیجه، نوآوری محصولات و پیشنهادات آنها افزایش یافته و بسیاری از تازهواردان از بخش بازارهای سنتی و همچنین ارزهای دیجیتال به دنبال بخشی از این صنعت پرتقاضا و پرریسک خواهند بود. با این حال، نباید فراموش کرد که بیشتر آشفتگیهای بازار کریپتو در آخرین بازار نزولی به خاطر ورشکستگی وامدهندگان و افزایش بیش از حد و مشکوک وامهای پرداختی توسط این شرکتها به وجود آمده بود. به همین دلیل، کاربران باید مراقب باشند ضمن کسب سود از رونق دوباره این بازارها در دام چنین شرکتهایی نیز نیفتند.
به نقل از کوین دسک، ظهور دوباره بازار وامدهی کریپتو فرصتهای هیجانانگیزی را برای کاربران و سرمایهگذاران آن ایجاد میکند و اکوسیستم وامدهی فعلی را تغییر میدهد. در مطلب پیش رو ۷ پیشبینی را در جهت رونق این بخش از بازار کریپتو ذکر کردهایم که توجه به آنها در سال ۲۰۲۴ اهمیت زیادی دارد.
۱- ظهور یک شبه وامدهندگان جدید
با افزایش کاربران بازار کریپتو، شرکتهای قدیمی و جدید تلاش میکنند جای خالی وامدهندگان ورشکستهای مثل بلاکفای (BlockFi)، وویجر (Voyager)، جنسیس (Genesis) و سلسیوس (Celsius) را پر کنند. آنها دوباره وعدههای سود بالا، شفافیت یا مدیریت ریسک را تکرار میکنند و فرصتطلبان جدیدی در این بازار خواهند بود.
با این حال، کاربران باید با دقت این شرکتهای جدید را بررسی کنند. آنها باید بدانند آیا شرکت مورد نظرشان توانسته از روند نزولی سال ۲۰۲۲ جان سالم به در ببرد؟ چقدر تجربه دارد؟ چطور سود تولید میکند؟ آیا مدرکی دارد که نشان دهد داراییهای مشتری را حسابرسی کرده و سیاستهای مدیریت ریسک را اجرا میکند؟ اگر شرکتهای مورد نظر جوابی برای این سوالات ارائه نمیکنند، بهتر است از آنها دوری کنید!
۲- افزایش تقاضا برای پلتفرمهای قانونی و کاهش حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز
در آینده حجم معاملات اسپات و مشتقات بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) از پلتفرمهای غیرقانونی خارج شده و به پلتفرمهای قانونی سوق پیدا میکند. تاکنون بخش زیادی از حجم معاملات بازار کریپتو در پلتفرمهای غیرقانونی مثل صرافیهای غیرمتمرکز و بازارهای P2P متمرکز بود که قوانین مربوط به احراز هویت مشتریان (KYC) را انجام نمیدادند. با افزایش قوانین و ظهور ETFهای اسپات بیت کوین، بسیاری از این سرمایهگذاران از پلتفرمهای قانونی استفاده خواهند کرد؛ چرا که شفافیت بیشتری دارند.
به عبارت دیگر، حجم بازار اسپات صرافیهای غیرمتمرکز مثل یونی سواپ (Uniswap) به صرافیهایی مثل کوین بیس (Coinbase) و کراکن (Kraken) منتقل شده و حجم بازار مشتقات (مثل قراردادهای آپشن و معاملات فیوچرز) از صرافیهایی مثل بایننس (Binance) و بایبیت (ByBit) به بورس کالای شیکاگو و بورس نیویورک منتقل خواهند شد.
۳- فرصتهای آربیتراژ در ETFهای بیت کوین
تایید ETFهای اسپات بیت کوین بازار وامدهی آن را رونق و گسترش خواهد داد، زیرا بازارسازهای سنتی و کریپتویی میتوانند از تفاوت قیمت بین صندوقهای مختلف و بازار اسپات به عنوان فرصت آربیتراژ استفاده کنند. تا همین اواخر برحی از بازارسازهای بزرگ در بخش امور مالی سنتی (TradFi)، وارد بازار کریپتو یا بیت کوین نمیشدند چون مجبور بودند برای آربیتراژ وارد پلتفرمهای غیرقانونی شوند.
با وجود ETFهای اسپات بیت کوین در پلتفرمهایی مثل بورس نزدک، بازار مشتقات آن در بورس کالای شیکاگو و معاملات اسپات BTC در صرافیهای قانونی مثل کوین بیس و کراکن، موسسات بخش سنتی همه ابزارهای مورد نیازشان را به دست میآورند. آنها تنها به یک چیز دیگر نیاز دارند: موجودی فیزیکی بیت کوین. فعالان بازارهای وامدهی بیت کوین مطمئنا متوجه تاثیر این مسئله شدهاند. این تحول نه تنها جذابیت وامدهی بیت کوین را افزایش میدهد، بلکه به ثبات کلی بازار کریپتو هم مشروعیت میبخشد.
۴- بازگشت کارتهای بدهی کریپتویی به بازار
به لطف افزایش شفافیت بازار کریپتو و تلاشهای مستمر فعالان آن، احتمالا دوباره کارتهای بدهی (Debit Card) کریپتویی راهاندازی میشوند. تاکنون شرکتهای مسترکارت (Mastercard)، ویزا (Visa) و سرکل (Circle) در این زمینه فعال بودهاند و با پلتفرمهای کریپتویی مختلفی برای رسیدن به هدف خود همکاری داشتهاند. این راهحلها فاصله بین داراییهای دیجیتال و روشهای پرداخت سنتی را کاهش داده و به کاربران اجازه میدهد داراییهای خود را مستقیما و بدون نیاز به ارز فیات خرج کنند.
۵- افزایش تقاضای سرمایهگذاران برای تراکنشهای سریعتر و ارزانتر
با رشد سریع بازار و همانند چرخههای صعودی قبلی، افزایش کارمزد تراکنشها احتمالا به رشد راهکارهای لایه دوم و بلاکچینهای کارآمدتر کمک خواهد کرد. از بین فناوریهایی که برای ایجاد تراکنشهای سریع و ارزان طراحی شدهاند، میتوان به شبکه لایتنینگ در بلاکچین بیت کوین و راهکارهایی مثل پالیگان در بلاکچین اتریوم اشاره کرد.
علاوه بر این، بلاکچینهای قدرتمندی مثل ترون و سولانا هم بالغ میشوند و محبوبیت زیادی پیدا خواهند کرد. تکامل این پروژهها فرصتهای زیادی را هم از نظر نوآوری و هم از نظر سرمایهگذاری فراهم میکند.
۶- افزایش تقاضا برای استیبل کوینها
بازار استیبل کوینها در چنین شرایطی به شدت رشد میکند و مارکت کپ آن میتواند از ۲۵۰ میلیارد دلار نیز عبور کند. احتمالا تتر تسلط (دامیننس) خود را حفظ کند و بیش از ۵۰٪ از بازار استیبل کوینها را به خاطر پذیرش گسترده آن در سراسر جهان در کنترل خواهد داشت.
گفتنی است دولتها هم احتمالا رمزارزهای بانک مرکزی (CDBCها) را توسعه داده و سعی میکنند با استیبل کوینها رقابت کنند. با این حال، CDBCها احتمالا با استقبال زیادی مواجه نمیشوند. چنین رمزارزهایی قبلا در کشورهایی مثل نیجریه و باهاما شکست خورده و احتمالا باز هم شکست میخورند.
۷- افزایش نظارت بر بخش دیفای و افول این حوزه
چرخه صعودی بعدی کریپتو با چرخههای قبلی آن متفاوت خواهد بود، زیرا برای اولین بار بخشهایی مثل صرافیهای غیرمتمرکز و پلتفرمهای وامدهی با قوانین جدید مواجه میشوند. قانونگذاران سراسر جهان از اهمیت و حجم بالای این پلتفرمها آگاه هستند و هرچند این پلتفرمها به دلیل ساختار غیرمتمرکز نمیدانند مشتریانشان چه کسانی هستند، اما از آنجایی که تیمهای عملیاتی کاملا متمرکزی دارند، قربانی قوانین جدید خواهند شد.
در عمل، چنین شرایطی باعث میشود قانونگذاران به چند پروژه دیفای حمله کرده و آنها را سرکوب کنند. این موضع تهاجمی احتمالا چندین «قربانی» خواهد داشت که بار سنگین این سرکوب را متحمل خواهند شد. وقتی پلتفرمهای به ظاهر «غیرمتمرکز» مجبور به اجرای سیاستهای KYC و قوانین و مقررات مختلف شوند، بخش زیادی از کاربران آنها یا به پلتفرمهای قانونی میروند یا به پلتفرمهای کاملا غیرقانونی مهاجرت خواهند کرد که در نهایت حجم معاملات این بازار به تدریج کاهش یافت.
لازم به ذکر است بولران بعدی بازار کریپتو فقط در رشد بازار مالی و نوآوری موثر نیست. این روند صعودی در بلوغ صنعت و بازار کریپتو نیز تاثیر زیادی خواهد داشت که آینده مالی دنیا را ترسیم خواهد کرد.