کریپتو کده

شبکه SEI چیست؟ معرفی سی نتورک و ارز دیجیتال SEI

یک شبکه بلاکچینی لایه ۱ که به‌طور انحصاری برای پیاده‌سازی صرافی های غیرمتمرکز بهینه شده است؛ این معرفی مختصر و مفید شبکه Sei است. پلتفرم‌های غیرمتمرکز با استفاده از این شبکه، قادر به ارائه خدماتی مثل صرافی‌های متمرکز و امکان ثبت انواع سفارش خواهند شد. سی آمده تا آینده امور مالی غیرمتمرکز را متحول کند. در این مقاله پس از پرداختن به این که شبکه SEI چیست و چطور کار می‌کند، وضعیت تیم، همکاری‌ها، سرمایه‌گذارها و توکن این شبکه را بررسی خواهیم کرد. با میهن بلاکچین همراه باشید.

این مقاله در ۲۸ مرداد ۱۴۰۲ به‌روزرسانی شده است.

شبکه SEI چیست؟ 

شبکه SEI چیست
منبع: Medium

احتمالا می‌دانید که پردازش معاملات در صرافی‌های متمرکز،‌ بر اساس دفتر سفارش یا OederBook صورت می‌گیرد. همین موضوع به کاربران کمک می‌کند تا از انواع سفارش در معاملات رمزارزها بهره برده و استراتژی معاملاتی خود را راحت‌تر پیاده کنند. در مقابل در صرافی‌های غیرمتمرکز از استخر نقدینگی و بازارساز خودکار (AMM) استفاده می‌شود. پیاده‌سازی یک DEX که بر اساس اردربوک روی زنجیره‌های لایه ۱ مرسوم (مثل اتریوم) با عملکردی مشابه صرافی‌های غیرمتمرکز کار کند،‌ تاکنون امکان‌پذیر نبوده است.

شبکه SEI به زبان ساده یک بلاکچین لایه ۱ است که به‌طور اختصاصی برای پیاده‌سازی صرافی‌های غیرمتمرکز بهینه‌سازی شده است. سرعت بالای پردازش و تایید تراکنش در این شبکه، امکان پیاده‌سازی دفتر سفارش و خلق تجربه کاربری مثل صرافی‌های متمرکز را فراهم می‌کند.

شبکه سی خود را به عنوان یک بلاکچین لایه اول Sector-Specific معرفی می‌کند. ما بلاکچین‌های عمومی مثل اتریوم را داریم که هر پروژه‌ای با هر هدفی می‌تواند از آن استفاده کند. همچنین شبکه‌ای مثل کازموس به هر برنامه غیرمتمرکز اجازه می‌دهد تا بلاکچین مخصوص برنامه (App-Apecific blockchain یا Appchain) ایجاد کند (ازموسیس از این قابلیت استفاده می‌کند)، پس هر زنجیره متعلق به یک برنامه است. Sei Network بلاکچینی است که رویکرد ترکیبی دارد و از مزایای هر دو استفاده می‌کند. شبکه سی می‌تواند میزبان تعداد زیادی اپلیکیشن در یک حوزه خاص یعنی صرافی غیرمتمرکز یا دکس باشد، برای همین این شبکه Sector-Specific یا مخصوص یک بخش است.

مقایسه شبکه SEI با بیت کوین اتریوم سولانا

شبکه سی ادعا می‌کند که در هر ثانیه ۲۲ هزار تراکنش یا به عبارت دیگر Order را می‌تواند پردازش کند و نهایی‌شدن تراکنش (Finality) آن ۶۰۰ میلی ثانیه طول می‌کشد. تصویر فوق مقایسه‌ای بین این شبکه با بیت کوین، اتریوم و سولانا است. همین ویژگی است که به دکس‌های ساخته‌شده روی این شبکه، توانایی ارائه خدماتی در حد صرافی‌های متمرکز می‌دهد.

هدف نهایی Sei Network تبدیل شدن به زیرساخت اصلی دیفای است. آن‌ها به دنبال ارائه خدمات با سرعت و کیفیت بالا، امنیت مناسب و در عین حال دارا بودن قابلیت همکاری (Interoperability) هستند.

شبکه سی (Sei) چطور کار می‌کند؟

شبکه سی برای اجماع سراغ تندرمینت و گواه اثبات سهام و برای برقرای ارتباط با شبکه‌های مختلف در کازموس و استفاده از فناوری IBC، سراغ Cosmos SDK رفته است. این دو نقشی اساسی در اکوسیستم کازموس دارند و Sei Network آن‌ها را برای هدف خاص خودش، یعنی صرافی غیرمتمرکز بهینه کرده است.

یکی از مشکلات اصلی دکس‌ها این است که سفارشات به صورت On-Chain پردازش نمی‌شوند، اگر هم به صورت آنچین پردازش شوند منجر به شلوغی بیش از اندازه آن شبکه می‌شوند. راه دیگر هم پردازش آنچین روی بلاکچین‌های سریع است که از بین غیرمتمرکز بودن یا امنیت،‌ یکی را فدا می‌کنند. شبکه سی به جای اجرای اردرها به صورت یک به یک، همه آن‌ها را جمع و در یک زمان به صورت یکجا اجرا می‌کند. اصطلاحا پردازش سفارش‌ها به صورت دسته‌ای مکرر (Frequent Batch Auction) انجام می‌شود. به این ترتیب جلوی فرانت رانینگ نیز گرفته می‌شود و شبکه در مقابل MEV (ارزش قابل استخراج ماینر) مقاوم است.

شبکه سی از اوراکل قیمت بومی بهره می‌برد که داده‌های قابل‌اعتمادی ارائه کرده و وابستگی خارجی را کم می‌کند. به جای اینکه قراردادن سفارش و اجرای آن در دو تراکنش مجزا انجام شود، این کار طی یک تراکنش انجام می‌شود. همچنین مارکت‌میکرها و تریدرهای حرفه‌ای برای پرداخت هزینه گس کمتر، می‌توانند در یک تراکنش، چندین سفارش را در بازارهای مختلف ثبت کنند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بلاکچین SEI، بر خلاف بسیاری دیگر از شبکه‌های لایه ۱، مجوز محور (Permissioned) محسوب می‌شود. این یعنی اگر یک برنامه متمرکز می‌خواهد از بستر این شبکه استفاده کند، ابتدا باید پروپوزال ارائه دهد و اگر حاکمیت رای به تایید آن داد، می‌تواند برای استقرار قرارداد هوشمند اقدام کند.

پردازش و تطبیق سفارش‌ها در Sei Network

اوردر بوک چیست

تطبیق سفارش‌ها (Order Matching) سنگین‌ترین عملیات در سطح لایه اول است. از آن‌جایی که شبکه سی به دنبال ارائه بهترین عملکرد است، برای فرآیندی سریع‌تر سفارش‌ها را به صورت موازی مطابقت می‌دهد. فرآیند تطبیق سفارش‌های تمام جفت‌های معاملاتی (Pair) در تمام دکس‌های ایجادشده بر بستر SEI، به‌صورت موازی و همزمان انجام خواهد شد.

برای این که مشکلی در تطبیق موازی ایجاد نشود،‌ توسعه‌دهندگان باید مشخص کنند که هر قرارداد هوشمندی به چه قرارداد دیگری وابسته است. مثلا ممکن است نتیجه فراخوانی‌های قرارداد A منجر به کنسل‌شدن سفارش در قرارداد B شود، در نتیجه بین این دو قرارداد وابستگی وجود دارد. نکته مهم این است که اجازه وابستگی دایره‌ای قراردادها داده نمی‌شود. یعنی اگر قرارداد A وابسته به B باشد، امکان وابستگی قرارداد B به A وجود ندارد.

در پلتفرم‌های مالی سنتی و صرافی‌های متمرکز عمدتا از CLOB استفاده می‌شود. CLOB مخفف Central Limit Order Book و یک روش اجرای سفارش است که در آن همه پیشنهادهای خرید و فروش بر اساس قیمت و اولویت زمانی مطابقت داده می شود. سی هم قصد دارد تا از همین روش استفاده کند.

به دلیل مشکلات زیرساختی موجود در بلاکچین‌های مختلف مثل مقیاس‌پذیری، دکس‌ها سمت CLOB و تطبیق سفارش بر اساس دفتر سفارش نرفته‌اند. البته پروژه‌هایی مثل injective یا DYDX، سیستم اوردربوک را پیاده‌سازی کرده‌اند؛ اما تفاوت SEI با آن‌ها این است که موتور تطبیق دفتر سفارش کاملا آنچین است. این موضوع امنیت و غیرمتمرکزبودن را در کنار سرعت و کارآمدی Order Book به همراه خواهد داشت.

معرفی تیم پروژه سی

بنیان‌گذاران پروژه Sei Network جفری فنگ (Jeffrey Feng) و جیندرا جاگ (Jayendra Jog) هستند و در تیم این پروژه، افراد باتجربه‌ای با سابقه کار در شرکت‌هایی مثل Airbnb و گلدمن ساکس وجود دارند.

جفری فنگ دانش‌آموخته دانشگاه برکلی کالیفرنیا است و بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ در گلدمن ساکس مشغول به کار بوده است. سپس تا سال ۲۰۲۲ در شرکت سرمایه‌گذاری Coatue فعالیت کرده است.

جیندرا جاگ دانش‌آموخته دانشگاه کالیفرنیا در رشته علوم کامپیوتر بوده است. او بین ژوئن ۲۰۱۵ تا سپتامبر ۲۰۱۷ چند ماهی در هر یک از شرکت‌های SAP، متا (فیسبوک سابق) و پینترست کار کرده است. سپس به مدت سه‌ سال در پلتفرم رابین هود به عنوان مهندس نرم‌افزار مشغول بوده است.

بررسی همکاری ها و سرمایه گذارهای Sei

برای بررسی سرمایه‌گذارهای پروژه Sei سری به وبسایت کرانچ‌بیس زدیم. طبق اطلاعاتی که در این وبسایت وجود دارد، طی دو مرحله شبکه سی ۳۵ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است که رقم چندان بالایی نیست. تعدادی از سرمایه‌گذاران این پروژه عبارتند از:

  • Multicoin Capital
  • Coinbase Ventures
  • Delphi Digital
  • GSR
  • Triblock
  • Hudson River Trading
  • Flow Traders
  • Jump Crypto
  • OKX Ventures
  • MH Ventures

در زمینه پارتنرشیپ‌ها، Sei Network عملکرد خوبی داشته و در اکوسیستم این پروژه نام‌های زیادی از صرافی‌‌ متمرکز و غیرمتمرکز گرفته تا بریج و کیف پول به چشم می‌خورد. یکی از موارد مهم، همکاری با Axelar برای فعال کردن ارسال پیام و تراکنش میان زنجیره‌ای (Cross Chain) روی کازموس و سایر زنجیره‌های سازگار با ماشین مجازی اتریوم است.

همکاری دیگر شبکه سی با Vortex است؛ پلتفرمی که روی مشتقات در کازموس متمرکز است. دیگر پروژه‌های مهمی که با Sei همکاری داشته‌اند عبارتند از:

بررسی نقشه راه شبکه سی

ایردراپ توکن SEI
منبع: Medium

برای پیدا کردن نقشه راه Sei Network وبسایت،‌ وایت‌پیپر، داکیومنت‌ها و شبکه‌های اجتماعی این پروژه را بررسی کردیم، اما اثری از رودمپ نبود. این یک نکته منفی برای شبکه سی محسوب می‌شود. معمولا پروژه‌های درست و حسابی، برنامه آینده خود و در حد امکان زمان رسیدن به آن‌ها را مشخص می‌کنند. طبق اعلام‌های قبلی قرار بود مین‌نت این پروژه در اواخر سال ۲۰۲۲ راه‌اندازی شود که این اتفاق سرانجام در آگوست ۲۰۲۳ رخ داد.

توکن و ایردراپ SEI

یکی دیگر از معیارهای مهمی که در رابطه با هر پروژه بررسی می‌کنیم، توکنومیکس آن است. مهم است بدانیم که توکن پروژه چه کاربردهایی دارد،‌ تعداد کل توکن‌ها چقدر است،‌ محدود است یا نامحدود و نحوه توزیع آن به چه صورت است. در همین راستا و در مورد کاربردهای توکن SEI‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کارمزد شبکه
  • استیکینگ
  • مشارکت در حاکمیت
  • وثیقه بومی (اپلیکیشن‌های ایجادشده بر بستر شبکه سی می‌توانند از توکن SEI به عنوان نقدینگی یا وثیقه بومی استفاده کنند)
  • کارمزد ترید (دکس‌های ایجادشده بر بستر این بلاکچین می‌توانند کارمزد معاملات را در قالب توکن SEI دریافت کنند)
توکنومیکس SEI
منبع: blog.sei.io

عرضه کل ارز دیجیتال SEI به ۱۰ میلیارد واحد محدود شده است. نحوه توزیع آن هم مطابق با عکس فوق و به شرح زیر است:

  • ۴۸ درصد به اکوسیستم: این توکن‌ها برای پاداش استیکینگ، مشوق‌های جامعه (سازندگان،‌ مشارکت‌کنندگان و ولیدیتورها و غیره) و ایردراپ در نظر گرفته شده‌اند.
  • ۹ درصد به خزانه بنیاد: این قسمت برای عملیات‌های آتی بنیاد سی مصرف خواهد شد.
  • ۳ درصد به لانچ‌پول: سی عرضه اولیه‌ای نداشت و تنها ۳ درصد در لانچ‌پول عرضه شد.
  • ۲۰ درصد به اعضای تیم: هنوز در مورد شرایط وستینگ این توکن‌ها جزئیاتی منتشر نشده است.
  • ۲۰ درصد به سرمایه‌گذاران

ایردراپ SEI مدت‌ها سر زبان‌ها بود و کاربران زیادی به امید دریافت میزان قابل توجهی از این توکن، در مراحل مختلف تست‌نت آن مشارکت می‌کردند. اما نتیجه برای آن‌ها چندان خوشایند نبود و ایردراپ سی بسیاری از مشارکت‌کنندگان را ناامید و البته سردرگم کرد. جزئیات بیشتر و نحوه دریافت ایردراپ SEI را در مقاله مرتبط با آن بخوانید.

قیمت ارز دیجیتال SEI در زمان ویرایش این مقاله ۰.۱۶ دلار است و ۰.۴۶ دلار بالاترین قیمتی است که برای آن در ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ ثبت شده است. همچنین تعداد کل توکن‌ها در گردش نیز ۱.۸ میلیارد واحد است.

صرافی و کیف پول مناسب Sei چیست؟

ارز دیجیتال SEI در صرافی‌های متمرکز متعددی از جمله بایننس، کوین‌بیس، کوکوین، MEXC، بیت‌هامب، کراکن، LBank، هیوبی، BingX و غیره لیست شده است و می‌توان آن را در این صرافی‌ها خرید و فروش کرد. همچنین کیف پول‌هایی که از شبکه Cosmos پشتیبانی می‌کنند،‌ برای نگهداری سی مناسب خواهند بود. از جمله والت‌های معروف برای این رمزارز می‌توان به کیف پول‌ کپلر و همچنین Leap Wallet اشاره کرد.

آخرین اخبار شبکه SEI

در این بخش به بررسی آخرین آپدیت‌ها و اتفاقات شبکه Sei خواهیم پرداخت. هر بار که این مقاله به‌روزرسانی شود، جدیدترین اخبار Sei Network به این قسمت اضافه می‌شود. این پروژه سال ۲۰۲۳ بر تعداد همکاری‌های خودش افزوده و با پروژه‌های دیگری مثل Everstake، Entice و Mava مشارکت کرده است. همچنین تیم سی نتورک یک بودجه ۷۰ میلیون دلاری برای توسعه اکوسیستم و کامیونیتی خودش به ویژه در آسیا اختصاص داده است.

مرداد ۱۴۰۲

روند همکاری‌های SEI در سال ۲۰۲۳ همچنان ادامه داشت و این شبکه با پروژه‌های بسیار دیگری از جمله Frontier، کوین ۹۸، Gravity Bridge و غیره مشارکت کرد. همچنین مین‌نت SEI سرانجام در ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ لانچ شد.

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
شبکه SEI چیست؟

شبکه Sei یک بلاکچین لایه ۱ بر بستر تندرمینت است که اختصاصا برای توسعه صرافی‌های غیرمتمرکز و ترید بهینه شده است. صرافی‌های غیرمتمرکز بر بستر شبکه SEI می‌توانند پردازش سفارش‌ها را به روش Order Book انجام دهند.

توکن SEI را از کجا بخریم؟

توکن SEI در صرافی‌های متمرکز زیادی از جمله بایننس، کوین‌بیس، کوکوین، MEXC و غیره لیست شده است.

جمع‌بندی

تسلط صرافی‌های متمرکز بر معاملات رمزارزها،‌ با ماهیت غیرمتمرکز این حوزه در تضاد است. اگرچه دکس‌ها در سال‌های گذشته رشد زیادی داشته‌اند،‌ اما هنوز حجم معاملات آن‌‌ها در مقابل CEXها چندان بالا نیست. یکی از دلایلی که هنوز DEXها حرف چندانی برای گفتن ندارند، عدم امکان پیاده‌سازی Order Book در آن‌هاست. دلیل این موضوع هم فراهم نبودن بستری مقیاس‌پذیر و ایمن برای صرافی‌های غیرمتمرکز است. شبکه سی قصد دارد تا این مشکل را حل کند و یک بلاکچین لایه ۱ تخصصی و بهینه برای دکس‌ها باشد که امکان تطبیق اوردرها بر اساس دفتر سفارش را به آن‌ها می‌دهد. در این مقاله به این پرداختیم که شبکه SEI چیست و چطور کار می‌کند. تیم،‌ مشارکت‌ها،‌ سرمایه‌گذاران و توکن این پروژه هم بررسی و به ایردراپ SEI هم اشاره شد. نظر شما در رابطه با این پروژه چیست؟ آیا می‌تواند سهم و تاثیر به‌سزایی در آینده دیفای داشته باشد؟

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا