کریپتو کده

پروتکل میرر چیست؟ معرفی Mirror Protocol و توکن MIR

از سال ۲۰۲۰، نوآوری‌های تکنولوژی بلاکچین در راستای از بین بردن مرز بین سیستم مالی سنتی و امور مالی غیرمتمرکز بود. پروتکل سینتتیکس (Synthetics) هم برای اولین بار با ایده دارایی‌های مصنوعی، امکان ورود سهام و سایر دارایی‌های واقعی به دنیای کریپتو را مطرح کرد. یکی دیگر از پلتفرم‌های نوپای معامله دارایی‌های مصنوعی که معامله‌گران فعال در دیفای (Defi) اقبال بسیاری به آن نشان داده‌اند، پروتکل میرر (Mirror Protocol) است. هدف این پروتکل، عرضه نسخه مصنوعی سهام و سایر دارایی‌های واقعی و فراهم‌سازی امکان ترید، وام‌دهی و کسب درآمد از توکن‌های مصنوعی است. در این مقاله به این می‌پردازیم که پروتکل میرر چیست، چطور کار می‌کند، چه خدماتی ارائه می‌دهد و در ادامه به معرفی ارز دیجیتال Mirror Protocol، نقشه راه، تیم توسعه‌دهنده، همکاری‌ها و سرمایه‌گذاران، نحوه خرید، فروش و نگهداری رمزارز میرور پروتکل می‌پردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

پروتکل میرر چیست؟

پروتکل میرر چیست

پروتکل میرور (Mirror Protocol) یک پلتفرم دیفای است که در بستر شبکه بلاکچینی ترا (Terra) ایجاد شده است. این پروتکل امکان ضرب یا اصطلاحا مینت کردن (Mint) دارایی‌های مصنوعی را فراهم می‌کند؛ یعنی شما به‌عنوان یک کاربر، می‌توانید توکنی بسازید که ارزش آن با توجه به قیمت دارایی واقعی (مثل سهام) بالا و پایین می‌شود. به این نوع از توکن‌ها دارایی مصنوعی (Synthetics) گفته می‌شود.

هدف پروتکل میرور، قرار دادن راهی پیش روی سرمایه‌گذاران است، تا بدون نیاز به مالکیت آن دارایی در واقعیت از نوسان قیمت آن دارایی در بازار کریپتو سود ببرند. بنابراین معامله‌گرانی که به دلایل محدودیت‌های جغرافیایی یا فقدان سرمایه، نمی‌توانند دارایی‌های اصلی (مثلا سهام اپل و آمازون) را معامله کنند، می‌توانند از طریق پروتکل میرر به کسب درآمد بپردازند. دارایی‌های مصنوعی مینت شده در Mirror را می‌توان به‌‌راحتی با سایر دارایی‌های مصنوعی یا استیبل کوین‌ها در صرافی‌های غیرمتمرکزی همچون یونی‌سواپ یا تراسواپ (TerraSwap) ترید کرد.

به دارایی‌های مصنوعی که در Mirror ساخته می‌شود، دارایی‌های آینه‌ای (Mirrored Assets) گفته می‌شود که با نماد mAsset نشان داده می‌شوند؛ به این دلیل به آن‌ها دارایی آینه‌ای می‌گوییم، که فقط رفتار قیمتی دارایی اصلی را تقلید و منعکس می‌کنند. این دارایی‌ها به‌صورت پیش‌فرض روی شبکه ترا ساخته می‌شوند، که می‌توانید آن‌ها را از طریق ترا بریج (Terra Bridge) به شبکه‌های اتریوم و بایننس اسمارت چین هم انتقال دهید. توکن حاکمیتی پروتکل میرور Mirror Protocol نام دارد و امکان مدیریت و کنترل پلتفرم توسط جامعه هولدرهای این توکن را فراهم می‌سازد.

پروتکل Mirror چطور کار می‌کند؟

پروتکل Mirror چطور کار می‌کند

پروتکل میرر از قراردادهای هوشمندی که به‌ زبان Cosmwasm نوشته شده‌اند، برای ضرب دارایی‌های آینه‌ای استفاده می‌کند. ارزش این mAssetها مطابق با تغییرات قیمت دارایی‌های زیرین آن (دارایی‌های موجود در دنیای واقعی) تغییر می‌کند. ساخت mAsset غیرمتمرکز است. کاربران با واریز وثیقه می‌توانند آن دارایی را بسازند. پروتکل میرور تضمین می‌کند که همیشه وثیقه کافی به نسبت ارزش دارایی مصنوعی وجود داشته باشد. همچنین بازار را با فهرست کردن دارایی‌های مصنوعی در صرافی غیرمتمرکز تراسواپ مدیریت می‌کند. شما می‌توانید در ازای UST (یکی از استیبل کوین‌های شبکه ترا) دارایی‌های آینه‌ای را ترید کنید. mAssetها رفتار یک دارایی موجود در دنیای واقعی (مثل سهام گوگل و اپل) را منعکس می‌کنند. این توکن‌ها کاملا مصنوعی بوده و تنها تحرکات قیمتی دارایی مربوطه را نشان می‌دهند.

تامین نقدینگی (Liquidity Providing) بخش جدایی‌ناپذیر از پروتکل‌های امور مالی غیرمتمرکز است. اما نحوه تامین نقدینگی در پروتکل میرر چیست؟ برای مشارکت در تامین نقدینگی پروتکل میرور باید دارایی‌های خود را در صرافی غیرمتمرکز تراسواپ قفل کنید. در ازای این کار، به شما توکن نقدینگی یا Liquidity Provider Token (به‌اختصار LP توکن) داده می‌شود که نشان‌دهنده سهم شما از استخر نقدینگی است. ۰.۳ درصد از مبلغ هر معامله به عنوان کارمزد به استخرهای نقدینگی تعلق می‌گیرد، که به نسبت سهم هر تامین‌کننده نقدینگی (Liquidity Provider) از استخر بین آن‌ها تقسیم خواهد شد.

خدمات پروتکل میرر چیست؟

نسخه دوم Mirror Protocol در جولای ۲۰۲۱ (تیر ۱۴۰۰) راه‌اندازی شد. بخش‌های ترید، وام‌گیری، فارم و حاکمیت در این نسخه جدید بروزرسانی شدند. طی این آپدیت، کاربران می‌توانند به‌جز UST توکن‌هایی همچون MIR، لونا، ANC و aUST و طیف گسترده‌ای از دارایی‌های آینه‌ای را به‌عنوان وثیقه در پروتکل قفل کنند و امکان آربیتراژ تریدینگ هم فراهم شده است.

آربیتراژ تریدینگ در Mirror Protocol

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ورژن ۱ پروتکل Mirror، تفاوت دائمی قیمت، بین قیمت میرور و قیمت اوراکل بود. به‌منظور از بین بردن این گپ قیمتی، میرر باید امکان اجرای معاملات آربیتراژ را روی پلتفرم خود اجرا کند. به همین دلیل در ورژن ۲، یک توکن غیرقابل معامله به‌نام sLP عرضه شد. این توکن قابلیت استیکینگ یا سپرده‌گذاری داشته و پاداش حاصل از آن به‌صورت مداوم براساس تفاوت دائمی قیمت بین تراسواپ و قیمت اوراکل‌ها تغییر (افزایش یا کاهش) می‌کند.

توکن‌های sLP یا Short Tokens پس از ایجاد پوزیشن شورت ایجاد و بلافاصله استیک می‌شوند. هر mAsset یک توکن sLP منحصربه‌فرد دارد که نمی‌توان آن را با sLP سایر mAssetها ترکیب کرد. هنگامی که پوزیشن شورت بسته می‌شود، sLP و دارایی آینه‌ای مرتبط به آن سوزانده می‌شوند و می‌توانید وثیقه خود را برداشت کنید. دقت کنید که sLP قابل انتقال و معامله نیست و بلافاصله پس از مینت شدن استیک و بلافاصله پس از بسته‌شدن پوزیشن سوزانده می‌شود.

برای آربیتراژ تریدینگ باید به تفاوت قیمت دارایی‌ها روی پلتفرم‌های همتا دقت کنید. مثلا اگر قیمت سهام TSLA در نزدک ۱۰۰۰ دلار است اما قیمت آن در میرر ۹۰۰ دلار است، یک آربیتراژ تریدر mTSLA را با این هدف می‌خرد که در آینده نزدیک به دلیل فشار خرید، قیمت آن با قیمت نزدک همگرا شود؛ آن‌وقت آربیتراژ تریدر mTSLA را به قیمت ۱۰۰۰ دلار می‌فروشد و ۱۰۰ دلار به ازای هر سهم به‌دست می‌آورد.

اگر هم قیمت TSLA در نزدک ۱۰۰۰ دلار  و قیمت mTSLA هزار دلار باشد، آربیتراژ تریدر با تامین وثیقه mTSLA را مینت کرده و آن را به قیمت ۱۱۰۰ می‌فروشد؛ چون تریدر فرض را بر این می‌گذارد که به‌علت افزایش فشار فروش در آینده، قیمت TSLA در نزدک به ۱۰۰۰ دلار خواهد رسید.

 ترید در پروتکل میرور

 ترید در پروتکل میرور

دارایی‌های آینه‌ای را می‌توانید با استفاده از نقدینگی موجود در استخرهای تراسواپ معامله کنید. در حال حاضر تنها جفت ارز معاملاتی برای خرید و فروش دارایی‌های آینه‌ای، استیبل کوین UST است.

وام‌گیری یا مینت کردن

وام‌گیری یا مینت کردن

مینت کردن (Minting) فرآیندی است که کاربر با فراهم ساختن وثیقه یک دارایی مصنوعی آینه‌ای (Synthetic mAsset) را تولید می‌کند. با استفاده از گزینه تنظیم نسبت وثیقه به وام یا Set a Collateral Ratio، می‌توانید مبلغ وثیقه خود را انتخاب کنید. تعیین این نسبت زیر ۱۵۰ درصد، ریسک بالای لیکویید شدن دارد و حالت امن‌تر آن بالای ۲۰۰ درصد است؛ هر چقدر نرخ وثیقه به وام شما بیشتر باشد، مبلغ وام کمتر و وثیقه شما امن‌تر خواهد بود.

قابلیت فارمینگ در پروتکل میرر

دو مدل فارم (Farm) در پروتکل میرور وجود دارد:

  • تامین‌کنندگان نقدینگی LPهای خود را استیک کرده و براساس زمان تولید توکن‌های جدید، MIR پاداش می‌گیرند.
  • هنگام بسته شدن پوزیشن‌های شورت و برداشت وثیقه ۱.۵ درصد کارمزد از کاربران گرفته شده و بین استیک‌کنندگان توکن MIR توزیع می‌شود.

توکن پروتکل میرر چیست؟

ارز دیجیتال Mirror Protocol چیست

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، توکن حاکمیتی پروتکل میرور با نام Mirror Token و نماد MIR شناخته می‌شود. این توکن در شبکه‌ ترا ساخته شده، اما در شبکه اتریوم هم به‌صورت توکن ERC-20 وجود دارد. اما کاربردهای رمزارز پروتکل میرر چیست؟ به‌منظور شرکت در را‌ی‌گیری‌های فعال، باید رمزارز MIR را استیک یا سپرده‌گذاری کنید. همچنین برای پیشنهاد رای‌گیری جدید باید آن را در پلتفرم قفل کنید. سایر کاربردهای توکن پروتکل میرور:

  • پاداش استیکینگ MIR
  • پاداش استیکینگ توکن‌های تامین نقدینگی MIR و mAsset

توکنومیکس توکن MIR را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

توکنومیکس رمزارز MIR
  • ۴۵ درصد به‌عنوان پاداش استیکینگ LP توکن‌ دارایی‌های مصنوعی.
  • ۳۵ درصد برای استخر کامیونیتی.
  • ۱۱ درصد به‌عنوان پاداش استیکینگ ال پی توکن MIR.
  • ۵ درصد پاداش استیکینگ ال پی توکن Luna.
  • ۵ درصد به‌منظور ایردراپ.

برنامه زمانی توزیع توکن MIR طی ۴ سال را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

برنامه زمانی توزیع توکن MIR طی ۴ سال

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمز‌ارز ۳۷۰,۵۷۵,۰۰۰ واحد است، که از این مقدار حدود ۱۳۴,۹۷۲,۸۸۷.۷۷ واحد MIR در گردش است. در زمان نگارش این مقاله، قیمت Mirror Protocol برابر با ۱.۷۹ دلار است. توکن پروتکل میرور از نظر ارزش بازار، رتبه ۲۶۵ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار ارز دیجیتال MIR بیش از ۲۴۰ میلیون دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۱۱,۳۸۵,۰۰۲ دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۲ دی ۱۳۹۹ کمترین قیمت خود یعنی ۰.۸۹۸۸۹۹ دلار و در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ بیش‌ترین قیمت خود یعنی ۱۲.۹ دلار را ثبت کرده است.

نقشه راه پروژه Mirror Protocol

این پروژه هنوز نقشه راه رسمی خود را ارائه نکرده است؛ اما تا ماه جولای ۲۰۲۱ (تیر ۱۴۰۰) بروزرسانی‌های پروژه را در قالب پست‌های وبلاگی در مدیوم Mirror Protocol منتشر کرده است. تیم توسعه نسخه ۲ پروتکل میرر را در جولای ۲۰۲۱ توسعه داده است. طرح کلی این پروژه افزودن دارایی‌های جدید به پروتکل از طریق برگزاری رای‌گیری‌های حاکمیتی و توسعه پروتکل با کمک نظرات هولدرهای توکن MIR است.

معرفی اعضای تیم و سرمایه‌گذاران پروتکل میرور

پروتکل میرر در دسامبر ۲۰۲۰ توسط Terraform Labs بنیان‌ نهاده شد. ترا فورم لبز شرکت مستقر در کره جنوبی و توسعه‌دهنده شبکه ترا است. مدیرعامل و بنیان‌گذار ترا فورم لبز، دو کوون (Do Kwon) است. دو کوون در دانشگاه استنفورد در رشته علوم کامپیوتر تحصیل کرده و به‌عنوان مهندس نرم‌افزار در شرکت‌های اپل و مایکروسافت فعالیت کرده است. او در سال ۲۰۱۹ در مجله فوربس به‌عنوان یکی از ۳۰ رهبر زیر سال ۳۰ سال در دسته‌بندی امور مالی و سرمایه‌گذاری خطرپذیر معرفی شده است.

برایان یونگ (Brian Jung) تجربه کار در یکی از شرکت‌های پیشرو و برجسته تجارت الکترونیک در کره یعنی TMON را دارد. او پلتفرم‌های رزرواسیون و اجاره ماشین را راه‌اندازی و مدیریت کرده است. او در رشته مهندسی برق در دانشگاه Yonsei کره جنوبی فارغ‌التحصیل شده است. یونگ هم‌اکنون سرپرست دارایی در ترافورم لبز است.

نیکلاس پلاتیاس (Nicholas Platias) سرپرست تحقیقات در ترافورم لبز است. او بنیان‌گذار گورولبز (Guru Labs) است؛ یک استارتاپ مبتنی بر یادگیری ماشین که ریسک و کلاهبرداری را در بیمه تجاری مدلسازی می‌کند. او هنگام فعالیت در نست (Nest) و RelateIQ روی توسعه الگوریتم‌ها و سیستم‌های توزیع‌شده کار کرده بود. نیکلاس در دانشگاه استنفورد ریاضیات و علوم کامپیوتر خوانده و مدال‌های بسیاری در المپیاد‌های ریاضی کسب کرده است.

پال کیم (Paul Kim) به‌عنوان سرپرست زیرساخت در ترافورم لبز فعالیت می‌کند. او پیش از ترا به‌عنوان مدیر ارشد فناوری در شرکت‌های مختلفی مشغول بوده و یک پلفترم اینفلوئنسر مارکتینگ را راه‌اندازی کرده است. او همچنین در ساخت بازی محبوب Metin2 نقش داشته. این بازی در زمان اوج ماهانه ۹ میلیون کاربر فعال داشته و به قیمت ۷۸ میلیون دلار توسط وبزن (WEBZEN) خریداری شده است.

ترا فورم لبز ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه از سرمایه‌گذاران بزرگ کریپتویی همچون Arrington XRP Capital، Pantera Capital، Galaxy Digital و BlockTower Capital جذب کرده است. ترافورم متعهد شده تا این سرمایه را برای توسعه اکوسیستم ترا و پروژه‌های مبتنی بر این شبکه همچون پروتکل میرور، انکر (Anchor)، پایلون (Pylon) و غیره صرف نماید. به گزارش سایت مساری بایننس لبز (Binance Labs) در حال حاضر یکی از سرمایه‌گذاران پروژه میرور پروتکل است.

بررسی شرکا و سرمایه‌گذاران Mirror Protocol

همکاری‌های پروتکل میرور

همکاری با پروتکل Band

از شرکای پروتکل میرر می‌توان به پروتکل بند (Band Protocol) اشاره کرد. پروتکل بند یک اوراکل کراس‌چین است که داده‌های دنیای واقعی و APIها را جمع‌آوری کرده و به اسمارت‌ کانترکت‌ها وارد می‌کند. این همکاری از ۲۰ دسامبر ۲۰۲۰ آغاز شد و هدف از آن ارائه قیمت لحظه‌ای صحیح برای mAssetها بود.

همکاری با پروتکل Unilend

یونی‌لند (UniLend) یک پروتکل دیفای است، که خدمات وام‌دهی/وام‌گیری و معاملات اسپات را ارائه می‌دهد. Mirror Protocol در ۱۴ ژانویه ۲۰۲۱ خبر از این همکاری داد که طی آن می‌توان از دارایی‌های آینه‌ای به‌عنوان وثیقه وام‌گیری و تامین‌نقدینگی در پلتفرم یونی‌لند استفاده کرد.  

توکن Mirror را از کدام صرافی‌ها بخریم؟

ارز دیجیتال MIR را می‌توانید از صرافی‌های متمرکز بایننس، کوکوین، کوین بیس، بیتفینکس، هیوبی، گیت، جمینای، کراکن، OKEx و کوینکس بخرید. همچنین توکن پروتکل Mirror در صرافی‌های غیرمتمرکز تراسواپ و نسخه ۲ یونی‌سواپ لیست شده است.

کیف پول مناسب برای ذخیره توکن Mirror چیست؟

همانطور که قبلا هم گفتیم توکن MIR در بستر شبکه‌های اتریوم و ترا قرار دارد. هنگام انتخاب کیف پول مناسب باید به این نکته توجه کنید که رمزارز شما از کدام نوع است؛ اگر توکن مبتنی بر شبکه  Terra را خریده‌اید، می‌توانید از کیف پول‌های ترا استیشن (Terra Station)، میرر ولت (Mirror Wallet)، کیف پول مث (Math Wallet)، اوکسیز (Oxis Wallet) و کوین ۹۸ (Coin98 Wallet) استفاده کنید.

در صورتی‌که توکن میرر شما مبتنی بر شبکه اتریوم است، برای نگهداری آن می‌توانید از کیف پول‌های سازگار با شبکه اتریوم همچون متامسک، تراست ولت، کیف پول سخت‌افزاری ترزور (Trezor)، کیپ کی (KeepKey)، کیف پول اتمیک (Atomic Wallet)، اکسوداس (Exodus)، جکس (Jaxx) و مای اتر والت (MyEtherWallet) استفاده کنید. اگر ترجیح شما کیف پول سخت‌افزاری است، صرف نظر از اینکه توکن خریداری شده مبتنی بر کدام شبکه است، می‌توانید از کیف پول لجر استفاده کنید.

جمع‌بندی

میرور یک پروتکل دیفای در بستر شبکه ترا است، که امکان ساخت دارایی‌های مصنوعی تحت عنوان دارایی‌های آینه‌ای یا Mirrored Assets را فراهم می‌کند. این دارایی‌ها رفتار قیمتی دارایی‌های موجود در دنیای واقعی را تقلید می‌کنند و به تریدرها این امکان را می‌دهد که از هر نقطه از جهان و بدون نیاز به مالکیت دارایی واقعی از نوسان قیمت سود بگیرند. پروتکل میرر پروژه‌ای است که توسط جامعه حاکمیتی آن مدیریت می‌شود و امکان دسترسی همه مردم به کلاس‌های دارایی سطح اول را فراهم می‌کند.

نظر شما درباره پروتکل میرر چیست؟ با توجه به زیرساخت‌های آن و وضعیت شبکه ترا چه آینده‌ای برای آن متصور هستید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
mirror.finance

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا