کریپتو کده

شبکه ترا کلاسیک و رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟ آشنایی با کوین LUNC و استیبل کوین‌های ترا

از زمان راه‌اندازی شبکه اصلی در اوایل ۲۰۱۹، بلاکچین ترا به دلیل پذیرش عمومی رشد خیره‌کننده‌ای را تجربه کرد. در ماه آوریل ۲۰۲۲ تقریبا روزانه ۴۰ هزار کاربر فعال به ۲۶ پروتکل موجود در بستر این شبکه سر می‌زدند. عرضه استیبل کوین‌های الگوریتمی غیرمتمرکز از اهداف اصلی این شبکه بلاکچینی است. اما پس از سقوط ارزش کوین لونا و اختلال در شبکه ترا در ماه اردیبهشت ۱۴۰۱، از دست رفتن ارزش دارایی کاربران منجر به از بین رفتن اعتماد کاربران شد و در نهایت جامعه حاکمیتی ترا تصمیم بر راه‌اندازی یک شبکه جدید به نام ترا ۲ (Terra 2.0) گرفتند و در ۷ خرداد ۱۴۰۱ اولین بلاک شبکه جدید ترا ساخته شد. این اتفاق باعث شد شبکه قبلی ترا به ترا کلاسیک تغییر نام دهد. در این مقاله از میهن بلاکچین به بررسی فنی اینکه شبکه ترا کلاسیک، استیبل کوین UST و رمز ارز لونا کلاسیک چیست و چطور کار می‌کند می‌پردازیم و همچنین توضیح مختصری درباره شبکه ترا ۲ می‌دهیم. 

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن
این مقاله در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ به‌روزرسانی شده است.

شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic) چیست؟

شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic) چیست؟

پروتکل ترا (Terra) یک شبکه بلاکچینی متن‌باز و غیرمتمرکز لایه یک است که بر بستر Cosmos SDK به وجود آمده است و به طور ویژه برای تولید استیبل کوین‌های الگوریتمی که قیمت ارزهای فیات را دنبال می‌کنند، طراحی شده است. قیمت هر کدام از این استیبل کوین‌ها با استفاده از الگوریتم‌هایی مخصوص و همچنین به کمک ارز دیجیتال بومی این شبکه یعنی Lunc ثابت باقی می‌ماند. 

لونا کلاسیک (Luna Classic) رمزارز اصلی و بومی شبکه ترا کلاسیک است. ترا دربرگیرنده مجموعه‌ای از استیبل کوین‌هایی است که به دلیل پیروی از قیمت ارزهای فیات با توجه به آن‌ها نامگذاری می‌شوند. استیبل کوین‌های شبکه ترا کلاسیک از سوزاندن کوین لونا تولید می‌شوند. این کوین‌ها شامل UST (برابر با ارزش دلار آمریکا)، KRT (برابر با ارزش وون کره جنوبی) و SDT (معادل با SDR صندوق بین المللی پول)، TerraEUR (معادل با ارزش یورو)، TerraBGP (معادل با ارزش پوند بریتانیا) و TerraJPY (معادل با ارزش ین ژاپن) هستند.

UST در ۱۸ آوریل ۲۰۲۲ توانست با پشت سر گذاشتن BUSD به سومین استیبل کوین دنیا از نظر ارزش بازار بدل شود. شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic) در عمر کوتاه خود فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. ارزش بازار معروف‌ترین استیبل کوین ترا کلاسیک یعنی UST از ۱۸۰ میلیون دلار در آغاز سال ۲۰۲۱ به ۱۵ میلیارد دلار در ماه مارس ۲۰۲۲ رسید و قیمت کوین Luna Classic هم در این نقطه ۱۳۸ برابر شد. اما ناگهان ورق برگشت، استیبل کوین الگوریتمی UST در جریان یک حمله نرخ برابری خود را از دست داد و هجوم افراد مضطرب برای تبدیل UST به کوین لونا، مکانیسم ثبات قیمت را بهم زد و منجر به افزایش گردش کوین لونا کلاسیک در بازار شد و طی ۵ روز همه چیز رو به فروپاشی رفت. به نحوی که تیم پروژه مجبور به متوقف کردن شبکه شدند. چرایی و چگونگی سقوط لونا کلاسیک را در مقاله‌ زیر بررسی کرده‌ایم.

پس از حرف و حدیث‌های فراوان دوکوان (Do Kwon) مدیر اجرایی شبکه ترا و تیم توسعه‌دهنده تصمیم به انتشار سلسله طرح‌های احیای شبکه ترا گرفتند که پس از مخالفت‌های فراوان و اصلاحات متعدد، به طرحی برای راه‌اندازی شبکه‌ای جدید تبدیل شد. در ۲۵ام ماه مه ۲۰۲۲ – ۶۵.۵ درصد از کاربران شبکه ترا کلاسیک به پروپوزال حاکمیتی ۱۶۲۳ رای مثبت دادند. این طرح جدید تغییرات تازه‌ای را در شبکه اولیه نیز رقم زد. از این به بعد شبکه اولیه، شبکه ترا کلاسیک (Terra Classic Chain) نام دارد و تمام رمزارزهای این شبکه پسوند کلاسیک گرفته و یک حرف C به انتهای تیکر آن‌ها افزوده خواهد شد. بدین ترتیب لونا تبدیل به لونا کلاسیک (LUNC) و UST به USTC بدل می‌شود. شبکه اصلی جدید نیز phoenix-1 نامیده می‌شود و توکن شبکه جدید ترا نیز لونا ۲.۰ (LUNA 2) نام دارد. 

در شبکه ترا ۲.۰ برخلاف شبکه پیشین استیبل کوین‌ ساخته و عرضه نخواهد شد و تنها کوین بومی لونا ۲ وجود دارد. این مکانیسم شاید بتواند به حفظ ارزش و قیمت کوین لونا کمک کند. عرضه اولیه این رمزارز ۱ میلیارد واحد است که به تدریج و طی یک برنامه زمانی مشخص و براساس نوکن توکن‌های هولدرها، مدت زمان هولد کردن و تعداد آن‌ها بین هولدرهای LUNC و USTC توزیع خواهد شد. برای اطلاع از نحوه توزیع و تخصیص ارز دیجیتال جدید بین کاربران، مطلب زیر را مطالعه کنید.

بررسی نحوه عملکرد شبکه ترا کلاسیک

شبکه ترا کلاسیک چطور کار می‌کند
Source: cnet.com

نودهای ولیدیتور (Validator) مسئول تامین امنیت شبکه و اطمینان از صحت تراکنش‌های انجام شده در بستر بلاکچین ترا هستند. ولیدیتورهای Terra Classic عملکرد فول نود دارند که به آن‌ها امکان تایید هر تراکنش، ساخت بلاک جدید، صحت‌سنجی و افزودن بلاک جدید به زنجیره در ازای دریافت کارمزد تراکنش را می‌دهد. شما می‌توانید کوین‌های لونای خود را روی نودهای این شبکه استیکینگ یا سپرده‌گذاری کرده (به اصطلاح Delegate کنید) و پاداش دریافت کنید. نودهای ولیدیتور همچنین نقش مهمی در حاکمیت پروتکل ترا ایفا می‌کنند. 

شبکه اصلی ترا به نام Columbus-5 یک بلاکچین عمومی بر پایه گواه اثبات سهام (PoS) است. این به معنی این است که میزان تاثیر رای هر تاییدکننده به حجم توکن Lunc که به عنوان وثیقه استیک کرده است بستگی دارد. این توکن‌ها می‌توانند مستقیما توسط ولیدیتورها استیک شده باشند و یا هولدرهای Luna Classic نمایندگی آنها را به ولیدیتورها داده باشند.

در مدل اجماع Terra Classic، هولدرهای لونا مستقیما توکن‌های خود را استیک نمی‌کنند، بلکه به جای آن نمایندگی توکن‌های خود را به ولیدیتورها می‌دهند. بنابراین هولدرهایی که می‌خواهند از پاداش استیکینگ استفاده کنند اما قصد ندارند یک نود کامل را اجرا کنند می‌توانند از این راه کسب درآمد کنند که به آنها نماینده گفته می‌شود.

تاثیر رای هر ولیدیتور به میزان توکنی که استیک کرده باشد وابسته است. این توکن‌ها یا متعلق به خود اوست یا از طریق نمایندگان به او واگذار شده‌اند. بر اساس الگوریتم اجماعی که در پروتکل ترا به کار رفته است تنها ۱۳۰ ولیدیتور برتر از لحاظ مجموع حجم استیکینگ آن‌ها (قفل شده توسط ولیدیتور + سهام واگذارشده)، در مجموعه تایید کننده‌های نهایی قرار خواهند گرفت. بنابراین نقش اساسی و مهم نمایندگان این است که ولیدیتور مناسب را تشخیص دهند و توکن خود را برای استیک کردن به او بسپارند.

انتخاب شدن به عنوان تایید کننده مسئولیت بزرگی در اکوسیستم Terra است. زیرا تنها ۱۳۰ ولیدیتور برتر قادر خواهند بود بلاک‌ها را امضا کنند. بنابراین امنیت و در دسترس بودن آنها باید تایید شود تا توکن‌های استیک شده آنها مشمول جریمه نشود.

پاداش‌های استیکینگ ارز دیجیتال لونا در شبکه ترا کلاسیک

هدف اصلی ارز دیجیتال لونا کلاسیک این است که با استیک کردن آن و قفل کردن ارزش در اکوسیستم ترا، امنیت این شبکه فراهم آید. با این حال کسانیکه که ارز Lunc را برای مدت طولانی استیک می‌کنند در معرض خطر نوسانات این دارایی قرار می‌گیرند. به همین جهت پاداش‌های استیکینگ لونا کلاسیک مشوق اصلی برای هولدرهایی است که قصد دارند برای مدت طولانی این ارز را در سبد دارایی‌های خود داشته باشند. از آنجا که ولیدیتورها قدرت محاسباتی پروتکل Terra Classic را تامین می‌کنند، ابتدا پاداش‌ها بین آنها توزیع می‌شود. بعد از آن هر نماینده (Delegator) سهم خود را دریافت می‌کند.

پاداش‌های استیکینگ به نسبت حجم لونای استیک شده مشخص می‌شود و  این ساختار به گونه‌ای طراحی شده است که با افزایش تعداد تراکنش‌ها در شبکه، پاداش‌ها نیز افزایش پیدا کنند. پاداش‌های استیکینگ ولیدیتورها از سه منبع تامین می‌شوند؛ گس (Compute fees)، هزینه‌های پایداری (Stability fees) و کارمزد سواپ (Swap fees).

گس به کارمزدی گفته می‌شود که برای جلوگیری از تراکنش‌های اسپم پرداخت می‌شود. ولیدیتورها می‌توانند حداقلی برای میزان گس تعیین کنند و تراکنش‌هایی را که میزان گس پرداختی را رعایت نکنند را تایید نکنند. کارمزد محاسبه شده در پایان هر بلاک، بین ولیدیتورها به نسبت حجمی که برای استیک گذاشته‌اند توزیع می‌شود.

هزینه‌های پایداری به‌منظور ثبات ارزش لونا به عنوان یک کارمزد ثابت در پروتکل Terra Classic محاسبه می‌شود. در هر تراکنش در این شبکه، مبلغی بین ۰.۱٪ تا ۱٪ از حجم تراکنش تا سقف ۱ TerraSDR به عنوان کارمزد محاسبه می‌شود. این مبلغ توسط یکی از ارزهای شبکه ترا پرداخت و در پایان هر بلاک به‌صورت TerraSDR و به نسبت حجم استیک شده بین ولیدیتورها توزیع می‌شود.

مقدار کمی اسپرد (اختلاف قیمت) از کارمزد بین مبادله لونا و سایر ارزهای ترا برداشته می‌شود که به ولیدیتورهایی که نرخ معامله را صادقانه گزارش می‌کنند داده می‌شود. به کارمزد تبدیل استیبل کوین‌های ترا به یکدیگر توبین تکس (Tobin tax) گفته می‌شود. 

پروتکل ترا کلاسیک چه خدماتی را ارائه می‌دهد؟

بلاکچین ترا کلاسیک در بستر SDK کازموس تولید شده است. بنابراین توسعه دهندگان می‌توانند از این فریم ورک برای توسعه بلاکچین‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز خود در بستر ترا استفاده کنند. در حال حاضر اکوسیستم ترا کلاسیک شامل بیش از ۱۰۰ پروژه از این پروژه‌های بومی ساخته شده است. برنامه‌های غیرمتمرکز و اپلیکیشن‌های وب.۳ ایجاد شده در بستر ترا کلاسیک را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

برنامه های غیرمتمرکز شبکه ترا
Source: TERRIANS

یکی دیگر از قابلیت‌های شبکه ترا کلاسیک پشتیبانی از قراردادهای هوشمند است. قرارداد هوشمند به برنامه‌ای گفته می‌شود که منطق و روش انجام کاری را روی شبکه بلاکچین پیاده می‌کند. این قراردادها می‌توانند شرایط خود را به صورت خودکار و با شفافیت کامل و بدون نیاز به اشخاص دیگر اجرا کنند.

قراردادهای هوشمند این امکان را فراهم می‌کنند که قابلیت‌های این اکو سیستم را گسترش دهند. کاربران می‌توانند با استفاده از امکانات موجود در این شبکه مانند استیبل کوین‌ها، تعویض توکن روی زنجیره و اوراکل قیمت آن برنامه‌های خود را توسعه دهند. برنامه نویسان می‌توانند از زبان‌های برنامه نویسی Go، Rust و AssemblyScript برای طراحی قراردادهای هوشمند استفاده کنند.

معرف شبکه ترا کلاسیک، استیبل کوین‌های آن به ویژه USTC هستند. در ادامه به بررسی مکانیسم تثیبت قیمت استیبل کوین در اکوسیستم ترا کلاسیک می‌پردازیم. 

استیبل کوین‌ها در شبکه Terra کلاسیک

عملکرد استیبل کوین‌ها در شبکه ترا

استیبل کوین‌ تنها زمانی برای کاربران ارزشمند است که قیمت آن ثابت باقی بماند. پروتکل ترا کلاسیک از نیروهای ساده بازار (عرضه و تقاضا) برای حفظ ارزش ترا استفاده می‌کند. وقتی تقاضا برای ترا افزایش یابد و عرضه محدود باشد، قیمت ترا افزایش پیدا می‌کند. وقتی که تقاضا برای ترا کم و عرضه زیاد باشد، قیمت ترا کاهش می‌یابد. بنابراین پروتکل باید اطمینان حاصل کند که بین عرضه و تقاضا همیشه بالانس برقرار باشد. 

رابطه بین استیبل کوین‌های ترا و لونا براساس مکانیسم انبساط و انقباض تنظیم می‌شود. کل اقتصاد Terra Classic را مشابه دو استخر در نظر بگیرید؛ یکی برای لونا کلاسیک و دیگری برای ترا کلاسیک. برای اینکه قیمت ترا کلاسیک حفظ شود، عرضه لونا افزایش می‌یابد یا از عرضه ترا کم می‌شود. کاربران به منظور مینت ترا باید لونا را بسوزاند و برای مینت لونا، ترا سوزانده می‌شود. 

انبساط: وقتی قیمت ترا نسبت به پشتوانه آن زیاد است، عرضه کم و تقاضا زیاد است. در این حالت پروتکل کاربران را تشویق به سوزاندن لونا و تولید استیبل کوین می‌کند. عرضه جدید ترا، استخر را بزرگتر و متناسب با عرضه و تقاضا می‌کند. کاربران با سوزاندن لونا، استیبل کوین‌های جدید تولید می‌کنند تا جایی که قیمت ترا به هدف آن برسد. در این فرآیند استخر لونا کوچک‌تر و قیمت آن افزایش می‌یابد. 

انقباض: زمانی که قیمت ترا نسبت به پشتوانه آن کمتر می‌شود، عرضه بسیار زیاد و تقاضا بسیار کم است. پروتکل کاربران را تشویق به سوزاندن ترا و تولید لونا می‌کند. کاهش عرضه ترا منجر به کمیابی و افزایش قیمت ترا می‌شود. تولید لوناهای ناشی از سوزاندن تا جایی ادامه پیدا می‌کند تا ترا به قیمت هدف خود برسد. استخر لونا بزرگتر و قیمت آن کاهش می‌یابد. 

لونا را می‌توان نقطه مقابل دارایی باثبات یعنی ترا دانست. با تعدیل عرضه، قیمت لونا با افزایش تقاضا برای استیبل کوین‌ها افزایش می‌یابد. 

ماژول بازار و آربیتراژ

ثبات قیمت ترا از طریق ماژول بازار الگوریتمی پروتکل ایجاد می‌شود که از طریق فرصت‌های آربیتراژ سوزاندن یا تولید ترا را تشویق می‌کند. آربیتراژ به زمانی که یک کاربر از اختلاف قیمت بین مارکت‌ها سود می‌برد گفته می‌شود. 

ماژول بازار پروتکل ترا کاربران را قادر می‌سازد تا همیشه یک ۱ دلار از لونا را با ۱ استیبل کوین ترا (UST) معامله کنند و برعکس. بدین وسیله کاربران به حفظ قیمت ترا تشویق می‌شوند. این اصل برای تمامی استیبل کوین‌های ترا صادق است. کاربران می‌توانند از طریق اپلیکیشن ترا استیشن (TerraStaion) به قابلیت Burn/Mint ماژول بازار ترا دسترسی داشته باشند. 

یک مثال برای درک بهتر بزنیم. فرض کنید که قیمت UST حدود ۱.۰۱ دلار است. شما می‌توانید از طریق مارکت سواپ (Market Swap) تراستیشن یک دلار لونا را بسوزانید و یک UST دریافت کنید. سپس آن یک UST را در بازار به قیمت ۱.۰۱ دلار بفروشید. این فرآیند آربیتراژ تا زمانی ادامه پیدا می‌کند تا قیمت UST به قیمت پشتوانه آن برگردد. 

همین مکانیسم آربیتراژ برای انقباض برعکس عمل می‌کند:

مثلا یک واحد UST با قیمت ۰.۹۹ دلار معامله می‌شود. شما می‌توانید یک UST را برای گرفتن ۱ دلار لونا بسوزانید و ۰.۰۱ دلار از این کار سود کنید. این آربیتراژ تا زمانی که قیمت UST به یک دلار برگردد ادامه پیدا می‌کند. 

رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟

رمز ارز لونا کلاسیک چیست

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بلاکچین ترا کلاسیک دو رمزارز بومی دارد؛ ترا که مجموعه‌ای از استیبل کوین‌های الگوریتمی معادل‌سازی شده با ارزهای فیات مطرح دنیاست و LUNC کوین بومی پروتکل ترا. وظیفه اصلی این کوین ممانعت از نوسانات استیبل کوین‌های ترا است. کاربردهای رمزارز Luna:

  • کاهش نوسان و حفظ ثبات قیمت استیبل کوین‌های ترا کلاسیک
  • پرداخت کارمزد تراکنش در بلاکچین ترا کلاسیک
  • استیکینگ توسط ولیدیتورها و دلیگیتورها
  • برای مشارکت در فرآیندهای حاکمیتی پروتکل

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمز‌ارز ۶۹۰۷۲۶۸۹۶۱۸۲۰.۱۹ واحد است که همه ۶۵۳۵۰۳۰۹۷۶۱۶۳.۸۵ واحد از آن در گردش است. در زمان نگارش این مقاله، قیمت لونا کلاسیک برابر با ۰.۰۰۰۱۴۳۰۷ دلار است. رمزارز LUNC رتبه ۶۱ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار ارز دیجیتال لونا حدود ۱۰۸۸۴۳۳۲۰۹ دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، ۵۰۶۴۳۳۲۰۹ دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ قیمت نزدیک به صفر (۰.۰۰۰۰۰۰۹۹۹۹۶۷ دلار) و در تاریخ ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ بیش‌ترین قیمت خود یعنی ۱۱۹.۱۸ دلار را ثبت کرده است.

نحوه توزیع کوین LUNC

در ابتدای عرضه، ۱ میلیارد کوین لونا کلاسیک ضرب و به شیوه زیر توزیع شد:

  • ۱۰ درصد برای شرکت ترافورم لبز (به‌منظور تحقیق و توسعه پروژه ترا)
  • ۲۰ درصد استخرهای همکار و کارمندان 
  • ۲۰ درصد به Terra Alliance (به منظور تشویق استفاده زودهنگام، رویدادهای تخفیف و بازاریابی)
  • ۲۰ درصد ذخایر پایداری (برای کمک به مدیریت پایداری اولیه شبکه و ثبات قیمت ترا)
  • ۴ درصد نقدینگی اولیه (قابل دسترسی در بازار عمومی)
  • ۲۶ درصد سرمایه‌گذاران
  • شرکت ترافورم لبز سه رویداد جذب سرمایه خصوصی برگزار کرد:
  • مرحله Pre-Seed یا قبل از شروع: ۱۰ میلیون دلار
  • مرحله Seed یا شروع: ۲۳ میلیون دلار
  • فروش خصوصی: ۱۴.۵ میلیون دلار

فازهای ارز دیجیتال Lunc

فازهای مختلف رمزارز لونا

ارز دیجیتال لونا کلاسیک در یکی از سه حالت زیر قرار می‌گیرد:

حالت آزاد (Unbonded)

در این حالت توکن Luna می‌تواند بدون محدودیت در تراکنش‌ها جابجا شود.

حالت امانت  (Bonded)

زمانی که توکن لونا استیک شده باشد، به حالت امانت درآمده و تایید کننده‌ تراکنش‌ها و نمایندگانی که به آن متصل هستند پاداش دریافت می‌کنند. در این حالت توکن Luna در اکوسیستم ترا قفل شده و نمی‌توان آن را آزادانه معامله کرد.

حالت آزادسازی (Unbonding)

برای اینکه توکن‌هایی که در دست نمایندگان به امانت قرار دارند بتوانند به حالت آزاد در بیایند، باید وارد فاز آزادسازی شوند. در این حالت توکن‌ها را نمی‌توان معامله کرد. از طرف دیگر هیچ پاداشی در این مرحله به نماینده‌ها تعلق نمی‌گیرد. این دوره ۲۱ روز طول خواهد کشید و پس از آن توکن‌ها در حالت آزاد قرار خواهند گرفت. قابل ذکر است که این عملیات تا پایان یافتن دوره ۲۱ روزه آن، برگشت‌پذیر نخواهد بود.

معرفی تیم توسعه دهنده و نقشه راه شبکه ترا کلاسیک

دو کوان (Do kwon) و دنیل شین (Daniel Shin) بنیان‌گذاران شرکت ترافورم لبز هستند. کوان دانش‌ آموخته علوم کامپیوتر از دانشگاه استنفورد است و قبلا در شرکت‌های مایکروسافت و اپل مشغول بوده است. دو کوان از فعالان صنعت بلاکچین و مدیر عامل سابق استارت آپی به نام آنی فای (Anyfi) بوده است. او در این استارت‌آپ چندین پروژه با محوریت شبکه‌های غیر متمرکز را اجرا کرده است. دنیل شین در ژانویه ۲۰۲۰ با این پروژه خداحافظی کرد و مشغول به کار بر پروژه Chai Corporation شد. 

برایان یونگ (Brian Jung) تا ماه مه ۲۰۲۰ سرپرست دارایی در ترافورم لبز بود. برایان قبلا در بخش گردشگری و جهانگردی در TMON یکی از شرکت‌های پیشروی تجارت الکترونیک کره جنوبی کار می‌کرد. او در این شرکت پلتفرم‌های رزرو هتل، اجاره ماشین و تفریحات را راه‌اندازی کرد. او دانش‌آموخته رشته مهندسی برق و الکترونیک از دانشگاه یون‌سی کره جنوبی است.  او نیز در سال ۲۰۲۰ به پروژه Chai Corporation پیوست. 

نیکلاس پلاتیاس (Nicholas Platias) سرپرست بخش توسعه ترافورم لبز است. او دانش آموخته ریاضیات و علوم کامپیوتر از دانشگاه استنفورد است. او چندین تجربه کاری کوتاه مدت به‌عنوان تحلیلگر معاملات، مهندس الگوریتم و مهندس نرم‌افزار دارد و در سال ۲۰۱۵ هم به عنوان هم‌بنیان‌گذار گورولبز (Guru Labs) مشغول به کار بوده است.

 جیسون تی آرنولد (Jason T. Arnold) ابتدا در کسوت استراتژیست وارد تیم ترا شد و هم‌اکنون به عنوان مدیر فنی محصول با تیم ترا همکاری می‌کند. او سابقه کار به عنوان مشاور فنی، مشاور علمی و متخصص تکنولوژی را در شرکت‌های آمریکایی دارد.

سرمایه‌گذاران پروژه Terra Classic چه کسانی هستند؟

ترا کلاسیک در مجموع ۵۸ میلیون دلار از سرمایه‌گذاران زیر جذب کرده است:

  • Pantera Capital
  • Hashed
  • Arrington XRP Capital
  • Kinetic Capital
  • Crowd Ventures Capital
  • Coinbase Ventures
  • TokenZ
  • Galaxy Digital
  • COIND

پس سقوط تلخ لونا کلاسیک، شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر پانترا کپیتال (Pantera Capital) اعلام کرد که بیش از ۸۰ درصد سرمایه‌گذاری خود در پروژه ترا را قبل از آغاز رویداد گرداب مرگ از پروژه لونا کرده است. پانترا کپیتال همچنین اعلام کرده که دو سوم مابقی دارایی‌های لونای خود را در میانگین قیمت ۲۵.۶ دلار به فروش رسانده است. 

نقشه راه پروژه ترا کلاسیک

در نقشه راه مربوط به سال ۲۰۲۰ این شبکه آمده است که هسته ترا کلاسیک در دو مرحله به‌روز رسانی خواهد شد. مرحله اول راه‌اندازی Columbus-4 است که در طول سال ۲۰۲۰ این مرحله به پایان رسید. راه‌اندازی Columbus-5 به‌عنوان گام بعدی در نظر گرفته شده بود که در تابستان ۲۰۲۱ به سرانجام رسید و همچنین تیم Terra قصد داشتند استیبل کوین‌های این پلتفرم را در تمام بلاکچین‌ها موجود کنند. اما فروپاشی اکوسیستم ترا و خروج سرمایه از شبکه و در نتیجه سقوط قیمت کوین LUNC منجر به تغییر برنامه بلندمدت توسعه به تلاش برای بقا شد. نتیجه این کوشش راه‌اندازی شبکه جدید ترا ۲.۰ در بستر کازموس و مبتنی بر کیت توسعه کازموس بود. 

رمزارز لونا کلاسیک و USTC در کدام صرافی‌ها لیست شده است؟

پس از ریزش شدید قیمت لونا کلاسیک و UST بسیاری از صرافی‌های رمزارز خارجی همچون بایننس، OKX، کوینکس و داخلی مثل اکی‌اکسچنج، بیت پین و تبدیل طی اعلامیه‌ای در ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ معاملات این جفت ارز را تعلیق کرده یا به‌طور کامل از لیست خود حذف کردند.

اما پس از گذشت دو روز، در ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ تعدادی صرافی‌های کوینکس، اوکی اکسچنج، کوکوین، بایننس با اعلام ریسک‌های موجود و امکان تعلیق مجدد، برخی از سرویس‌های معاملات لونا کلاسیک و USDT مانند اسپات تریدینگ را فعال کردند. 

هم‌امکان خرید و فروش زوج معاملاتی LUNC/USDT در صرافی‌های متمرکز هیوبی، کوکوین، FTX، Bybit و بیتفینکس و OKX و صرافی‌های غیرمتمرکز پنکیک سواپ (ورژن ۲)، DODO و تراسواپ وجود دارد. 

بهترین کیف پول برای ذخیره رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟

ارز دیجیتال لونا کلاسیک و سایر توکن‌های شبکه ترا کلاسیک را می‌توانید در کیف پول‌های ترا استیشن (Terra Station)، میرور ولت (Mirror Wallet)، کیف پول لجر، کیف پول مث (Math Wallet)، کیف پول اوکسیز (Oxis Wallet) و کیف پول کوین ۹۸ ذخیره کنید. 

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟

لونا (Luna) کوین بومی بلاکچین ترا (Terra) است که پس از راه‌اندازی شبکه جدید ترا (Terra 2.0)، لونا کلاسیک (LUNC) تغییر نام داده است. 

  • تبدیل لونا کلاسیک به لونا چگونه است؟

ارز دیجیتال لونا کلاسیک (LUNC) را نمی‌توان به لونای جدید تبدیل کرد.  لونا ۲.۰ تنها به هولدرهای LUNC و USTC طی یک برنامه زمانی مشخص ایردراپ خواهد شد.

  • چرا لونا سقوط کرد؟ 

قیمت LUNA در عرض یک هفته از ۸۳ دلار به زیر ۱ دلار رسید که در نتیجه ایرادات فنی، از بین رفتن اعتماد اعضای جامعه و تصمیمات سیستماتیک غلط تیم پروژه بود.  

  • لونا کلاسیک بخریم یا نه؟

در نتیجه سقوط لونا در اردیبهشت ۱۴۰۱ کاربران بسیاری متحمل ضررهای سنگین و جبران‌ناپذیری شدند و اکوسیستم ترا در آستانه ورشکستگی قرار گرفت و Luna و UST از اکثر صرافی‌ها حذف شدند. به همین دلایل سرمایه‌گذاری در لونا اصلا توصیه نمی‌شود. 

  • قیمت لونا کلاسیک چقدر است؟

قیمت لونا هم‌اکنون ۰.۰۰۰۱۴۳۰۷ دلار است. برای مشاهده قیمت لحظه ای Luna به صفحه قیمت ارزهای دیجیتال میهن بلاکچین مراجعه کنید.

  • رمزارز UST چیست؟

UST یا TerraUST (با نام جدید USTC) استیبل کوین الگوریتمی شبکه ترا است که معادل یک دلار آمریکا قیمت‌گذاری شده است. این استیبل کوین پس از ریزش هم‌اکنون با قیمت ۵ سنت معامله می‌شود. 

جمع‌بندی

درباره چرایی و چگونگی شکست پروژه ترا حرف‌های بسیاری زده می‌شود. برخی از افراد همچون چارلز هاسکینسون سقوط ترا را نتیجه توطئه دو شرکت بلک راک و سیتادل می‌دانند و برخی دیگر معتقدند که ترا به‌خاطر سیاست‌های اشتباه دو کوان و طراحی ناکارآمد مکانیسم تثبیت قیمت محکوم به مرگ بود و بعضی هم ترا را هم‌ردیف با پروژه‌های پانزی می‌خوانند که فروپاشی آن دیر یا زود اتفاق می‌افتاد. فرای این‌ حرف‌ها، عیان است که پس از بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا، مارکت کپ بازار UST چندین برابر مارکت کپ لونا شد و در ادامه هم میزان تقاضا برای استیبل کوین کاهش و با افزایش لونای موجود در گردش قیمت لونا نیز کم شد و اعتماد درون سیستم به قدری کاهش یافت که نتیجه‌ای جز در دام مارپیچ مرگ افتادن را به همراه نداشت. اما دو کوان و تیم ترا از پای ننشستند و چندین طرح موسوم به طرح احیای اکوسیستم ترا را به منظور جبران ضرر هولدرهای ترا را مطرح کردند که در نهایت با رای مثبت جامعه حاکمیتی بدل به پروپوزالی برای ساخت شبکه جدید ترا ۲.۰ شد. 

نظر شما درباره شبکه ترا و رمز ارز لونا کلاسیک چیست؟ آیا با پیشامدهای رخ‌داده دو کوان قادر به جذب مهم‌ترین سرمایه پروژه خود یعنی اعتماد عمومی خواهد بود؟ 

منبع
docs.terra.money

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
9 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا