از زمانی که اندک سابقهای در حوزه بلاکچین و ارز دیجیتال به دست آوردم، اولین سوال اغلب دوستان و تازهواردان یکچیز است: «به نظرت کدام رمزارزها را بخریم؟» اگر فکر میکنید این مقاله پاسخ قطعی به این سوال است در اشتباهید؛ چرا که هیچکس جز خود شما نمیتواند تصمیم درستی برای سرمایهتان بگیرد. این مقاله ۲۱ ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری را به شما معرفی میکند، اما ورود به هرکدام از این رمزارزها شرط و شروط زیادی دارد. روند بازار پارامتر تعیینکنندهای است و اوضاع بد بازار، هر رمزارزی را به لبه پرتگاه میبرد. در این مقاله از میهن بلاکچین تلاش شده است تا رمزارزهای معرفیشده علاوه بر داشتن فاندامنتال خوب، طیف متنوعی از ریسک و کاربرد را در بر بگیرند. ۳ رمزارز پایانی نیز پروژههایی هستند که هنوز توکنشان لانچ نشده است، اما پتانسیل بالایی دارند.
موارد مهم مقاله: • پیشنیاز سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، آشنایی با مفاهیم این حوزه، اصول سرمایهگذاری و مدیریت سرمایه است. • وضعیت و روند بازار عامل تعیینکنندهای است که بر اساس آن باید نسبت به چیدن سبد خود اقدام کنید. • روند معرفی ۲۱ رمزارز از کمریسک به پرریسک است. شرایط بازار روی میزان ریسک یک رمزارز نیز تاثیر میگذارد. • در جدول اواخر مقاله همه رمزارزها و شرایط قیمتی آنها را میتوانید مشاهده کنید. • کدام رمزارز را بخریم؟ کدام ارز دیجیتال را نخریم؟ پاسخ این سوالات، دو بخش انتهایی این مطلب است. |
عوامل موثر در انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری
قبل از معرفی رمزارزها بهتر است مطالبی را با هم مرور کنیم. اولین و مهمترین نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال به دانش اولیه نیاز دارد. بنابراین اگر با مفاهیم اولیه این حوزه آشنا نیستید و کیف پولها، شبکههای بلاکچینی، صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز و غیره را به خوبی نمیشناسید، وارد این حوزه نشوید.
مورد دوم آشنایی با اصول سرمایهگذاری و ساخت سبد ارز دیجیتال است. شما باید به شناخت نسبی از بازار رمزارزها و خودتان برسید و همچنین از میزان ریسکپذیری و افق زمانی خود آگاهی داشته باشید. اگر بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری را بشناسید، اما استراتژی و برنامه مشخصی نداشته باشید احتمالا این بازار را با ضرر ترک میکنید. فکر میکنم مطلب زیر برای ساخت و مدیریت سبد رمزارز کمک خوبی میکند.
سومین مورد شرایط بازار و بیت کوین است. سال ۲۰۲۲ برای رمزارزها به طور کلی چندان خوب پیش نرفته است و بازار بد به قویترین پروژهها نیز اجازه نفس کشیدن نمیدهد. پیشبینیها نشان میدهد که اوضاع در سال ۲۰۲۳ میتواند بدتر از امسال باشد و شاهد ادامه رکود و ریزش در دنیای کریپتوکارنسی باشیم. پس در سرمایهگذاریهایتان برای تحلیل وضعیت بازار زمان مناسبی بگذارید. زمان ورود و خروج مناسب نقش تعیینکنندهای در بازدهی سرمایهگذاری شما دارد. همچنین شرایط پروژهها با گذشت زمان دچار تغییر و تحولاتی میشود که قبل از ورود باید آنها را بررسی کنید؛ به عنوان مثال تغییری در اعضای تیم، اهداف یا نقشه راه یک پروژه میتواند بر میزان ریسک و آیندهدار بودن آن تاثیرگذار باشد.
معرفی ۲۱ رمزارز برای سرمایه گذاری در ۲۰۲۳
وقتش رسیده بهترین رمزارزها برای سرمایه گذاری را معرفی کنیم. لازم است بگویم این پروژهها نظر شخصی من است و قطعا نظرات متفاوتی هم وجود دارد. روندی که برای معرفی ۲۱ رمزارز انتخاب کردهام، از کمریسک به پرریسک است. دلیل این موضوع هم شرایط فعلی بازار است که حتی رفتن به سمت رمزارزهای با ریسک متوسط هم دل و جرات میخواهد.
۱. پکس گلد (PAX Gold)
اولین رمزارزی که به سراغ آن میرویم، جزء کمریسکترینها است و پشتوانه طلا دارد. PAXG توسط کمپانی پکسوس ارائه شده است و هر توکن آن نشاندهنده یک اونس طلا مطابق با استانداردهای شمش طلای لندن (London Good Delivery) است. شمشهای طلا که پشتوانه این توکن هستند، در انبارهای رسمی و مورد تایید نگهداری میشوند.
با توجه به رکود فعلی در بازار رمزارزها، روابط فعلی کشورها و جنگهای شکلگرفته و همچنین وضعیت تکنیکال اونس طلا، پکس گلد میتواند امنترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری در سال آینده باشد. این رمزارز را میتوان از صرافیهای بایننس، کوکوین، کراکن، جمینی و غیره خریداری کرد.
- قیمت PAXG در زمان نگارش مقاله ۱,۷۹۰ دلار و رتبه آن در بازار ۷۷ است.
۲. دای (DAI)
وقتی اوضاع بازار رمزارزها خوب نباشد، دیگر بیت کوین و اتریوم را هم نمیتوان کمریسک درنظر گرفت. در این شرایط استیبلکوینها رمزارزهای کمریسک به حساب میآيند و در بازار نزولی بهتر است بخش زیادی از سبد شما را رمزازهای باثبات تشکیل دهند. باید به میزان لازم استیبل کوین داشته باشیم تا در زمانهای مناسب بتوانیم به بازار ورود کنیم.
اگر برای مدت زمان طولانی قصد نگه داشتن یک استیبل کوین را داشته باشیم، باید از امنیت آن خیالمان راحت باشد. رمزارزهای با ثبات متمرکز مثل تتر یا USDC همیشه ریسک فریز شدن را برای ما به عنوان کاربران ایرانی به همراه دارند؛ بنابراین منطقی است که سراغ یک استیبلکوین غیرمتمرکز برویم و دای مطمئنترین در بین آنها است. فکر میکنم مقاله زیر برای مقایسه و انتخاب بهترین استیبلکوین به درد شما خواهد خورد.
- قیمت دای در زمان نگارش مقاله ۱ دلار و رتبه آن در بازار ۱۶ است.
۳. بیت کوین (BTC)
نمیتوان یک سبد سرمایهگذاری ارز دیجیتال بدون بیت کوین را تصور کرد. درست است که در حال حاضر دامیننس یا تسلط بیتکوین به کمتر از ۴۰ درصد رسیده است، اما بیت کوین اولین بوده و اولین مانده است. بیت کوین طی سالهای گذشته با چالشهای زیادی مواجه شده و بارها سقوطهای سنگین داشته است، اما هر بار توانسته برگرده و سقف قیمتی جدیدی ثبت کند.
تعداد رمزارزهای کم ریسک که میتوان به هولد بلندمدت آنها فکر کرد، به نظر من زیاد نیست و بیت کوین اولین آنها است. این که چه میزان بیت کوین در سبدتان باشد، بستگی به شرایط بازار و استراتژی شخصی خودتان دارد. اگر به دنبال دید خوبی از تاریخچه و چرخههای قیمت بیت کوین هستید، مقاله زیر مناسب شما است.
- قیمت بیت کوین در زمان نگارش مقاله ۱۷,۱۶۷ دلار و رتبه آن در بازار ۱ است.
۴. اتریوم (ETH)
اتریوم با ایدهای متفاوت نسبت به بیتکوین، به دنبال ایجاد تمرکززدایی در همه فرآیندها است. اتریوم که کاربردهای بیشتری نسبت به بیت کوین ایجاد کرده است، همیشه در تعقیب پادشاه ارزهای دیجیتال بوده است و چند روزی میشود که وارد مرحلهای جدید از حیاتش شده است.
بعد از مدتها انتظار، آپدیت مرج اتریوم در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ اجرا شد و مکانیزم اجماع این شبکه از اثبات کار به اثبات سهام تبدیل شد. این اتفاق در راستای افزایش مقیاسپذیری و کاهش انرژی مصرفی شبکه اتریوم رخ داد. صرفنظر از هیجانات مقطعی، مرج میتواند در بلندمدت با تغییر در ساختار عرضه و تقاضای اتریوم منجر به افزایش قیمت رمزارز اتر شود.
- قیمت اتریوم در زمان نگارش مقاله ۱,۲۶۶ دلار و رتبه آن در بازار ۲ است.
۵. بایننس کوین (BNB)
پرونده رمزارزهای کمریسک به عقیده من با BNB بسته میشود. قیمت بایننس کوین ارتباط مستقیم با عملکرد صرافی بایننس دارد و طی سالهای گذشته عملکرد هوشمندانه این کمپانی، آنها را به یکی از عناصر جداییناپذیر دنیای ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است. امروز برای من سخت است تصور کنم که BNB به طور کامل از بین رفته باشد اما حیات ارزهای دیجیتال هنوز برقرار باشد.
بایننس کوین جزء رمزارزهایی بوده که در زمستانهای کریپتو مقاومت خوبی داشته و نسبتا سریع به قیمتهای قبلی بازگشته است. کمپانی بایننس نشان داده که ارزش BNB برایش مهم است و کاربردهای متنوعی را برای بایننس کوین ایجاد کرده است، این کاربردها در کنار فرآیند توکنسوزی BNB را به یکی از بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری تبدیل کرده است.
- قیمت BNB در زمان نگارش مقاله ۲۸۷ دلار و رتبه آن در بازار ۴ است.
۶. پولکادات (DOT)
از این مورد وارد دسته رمزارزهای با ریسک متوسط میشویم. هر چقدر فضای بلاکچین و رمزارزها بیشتر رشد کرد، ضعفها و مشکلات نیز بیشتر به چشم آمد. مقیاسپذیری و قابلیت همکاری شبکههای بلاکچینی، دو مورد از مهمترین مشکلات هستند. پروژههای زیادی سالها است با ارائه راهحلهای مختلف در تلاش برای حل این معضلات هستند و همین موضوع باعث شده شاهد بلاکچینهایی از لایه صفر تا لایه سه باشیم.
پولکادات یکی از پروژههای لایه صفر است که قصد دارد انتقال داده و دارایی بین بلاکچینهای مختلف را ممکن کند. بنیانگذار این پروژه گاوین وود است که از مدیران و بنیانگذاران اتریوم بوده است. پروژههای مختلف میتوانند از پاراچینهای پولکادات استفاده کنند که حراج آنها از پاییز ۱۴۰۰ آغاز شد. طبق گزارش مساری فعالیتهای توسعهدهندگان و استفاده از شبکه پولکادات رو به افزایش است. ساختار و تیم توسعهدهنده پولکادات آن را در دسته ارزهای دیجیتال آینده دار قرار میدهد.
- قیمت DOT در زمان نگارش مقاله ۵,۳ دلار و رتبه آن در بازار ۱۱ است.
۷. پالیگان (MATIC)
بزرگترین مشکلی که اتریوم با آن دست و پنجه نرم میکرد، مقیاسپذیری است و چندین پروژه با ایجاد راهحلهای لایه ۲ به دنبال برطرف کردن این مشکل بودند. متیک یکی از برترینها در این زمینه بود که با یک ریبرندینگ به پالیگان، شرایط را برای خودش بهتر کرد. لازم است بدانید که اجرا شدن مرج و مهاجرت به اتریوم ۲، نیاز به راهکارهای لایه ۲ را کاهش نمیدهد.
یکی از مهمترین ویژگیهای پالیگان این است که از اکثر روشهای مقیاسپذیری پشتیبانی میکند. همچنین پالیگان به یکی از اکوسیستمهای محبوب برای بازیهای بلاکچینی تبدیل شده است که روند رو به رشدی داشته است. پالیگان یکی از سه پروژهای است که ZKEVM را هم معرفی کرده است. پالیگان محصولات متعددی دارد و همه این موارد در کنار هم، ارز دیجیتال MATIC را در شرایط خوبی قرار میدهد.
- قیمت متیک در زمان نگارش مقاله ۰,۹۱ دلار و رتبه آن در بازار ۱۰ است.
۸. کازموس هاب (ATOM)
کازموس با شعار اینترنت بلاکچینها، هدفی مشابه با پولکادات را دنبال میکند؛ اما ساختار آن تفاوتهایی دارد. در معماری کازموس شبکههایی مستقل و موازی وجود دارند و موتور محرک این بلاکچین تندرمینت است. همچنین کیت توسعه نرمافزار Cosmos SDK ساخت بلاکچینهای سفارشی را برای توسعهدهندگان راحت میکند. پروتکل ارتباط بین بلاکچینی (IBC) یکی دیگر از دستاوردهای کازموس است.
بررسی سایت تریدینگ ویو نشان میدهد که اکثر تحلیلهای ارائهشده روند فعلی ATOM را صعودی میدانند. البته وضعیت بلندمدت این رمزارز نیز متاثر از شرایط بازار و بیت کوین خواهد بود. طبق نقشه راه کازموس در ماههای آینده شاهد چند بهروزرسانی نیز خواهیم بود.
- قیمت ATOM در زمان نگارش مقاله ۹٬۷۱ دلار و رتبه آن در بازار ۲۴ است.
۹. یونی سواپ (UNI)
صرافیهای غیرمتمرکز طی سالهای گذشته در مسیر پیشرفت و توسعه قرار داشتند و شاهد حضور دکسهای زیادی روی شبکههای مختلف بودهایم. اگر ۲۱ رمزارز برای سرمایه گذاری معرفی میکنیم، به نظرم باید در بین آنها حداقل یک توکن از صرافیهای غیرمتمرکز هم وجود داشته باشد. امکان معاملات مارجین و فیوچر در دکسها جذاب است و احتمالا یکی از ترندهای آینده باشد، اما ترجیح دادم کمریسکترین صرافی غیرمتمرکز یعنی یونیسواپ را در لیست ارزهای معرفیشده قرار دهم.
صرافی Uniswap یک دکس قدیمی و شناخته شده در بازار رمزارزها است که ابتدا فقط روی شبکه اتریوم کار میکرد، اما پشتیبانی از پروژههای لایه ۲ را هم در دستور کار قرار داده است. این موضوع منجر به افزایش استفاده و حجم معاملات در یونی سواپ شده است. مورد مهم دیگر حاکمیت در یونیسواپ است که به صورت غیرمتمرکز و به واسطه دائو انجام میشود. اعضای جامعه Uniswap به تازگی رای به ایجاد بنیاد یونی سواپ برای حمایت از توسعه متنباز و بهبود حاکمیت جامعه دادهاند.
یونی سواپ روی فضای NFT که آن هم ترند دیگری بوده و هست، تمرکز کرده است. آنها حدودا سه ماه پیش Genie را که یک پلتفرم تجمیعکننده بازار NFT است خریدند. به گفته رئیس بخش ان اف تی یونی سواپ، آنها در حال گفتگو با ۷ پلتفرم وامدهی توکنهای بیهمتا هستند و میخواهند بخش NFT خود را به یک پلتفرم مالی تبدیل کنند.
- قیمت UNI در زمان نگارش مقاله ۶,۱۳ دلار و رتبه آن در بازار ۱۹ است.
۱۰. چین لینک (LINK)
یکی دیگر از دستهبندیهایی که هنوز رمزارزی از آن را معرفی نکردهام، اوراکل است. فکر نمیکنم در این که اوراکلها یکی از نیازهای اساسی دیفای هستند شکی وجود داشته باشد. در بین اوراکلها هم کمریسکترین آنها یعنی چین لینک که جوابش را پس داده انتخاب شده است. پروژهها، شرکتها و شبکههای زیادی هستند که با چین لینک همکاری میکنند.
حدود سه ماه پیش نقشه راه نسخه دوم این پروژه یعنی چین لینک ۲ منتشر شد که نشان از تحولات زیاد در آینده میدهد. در نسخه دوم این پروژه گام بزرگی به سوی قراردادهای هوشمند ترکیبی برخواهد داشت، همچنین قرار است قابلیت استیکینگ نیز در آینده اضافه شود. شبکه Chainlink قصد دارد تا پروتکل قابلیت همکاری متقابل زنجیرهای (CCIP) را با هدف ایجاد ارتباط بین بلاکچینهای مختلف راهاندازی کند. این پروتکل میتواند امکانات و قابلیتهایی را به بلاکچین اضافه کند که پیش از این ممکن نبوده است.
- قیمت چین لینک در زمان نگارش مقاله ۶,۸۸ دلار و رتبه آن در بازار ۲۳ است.
۱۱. آوه (AAVE)
از میان پلتفرمهای وامدهی که یکی از بخشهای مهم دیفای هستند، رمزارز آوه را در لیستمان داریم. آوه یک پروتکل متنباز و غیرمتمرکز است که در آن سپردهگذاران با واریز ارزهای دیجیتال نقدینگی را تامین کرده و سود میگیرند، وامگیرندگان هم میتوانند با وثیقهگذاشتن از استخرهای این پروتکل وام بگیرند. آوه امکانات متعددی از جمله وامهای فلش یا سریع، نرخ بهره ثابت و متغیر، تعویض نرخ و تبادل وثیقهها را به کاربران ارائه میدهد.
آوه از نظر ارزش کل قفل شده در بین تمام پروژههای دیفای پس از میکردائو، در جایگاه دوم قرار دارد. آوه سال گذشته پلتفرم سازمانی Aave Arc را عرضه کرد که در آن نهادهای مجاز و تاییدشده میتوانند فعالیت کنند. عرضه نسخه سوم آوه در اسفند سال گذشته امکان انتقال دارایی در شبکههای مختلف را به کاربران میدهد. همچنین همکاری آوه با شبکه Pocket توسعه برنامههای غیرمتمرکز در این پروتکل و دسترسی به دادههای بلاکچینهای مختلف را تسهیل میکند.
- قیمت آوه در زمان نگارش مقاله ۶۱,۸ دلار و رتبه آن در بازار ۴۸ است.
۱۲. چیلیز (CHZ)
از این جا به بعد ارزش بازار داراییها از ۱ میلیارد دلار کمتر شده و به نظرم این داراییها پر ریسک هستند. البته علاوه بر مارکت کپ عوامل دیگری هم در میزان ریسک یک دارایی اثرگذار هستند.
چیلیز حوزه کاری متفاوتی دارد. این پلتفرم حوزه ورزش و سرگرمی را هدف قرار داده و بستری برای توکنهای هواداری (Fan Token) است. Socios.com که روی بلاکچین چیلیز مستقر است، اولین بستر تعامل طرفداران در نوع خود است؛ طرفدارن در این پلتفرم میتوانند توکنهای هواداری را خریداری کنند. چیلیز یک صرافی اختصاصی برای معامله توکنهای هواداری نیز دارد، در این صرافی فن توکنها با توکن CHZ جفت شدهاند.
چیلیز هواداران زیادی در دنیا را با ارزهای دیجیتال آشنا میکند که این امر میتواند منجر به پذیرش بیشتر رمزارزها شود. سازمانهای بزرگ ورزشی MMA و UFC و همچنین باشگاههای فوتبال بزرگ دنیا مثل بارسلونا، منچستر سیتی، یوونتوس، PSG، پورتو و غیره با چیلیز همکاری میکنند. در هفتههای گذشته Socios با پرداخت ۱۰۰ میلیون یورو، ۲۴.۵ درصد از سهام بارسا استودیو را به دستآورده است.
چیلیز فاصله کمی تا عرضه نسخه دوم بلاکچینش دارد و از ۶ مرحله تست آن، ۵ قسمت با موفقیت پشت سر گذاشته شده است. نسخه دوم امکان استیکینگ توکن CHZ، صدور توکن NFT و همچنین بک پل میان زنجیرهای برای توکنهای هواداری را فراهم میکند. این موارد در کنار همکاری با تیمها و باشگاههای بیشتر و برگزاری جام جهانی، باعث میشود نسبت به چیلیز و آینده آن خوشبین باشیم.
- قیمت چیلیز در زمان نگارش مقاله ۰,۱۵ دلار و رتبه آن در بازار ۵۴ است.
۱۳. گراف (GRT)
با رشد بلاکچین و افزایش استفاده از این تکنولوژی، میزان دادههای تولیدشده روی شبکههای مختلف به شدت رو به افزایش است و ذخیره و دسترسی به آنها به یک چالش تبدیل میشود. شبکه گراف یک لایه میانی بین بلاکچینهای مختلف و Dappها است که دادههای قرارداد هوشمند را سازماندهی میکند و برای جستجوی اطلاعات در بلاکچین و شبکههای ذخیرهسازی استفاده میشود. این پروتکل فضای مورد نیاز برای ذخیرهسازی دادهها را کاهش داده و منجر به ایجاد دادههای کارآمد و قابل اعتماد میشود.
گراف کارش را روی اتریوم و بعد شبکههای سازگار با آن آغاز کرد و سپس در شبکههای دیگری مثل نیر (Near)، پولکادات و کازموس ادغام شده است. GRT در قلب اکوسیستم گراف قرار گرفته و هزینهها و پاداشها با آن پرداخت میشود؛ مثلا توسعهدهندگان برای استفاده از خدمات گراف باید هزینهای در قالب توکن GRT پرداخت کنند. همچنین مشارکتکنندگان در شبکه نیز باید این رمزارز را استیک کنند. بنابراین در صورت استفاده پروژههای بیشتر از خدمات The Graph، افزایش تقاضا و ارزش GRT دور از انتظار نیست.
- قیمت GRT در زمان نگارش مقاله ۰,۰۷ دلار و رتبه آن در بازار ۷۵ است.
۱۴. آرویو (AR)
یکی از نیازهای اساسی در دنیایی که دادهها بسیار ارزشمند هستند، بحث فضای ذخیرهسازی یا Storage است. غولهای بزرگ تکنولوژی مثل گوگل، آمازون یا ماکروسافت فضای ذخیرهسازی متمرکز را در اختیار کاربران قرار میدهند که از معایب آن به عنوان یک سیستم متمرکز آگاه هستیم، اما چندین پروژه بلاکچینی مثل فایلکوین، آرویو، استورج و غیره به دنبال ارائه سرویس Storage غیرمتمرکز هستند. اگرچه فایلکوین شناختهشدهتر است اما انتخاب من از رمزارزهای این حوزه برای لیست این مقاله، Arweave است.
آرویو یک مشخصه مهم دارد؛ یکبار هزینه را پرداخت میکنید و داده شما برای همیشه در آرویو ذخیره میشود. برای آن دسته پروژهها، شبکههای بلاکچینی و کاربرانی که نیاز دارند تا دادههایی را برای همیشه یا مدت زمان طولانی نگهداری کنند، آرویو گزینه مناسبی است. نکته قابل توجه این است که سولانا، آوالانچ، پولکادات، کازموس و نیر شبکههای بلاکچینی بزرگی هستند که با آرویو به عنوان فضای ذخیرهسازی مشارکت خواهند کرد.
اگر به لیست سرمایهگذاران آرویو نگاه کنیم، نامهای بزرگی همچون Andreessen Horowitz، Multicoin Capital، Blockchain Capital و Coinbase Ventures به چشم میخورند که اعتبار این پروژه را بالاتر میبرد. با توجه به حضور کوینبیس در لیست سرمایهگذاران، احتمال لیستشدن AR در صرافی کوینبیس بالا است و اگر این اتفاق رخ دهد، میتواند منجر به پامپ قیمت آرویو شود.
- قیمت AR در زمان نگارش مقاله ۹ دلار و رتبه آن در بازار ۷۹ است.
۱۵. زیکش (ZEC)
یکی از ترندهای سال ۲۰۲۳ احتمالا قانونگذاری است. قانونگذاری با محدودیتهای مختلف همراه است و این میتواند سیگنالی برای افزایش محبوبیت پرایوسی کوینها یا رمزارزهای حریم خصوصی باشد. زیکش یکی از کوینهای محرمانه است که در زمان نگارش این مقاله، پس از مونرو بیشترین مارکت کپ یا ارزش بازار را در دسته خودش دارد. عرضه رمزارز ZEC مثل بیتکوین به ۲۱ میلیون واحد محدود شده است.
زیکش چند ماه پیش بهروزرسانی مهم NU5 را عملیاتی کرد که به موجب آن شبکه امنتر و خصوصیتر میشود. زیکش مورد تمجید ویتالیک بوترین واقع شده و همکاریهایی نیز با اتریوم داشته است. زیکش را میتوان اولین پروژه در استفاده و توسعه تکنلوژيهای ZKSTARK و ZKSNARK دانست. همکاری با اتریوم نیز در راستای استفاده از این تکنولوژی در این شبکه است.
- قیمت ZEC در زمان نگارش مقاله ۴۶,۱ دلار و رتبه آن در بازار ۶۴ است.
۱۶. آپتوس (Aptos)
آپتوس یک بلاکچین امن، مقیاسپذیر و زیرساخت قابل ارتقا است که توسط تیم پروژه بلاکچینی فیسبوک ایجاد شده است. کار روی این بلاکچین از سه سال پیش آغاز شده و حدود ۱۲۰ توسعهدهنده روی آن کار کردهاند.
این پروژه توانسته نوآوریهایی در اجماع، قراردادهای هوشمند، امنیت، عملکرد و غیرمتمرکزسازی ایجاد کند که اگر علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد آن هستید، به مقاله معرفی آن در انتهای همین قسمت مراجعه کنید. زبان برنامهنویسی مورد استفاده در این پروژه Move است که توسط تیم خودشان توسعه داده شده است. شبکه اپتوس میتواند تا ۱۶۰ هزار تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
شبکه اصلی آپتوس طبق برنامه در پاییز امسال و به تازگی راهاندازی شده است. نکته قابل توجه این است که وقتی هنوز شبکه اصلی آپتوس راهاندازی نشده بود، چندین پروژه روی آن ایجاد شده بودند و آماده لانچ پلتفرمهایشان بودند. در مورد توکنومیکس APT هم باید اشاره کنیم عرضه کل اولیه آن ۱ میلیارد در نظر گرفته شده که در زمان ویرایش این مقاله ۱۳۰ میلیون کوین APT در گردش است.
این پروژه در چند ماه گذشته طی ۳ مرحله موفق به جذب ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه شده است و نامهای بزرگ و مطرحی همچون Andreessen Horowitz، Paxos، Multicoin Capital، Circle Ventures و PayPal Ventures در بین سرمایهگذاران آن دیده میشود. بایننس لبز نیز به تازگی سرمایهگذاری خود در آپتوس را افزایش داده است. در مورد سرمایهگذاران آپتوس یک نکته منفی هم وجود دارد؛ در بین آنها FTX و آلامدا هم دیده میشود. در کل باید منتظر عملکرد آپتوس در ماههای آینده بمانیم. اگر همهچیز خوب پیش برود، اپتوس میتواند یکی از بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری در ۲۰۲۳ باشد.
۱۷. زیلیکا (ZIL)
زیلیکا هم از جمله پروژههایی است که دست روی مقیاسپذیری گذاشته و اولین بلاکچین عمومی دنیا است که از شاردینگ برای حل این مشکل استفاده کرده است. آنها یک زبان برنامهنویسی به نام Scilla نیز توسعه دادهاند که امنیت قراردادهای هوشمند را تضمین میکند. زیلیکا از الگوریتم اجماع ترکیبی اثبات کار و آستانه عملی تحمل خطای بیزانسی (PBFT) استفاده میکند که البته قصد تغییر به اثبات سهام را دارد.
یک موضوع مهم برای هر پروژهای جذب سرمایه است. زیلیکا بستری به نام ZILO ایجاد کرده است که پس از راهاندازی توکن روی این شبکه، میتوان از آن برای جذب سرمایه استفاده کرد. هولدرهای توکن ZWAP (توکن بومی پلتفرم زیلسواپ یا زیلو) میتوانند در این پلتفرم در فرآیند راهاندازی و عرضه توکنهای جدید مشارکت کنند. زیلیکا اواسط سال ۲۰۲۲ متاورس خود به نام متاپولیس (Metapolis) را راهاندازی کرد که منجر به رشد قیمت آن شد.
- قیمت زیلیکا در زمان نگارش مقاله ۰,۰۲ دلار و رتبه آن در بازار ۹۴ است.
۱۸. آپتیمزم (OP)
آپتیمیزم یکی از اولین راهکارهای لایه ۲ اتریوم است که در سال جاری توکن خود را عرضه کرد. همانطور که اسمش نشان میدهد، این پروژه از رویکرد آپتیمیستیک یا خوشبینانه استفاده میکند، در نتیجه زمان پردازش تراکنشها بسیار کاهش مییابد. تمامی پلتفرمهایی که بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شدهاند، به راحتی میتوانند بر بستر Optimism هم شکل بگیرند.
ارز دیجیتال OP به عنوان توکن حاکمیتی آپتیمیزم ارائه شد و این شبکه را به سوی غیرمتمرکز شدن خواهد برد. عرضه کل این توکن حدود ۴.۳ میلیارد است که نرخ رشد سالیانه ۲ درصدی دارد. سال ۲۰۲۳ این پروژه قصد دارد تا رولآپ را با استفاده از فناوری شاردینگ راهاندازی کند. Optimism سرمایهگذارهای بزرگی مثل Paradigm، Andreessen Horowitz و Lastseen Ventures دارد.
- قیمت OP در زمان نگارش مقاله ۱,۰۷ دلار و رتبه آن در بازار ۱۳۳ است.
۱۹. آربیتروم (Arbitum)
به ۳ پروژه پایانی رسیدهایم. نکته مشترک در مورد این پروژهها این است که هنوز توکنهایشان لانچ نشده است، اما پروژههای قدرتمندی هستند و در بازار نزولی سرمایههای بالایی جذب کردهاند. این پروژهها باید به دقت زیر ذرهبین قرار بگیرند و تا زمانی که کاملا راهاندازی نشده و عملکردشان بررسی نشود، نمیتوان در مورشان نظر قطعی داد. فعلا شواهد نشان میدهد که میتوانند سر و صدای زیادی به پا کنند و جزء ارزهای دیجیتال آینده دار قرار بگیرند.
آربیتروم یکی دیگر از راهکارهای لایه ۲ اتریوم و یک رولآپ آپتیمیستیک است. آربیتروم را میتوان موفقترین راهکار افزایش مقیاسپذیری فعلی فعال در شبکه اتریوم دانست. این پروژه توسط آفچین لبز (Offchain Labs) ایجاد شده و بنیانگذاران آن سه استاد و دانشجوی دکتری علوم کامپیوتر دانشگاه پرینستون بودهاند.
این شرکت در سه دور موفق به جذب سرمایه حدودا ۱۲۰ میلیون دلاری شده است که در آخرین دور، ارزش آن ۱.۲ میلیارد دلار ارزیابی شده است. آربیتروم به تازگی بهروزرسانی نیترو را انجام داده است. اکوسیستم آربیتروم یکی از بزرگترینها در میان لایه ۲ها است و بیش از ۳۰۰ برنامه غیرمتمرکز روی آن مستقر هستند.
۲۰. سویی (SUI)
سویی دیگر پروژهای بود که همزمان با اپتوس توانست توجهات را به خود جلب کند، سویی نیز یک بلاکچین لایه ۱ است. این شبکه رویکرد منحصر به فردی دارد و برای تراکنشهای ساده (ارسال داراییها) از اجماع چشمپوشی میکند. کوین این شبکه یعنی SUI برای استیکینگ، مبادله و ذخیره ارزش، رایدهی و پرداخت کارمزد کاربرد دارد و حداکثر عرضه آن ۱۰ میلیارد است.
در اکوسیستم سویی نیز همانند اپتوس با این که هنوز شبکه اصلی لانچ نشده است، چندین پروژه مشغول به کار هستند. سویی توسط تیم میستن لبز (Mysten Labs) طراحی شده است که آنها هم روی پروژه بلاکچینی فیسبوک یا متا کار میکردهاند. سویی از ۵ آذر سال گذشته تا ۱۷ شهریور امسال طی سه مرحله موفق به جذب ۳۳۶ میلیون دلار سرمایه از شرکتهای مختلف و مطرح شده است.
۲۱. الئو (ALEO)
الئو پلتفرمی است که امکان ساخت اپلیکیشنهای کاملا خصوصی (Private) را فراهم میکند. برای این منظور Aleo از سیستمهای غیرمتمرکز و الگوریتم رمزنگاری اثبات دانش صفر استفاده میکند. برای این که توسعه برنامههای خصوصی در الئو راحت باشد، آنها یک زبان برنامهنویسی به نام Leo را توسعه دادهاند.
اهمیت موضوع حریم خصوصی و همچنین بحثهای مربوط به قانونگذاری میتواند الئو را به شبکهای مهم تبدیل کند. این شبکه نیز توانسته حدود ۲۹۸ میلیون دلار از شرکتهای مطرحی همچون SoftBank، Kora Management، Andreessen Horowitz، Tiger Global، Samsung Ventures و غیره سرمایه جذب کند.
مروی بر رمزارزهای مناسب برای سرمایه گذاری
رمزارزها در سال ۲۰۲۲ به طور کلی اوضاع مناسبی نداشتند و میزان زیادی از سودهایی که سال قبل داده بودند را پس گرفتند. پیشبینیها برای سال ۲۰۲۳ نیز ادامه همین روند است؛ پس در نظر داشته باشید که احتمالا در شرایط خوب بازار نخواهیم بود و بر همین اساس نیز باید نسبت به ساخت و مدیریت سبد سرمایهگذاری رمزارز خود اقدام کنید.
معرفی بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری هیچگاه کار سادهای نیست، چرا که عوامل مختلفی در بازدهی رمزارزها تاثیرگذار هستند و بخشی از آنها قابل پیشبینی هم نیستند. پس هر زمان تصمیم به ورود گرفتید، شخصا باید به دقت تمام شرایط را ارزیابی کنید.
در این مقاله ۲۱ ارز دیجیتال آینده دار معرفی شد که میزان ریسک، اهداف و عملکردهای متفاوتی دارند. برای مرور شرایط این رمزارزها، جدول زیر به شما کمک میکند.
رمزارز | رتبه در بازار | ارزش بازار (میلیارد دلار) | قیمت در زمان ویرایش مقاله (دلار) | میزان ریسک |
---|---|---|---|---|
پکس گلد | ۸۲ | ۰.۵۳ | ۱۶۶۸ | کم |
دای | ۱۳ | ۶.۴ | ۱ | کم |
بیت کوین | ۱ | ۳۳۰ | ۱۷٬۱۶۶ | کم |
اتریوم | ۲ | ۱۵۲ | ۱۲۶۸ | کم |
بایننس کوین | ۴ | ۴۵ | ۲۷۸ | کم |
پالیگان | ۱۰ | ۸.۱ | ۰.۹۱ | متوسط |
پولکادات | ۱۱ | ۶.۲ | ۵.۳۱ | متوسط |
یونی سواپ | ۱۹ | ۴.۶ | ۶.۱۲ | متوسط |
چین لینک | ۲۳ | ۳.۳ | ۶.۸۴ | متوسط |
کازموس هاب | ۲۴ | ۲.۸ | ۹.۷ | متوسط |
آوه | ۴۸ | ۰.۸۸ | ۶۱.۷ | متوسط |
چیلیز | ۵۴ | ۰.۸۰ | ۰.۱۵ | زیاد |
آپتوس | ۶۲ | ۰.۶۳ | ۴.۸ | زیاد |
زیکش | ۶۴ | ۰.۶ | ۴۶.۱ | زیاد |
گراف | ۷۳ | ۰.۵۳ | ۰.۰۷ | زیاد |
آرویو | ۷۹ | ۰.۴۵ | ۹ | زیاد |
زیلیکا | ۹۳ | ۰.۳۸ | ۰.۰۲ | زیاد |
آپتیمیزم | ۱۳۳ | ۰.۲۳ | ۱.۰۷ | زیاد |
آربیتروم | ـ | ـ | ـ | توکن آن لانچ نشده است |
سویی | ـ | ـ | ـ | توکن آن لانچ نشده است |
الئو | ـ | ـ | ـ | توکن آن لانچ نشده است |
کدام رمزارز را نخریم؟
مشخص کردن توکنهایی که نباید بخریم، کار بسیار سادهتری است. تا دلتان بخواهد در دنیای به نسبت نو ظهور ارزهای دیجیتال، پروژههایی با هدف کلاهبرداری به وجود میآیند. اگر کمی دانش و آگاهی خود را در این حوزه بالا ببریم و قبل از سرمایهگذاری روی هر رمزارزی، زمانی را اختصاص به تحقیق و بررسی آن دهیم، اسیر این پروژهها نخواهیم شد. معمولا موارد زیر در این سبک پروژهها به چشم میخورد:
- وعده سود بالا و تضمین شده
- ایجاد ترس مبنی بر از دست دادن یک فرصت سرمایهگذاری ایدهآل
- ترغیب به دعوت از دیگران و زیرمجموعهگیری
- عدم شفافیت در مورد پلنهای آینده و درآمدی پروژه
- وایتپیپرهای با کیفیت پایین و بدون اشاره به جزئیات
- عدم وجود محصولی با کاربرد واقعی
بحث کلاهبرداری را اگر کنار بگذاریم، پروژههای زیادی هستند که به سرانجام نمیرسند و نمیتوانند به اهدافشان دست پیدا کنند. پروژههایی هم هستند که در مسیرشان دچار مشکلاتی میشوند، مثلا برخی از افراد تاثیرگذار از تیم پروژه جدا میشوند. این نکات به ما نشان میدهد که اگر روی ارز دیجیتالی سرمایهگذاری کردیم، وضعیت آن را مدام کنترل و از پیشرفت آن اطمینان حاصل کنیم. همچنین یک ارز دیجیتال باید از نظر فاندامنتالی قوی باشد تا بتوان برای یک سرمایهگذاری بلندمدت روی آن حساب باز کرد. به عنوان مثال پارامترهای زیر تعدادی از مواردی هستند که با بررسی آنها میتوان برای خرید یا نخریدن یک ارز دیجیتال به جمعبندی رسید:
- وایتپیپر
- ایده
- رقبا
- اعضای تیم
- برنامه زمانی و میزان پیشرفت
- شرکا
- سرمایهگذاران
- توکنومیکس
کدام ارز دیجیتال را بخریم؟
هر چقدر پاسخ دادن به سوال قسمت قبل ساده بود، جواب این سوال دشوار و پیچیده است. موارد کلی برای خرید یک رمزارز در خلال مقاله گفته شده است. مخلص کلام این است که یک ارز دیجیتال، زمانی باید وارد سبد سرمایهگذاری ما شود که از نظر فاندامنتالی شرایط خوبی داشته و از نظر تکنیکالی در موقعیت مناسبی قرار داشته باشد. اما آیا همه افراد در مورد سرمایهگذاری روی یک رمزارز به نتیجه واحدی میرسند؟
قطعا خیر. تحلیل هر شخصی ممکن است با دیگری تفاوت داشته باشد. علاوه بر این افراد دارای سطوح ریسکپذیری و افق زمانی سرمایهگذاری متفاوتی هستند. مورد مهم دیگر شرایط کلی اقتصاد جهانی و به طور خاص بازار ارزهای دیجیتال است. این موضوعات به ما نشان میدهد که نمیتوان یک نسخه واحد را برای همه و برای همه زمانها پیچید. بهترین شخص خود شما هستید که با توجه به موارد گفته شده و شرایط شخصی، باید مشخص کنید کدام رمزارز را خریده و چطور سبد سرمایهگذاری خود را مدیریت کنید.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری در ۲۰۲۳ کدامند؟
در این مقاله سعی شده با توجه به شرایط بازار، ریسک رمزارزها، ترندها، اهداف و شرایط پروژهها و غیره بهترین ارزهای دیجیتال برای آینده معرفی شود. پروژههای معرفیشده همه از نظر فاندامنتالی در وضعیت خوبی قرار دارند و از ریسک کم تا زیاد را شامل میشوند. - ارزهای دیجیتال آینده دار که هنوز راهاندازی نشدهاند کدامند؟
پروژههای زیادی در حال کار و ارائه راهکارهای جدید هستند. ۳ پروژه آربیتروم، سویی و الئو را با توجه به عواملی مثل تیم، اهداف، اکوسیستم، سرمایه جذب شده و غیره میتوان جزء رمزارزهای آینده دار معرفی کرد. البته توجه داشته باشید که باید شریط این پروژهها پس از راهاندازی و مشکلات احتمالی را به دقت بررسی کرد. اوضاع کلی بازار نیز برای سرمایه گذاری بسیار تاثیرگذار است. - آیا تمام ۲۱ ارز دیجیتال معرفی شده را بخریم؟
قطعا خیر، شما باید با اصول سرمایهگذاری و ساخت سبد آشنا باشید، استراتژی مناسب را اتخاذ کنید و بر اساس شرایط بازار نسبت به سرمایهگذاری روی تعدادی از این رمزارزها اقدام کنید. بازار نزولی اجازه رشد به هیچرمزارزی را نمیدهد و باید بخش زیادی از سبرتان رمزارزهای کمریسک و استیبلکوین باشد.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردم تا پاسخی منطقی به یکی از پر تکرارترین سوالات در حوزه رمزارزها، یعنی معرفی بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری بدهیم. ۲۱ ارز معرفی شده در زمان نگارش مقاله از نظر فاندامنتال پروژههای خوبی هستند. این رمزارزها طیف متنوعی از اهداف و کاربرد را دارند و به ترتیب کمریسک به پرریسک معرفی شدهاند. ۳ پروژه پایانی نیز هنوز توکنشان را لانچ نکرده و پتانسیل مناسبی دارند. باز هم تاکید میکنم که شما باید اصول سرمایهگذاری و ساخت سبد را بشناسید، شرایط بازار را در نظر بگیرید (رکود و نزول احتمالا در ۲۰۲۳ هم ادامه خواهد یافت)، استراتژی مشخصی داشته باشید و در شرایط مناسب با بررسی و مسئولیت خودتان اقدام به سرمایهگذاری کنید. اگر شما قرار بود ارز دیجیتال در حال پیشرفت و مناسب برای سرمایهگذاری را معرفی کنید، از چه پروژههایی نام میبردید؟