متوسط مقالات عمومی

بررسی چشم‌انداز ۱۰ رمز ارز برتر در سال ۱۴۰۱

در سال ۱۴۰۱ رقابت میان رمزارزهای مختلف برای رسیدن به جمع ۱۰ رمز ارز برتر شدیدتر خواهد شد. پروژه‌های جا افتاده‌تر هم که اکنون در جمع ۱۰ رمز ارز برتر قرار دارند، برای حفظ این جایگاه باید پویایی خود را حفظ کنند. دنیای تکنولوژی نوپای بلاکچین نیز به سرعت در حال تغییر است. در سال ۱۴۰۰ پروژه‌های بسیاری پا به دنیای کریپتو گذاشتند و در حال حاضر حدود ۶۰۰۰ پروژه مختلف در حوزه رمزارزها فعال هستند. با این وجود جالب توجه است که ۱۰ رمز ارز برتر در مجموع ۸۸٪ از کل ارزش بازار را تشکیل می‌دهند. در ادامه قصد داریم تحولات پیش‌روی ۱۰ کریپتوی برتر در سال ۱۴۰۱ را بررسی کنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

در این سرزمین همه برنده‌اند!

در تولد تترلند 2 اتریوم هدیه بگیرید!

برو به تترآیلند

تحولات پیش‌روی ۱۰ رمز ارز برتر در سال ۱۴۰۱

۱۰ ارز دیجیتال برتر و تحولات آن‌ها نقش کلیدی در دنیای رمزارزها دارند. عمده سرمایه بازار توسط آن‌ها جذب شده است و عمده توان فنی متخصصان این حوزه هم جذب آن‌ها می‌شود. نوآوری‌های پیش‌رو در این پروژه‌ها روند‌های اصلی در تکنولوژی بلاکچین را تعیین می‌کند و نحوه‌ی تکامل آن‌ها در ارتباط با کاربران، تعیین کننده سرعت نفوذ این تکنولوژی در میان توده‌ها خواهد بود.

۱. بیت کوین در سال ۱۴۰۱

 بیت کوین در سال ۱۴۰۱

بیت‌کوین تا به امروز رتبه نخست خود در میان ۱۰ رمز ارز برتر را از دست نداده است و با رقبا فاصله چشمگیری دارد. سالی که گذشت سال خاصی برای بیت کوین بود. سرمایه‌گذاران سازمانی به شکل بی‌سابقه‌ای به این دارایی دیجیتال روی آوردند. تا جایی که در خرداد ۱۴۰۰، دولت یک کشور، کشور السالوادور، بیت‌کوین را به عنوان ارز قانونی خود به رسمیت شناخت.

بیت کوین در فروردین ۱۴۰۰ به حدود ۶۴٬۰۰۰ دلار و در آبان ۱۴۰۰ به بالاترین سطح تاریخی خود یعنی ۶۹٬۰۰۰ دلار رسید. اما پیش‌بینی تحلیلگران در مورد ۶ رقمی شدن قیمت بیت‌کوین و فتح قله ۱۰۰٬۰۰۰ دلاری در این چرخه به وقوع نپیوست و برخی فعالان بازار معتقدند زمستان کریپتو آغاز شده است. جدا از قیمت بیت‌کوین که فراز و نشیب آن کلیت بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد، درباره روندهای پیش‌رو می‌توان موارد زیر را برشمرد.

اولین ETF آنی بیت‌کوین در ایالات متحده

اتفاق بزرگی که سرمایه‌گذاران بیت‌کوین در سال آینده در انتظار آن هستند، تأیید اولین صندوق قابل معامله آنی بیت‌کوین (Bitcoin Spot ETF) در ایالات متحده است.

کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC)، در مهرماه سال گذشته به راه‌اندازی صندوق قابل معامله آتی بیت‌کوین توسط پروشرز (ProShares) چراغ سبز نشان داد. اما این محصول مربوط به معاملات آتی (Futures) است. و به جای اینکه سرمایه‌گذاران را مستقیما در معرض بیت‌کوین قرار دهد، تنها امکان شرط‌بندی در مورد قیمت بیت‌کوین را فراهم می‌کند. حتی برخی فعالان بازار نگرانند که ETF آتی به ابزاری برای دستکاری قیمت تبدیل شود. از طرف دیگر، ETF آتی با توجه به هزینه بالای انتقال قراردادها که حدود ۵٪ تا ۱۰٪ است، برای سرمایه‌داران خرد به هیچ وجه مناسب نیست.

با وجود این تا به امروز تمام درخواست‌‌ها برای تشکیل ETF اسپات بیت‌کوین از سوی SEC رد شده است. اما کارشناسان معتقدند افزایش تقاضا برای ETF آنی بیت‌کوین از سوی سرما‌یه‌گذاران سازمانی و رشد چشمگیر فضای کریپتو در سیکل اخیر که به ارزش بازار ۳ تریلیون دلار رسید، سرانجام مقاومت SEC را خواهد شکست.

کاهش سهم بازار

با تکامل صنعت کریپتو و پیدایش و رشد پدیده‌هایی مانند دیفای و NFT، سهم بازار بیت‌کوین کاهش یافته است و رمزارزهای دیگر مانند اتریوم نقش بسیار مهم‌تری نسبت به سال‌های قبل پیدا کرده‌اند. تحلیلگران انتظار دارند این روند در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه پیدا کند؛ چراکه سرمایه‌گذاران تمایل دارند برای کسب سود بیشتر به سمت زمینه‌های نو و پروژه‌های کوچک‌تر بروند.

ارزش کل قفل‌شده (TVL) در پروتکل‌های دیفای در سال گذشته برای اولین بار از ۲۰۰ میلیارد دلار فراتر رفت. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند تقاضا برای مشارکت در این پروژه‌ها در سال آینده رو به رشد باشد. با این حال سلطه بیت‌کوین در اوج آلت سیزن ۲۰۱۷ نیز به زیر ۳۵٪ نرسید و بیت‌کوین رتبه نخست در میان ۱۰ رمز ارز برتر را با قدرت حفظ کرد. باید دید تحولات سال ۱۴۰۱ و پیدایش بازیگران جدید تا چه حد می‌تواند بر دامیننس بیت‌کوین تاثیرگذار باشد.

کاهش قیمت بیت کوین

هاوینگ دوم بیت‌کوین در جولای ۲۰۱۶ (تیر ۱۳۹۵) اتفاق افتاد. این اتفاق جرقه روند صعودی خیره‌کننده‌ای برای بیت‌کوین بود که قیمت آن را از حدود ۶۵۰ دلار در زمان هاوینگ به حدود ۲۰٬۰۰۰ دلار در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر ۱۳۹۶) رساند. با وجود این رشد سهموی قیمت BTC حدود یک سال بعد در دسامبر ۲۰۱۸ (آذر ۱۳۹۷) به ۳۲۰۰ دلار رسید.

بسیاری از کارشناسان بازار معتقدند که تاریخ تکرار می‌شود و روند صعودی آغاز شده با Halving سوم که قیمت بزرگ‌ترین ارز دیجیتال را به حدود ۶۹٬۰۰۰ دلار رساند نیز سرنوشت مشابهی خواهد داشت. البته بعضی هواداران بیت‌کوین می‌گویند که این بار همه چیز متفاوت است؛ زیرا سرمایه‌گذاران نهادی از هر افتی در قیمت اولین رمز ارز برای خرید استفاده خواهند کرد.

عامل اقتصادی دیگری که طی سال آینده بیشترین تأثیر را بر قیمت بیت‌کوین خواهد داشت سیاست‌های پولی فدرال رزرو است. اکنون فدرال رزرو در تلاش برای مهار نرخ بی‌سابقه تورم در ایالات متحده، سیاست‌های انقباضی در پیش گرفته است. چندین افزایش نرخ بهره برای سال جاری میلادی برنامه‌ریزی شده است و توقعات نزولی در تمام بازارها جریان دارد. بنابر این انتظار می‌رود بازار پرنوسان بیت‌‌کوین به اخبار افزایش نرخ بهره پاسخ منفی شدیدتری نشان دهد.

افزایش مقررات و شفافیت قانونی

عمده تحلیلگران معتقدند که در سال آینده بحث تنظیم مقررات، یکی از موضوعات کلیدی دنیای کریپتو خواهد بود. تنظیم‌کنندگان مقررات در سال گذشته قدرت خود را به نمایش گذاشتند. چین تمام فعالیت‌های مرتبط با رمزارزها را به طور کامل ممنوع کرد و مقامات ایالات متحده هم با برخی جنبه‌های بازار برخورد کردند.

بنابر اظهارات روسای سابق و فعلی کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) در مورد بیت‌کوین و اتریوم، می‌توان گفت که احتمال «اوراق بهادار» تلقی شدن آن‌ها از سوی SEC پایین است. اما در مورد سایر رمز ارزها نوعی «منطقه خاکستری» وجود دارد و فعالان بازار منتظر شفاف‌سازی موضع SEC هستند.

۲. اتریوم در سال ۱۴۰۱

۲. اتریوم در سال ۱۴۰۱

رتبه دوم در میان ۱۰ رمز ارز برتر متعلق به اتریوم است. ویتالیک بوترین، بنیان اصلی اتریوم، در دسامبر ۲۰۲۱ (آذر ۱۴۰۰) مقاله‌ای را با عنوان Endgame منتشر کرد و در آن روش‌های مختلف افزایش مقیاس‌پذیری اتریوم را مورد بحث قرار داد. خلاصه پیام ویتالیک در این مقاله این است که بلاکچین اتریوم بسیار بزرگ شده است و بلاک چین‌ها پس از رشد بیش از حد با مشکلات خاصی مواجه می‌شوند که هیچ راه‌حل بی‌نقصی برای آن وجود ندارد.

ویتالیک بوترین در سالگرد راه‌اندازی بیکن چین در توییتی از نقشه‌راه جدیدی برای مقابله با این مشکلات بهره‌برداری کرده است. نکات اصلی این نقشه راه را در ادامه تشریح می‌کنیم:

فازهای پنجگانه تحولات پیش روی اتریوم، رتبه دوم در میان ۱۰ رمزارز برتر Top 10 cryptos
نقشه راه اتریوم

انتظار می‌رود بمب سختی که در سال گذشته در آپگرید Arrow Glacier به تعویق افتاد تا خرداد ۱۴۰۱ فعال شود. ایده آل توسعه‌دهندگان اتریوم این است که Merge قبل از به تعویق انداختن بمب سختی اتفاق بیفتد. با این حال اثر بمب سختی به صورت تدریجی ظاهر می‌شود و طی ۴ تا ۸ هفته بلاک تایم را احتمالا تا ۱۴ الی ۱۷ ثانیه افزایش می‌دهد. احتمال دارد که در صورت نیاز بمب سختی یک الی دو ماه به تعویق بیفتد.

فاز اول: The Merge

فاز Merge (یا ادغام) ساده‌ترین این فازها است و هدف آن انتقال کامل از الگوریتم گواه اثبات کار (PoW) به گواه اثبات سهام (PoS) است. بسیاری مراحل این فاز قبلا تکمیل شده‌اند و برخی بلاکچین ها در حال حاضر تحت PoS فعالیت می‌کنند. به گفته بوترین، جزئیات فاز Merge اخیرا تکمیل شده است و شبکه‌های آزمایشی در حال اجرا و رفع باگ‌های آن هستند و تیم توسعه‌دهنده مشغول آماده‌شدن برای پیاده‌سازی کامل است. پس از اتمام این مقدمات، یک هاردفورک در بلاکچین اتریوم انجام خواهد شد.

فاز دوم: The Surge

هدف فاز Surge (موج) افزایش چشمگیر مقیاس‌پذیری رول‌آپ‌ها از طریق شاردینگ است. به گفته بوترین، اجرای این فاز هزینه تراکنش‌ها را به شدت کاهش می‌دهد. این به‌روزرسانی ضمن کاهش هزینه‌ها، امنیت بلاکچین اتریوم را در سطح بالا حفظ می‌کند.

فاز سوم: The Verge

هدف این فاز انتقال از درخت مرکل به درخت ورکل است. درخت ورکل بسیار شبیه به درخت مرکل عمل می‌کند. در هر دوی این طرح‌ها با در دست داشتن داده‌ای که اصطلاحا «گواه (Witness)» نامیده می‌شود، می‌توان تمام داده‌های موجود در آن «درخت» را تأیید کرد. تفاوت درخت ورکل با درخت مرکل در این است که درخت ورکل از نظر اندازه گواه بسیار کاراتر است. برای مثال اگر یک میلیارد واحد داده را در یک درخت مرکل قرار دهیم شاید به ۱ کیلوبایت فضا برای گواه نیاز داشته باشیم؛ در حالیکه در درخت ورکل اندازه گواه برای حجم مشابه داده حدود ۱۵۰ بایت است.

این درخت‌ها را می‌توان «پایگاه‌ داده» یا «ماشین‌ حالتی» در نظر گرفت که تمام داده‌های بلاکچین اتریوم در آن ذخیره می‌شود. بلاکچین اتریوم در حال حاضر بزرگ است و هر روز بزرگتر می‌شود. با اجرای فاز Verge و انتقال به درخت ورکل اعتبار سنجی داده‌ها در بلاکچین ساده‌تر خواهد شد و این امر به نوبه خود اعتبارسنجی را مقیاس‌پذیرتر و سریع‌تر، و شبکه را غیرمتمرکزتر می‌کند.

فاز چهارم: The Purge

پس از فاز Purge (پاکسازی) همه نودها مجبور نیستند تمام بلاک‌های قدیمی را به طور دائم ذخیره کنند بلکه کافی است بلاک‌های با کمتر از یکسال سابقه را داشته باشند. این بدان معنی است که نیازهای سخت‌افزاری برای نودها کاهش می‌یابد و پهنای باند شبکه نیز کمتر می‌شود.

فاز پنجم: The Splurge

بروزرسانی‌های این فاز کارهای متفرقه‌ای هستند که با هدف ساده‌تر کردن استفاده از اتریوم برای کاربران معمولی انجام می‌شوند.

یکی از منابع خوب برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فازهای پیش روی اتریوم، یکی از اپیزودهای پادکست «The Bankless» است که ویتالیک بوترین با حضور در آن ابعاد مختلف تغییرات پیش روی اتریوم را شرح داده است.

۳. BNB در سال ۱۴۰۱

BNB در سال ۱۴۰۱

کارمزدهای پایین و سادگی تعامل با BSC رمز ارز ‌BNB را به رتبه سوم در میان ۱۰ رمز ارز برتر رساند اما این پایان راه نیست و رمز ارز بومی صرافی و بلاکچین بایننس برای حفظ این جایگاه مسیر سختی در پیش دارد. بایننس در وبسایت رسمی خود در مقاله‌ مفصلی، ابعاد مختلف نقشه راه بایننس اسمارت چین (BSC) را تشریح کرده‌است. همانطور که قبلا در میهن بلاکچین مطالعه کرده‌اید، نام این زنجیره به بی‌ان‌بی اسمارت چین «BNB Smart Chain» یا به اختصار «BSC تغییر یافته است. اهداف مد نظر BSC در سال ۱۴۰۱ را می‌توان در ۲ مورد زیر برشمرد:

هدف اول: حل مشکل نودهای BSC

بلاک‌ها در BSC، با در نظر گرفتن سقف ۱۰۰ میلیون گس، بسیار بزرگ هستند و در هر ۳ ثانیه یک بلاک جدید تولید می‌شود. به این ترتیب ولیدیتورهای BSC برای همزمانی کامل با این بلاکچین به حجم حافظه بالا و صرف زمان طولانی نیازمند هستند. بی‌ان‌بی اسمارت چین در نظر دارد با استفاده از تکنولوژی اریگان (Erigon) پروتکل انکر (Ankr) این مشکل را حل کند. انتظار می‌رود که با استفاده از این تکنولوژی حجم مورد نیاز برای نودهای آرشیو به از ۱۷ ترابایت به ۱.۲ ترابایت کاهش یابد. همچنین برآورد شده است که با استفاده از این تکنولوژی، زمان مورد نیاز برای همزمانی کامل یک نود آرشیو جدید، به کمتر از ۳ روز کاهش یابد.

هدف دوم: افزودن قابلیت‌های چندزنجیره‌ای و میان‌زنجیره‌ای به BSC

از نظر معماری بلاکچین به نظر می‌رسد که BSC قصد دارد مسیری مشابه مسیر اتریوم را دنبال کند. در سال گذشته BSC به رکورد ۲ میلیون کاربر فعال در روز دست پیدا کرد. یکی از بازی‌های روی این بلاکچین در برهه‌ای حدود ۱ میلیون کاربر فعال در روز داشت. طبیعی است که انتظار نداشته باشیم پلتفرم‌های فینتک با بازی‌ها و شبکه‌های اجتماعی برای دستیابی به توان محاسباتی بلاکچین رقابت کنند. به همین دلیل، تیم مرکزی BSC تصویری چندزنجیره‌ای برای آینده این شبکه در نظر گرفته است. به این ترتیب دو پروژه عمده که BSC در سال آینده به دنبال پیاده‌سازی آن خواهد بود عبارتند از «زنجیره جانبی برنامه‌های کاربردی (BSC’s Application Side-Chain یا به اختصار BAS)» و « زنجیره تقسیم شده (BSC’s Partition Chain یا به اختصار BPC)».

۱۰ رمز ارز برتر - نقشه راه bnb
نقشه راه BSC
زنجیره جانبی برنامه‌های کاربردی یا BAS

زنجیره جانبی برنامه‌های کاربردی یا BAS زیرساختی است که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد ضمن حفظ ارتباط با اکوسیستم BSC، برای استفاده کاربران خود بلاکچین اختصاصی بسازند. هر پروژه‌ای می‌تواند BAS مخصوص به خود را با ولیدیتورهای خاص خود و ویژگی‌های مورد نظر توسعه‌دهندگان داشته باشد. استفاده معمول از این BASها مشابه زنجیره رونین برای بازی اکسی اینفینیتی خواهد بود.

زنجیره تقسیم شده یا BPC

زنجیره تقسیم شده یا BPC به عنوان زیر فضایی جدید عمل خواهد کرد و مجموعه جدیدی از ولیدیتورها خواهد داشت و همچنین یک ماشین محاسباتی و یک دفتر تراکنش‌های جدید خواهد داشت. BPC در عمل به عنوان یک «شارد» یا «لایه دوم» عمل خواهد کرد تا بخشی از داده‌ها، محاسبات و تراکنش‌ها را از شبکه اصلی BSC به بلاکچین‌های کوچکتر موازی منتقل کند.

۴. ریپل در سال ۱۴۰۱

ریپل در سال ۱۴۰۱

این رمز ارز نسبتا قدیمی علی رغم مشکلات قانونی که با آن مواجه شد، توانست در میان ۱۰ رمز ارز برتر جایگاه چهارم را حفظ کند. مهم‌ترین تحولی که هواداران ریپل در انتظار آن هستند مشخص شدن سرانجام نبرد قانونی ریپل و کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا (SEC) است. البته سرنوشت این دادگاه تنها به هوارداران ریپل مربوط نمی‌شود، بلکه برای تمام علاقه‌مندان به دنیای کریپتو تبعات مهمی دارد. ادعای SEC در دادگاهی که در جریان است، این است که رمزارز XRP یک نوع اوراق بهادار محسوب می‌شود و ارائه آن توسط پروژه Ripple بدون داشتن مجوز از SEC غیرقانونی بوده‌است. در صورتی که SEC در این دادگاه پیروز شود ممکن است سرنوشت مشابهی در انتظار سایر رمزارزها باشد.

اما از نحوه پیش رفتن این دادگاه خبرهای خوبی به گوش می‌رسد. برایان آرمسترانگ، مدیرعامل کوین‌‌بیس که با آغاز پرونده ریپل، رمزارز XRP را از صرافی خود خارج کرد، اظهار داشت پرونده حقوقی ریپل بهتر از حد انتظارات پیش می‌رود. چندی پیش دفاعیه اخطار شفاف (Fair Notice Defense) ریپل از سوی قاضی پرونده چراغ سبز گرفت که باعث شد قیمت رمزارز XRP با رشد ناگهانی ۴۰٪ مواجه شود. همچنین داده‌های آنچین نشان می‌دهد اخیرا نهنگ‌های ریپل به جمع‌آوری مجدد XRP روی آورده‌اند.

در مورد زمان خاتمه دادگاه، جرمی هوگان (Jeremy Hogan) وکیل شرکت ریپل در صفحه توییتر خود اظهار داشت پرونده شکایت SEC از ریپل، در بهترین حالت، آپریل ۲۰۲۲ (فروردین ۱۴۰۱) بسته می‌شود. همچنین خبر منتشر شده توسط فایننس‌فید اعلام می‌کند که این دادگاه تا ۱۸ نوامبر ۲۰۲۲ (۲۷ آبان ۱۴۰۱) خاتمه خواهد‌یافت. ضمن اینکه احتمال دارد تا شهریور ۱۴۰۱، SEC به توافق با ریپل راضی شود و با پرداخت مقداری جریمه از سوی ریپل پیگیری پرونده را خاتمه دهد.

رشد برنامه نقدینگی آنی ریپل‌نت

برنامه نقدینگی آنی (On-Demand Liquidity یا به اختصار ODL) ریپل‌نت، ارز دارایی دیجیتال XRP به صورت پلی میان دو ارز فیات استفاده می‌کند. با استفاده از این برنامه می‌توان مبادلات مالی بین‌المللی را در مقایسه با روش‌های حواله‌ای قدیمی، بسیار سریع‌تر و با هزینه بسیار کم‌تر انجام داد.

همزمان با پیدایش همه‌گیری ویروس کرونا تقاضا برای ارسال حواله به کشورهای با درآمد پایین و متوسط از سوی شهروندان آن‌ها که در سایر کشورها ساکن هستند رشد چشمگیری داشت و ناکارآمدی سیستم‌های پرداخت بین‌المللی را آشکارتر کرد. کارشناسان بر این باورند که شرکت‌های بزرگ فعال در زمینه حواله‌های بین‌المللی از این موضوع آسیب غیر قابل جبرانی دیده‌اند و عموم مردم مخصوصا برای نقل و انتقالات خرد استفاده از سیستم‌های مبتنی بر رمزارز را ترجیح خواهند داد و این موضوع می‌تواند به رشد و افزایش نفوذ چنین سیستم‌هایی مانند برنامه نقدینگی آنی ریپل کمک کند.

۵. کاردانو در سال ۱۴۰۱

کاردانو در سال ۱۴۰۱

این دوره از بازار صعودی قیمت کاردانو را از چند سنت به چند دلار رساند و باعث شد که کاردانو در رتبه پنجم از ۱۰ رمز ارز برتر از نظر ارزش بازار قرار داد. چارلز هاسکینسون، بنیانگذار کاردانو، در پیام خود به مناسبت سال نو میلادی تحولات مورد انتظار برای آینده این بلاکچین را بررسی کرد. طبق اظهارات او، در ژانویه ۲۰۲۲ (دی ماه ۱۴۰۰) حدود ۱۲۷ برنامه‌ کاربردی مختلف برای ارائه بر بلاکچین کاردانو در حال طراحی و توسعه بودند. از این تعداد پروژه حدود ۲۰ الی ۳۰ پروژه در سه ماهه اول عرضه شدند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها صرافی غیرمتمرکز ساندی‌سواپ بود. انتظار می‌رود که حدود ۱۰۰ پروژه باقیمانده در طول سال ۱۴۰۱ عرضه شوند و در اختیار کاربران قرار گیرند.

در سال آینده قرار است سه شرکت پشتیبان پروژه کاردانو، یعنی اینپوت اوتپوت هنگ‌کنگ (IOHK)، بنیاد کاردانو (Cardano Foundation) و امورگو (Emurgo) توسعه پیدا کنند و بازطراحی شوند و مشابه هایپرلجر برای لینوکس، یک ساختار رسمی متن باز (Open Source) برای کاردانو شکل بگیرد.

همانطور که می‌دانیم Cardano از فازهای پنجگانه تکامل خود، اکنون در فاز چهارم یعنی فاز باشو قرار دارد. در این فاز تمرکز پروژه کاردانو بر مقیاس‌پذیری است.

فازهای تکامل کاردانو - ۱۰ رمز ارز برتر
فازهای تکامل کاردانو

راهکارهای مورد نظر کاردانو برای افزایش مقیاس‌پذیری را می‌توان به دو دسته راه‌های آنچین و راهکارهای آفچین تقسیم کرد که در ادامه مختصرا به آنها اشاره می‌کنیم:

راهکارهای آنچین

  • افزایش حجم بلاک: اندازه بلاک‌ها اخیرا ۸ کیلوبایت افزایش یافت و به ۷۲ کیلوبایت رسید. این اندازه به مرور زمان با توجه به ارزیابی مداوم سیستم و سلامت کلی شبکه افزایش خواهد یافت.
  • پایپ‌لاینینگ: پایپلاینینگ زمان انتشار بلاک‌ها را بهبود می بخشد. هدف این است که که با کاهش زمان انتشار، هر بلاک در عرض ۵ ثانیه به حداقل ۹۵٪ نودها منتشر شوند. هاسکینسون اخیرا اعلام کرد که با هاردفورک واسیل (Vasil) در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱)، این ویژگی فعال خواهد شد.
  • تأییدکننده‌های ورودی: تأییدکننده‌های ورودی (Input Endorsers) با جداکردن تراکنش‌ها به بلاک‌های از پیش‌ساخته، باعث کاهش زمان انتشار و افزایش توان عملیاتی می‌شوند.
  • بهینه‌سازی اسکریپت‌های پلوتوس: استفاده مؤثرتر از مدل قدرتمند EUTXO از طریق بهینه‌سازی قراردادهای هوشمند با به‌روزرسانی‌های CIP-0032، CIP-0031 و CIP-0033:
    • ورودی‌های مرجع (CIP-0031) – اسکریپت‌های پلوتوس خواهند توانست ورودی‌ تراکنش را بدون نیاز به خرج‌کردن آن‌ بررسی کنند. این بدان معناست که دیگر نیازی به ایجاد یک UTXO صرفا برای بررسی اطلاعات نگه‌داری‌شده در یک ورودی نیست.
    • داده‌های پلوتوس (CIP-0032) – کاربر می‌تواند به داده اصلی دسترسی داشته باشد و دیگر ناچار نیست داده‌ای ارائه کند که با هش داده‌شده مطابقت دارد.
    • اشتراک‌گذاری اسکریپت (CIP-0033) – رفرنس‌های اسکریپت پلوتوس مانند سالیدیتی برای استفاده مجدد بصورت آنچین ذخیره می‌شوند و دیگر ارائه یک کپی از اسکریپت با هر تراکنش ضروری نخواهد بود. این موضوع کار توسعه‌دهندگان بر بلاکچین کاردانو را به طرز چشمگیری کاهش می‌دهد. به علاوه استفاده مجدد از اسکریپت‌ها اندازه تراکنش‌ها را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و هزینه‌ اجرای اسکریپت را کمتر می‌کند.

راهکارهای آفچین

  • زنجیره‌های جانبی: زنجیره جانبی یک بلاکچین مجزا است که به بلاکچین اصلی از طریق یک مکانیسم دو طرفه که اصطلاحا «پل (‌Bridge)» نام دارد، متصل می‌شود. پل (Bridge) امکان استفاده از توکن‌ها و سایر دارایی‌های دیجیتال یک زنجیره را در زنجیره دیگر فراهم می‌کند و نتایج را به زنجیره اصلی بازمی‌گرداند. زنجیره‌های جانبی سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) که قرار است به کاردانو بیایند، میلکومدا (Milkomeda) شرکت دی‌سی‌اسپارک (dcSpark) و مامبا (Mamba) متعلق به اینپوت آوتپوت گلوبال (IOG) را شامل می‌شود. زنجیره جانبی میلکومدا در فروردین ۱۴۰۱ ارائه عمومی خواهد شد.
  • میثریل: میثریل (Mithril) قابلیت چندامضایی با سرعت بالا را در بلاکچین کاردانو فعال می‌کند و برای افزایش مقیاس‌پذیری سرعت بالا در نقاط حساس ضروری است.

در تصویر زیر خلاصه‌ای از نکات کلیدی تحولات ۵ شبکه برتر گردآوری شده است که می‌توانید با استفاده از آن در سال ۱۴۰۱ اخبار آنها را پیگیری کنید.

بیت‌کوین تا کاردانو - ۱۰ رمز ارز برتر
خلاصه تحولات پیش روی بیت‌کوین، اتریوم، BNB، ریپل و کاردانو در سال ۱۴۰۱

۶. سولانا در سال ۱۴۰۱

سولانا در سال ۱۴۰۱

قیمت رمزارز SOL در بیشتر سال ۲۰۲۰ محدود به رنج ۱ تا ۳ دلار بود. اما زمانی‌که سم بنکمن-فرید (Sam Bankman-Fried) مدیر صرافی FTX اعلام کرد صرافی غیرمتمرکز خود را به جای اتریوم در سولانا راه‌اندازی می‌کند، اوضاع برای سولانا شروع به تغییر کرد. دلیل انتخاب بلاکچین سولانا سرعت بالا و کارمزد پایین بود.

در سال ۲۰۲۱ با گسترش خیره‌کننده دیفای و غیرقابل تحمل شدن کارمزدهای اتریوم برای عموم کاربران، سولانا به یک انتخاب معقول برای توکن‌های بی‌همتا (NFT)، بازی‌ها و البته دیفای تبدیل شد. این موضوع رشد انفجاری قیمت رمزارز SOL را از ۱.۵۲ دلار در ژانویه ۲۰۲۱ (دیماه ۱۳۹۹) به ۲۶۰ دلار در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) در پی داشت. به این ترتیب سولانا توانست به جمع ۱۰ رمز ارز برتر بپیوندد. در ادامه به مهم‌ترین تحولات پیش روی این اکوسیستم در سال ۱۴۰۱ اشاره می‌کنیم.

ارائه نسخه آلفا شبکه اصلی سولانا

بخش عمده‌ نقشه‌راه ابتدایی سولانا عملیاتی شده است و تنها قسمت باقیمانده ارائه نسخه نهایی Mainnet است. شبکه اصلی سولانا هم‌اکنون در فاز بتا قرار دارد و در مورد زمان انتشار نسخه آلفا نیز اطلاع‌رسانی دقیقی انجام نشده است.

نقشه راه سولانا - ۱۰ رمز ارز برتر
نقشه‌راه اولیه سولانا

ادمین سولانا در شبکه اجتماعی Reddit، یک سال قبل در پاسخ به سوال یکی از کاربران در مورد زمان خروج بلاکچین سولانا از نسخه بتا گفت:

Mainnet راه اندازی شده است و با موفقیت در حال کار کردن است. این نسخه «بتا» نام‌گذاری شد چون‌که به تازگی راه‌اندازی شده بود و تمام تابع‌های طراحی شده عملیاتی نبودند. ما پسوند «بتا» را برای یک سال یا بیشتر حفظ می‌کنیم چون‌که می‌خواهیم پایداری شبکه اصلی را در دراز مدت بررسی کنیم و مطمئن شویم یک محصول عالی داریم. اما شبکه به همین صورت هم فعال است و پروژه‌های مختلف بر روی آن کار می‌کنند.

اگر بخواهیم روی وعده این پست حساب کنیم، خارج شدن سولانا از نسخه بتا نباید خیلی دور باشد. زمان یک سال به سر رسیده است و امکان دارد در سال ۱۴۰۱ شاهد این رویداد باشیم.

برنامه حاکمیت آنچین

جهت‌گیری سولانا در آینده توسط ولیدیتورهای آن مشخص می‌شود که به طور دسته‌جمعی درباره نقاط عطف پروژه تصمیم‌گیری می‌کنند. برنامه حاکمیت منتشر شده در گیت‌هاب سولانا منتشر شده است. بنا بر این است که روند به‌روزرسانی‌های سولانا شامل ارائه پیشنویس، ارائه پیشنهاد و رأی‌گیری باشد که شرکت در تمام این مراحل نیازمند سپرده‌گذاری مقدار معینی رمزارز SOL است. علاوه بر این ۳۰ عدد توکن اعضای شورا ساخته خواهد شود. توکن‌های اعضای شورا (Council Token) میان اعضای مهم جامعه کاربران سولانا توزیع می‌شود تا تصمیم‌گیری درباره امور فنی جزئی به اتفاق آراء آن‌ها انجام شود. این روند شبیه به برنامه حاکمیتی پولکادات است. حاکمیت پولکادات هم یک شورا و تیم فنی را شامل می‌شود. این اعضا می‌توانند بعضی پیشنهادات مطرح شده را رد کنند یا روند تصویب بعضی پیشنهادات را تسریع کنند.

استیکینگ شناور و افزایش تعداد تولید‌کننده‌های بلاک

آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، خالق و از بنیانگذاران سولانا در مصاحبه‌ای در می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) اعلام کرد سولانا قصد دارد امکان استیکینگ شناور (Liquid Staking) و تولید‌کننده‌های بلاک متعدد (Multiple Block Producers) را به شبکه خود اضافه کند.

در استیکینگ شناور می‌توان رمزارز سپرده‌گذاری شده (SOL) را آزادانه معامله کرد. این کار معمولا نیازمند ساخت یک توکن سینتتیک یا مصنوعی است که نماینده رمزارز استیک‌شده است. با پیدا شدن این امکان مقدار زیادی نقدینگی آزاد می‌شود که به خلق پروژه‌های دیفای متنوع و غالبا پیچیده‌ای منجر می‌شود.

اما در مورد تولید‌کننده‌های بلاک متعدد (Multiple Block Producers) یاکوونکو اظهار داشت که سولانا در حالت ایده‌آل ۸ تولید‌کننده بلاک خواهد داشت. در حال حاضر این شبکه تنها یک تولیدکننده بلاک دارد. این اقدام تعداد تراکنش بر ثانیه (TPS) شبکه سولانا را ۸ برابر می‌کند که به معنای رسیدن TPS شبکه به رقم خیره‌کننده ۴۰۰٬۰۰۰ است. به این ترتیب سولانا به یکی از اهداف خود که رسیدن به سرعتی بالاتر از تمام شبکه‌های متمرکز مورد استفاده در بورس‌ اوراق بهادار است، نزدیک می‌شود. بورس اوراق بهادار نزدک (Nasdaq) در حال حاضر حدود توان پردازش نیم الی یک میلیون تراکنش در ثانیه را دارد.

۷. ترا در سال ۱۴۰۱

ترا در سال ۱۴۰۱

هدف نهایی پروژه ترا تبدیل کردن استیبل‌کوین خود یعنی UST به بزرگترین استیبل‌کوین از نظر ارزش بازار است و تمام برنامه‌های این پروژه از جمله قیمت توکن بومی لونا (LUNA)، به موفقیت UST بستگی دارد. چنان‌که خبر تشکیل صندوق ذخیره ارزی یک میلیارد دلاری مبتنی بر بیت‌کوین برای ثابت نگه داشتن ارزش UST باعث جهش قیمت لونا شد. این موضوع در کنار شرایط خرسی بازار رمزارزها در پایان سال ۱۴۰۰ و پناه‌بردن سرمایه‌گذاران به استیبل‌کوین، در کنار جذابیت استیک‌کردن استیبل‌کوین UST در پروتکل Anchor، باعث شد لونا در اسفندماه ۱۴۰۰ ATH جدیدی ثبت کند. این رشد خیره‌کننده لونا را به رتبه هفتم در میان ۱۰ رمز ارز برتر رساند.

با وجود اینکه یک نقشه‌راه رسمی از سوی پروژه ترا برای سال پیش رو منتشر نشده است، از میان اخبار منتشر شده و مصاحبه‌های دو کوان (Do Kwan)، یکی از بنیان‌گذار پروژه ترا، می‌توان تصویری از تحولات این پروژه در سال ۱۴۰۱ به دست آورد. مهم‌ترین تحولات مورد انتظار عبارتند از:

عرضه در صرافی کوین‌بیس

کوان در شهریورماه سال گذشته در مصاحبه‌ای اظهار داشت مطابق تفاهمات انجام‌شده با صرافی کوین‌بیس قرار است پشتیبانی از بلاکچین ترا و استیبل‌کوین UST در شبکه اصلی، به این صرافی اضافه شود. مطابق گفته‌های کوان ارائه این امکان باید تا پایان سال گذشته انجام می‌شد اما تا زمان نگارش مقاله هنوز این موضوع محقق نشده‌است. در حال حاضر کوین‌بیس تنها از UST رپد شده روی اتریوم پشتیبانی می‌کند.

چنانچه وعده کوان در سال ۱۴۰۱ محقق شود و عرضه بومی UST به کوین‌بیس اضافه شود، با توجه به کارمزد پایین ارتباط با این بلاکچین می‌توان انتظار داشت که نفوذ UST در بازار آمریکای شمالی (که عمده کاربران کوین‌بیس را شامل می‌شود) افزایش چشمگیری پیدا کند که معنای آن افزایش ارزش بازار UST و به تبع آن افزایش قیمت لونا (LUNA) و تثبیت جایگاه آن در میان ۱۰ رمز ارز برتر است.

افزایش سرمایه‌گذاری در اکوسیستم کازمس

دو کوان در یکی از مصاحبه‌های خود در مهرماه ۱۴۰۰ تاکید کرد که سرمایه‌گذاری در پروژه‌های اکوسیستم کازمس، مخصوصا پروژه‌هایی که بر ساخت ابزارهای مورد نیاز توسعه‌دهندگان تمرکز دارند را افزایش خواهد داد. بلاکچین ترا با استفاده از کیت توسعه نرم‌افزار کازمس (Cosmos SDK) ساخته شده است.

پروژه TRANSAK

برنامه پروژه ترا برای پیروزی در رقابت استیبل‌کوین‌ها، تسهیل خرج کردن UST و افزایش جذابیت هولد کردن آن است؛ که مورد دوم به سود بالای استیک کردن UST در پروتکل Anchor اشاره دارد. این استراتژی با نقشه‌راه یکی از پروژه‌های ویژه ترا به نام TRANSAK همخوانی کامل دارد.

هدف پروژه ترنسک تبدیل شدن به پل جهانی تبدیل تمام ارزهای فیات با UST و بالعکس است. ترنسک هم‌اکنون در پروتکل Anchor در اکثر کشورهای اروپایی در دسترس است و قرار است به زودی ایالات متحده را نیز تحت پوشش قرار دهد. این پروژه طی ماه‌های آینده سایر کشورها را نیز تحت پوشش قرار می‌دهد.

رابط کاربری Transak طی سال ۱۴۰۱ به تمام اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (Dapp) اکوسیستم ترا، از جمله Terra Staton Wallet اضافه خواهد شد. مدیران این پروژه در حال مذاکره به شرکت‌های بزرگ برای پذیرفتن UST هستند و حتی سازمان‌های مستقل غیرمتمرکز (DAO) را نیز هدف قرار داده‌اند.

۸. آوالانچ در سال ۱۴۰۱

آوالانچ در سال ۱۴۰۱

پروژه نسبتا نوپای آوالانچ بخاطر پایه‌های مستحکم تکنولوژیک توانست به سرعت به جمع ۱۰ رمز ارز برتر صعود کند. با وجود اینکه آوالانچ هنوز نقشه‌راهی برای برنامه‌های خود در سال آینده منتشر نکرده است، مواردی در نقشه‌راه قبلی آوالانچ مطرح شده بود که تا کنون تحقق نیافته‌اند و انتظار می‌رود مهم‌ترین تحولات این اکوسیستم در سال ۱۴۰۱ را شکل دهند.

هرس کردن (Pruning)

هرس کردن یا پرونینگ، کوچک کردن اندازه بلاکچین Avalanche را ممکن می‌کند. اهمیت این موضوع به عملکرد نودها مربوط می‌شود. اگر اندازه بلاکچین بیش از حد بزرگ باشد ذخیره کل تاریخچه تراکنش‌ها برای نودها دشوار می‌شود. به این ترتیب تعداد معدودی افراد می‌توانند الزامات سخت افزاری اجرای نود را تامین کنند و این موضوع باعث کاهش تعداد نودها و ضربه خوردن به غیرمتمرکز بودن و امنیت بلاکچین می‌شود.

آوالانچ اعلام کرده‌بود که هرس کردن یا پرونینگ بخشی از مجموعه به‌روزرسانی‌های فاز آپریکات (Apricot) است و بنا بود که جز اولین به‌روزرسانی‌ها در این فاز باشد. با این وجود تا زمان نگارش مقاله هنوز این به‌روزرسانی محقق نشده‌است.

ارائه کیف‌پول‌های جدید برای آوالانچ

یکی از نقاط ضعف آوالانچ کم بودن تعداد و کیفیت کیف‌پول‌هایی است که از آن پشتیبانی می‌کنند. در حال حاضر آوالانچ تنها یک والت بومی دارد که تحت وب است و مانند سایر والت‌های تحت وب امنیت بالایی ندارد. علاوه بر این والت آوالانچ امکان تعامل با برنامه‌های کاربردی غیرمتمرکز در CChain آوالانچ را ندارد. CChain آوالانچ امکان اتصال به متامسک را دارد اما از نظر سازگاری با متامسک در وضعیت ایده‌آلی قرار ندارد و با مشکلاتی روبرو است که نیاز به برطرف کردن دارند. در این مقاله به نحوه اضافه کردن آوالانچ به متامسک پرداخته شده است. اخیرا آوالانچ اعلام کرد تا تیرماه ۱۴۰۱ کیف پول خود را با نام Core Wallet ارائه خواهد کرد.

برای رفع این کمبودها آوالانچ اعلام کرده است که قصد دارد یک والت برای تلفن‌های هوشمند و والت دیگری به صورت افزونه مرورگر وب ارائه کند تا جایگزین متامسک برای ارتباط با آوالانچ شود. اما تاریخ دقیقی برای ارائه این محصولات اعلام نکرده است.

ارائه پل‌های جدید برای آوالانچ

در میان برنامه‌های اعلامی آوالانچ ارائه پل‌های جدید است که غیر از اتر، از سایر رمزارزهای سازگار با EVM و نیز بلاکچین‌های غیرسازگار با EVM، پشتیبانی کند. که البته برای اجرای این برنامه هم بازه زمانی خاصی اعلام نشده است.

امکان ارتباط با IBC کازمس

امین گون‌سیرر (Emin Gun Sirer) بنیان‌گذار آوالانچ در مصاحبه‌ای در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰) درباره برنامه‌های آوالانچ برای ایجاد سازگاری بین این بلاکچین و پروتکل ارتباط بین بلاکچینی (IBC) کازمس صحبت کرد. در صورت ادغام آوالانچ با IBC کازمس، تعامل آن با سایر رمزارزهای سازگار با IBC ممکن می‌شود و این رمزارزها بیشتر اکوسیستم کازمس و چند رمزارز دیگر از جمله پولکادات را شامل می‌شوند. البته گون‌سیرر تاکید کرد که سازگاری با IBC شاید صدر لیست اولویت‌های آوالانچ نباشد.

۹. پولکادات در سال ۱۴۰۱

پولکادات در سال ۱۴۰۱

صعود به جمع ۱۰ رمز ارز برتر برای «بلاکچین بلاکچین‌ها» کار چندان دشواری نبود. نقشه راه فعلی پولکادات با مزایده «اجاره جایگاه برای پاراچین» که هم‌اکنون در جریان است، پایان می‌یابد. در حال حاضر زنجیره رله پولکادات برای اتصال ۱۰۰ پاراچین‌ ظرفیت دارد. از میان این ۱۰۰ جایگاه برای اتصال پاراچین، در زمان نگارش مقاله مزایده اجاره برای ۱۱ جایگاه انجام شده است.

فاز پایانی تکامل پولکادات - ۱۰ رمز ارز برتر
پولکادات در فاز آخر نقشه‌راه اولیه

پروژه‌های برنده در ۱۱ مزایده اول را در جدول زیر آمده مشاهده می‌کنید.

شماره مزایدهپروژه برندهتوکن
۱آکالا (Acala)ACA
۲مون‌بیم (Moonbeam)GLMR
۳استار (Astar)ASTR
۴پارالل فایننس (Parallel Finance)PARA
۵کلاور (Clover)CLV
۶افیتینی (Efinity)EFI
۷کامپوزبل فایننس (Composable Finance)LAYR
۸سنتری‌فیوژ (Centrifuge)CFG
۹هایدرا دی‌اکس (HydraDX)HDX
۱۰اینترلی (Interlay)INTR
۱۱نودل (Nodle)NODL
پروژه‌های برنده در ۱۱ مزایده اول اجاره جایگاه برای پاراچین

ادامه مزایده اجاره جایگاه برای پاراچین

با اتمام مزایده‌های فعلی پولکادات دسته‌های بعدی مزایدات پولکادات شروع می‌شوند تا به تدریج تمام ۱۰۰ جایگاه در اختیار پروژه‌های گوناگون قرار گیرد. این کار ابتدا در شبکه کوساما انجام می‌شود تا اطمینان حاصل شود که زنجیره رله توان محاسباتی لازم برای تامین امنیت شبکه را دارد.

تیم سازنده شبکه کوساما همان تیم سازنده شبکه پولکادات است. این شبکه از کدها و زبان برنامه‌نویسی مشابه شبکه پولکادات استفاده می‌کند. تمامی تغییرات و به‌روز‌رسانی‌ها پیش از آن که در شبکه پولکادات انجام شوند، در شبکه Kusama پیاده‌سازی می‌شوند و این شبکه نقش شبکه آزمایشی پولکادات را ایفا می‌کند. در حال حاضر در شبکه کوساما ۲۷ مزایده به اتمام رسیده است و مزایده ۲۸-ام در جریان است.

توسعه سیستم تبادل پیام بین‌زنجیره‌ای (XCMP)

تبادل پیام بین‌زنجیره‌ای (Cross Chain Message Passing یا به اختصار XCMP) به پاراچین‌ها اجازه می‌دهد تا از طریق زنجیره رله با پاراچین‌های دیگر تبادل پیام کنند.

تراکنش‌های بین زنجیره‌ای با استفاده از یک مکانیسم ساده مبتنی بر درخت مرکل پردازش می‌شوند. ولیدیتورهای زنجیره رله تراکنش‌های موجود در صف خروجی یک پاراچین را به صف ورودی Parachain مقصد منتقل می‌کنند. با این حال، تنها هش متادیتا تراکنش در حافظه زنجیره رله ذخیره می‌شود.

در حال حاضر XCMP به طور کامل پیاده‌سازی نشده‌است. برای پر کردن خلاء آن از یک پروتکل جایگزین به نام «تبادل پیام افقی از مسیر رله (Horizontal Relay-roted Message Passing یا HRMP)» استفاده می‌شود. HRMP دارای رابط و عملکردی مشابه با XCMP است، اما از آنجا که همه پیام‌ها را در حافظه زنجیره رله ذخیره می‌کند، بسیار هزینه‌بر است.

ارائه پاراتردها

ایده ایجاد پاراترد (Parathread) از نیاز اقتصادی به تقسیم یک اسلات پاراچین میان چند زنجیره مختلف نشأت گرفت. بعضی زنجیره‌ها ممکن است به یک پاراچین کامل نیاز نداشته باشند یا اینکه هزینه اجاره یک اسلات کامل برای پروژه آن‌ها توجیه اقتصادی نداشته باشد.

پولکادات تعدادی اسلات پاراچین را برای مجموعه‌ای از پاراتردها رزرو خواهد کرد. می‌توان استخری شامل بی‌شمار Parathread داشت اما در هر بلاک تنها تعداد محدودی از آن‌ها می‌تواند درخواست خود را اجرا کنند. پاراتردها تمایل خود را برای اجرای یک بلاک با شرکت در نوعی مزایده نشان می‌دهند و برنده‌های این مزایده موفق به ثبت تراکنش خود در بلاک می‌شوند. به همین دلیل پاراترد را می‌توان نوعی پاراچین «پرداخت بر اساس مصرف (Pay-as-you-go)» دانست.

تخمین زده می‌شود که با این روش بتوان درخواست ۵۰ پاراترد را در یک بلاک اجرا کرد. پاراتردها به نوعی شبیه به اپلیکیشن‌های روی هارد دیسک هستند که در صورت نیاز می‌توان آن‌ها را روی مموری کپی کرد.

پولکادات ۲.۰

گوین وود بنیان‌گذار پولکادات، در مصاحبه‌ای در دسامبر ۲۰۲۱ (آذر ۱۴۰۰) به برنامه‌‌های این پروژه برای ارائه نسخه دوم پولکادات اشاره‌ای داشت. هرچند که اطلاعات بسیار محدودی در این مورد منتشر شده‌است با بررسی این اطلاعات می‌توان دریافت که تیم توسعه‌دهنده پولکادات در حال بررسی گزینه‌‌هایی مانند تقسیم زنجیره رله به چند زنجیره جداگانه یا استفاده از روش‌های لایه ۲ دانش صفر (ZK) برای افزایش مقیاس‌پذیری است.

box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]معرفی بهترین کیف پول های پولکادات + آموزش گام‌به‌گام ساخت کیف پول PolkaWallet [/box]

۱۰. دوج‌کوین در سال ۱۴۰۱

دوج‌کوین در سال ۱۴۰۱

صعود خیره‌کننده و «خنده‌دار» دوج‌کوین به جمع ۱۰ رمز ارز برتر یکی از نقاط به یاد ماندنی سال گذشته بود. بنیاد دوج‌کوین (Dogecoin Foundation) در ابتدای سال میلادی جدید برای ادامه مسیر و حفظ جایگاه در میان ۱۰ رمز ارز برتر، نقشه‌راهی منتشر کرد که Trailmap نام‌گذاری شد. در این نقشه‌راه تاکید شده‌است که هدف مرکزی پروژه دوج‌کوین تبدیل شدن به ابزار مناسبی برای مبادلات مالی روزمره است و این پروژه کاربردی بودن را به ارائه نوآوری‌های تکنولوژیک انقلابی ترجیح می‌دهد. عمده نوآوری‌های تکنولوژیک پیشنهاد شده در این نقشه‌راه هم بر تسهیل استفاده از دوج‌کوین و افزایش کاربرد آن تمرکز دارند که در ادامه با مهم‌ترین آن‌ها آشنا می‌شویم.

پروژه گیگاوالت

مهم‌ترین کیف‌پول اختصاصی دوج‌کوین طی هشت سال گذشته کیف‌پول دسکتاپ Dogecoin Core بوده‌است که با استفاده از C++/QT نوشته‌ شده بود که برای زمان خود مناسب بود. اما امروزه اکثر مردم تراکنش‌های خود را از طریق تلفن همراه انجام می‌دهند و برای افزایش کاربرد دوج‌کوین امکان اضافه‌کردن والت دوج‌کوین به اپلیکیشن‌های فروشگاه‌های آنلاین بسیار ضروری به نظر می‌رسد. هدف پروژه گیگاوالت حل کردن همین مشکل است.

گیگاوالت قصد دارد در دو سطح رابط برنامه‌نویسی (API) ارائه کند. هدف سطح اول APIها، پردازش و اعتبارسنجی تراکنش‌های دوج‌کوین با یک معماری مدرن و آماده کردن آن برای ارتباط با صف‌های پیام و سایر APIهای وب است. هدف سطح دوم APIها، ارتباط با اپلیکیشن و کیت توسعه نرم‌افزار دوج‌کوین به نام کی‌رینگ (Keyring) است. کی‌رینگ به اپلیکیشن‌هایی که از گیگاوالت استفاده می‌کنند اجازه می‌دهد تا پیام حاوی مقدار هزینه را از پلتفرم خود به اپلیکیشن کی‌رینگ دوج‌کوین بفرستند تا مستقیما توسط کاربر تأیید شود. به این ترتیب امکان تراکنش Dogecoin به سادگی فراهم می‌شود بدون اینکه مالکیت کلید خصوصی از دست کاربر خارج شود. این APIها دوج‌کوین را برای تبدیل شدن به رمزارز مورد استفاده در خرده‎‌فروشی‌های آنلاین، بازی‌ها و شبکه‌های اجتماعی آماده می‌کنند.

استاندارد دوج‌کوین

جالب است که بدانید پروژه دوج‌کوین برخلاف اکثر رمزارزهای مهم، وایت‌پیپر ندارد. در حال حاضر اگر کسی بخواهد متوجه شود که والت دوج چطور ساخته شده‌است باید تمام کد این پروژه را از ابتدا بخواند. این موضوع مانعی بر سر راه توسعه‌دهندگان جدید است. به همین دلیل بنیاد دوج تصمیم گرفت به عنوان بخشی از «استاندارد دوج‌کوین»، وایت‌پیپری برای آن تدوین کند. اهداف دیگر در شکل دادن به «استاندارد دوج‌کوین»، ایجاد یک شبکه آزمایشی برای استفاده توسعه‌دهندگان بلاکچین دوج و ارائه ساز و کار «پیشنهاد بهبود دوج‌کوین (DIP)» است.

دوج‌کوین؛ گذشته در برابر آینده - ۱۰ رمز ارز برتر
دوج‌کوین در گذشته و آینده

در نقشه‌راه دوج‌کوین به موارد دیگری مانند RadioDoge و Community Staking نیز اشاره شده‌است. البته توضیح دقیقی درباره این موارد یا بازه زمانی‌ ارائه آن‌ها منتشر نشده‌است. اما می‌توان دریافت که رادیودوج پروژه‌ای در همکاری با استارلینک ایلان ماسک، برای فراهم کردن امکان ایجاد نودهای بلاکچین دوج در نقاط دورافتاده است. همچنین Community Staking تلاشی برای مهاجرت بلاکچین دوج از الگوریتم اثبات کار فعلی به الگوریتم اثبات سهام است.

در تصویر زیر خلاصه‌ تحولات کلیدی ۵ شبکه بزرگ بعدی گردآوری شده است. می‌توانید با استفاده از این تصویر اخبار ۵ شبکه را در سال ۱۴۰۱ پیگیری کنید.

سولانا تا دوج‌کوین - ۱۰ رمزارز برتر
خلاصه تحولات پیش روی سولانا، پولکادات، ترا، آوالانچ و دوج‌کوین در سال ۱۴۰۱

علاوه بر تحولاتی که پیش روی شبکه‌های بزرگ قرار دارند، بسیاری از کاربران به استخراج و سرمایه‌گذاری و یا خرید و فروش رمزارزها نیز علاقه دارند. در سال ۱۴۰۰ وضعیت استخراج رمزارزها نیز سرشار از چالش‌های مختلف بود. ما در مجموعه میهن بلاکچین همواره سعی کردیم پوشش دقیق و سریعی از تحولات حوزه استخراج در اختیار مخاطبان قرار دهیم تا علی‌رغم خلا شفافیت قانونی، کاربران بتوانند درک بهتری از شرایط موجود پیدا کنند.

اگر قصد دارید سودآوری رمزارزهای مختلف و دستگاه‌های استخراج آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید، یا برایتان سوال است که آیا استخراج بیت کوین در سال ۱۴۰۱ می‌تواند سود آور باشد یا خیر، و یا چه رمزارزهایی را می‌توانم استخراج کنم تا سود بهتری از ماینینگ کسب کنم، توصیه می‌کنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری ۱۴۰۱ کدام است؟

انتظار می‌رود که سال آینده برای بازار رمزارزها سال پر نوسانی باشد. طبق گزارش‌ قبلی Mihanblockchain، بسیاری از فعالان سرشناس دنیای کریپتو از جمله ویتالیک بوترین معتقدند «زمستان کریپتو» آغاز شده است. در چنین شرایطی در صورت تمایل به سرمایه‌گذاری باید بسیار محتاطانه عمل کرد. در بازار پرخطر رمزارزها سرمایه‌گذاری در رمزارزهای با ارزش بازار بالاتر، از جمله ۱۰ رمز ارز برتر، از گزینه‌های سرمایه‌گذاری محتاطانه محسوب می‌شود.

  • بهترین رمز ارز برای سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت کدام است؟

در شرایط کنونی بازار هیچ نوع سرمایه‌گذاری با دید کوتاه‌مدت احتمال بالا برای موفقیت ندارد. مگر آنکه فرد سرمایه‌گذار توان تشخیص پروژه‌های نوپاتر با پتانسیل فنی بالا را داشته باشد. اما اولا این توان تشخیص نیازمند تسلط به همه جنبه‌های فنی و اقتصادی بلاکچین است که معدود افرادی آن را دارا هستند. ثانیا اکثر پروژه‌های نوپا در «زمستان کریپتو» مشغول کار روی ابعاد فنی هستند و معمولا شروع بازار صعودی را برای عرضه عمومی پروژه خود انتخاب می‌کنند.

  • بهترین ارز دیجیتال برای سود روزانه کدام است؟

برای دریافت سود روزانه می‌توان به استیکینگ رمزارزها در پروژه‌های معتبر دیفای پرداخت. البته باید در انتخاب پروژه دیفای بسیار با احتیاط عمل کرد. زیرا فضای دیفای پر از خطرات متنوع است و امکان از دست رفتن کل سرمایه اولیه وجود دارد.

  • کدام رمز ارز آینده بهتری دارد؟

پاسخ این سوال به تلقی سرمایه‌گذار از «آینده بهتر» بستگی دارد. بازار رمزارزها بازاری نوپا و پرنوسان است. با این حال اگر «نوسان کمتر همراه با افزایش قیمت در دراز مدت» برای سرمایه‌گذار اولویت داشته باشد بیت‌کوین گزینه بهتری است. اما اگر «میزان سودآوری» در اولویت باشد باید به جستجو در میان آلت‌کوین‌ها پرداخت و پروژه‌های با توان فنی بالا را در بدو شکل‌گیری و عرضه شناسایی کرد. البته هر دوی این روش‌های سرمایه‌‌گذاری‌ برای موفقیت نیاز به تخصص کامل و درک عمیق از فعل و انفعالات بازار دارد.

  • قیمت لحظه‌ای ارزهای دیجیتال را از کجا ببینیم؟

بسیاری از کاربران مبتدی از اپلیکیشن صرافی‌های خارجی برای چک کردن قیمت لحظه‌ای ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند. این موضوع به‌خاطر تحریم‌های اقتصادی ایران برای کاربران داخلی خطراتی را به دنبال دارد و امکان دارد باعث مسدود شدن دارایی‌های شما شود. یکی از بهترین و دقیق‌ترین گزینه‌ها برای اطلاع از قیمت لحظه‌ای ارزهای دیجیتال صفحه «قیمت لحظه‌ای ارزهای دیجیتال» از وبسایت میهن بلاکچین است.

سخن پایانی

تکنولوژی بلاکچین به سرعت در حال تغییر و بلوغ است؛ به طوری‌که اکثر پروژه‌های مورد بررسی در این لیست در پیک بازار صعودی قبلی در ۲۰۱۷، یا اصلا شروع به کار نکرده بودند (آوالانچ، سولانا، پولکادات) یا در جمع ۱۰ رمز ارز برتر نبودند (بی‌ان‌بی، دوج‌کوین). هرچند که پروژه‌های بررسی شده ممکن است طی سال‌های آینده سهم بازار خود را به پروژه‌های نوپای جدید واگذار کنند؛ ایده‌های در دست بررسی تیم‌های توسعه‌دهنده آن‌ها چه در صورت اجرای موفق و چه در صورت روبرو شدن با شکست، آن‌چیزی است که سرنوشت صنعت کریپتو را مشخص می‌کند.

ممکن است که تمام تحولات بررسی شده در این مقاله در سال ۱۴۰۱ پیاده‌سازی نهایی را تجربه نکنند اما این موضوع چیزی از اهمیت آن‌ها کم نمی‌کند، چراکه بررسی آن‌ها نقاط حساس تکنولوژیک و سمت و سوی کلی این پروژه‌ها را برجسته می‌کند. از طرف دیگر توسعه‌دهندگان این پروژه‌ها می‌دانند که حفظ موقعیت فعلی پروژه آن‌ها در بازار، به حفظ دست بالای تکنولوژیک بستگی دارد و در دنیای دائما در دگرگونی کریپتو، کسی که دویدن بلد نباشد زمین می‌خورد. باید منتظر ماند و دید که در سال ۱۴۰۱ این پروژه‌ها تا چه حد می‌توانند ایده‌های برنامه‌ریزی‌شده را محقق کنند و خروجی اجرای این برنامه‌ها تا چه حد موفقیت‌آمیز خواهد بود.

امیدواریم که در طول سال ۱۴۰۱ تحولات دنیای شگفت‌انگیز رمزارزها را از پنجره میهن بلاکچین نظاره کنید و مانند ما از دیدن مناظر خیره‌کننده آن لذت ببرید.

میهن بلاکچین توصیه‌ای مبنی بر سرمایه‌گذاری یا خرید و فروش رمزارزها ندارد. برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال حتما تحقیقات خود را انجام دهید. میهن بلاکچین مسئولیتی در قبال سود و یا زیان کاربران ندارد.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
4 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا